Home » Forum » Lichtvoetig lopen

Lichtvoetig lopen

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Vic
Lichtvoetig lopen

Ik heb nooit kunnen hardlopen omdat ik al na een paar minuten rennen last krijg van mijn scheenbenen en knieën. Afgelopen week deed ik op de sportschool weer eens een poging op de loopband en toen viel me op dat alle andere mensen vrijwel geluidloos rennen op die band. Toen ik aan het rennen was keek de hele sportschool op om te kijken of er soms een olifant bezig was, mijn stappen zijn luid bonkend. Ook als ik gewoon loop maak ik nogal herrie, bekenden horen mij van verre aankomen.
Pas van de week bedacht ik dat dat gedender van mij wel eens (deels) oorzaak kan zijn van mijn knieklachten. Zou een fysiotherapeut me kunnen leren om lichtvoetig te lopen? Ik heb wel gegoogeld naar de juiste manier van hardlopen, maar ik kan daar niet echt iets over vinden.

Picasso
De juist manier

Bij hardlopen moet je eerst je hiel neerzetten en dan 'afrollen' naar de voorkant van je voet. Probeer het maar eens als je zit. Je wiegt je voet als het ware van achteren naar voren.
Duurt wel even voor het goed lukt maar dan ren je idd een stuk geruislozer.
Na die beweging moet je je voet hoog laten eindigen, bijna alsof je jezelf tegen je billen schopt.
Ik heb dit geleerd bij een hardlooptraining. Kan ik je aanraden :-)

Petr@
Haklanding is niet de juiste manier!
Petr@
Vic

Hoe ben jij begonnen met lopen? Schoenen aan en rennen of via een vereniging? En heb je wel de juiste schoenen?

Ik heb een filmpje voor je gevonden die de looptechniek uitlegt: http://www.youtube.com/watch?v=uhVO9Pth3nE

Anneque
Vic, haklanding

Vic, de meest natuurlijke landing is de middenvoetlanding. Als je eens je schoenen uitdoet, gewoon om eens te proberen, en dan een stukje hardloopt, zul je merken dat je vrijwel automatisch overschakelt op een middenvoetlanding. Kijk ook eens naar rennende kinderen: die landen bijna allemaal op hun middenvoet. Pas later, als ze hardloopschoenen gaan dragen met een dikke dempende zool, worden ze "gedwongen" in een haklanding, omdat die hak nu eenmaal het eerst neerkomt ;-)
Als je landt op je middenvoet, wordt de klap grotendeels opgevangen door de verende kracht in je kuiten. En dus niet door je knieën.
Via deze link vind je nog wat informatie. Het gaat hier specifiek over barefootrunning, maar je hoeft helemaal niet per se je schoenen uit te trekken hoor (zo bekeerderig ben ik nu ook weer niet ;-). Maar barefootrunning gaat per definitie samen met een middenvoetlanding - vandaar.

http://barefootrunning.fas.harvard.edu/

Als je het nou toch leuk gaat vinden - in Gezellug loopt al heel lang een sportersdraadje met veel hardlopers :-)

Kaaskopje
Haha herkenbaar

Ik ga zo ook weer naar fitness mijn olifantkunsten vertonen. In deze fitness is een metalen trap en altijd als ik eraf loop maakt dat ding een ratelend geluid alsof er een ketting meetrilt. Ik hoor dat bij mijn veel lichtere dochter niet...
Mijn knieën zijn ook niet meer wat het zou moeten zijn, maar volgens mij heb ik altijd een beetje lomp gerend en dergelijke, dus of dat te maken heeft met lichamelijke makke betwijfel ik een beetje. De een is nu eenmaal wat lichtvoetiger dan de ander, denk ik. Ik zal zo op de loopband eens proberen of ik er verschil in kan krijgen:-)

Kaaskopje
Anneque

dus het komt erop neer dat je je voet zo plat mogelijk op de band moet zetten?

Vic
Straks eens proberen

Ik ga straks weer sporten dus dan ga ik eens zo'n middenvoetlanding proberen. Vorige week durfde ik gewoon niet meer verder te lopen want het maakte echt genant veel herrie. Plus het feit dat ik gelijk weer last had van mijn scheenbenen (van 3 x 2 minuutjes hardlopen).

