Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

zon

zon

09-09-2009 om 09:44

Obstipatie 2 jarige

Onze dochter heeft sinds 2 weken zware obstipatie. Sinds 1,5 week krijgt ze zakjes met laxeerpoeder, dit weekend had ze zoveel pijn en krampen dat we de ha-post hebben gebeld en toen kreeg ze een soort zetpil die de boel op gang zou brengen. Ze kreeg wel heel veel krampen en uiteindelijk ging er 1 klein bolletje uit maar lang niet alles dus maandag eigen ha gebeld. Die beweerde dat alles van zo'n pil eruit zou moeten gaan maar wilde er nog wel 1 voorschrijven, dus weer geprobeerd. Weer veel krampen en pijn en een heel klein beetje eruit met veel moeite maar nog lang niet alles en tot nu toe steeds krampen en pijn zonder ontlasting. Ik heb vanmiddag maar weer een afspraak met de ha gemaakt.
Het probleem is dat ze bij elk krampje al haar spieren verkrampt haar billen strak op elkaar knijpt en zoveel mogelijk moeite doet om maar niet naar de wc te hoeven. Ook spant ze haar benen en alles aan dus je krijgt haar al bijna niet op de wc en als ze er al opzit verkrampt ze nog steeds alles zo erg dat er echt niks uit kan. Ik vraag me echt af hoe we haar nu duidelijk kunnen maken dat ze toch echt moet gaan.
Overigens snap ik ook niet zo goed hoe ze er aan komt want ze eet bruinbrood, fruit, gewoon avondeten en drinkt voldoende.
Ik ben benieuwd wat de ha zegt maar vraag me ook gewoon af hoe je zo'n negatieve spiraal van niet naar de wc willen doorbreekt. Overigens was ze zindelijk maar sinds al dit gedoe niet meer, aangezien ze voor geen goud meer op de wc te krijgen is.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ayla

ayla

09-09-2009 om 09:58

Ervaring

onze oudste heeft al obstipatie sinds ze twee is. Ze krijgt iedere dag movicolon om het op gang te houden. Hoeveel drinkt je dochter, bij ons zei de ka bij voorkeur 1 tot 1,5 liter per dag. Ik dacht dat dochter redelijk veel dronk maar daar kwam ze niet aan. ook dochter at en eet veel fruit maar toch obstipatie. Obstipatie is vaak een vicieuze cirkel, kinderen houden het op vanwege een bepaalde reden, ontlasting wordt hard, het gaat pijn doen en de obstipatie wordt erger.

Mijn ervaring is dat je kunt praten als brugman, als ze niet willen willen ze niet.
Welk laxeermiddel krijgt ze? niet iedereen reageert even goed op ieder middel, ayladochter kreeg eerst forlax en dat deed dus echt niks, daarna gingen we over op movicolon, 2 keer 20 ml per dag en dat werkt wel. Wel heeft ze twee keer een klysma gehad o haar volledig leeg te maken, niet leuk maar het hielp wel.

Trouwens, wij zijn er naderhand achter gekomen dat voedselintoleranties de reden kunnen zijn voor de obstipatie. Dus mocht de obstipatie maanden blijven doorgaan is het mijn tip om er toch eens naar te laten kijken door een ka

Hier ook ervaring

Onze dochter had er ook last van toen ze een jaar of twee was. Ze had heel veel last van dr buik, veel krijsen. Mijn dochter was bang dat het poepen pijn deed, waardoor ze het ophield, waardoor de poep weer harder werd enz. Zij is door de kinderarts geholpen door korte tijd verdovende creme op haar poepgaatje te smeren, voordat ze moest poepen, in combinatie met forlax. Na een paar weken was het kringetje doorbroken, daarna heeft ze nog wel langere tijd 1 zakje forlax per dag gekregen.

