Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Mond open houden/door mond ademen

Zoon houdt de hele tijd zijn mond open, is ons opgevallen. Dat is geloof ik niet erg gezond en het staat ook bijzonder oenig, bovendien treedt er zo weinig verbetering op in zijn hardnekkige neiging om met zijn mond open te eten.

Hij zegt dat hij, als hij door zijn neus ademt, het gevoel heeft niet genoeg lucht te krijgen. Ik vermoed dat het pure gewenning is, zo te horen is zijn neus niet verstopt. Maar ik zit eraan te denken om er zekerheidshalve toch maar even door de arts naar te laten kijken. Kan die daar eigenlijk wat mee? Kan die zien/horen/voelen of er minder lucht door die neus komt?

En als blijkt, zoals ik eigenlijk verwacht, dat er niks aan de hand is, zijn er dan tips om hem te leren door zijn neus te ademen?

groeten,

Temet

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mama 5

Mama 5

06-03-2013 om 11:21

Lees mee

Ik hoor die tips ook graag. Ik adem mijn hele leven al zo'n beetje door mijn mond.
Volgens mij is het aan de ene kant gewenning, maar aan de andere kant ook het gevolg van allergie, waardoor ik heel vaak opgezette slijmvliezen in mijn neus heb. Hierdoor is door mijn neus ademen echt lastig. En die opgezette slijmvliezen kunnen juist weer versterkt worden, door... mondademhaling. Kip en ei dus.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

06-03-2013 om 12:22

Huisarts en logopedie

Zijn keelamandelen zouden vergroot kunnen zijn. Als het gewenning is kan een logopediste veel betekenen. Oefeningen als zo lang mogelijk op een dropje zuigen, ijsstokje tussen je lippen houden tijdens het tv kijken, dat soort dingen.
Ik heb ooit gehoord dat het niet alleen oenig staat maar dat je er ook oenig van wordt. Bij mondademhaling wordt de zuurstof minder verwarmd dan bij neusademhaling waardoor het bloed iets afkoelt en er minder zuurstofrijk bloed in de hersens komt. Maar ja, dat verhaal kwam bij de logopediste zelf vandaan, weet niet of dat klopt.
Wij van wc-eend adviseren wc-eend .

Rosa van der Zanden

Mama 5

Mama 5

06-03-2013 om 12:30

Haha oenig

Rosa! Zou ik dan nog slimmer kunnen zijn dan ik al ben?! Ik ga morgen naar de logo. (hihihi)

Temet

Temet

06-03-2013 om 21:49 Topicstarter

Rosa

*smak!*. Dikke pakkerd. Jouw verhaal - althans, dat van de logopediste - neem ik met een flinke schep zout, maar dat zeg ik zoon en partner niet als ik ze dit ga doorvertellen. Zoon is een behoorlijk slim jongetje. Hij wil graag dat dat zo blijft, en als partner maar vermoedt dat de mogelijkheid wellicht bestaat dat de schoolprestaties achteruit gaan dan gaat hij er vast ook op letten.

Neusamandelen - dat is wel iets waar de huisarts wat mee kan, neem ik aan. Ik ga maar een afspraak maken.

Dank voor de input, allen.

Groeten,

Temet

Temet

Temet

06-03-2013 om 21:51 Topicstarter

Oeps

Geen neus- maar keelamandelen. Nou ja, in beide gevallen huisartsenwerk

Oenig

O jee, word ik dus steeds dommer... ik heb al jaren een deels verstopte neus. )
Jaja, je bloed in je neus zou afkoelen en daardoor wordt er in je longen minder zuurstof in je bloed opgenomen? Volgens mij heeft het nog wel even tijd om weer op te warmen voordat het bloed weer in je longbloedvaten komt.

Beetje

Beetje

07-03-2013 om 10:18

Fysio

Onze zoon is zijn keel- en neusamandelen al een paar jaartjes kwijt, dat heeft destijds niet geholpen. Hij is door de huisarts naar de fysio gestuurd, waar hij oefeningen kreeg. Op een skippybal met een kaart tussen de lippen een spelletje doen, oefeningen met een rietje, wie het langste kan zuigen op een snoepje, een lange dunne dropveter naar binnen werken met behulp van alleen je lippen, dat soort werk. Na een behoorlijk lange periode van oefenen, oefenen en nog eens oefenen is er duidelijke verbetering, maar zodra hij een neusverkoudheidje heeft gehad, kunnen we weer opnieuw beginnen met oefenen, oefenen en nog eens oefenen, want deze oude gewoonte is weer snel terug.

Schadelijk mondgedrag

Zo noemen logopedisten en fysiotherapeuten dat. Mijn duimzuigende dochters hebben een cursus bij een logopediste gedaan, daar zaten ook kinderen die hun mond altijd open hadden hangen. Ze moesten bijhouden op welke momenten ze het vooral deden (bijvoorbeeld tijdens tv kijken, actie voor de moeder was dan: mond open, tv uit) en oefeningen zoals Beetje beschrijft.

skik

Angela67

Angela67

08-03-2013 om 15:51

'handgebaar''

jaren geleden al met oudste een keer afgesproken dat als ik onopvallend twee vingers in v-vorm opsteek, dat hij dan z'n lippen op elkaar moest doen (ik noem dan even z'n naam en steek m'n vingers op). Dit nadat we een tijdje oefeningen hadden gedaan zoals met potlood tussen je lippen ingeklemd tv kijken en pingpongballetjes blazen met een rietje om lipspieren wat te 'trainen'. Werkt nog steeds goed, dat gebaar, het is onopvallend genoeg en hij vindt het niet irritant.
groet,
Angela

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.