Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Iris

Iris

14-10-2010 om 23:28

Man eet en snoept enorm

Mijn man krijgt ;s avonds een goede maaltijd, hij schept twee of drie keer op en hij eet ook nog als enige een toetje. Na twee uur gaat hij naar de keuken om brood te eten of andere dingen, stuk ontbijtkoek, worst. Dan neemt hij ook nog eens iedere avond een of twee glazen whiskey.
Het ergste vind ik ook nog eens dat hij de snoep van de kinderen op eet. Ik haal ook wel eens voor het weekend een cake of ontbijtkoek in huis, die is al vóór het weekend helemaal op en ik heb er zelf niets van gehad. Ik haal eens per week boodschappen.
Laatst had ik last van de keel en had een zakje drop gekocht. Ik had het verstopt in de keuekenla tussen de rijst, maar ook dat had hij gevonden en weg waren de dropjes weer.
Zelf snoep ik niet of nauwelijks, eet geen toetjes behalve op zondag en ook de alcohol bewaar ik voor het weekend. Ik blijf zo mooi op gewicht.
Ondanks dat hij iedere dag naar het werk fietst, twee keer een 40 minuten en hij sport twee avonden, je ziet toch dat hij behoorlijk aan het aankomen is. En hij heeft een behoorlijke buik. Ik verstop dus de koek en snoep maar hij vindt ze steeds weer. Waar kan ik het nog meer verstoppen? Of gewoon maar niet meer in huis halen?
Zelf zegt hij dat hij niet dikker is geworden, en hij wordt pissig als ik er iets van zeg.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Elisa Gemani

Elisa Gemani

14-10-2010 om 23:48

Eetprobleem

Uit eigen ervaring kan ik zeggen: je man heeft een eetprobleem. En als hij niet uitkijkt straks ook een alcoholprobleem. Natuurlijk ontkent hij dat; dat is typisch verslavingsgedrag. Boos worden hoort er ook bij.
Niet in huis halen zou ietsje helpen (maar ik vermoed dat je man dan stiekem dingen gaat kopen) maar daarmee verander je niets in wat er tussen de oren van je man zit. Hij moet zelf erkennen dat hij een probleem heeft en er mee aan de slag. Op dieet gaan zal dus ook zinloos zijn als hij niet wil gaan werken aan de echte reden waarom hij zoveel eet en snaait. En drinkt. Een of twee glazen whiskey iedere avond is al aardig richting probleemdrinken. Kan hij ook weleens een paar avondjes zonder drank?
Net als vrouwen kunnen mannen ook emo-eters zijn. Een soort dwangmatige behoefte om een "gat" van binnen te vullen of bepaalde emoties maar niet te hoeven voelen. Of uit verveling, stress of noem maar op.
Ik heb zelf veel gehad aan de OA, de Anonieme Overeters toen ik verslaafd was aan snoepen. En later nog aan de hulp van een gespecialiseerd therapeute.
Maar nogmaals, je man moet eerst zelf onder ogen zien dat hij een probleem heeft. En jij als partner moet heel goed weten hoe daarmee om te gaan en hoe hem te helpen inzien dat hij een probleem heeft. Hoe hem te steunen zonder gemanipuleerd te worden.
Ga eens rustig samen praten zonder verwijten te maken of hem aan te vallen. Vraag waarom hij die behoefte heeft. Of hij er zelf niet vanaf zou willen. Zet hem op de weegschaal, laat hem foto's zien van vroeger en nu. Dan nog zal hij het waarschijnlijk weigeren te willen zien net als anorexia-patienten die een totaal verkeerd lichaamsbeeld hebben.
Maar als je dit zo laat gaan kan ik je op een briefje geven, dan wordt het alleen maar erger. Dit is feitelijk een geestelijk/emotioneel probleem, niet slechts een lichamelijk probleem. Die knop moet om en dat lukt maar zeer weinigen door puur en alleen te focussen op minder eten en afvallen.
http://www.humanconcern.nl/
http://www.anonieme-overeters.nl/checklist.html

dc

dc

15-10-2010 om 08:19

Minder klaarmaken

Je kunt beginnen met minder eten klaar te maken, zodat er niets meer is om voor een derde keer op te scheppen.