Anneque
Kaaskopje

Google eens op midfoot strike of forefoot strike, dan vind je youtubejes waar het goed op te zien is.
Je landt niet helemáál plat, dan kom je pas echt hard neer. Ik land ongeveer in het midden, waarna mijn hiel de grond kust ;-)
Maar dat is lastig als je hardloopschoenen met dikke hak draagt. Er zijn tegenwoordig steeds meer minimalistische schoenen, die die dikke hak niet hebben. Maakt de midfoot landing makkelijker.

Anneque
Vic (en petr@)

Vic, als je het gaat proberen, doe dan korte stukjes. Het is nl een behoorlijke belasting voor je achillespees/onderste kuitspieren. Rustig aan, anders krijg je dáár weer last van!

En Petr@, ben jij inmiddels overgestapt op middenvoetlanding, of liep je altijd al zo? En heb je nu dan ook andere schoenen? (altijd nieuwsgierig ;-)

Kaaskopje
Anneque

Ik heb nog gewone 'gympies' aan. Met een dunnere zool dus. Ik krijg de indruk dat dat eigenlijk beter is? Ik was namelijk wel van plan om volgende maand iets met dikkere zolen te zoeken.

Anneque
Ligt eraan (kaaskopje)

Aan wie je het vraagt ;-) Iedere reguliere hardloopwinkel zal je ervan proberen te overtuigen dat gewone hardloopschoenen, met flinke demping, het beste is. Daarnaast kijken ze naar je loopstijl en krijg je een persoonlijk advies. Het kan bijv. zijn dat je overproneert, in dat geval moet je een andere schoen dan wanneer je neutraal loopt, en onderproneert.
Als je het _mij_ vraagt, zeg ik: probeer het lekker op die gympies. Of beter nog: blote voeten ;-) Zoals je in de link van Petr@ kunt zien, zijn er steeds meer aanwijzingen (uit serieus onderzoek) dat een midfoot strike beter is, minder kans op blessures geeft. En je landt nu eenmaal makkelijker op je middenvoet als je geen dikke hak draagt. Er is ook onderzoek (zou later ff naar de link moeten zoeken, moet nu weg), waaruit blijkt dat mensen op "slechte" schoenen even veel of zelfs minder blessures oplopen dan mensen op "echte" hardloopschoenen.
Mijn persoonlijke ervaring: ik liep lange tijd op gewone hardloopschoenen (speciaal voor overproneerders), en mijn shin splints (scheenbeenblessure) verdween nooit echt. Toen las ik over midfootstrike en barefootrunning (gaan vaak samen) en werd ik gegrepen. Sindsdien loop ik barefootstyle (dus wel met iets om mijn voeten heen om mijn voetzolen te beschermen tegen glas en poep en evt. de kou), maar in elk geval niet meer op dempende schoenen. Mijn shin splints verdween, is nooit teruggekeerd. Als je net begint met hardlopen, is het de moeite waard om er wat over te lezen en misschien, als het je aanspreekt, direct op je middenvoet te gaan landen. Dan hoef je niet, zoals ik indertijd, een langdurige omschakeling te maken.

Vic
Echt waar?!

Die shin splints heb ik dus ook. Heel lang geleden opgelopen door langdurig aerobics te doen, te lang mee doorgegaan en ik heb er zeker een jaar continu last van gehad. Toen ik vorig jaar begon met hardlopen was het dus binnen drie weken weer zo erg terug dat ik er de hele dag last van had. Zou mooi zijn als ik daar vanaf kom door die midvoetslanding.

Anneque
Echt waar :-)

Ik kan natuurlijk niet zeggen dat dat voor iedereen geldt, maar mijn shin splints is echt helemaal verdwenen sinds ik zo loop. Is ook logisch: shin splints door hardlopen ontstaat bij de afwikkeling van je voet van hiel naar voren. Overproneerders als ik draaien dan iets te ver door. Als je op je middenvoet landt, heb je heel die afwikkeling niet, de hele stap verloopt anders. Uiteraard zijn er andere blessures waarvoor je met midfoot strike gevoeliger bent, het is allemaal niet zaligmakend. Alles staat of valt met een goede opbouw, dat heb ik door veel schade en schande wel geleerd.
Bij deze looptechniek belast je je onderste kuitspieren behoorlijk. Als je te snel opbouwt, of te veel tempotrainingen loopt, kun je daar dus flink last krijgen. Of je loopt een stressfractuur op, zoals ik vorig jaar. Het blijft dus opletten. Maar de kans op blessures is kleiner, dat lijkt steeds duidelijker te worden.
En verder: het loopt véél lekkerder!

Anneque
Kaaskopje (nog even)

Als je toch om welke reden dan ook op je hak wil blijven landen, zou ik wél schoenen met een dikkere hak nemen. Je lichaam is er niet op berekend om al die klappen via je hak -knie op te vangen, en in dat geval heb je die extra demping wél nodig. Ben ik nog te volgen?

Tineke
Blote voeten?

Hoe kun je op blote voeten lopen en op de middenvoet landen? Ik bedoel, daar zit toch niks om op te kunnen landen? Of is het heel raar wat ik zeg? ;0

Anneque
Ik weet niet of het raar is

..maar ik volg je niet helemaal in elk geval ;-)
Bedoel je dat je niet kunt landen op de holte onder je voet? Nee idd. Maar wel op zeg maar het gedeelte van de bal van je voet dat het dichtst bij je hiel zit, en dan de buitenkant daarvan. Of zoiets. Ik zou zeggen: ren een stukje en je weet wat ik bedoel ;-) Of bekijk een youtubeje.

Tineke
Haha

Ik zou dus zeggen, voet bestaat uit hiel, middendeel, bal van de voet en tenen. Dat middenstuk is bij veel mensen plat, maar ook bij veel mensen hol. En idd, op die holte kun je niet landen, of het moet op de zijkant van de voet zijn.
Maar ik heb het net getest, en ik land op de bal van mijn voet, en het ziet er heel bezopen uit als ik op mijn hiel land. :))

Vic
Geprobeerd

Ik vond het toch wel lastig hoor. Mijn lijf wil héél graag op mijn hak landen. Ik durfde het ook niet zo goed te proberen op de loopband want het was vreselijk druk op de sportschool en ik was bang dat ik eraf zou vallen. Misschien dat ik binnenkort toch eens een afspraak maak met de sportfysio op de sportschool. Dat iemand even meekijkt hoe ik loop en adviezen geeft. Ik ben toch verzekerd ;-)

Anneque
Houding

Zo, vandaag verbreek ik mijn record zo veel mogelijk posten in 1 draadje op 1 dag ;-)
Vic, liep je op je hardloopschoenen of heb je het op blote voeten geprobeerd? Als je recht gaat staan, en dan ietsje voorover buigt, niet met een knik vanaf je heupen, maar meer als een potlood, eigenlijk laat je je voorover "vallen", en je gaat dan lopen, land je bijna vanzelf op je middenvoet. Maar: ik kan me voorstellen dat het op een loopband lastig is om uit te proberen. Eerlijk gezegd lijkt het me überhaupt eng om op een loopband te lopen ;-)

Kaaskopje
Loopband

Ik heb vandaag niet op de loopband gestaan, dus ik heb nog niet gekeken hoe ik hardloop. Toen we bij de sportzaal aankwamen waren de loopbanden nogal druk bezet, dus ben ik me op andere apparaten gaan uitsloven, waardoor ik uiteindelijk al te moe was om er nog aan te beginnen:-) Ik neem de tips uit dit draadje wel mee voor de volgende keer.

Stenna
Maarre

waarom wil je dan hardlopen/op de loopband, als je daar ze snel je blessure van terug krijgt? Als je toch in de sportschool traint verander je toch gewoon naar fietsen of crosstrainer?
Ik heb hardlopen ook moeten opgeven vanwege steeds meteen weer terugkerende klacht, maar ben nu heel tevreden met crosstrainer.

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.