Maar wat zit je man echt dwars? Is het alleen sinds het najaar is begonnen? Dan zou ik kijken of het misschien najaarsdepressie kan zijn.

Wat ik niet zou doen is foto's laten zien. Dan voelt hij zich vast heel erg aangevallen. Dat zou ik wel hebben namelijk.

En iedereen kan een periode hebben dat het minder gaat. Het lijkt me zoals Elisa aangeeft handiger om uit te zoeken wat erachter zit en hem te ondersteunen, dan een gevecht aan te gaan om het eten alleen. Daar gaat het niet minder door worden, integendeel.

En afspraken maken?

Mijn (oudste) broer is ook zo. Zo was hij vroeger al en nu nog. Dus van hem zijn we het gewend. En ja hij is ook té dik. Hij wordt trouwens niet geïrriteerd als je erover begint..maar haalt z'n schouders op. Als het de spuigaten uitloopt (naar zijn eigen idee) gaat hij aan de lijn. Vroeger thuis moest mijn moeder hem al beperken. En dat doet mijn schoonzusje ook.Die haalt b.v. cake en zegt erbij.....dít is voor het weekend. Dus graag laten staan. En het snoep is voor de kinderen. Ze hebben er dus zeg maar een soort áfspraken over. Etenswaren waar ze geen afspraken over hebben mag hij natuurlijk wel pakken. Volgens mij doen ze ook samen de boodschappen en maken ze dan die afspraken al meteen. Uiteindelijk komt het erop neer dat broer alleen de gewone dingen kan 'snaaien' (brood, kaas,vla, yochurt,fruit etc.) en dan moet er natuurlijk ook nog over blijven voor morgen (allemaal werken en naar school) dus daar heeft hij rekening mee te houden. Wil hij dan nog meer...dan moet hij het zelf maar halen. En daar heeft hij niet altijd zin in....dus zo beperkt hij zichzelf ook al een beetje.
Volgens mij heeft schoonzusje het aardig in de 'hand' zeg maar. Mijn broer is verder wel een schat hoor, een beer van een vent ook nog zoals ze dat noemen (over de 2 meter) dus het is ook lastig in de schatten wát ie echt nodig heeft...
Dus ik zou zeggen afspraken maken!
groeten albana

Tinus_p

Tinus_p

15-10-2010 om 11:14

Nieuw

Iris, het aankomen is blijkbaar nieuw, maar is dat gesnaai ook nieuw gedrag? Was hij altijd al een grote eter?

Iris:
"Of gewoon maar niet meer in huis halen?"
Ja, want dat is confronterender.

Boodschappenlijst aanpassen

Ik zou voor een tijdje de boodschappenlijst aanpassen. Minder koken en voor niet meer dan 2 dagen tegelijk in huis halen. Niet dingen verstoppen, maar gewoon zorgen dat ze er niet zijn.

Denise

Denise

21-10-2010 om 14:22

Sleutel

Een vriendin van mij heeft ook zo'n man. Het snoep van de kinderen inclusief hagelslag en pindakaas, zit in een kastje in de woonkamer waar zij het sleuteltje van heeft. Triest maar waar! Hij weet niet dat in dat kastje etenwaar zit, geloof ik, overdag kan ze dat kastje gewoon openhouden, dan is haar man naar het werk. Het helpt een beetje, want als er niets lekkers in huis is, gaat hij het gewoon halen. Hij is ook eeuwig op dieet en begint altijd volgende week vrijdag het gaat daar op en af dus. Gaat megastreng op dieet, valt van af (met van die shakes) en komt dan langzaam weer aan.... iedere keer weer. Ze heeft het er maar niet meer over met hem, hij weet alles toch beter.
Geen leuk verhaal, maar goed, dat met dat sleuteltje vond ik dan wel weer goed gevonden, zo blijft er ook nog eens wat over voor de kinderen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.