Zoonlief heeft vanaf dat hij acht maanden was medicatie gekregen tegen verstopping, sinds kort is hij er van af (hij is nu 9). Met hem hebben we dus van alles meegemaakt. Hij heeft lange tijd een hoge dosis lactulose gehad. Maar soms had hij toch verstopping. Vooral in de vakantieperiodes (veel witbrood, minder beweging). Af en toe een microlax en hij was weer boven jan.

Nu naar jouw dochter:
Het is mogelijk dat ze onvoldoende laxeerpoeder krijgt. Bij elk kind is de dosis verschillend. Welk laxeermiddel krijgt ze? Er zijn verschillende soorten, bv. lactulose, forlax, movicolon. De 'zetpil' die ze gehad heeft, is dat soms microlax? Microlax is een klein klysma. Het is een soort zeepoplossing, waar de darmen heel heftig op reageren. Het komt echt vaker voor dat er bij de eerste microlax geen ontlasting komt, zeker als de poep hoger zit.
Nog even wat huistips, maar dat is vast niets nieuws:
Een warm bad wil de pijn wel eens verzachten, voorzichtig de buik masseren, met de wijzers van de klok mee, wil ook nog wel eens helpen. Om dr buik dan te ontspannen kunnen jullie samen een liedje zingen tijdens het masseren.

Veel sterkte!

Bastet

Bastet

09-09-2009 om 11:06

Poli

Kijk eens of vraag aan de huisarts of er een poeppoli in een zh in de buurt zit.Zij zijn gespecialiseerd in dit soort problemen,en kennen allerlei manieren om hiermee om te gaan,echt een aanrader.
Groetjes,Bastet

Asa Torell

Asa Torell

09-09-2009 om 22:18

Hogere dosis

Dochter van ook 2 heeft ook verstopping en na een paar keer bij de huisarts te zijn geweest, laxeermiddelen wat allemaal niet hielp, zijn we doorgestuurd naar de kinderarts. Die schreef gewoon hup een 3 x zo hoge dosis voor, de volwassenenhoeveelheid. (Forlax, 20 gram = 2 zakjes). De apotheek wilde het pas meegeven na telefonische check bij de kinderarts... maar goed, het hielp wel! En die kinderarts ziet zoveel kinderen met deze klachten dat ze een stuk makkelijker zo'n hoge dosis voorschrijven dan de huisarts.
Kortom, laat je doorverwijzen dus. Zo'n poeppoli is vast inderdaad nog beter hiervoor dan de kinderarts.
Wel ontzettend sneu voor jullie dat je dochter nu niet meer op de wc wil! Hier zijn we nog lang niet zover, ik vermoed dat dat nog wel een heel gedoe gaat geven tzt. want de verstopping van dochter komt nu waarschijnlijk ook al door onbewust ophouden, volgens de kinderarts.
Ik heb hier trouwens wel eens een posting gelezen waar het niet-poepen werd opgelost door elke avond 10 minuten op de wc te gaan voorlezen (een poep-poli advies). Dan kwam er uiteindelijk wel iets. Misschien nog iets om te proberen, tenminste nadat het acute probleem is opgelost?

Asa Torell

Asa Torell

11-09-2009 om 20:10

Sinilind

Bedankt voor de "domme tip", ik ga hem hier uitproberen! Dochter lust appelsap graag, maar we hebben het eigenlijk zelden in huis.

Puck2

Puck2

12-09-2009 om 13:25

Alle appelsap

Ook gewone appelsap werkt laxerend, daarvoor hoef je niet de troebele variant te hebben. Maar de troebele Flevosap is wel 1000 keer lekkerder dan een pak gewone appelsap. Dus wat dat betreft toch maar Flevosap dan.

shalil

shalil

13-09-2009 om 23:15

Alumina d6

Hallo, mijn zoontje heeft ook last van obstipatie en soms sijpelde er dan wat dunnere ontlasting langs. Door het altijd vol zitten van de darm werd het minder gevoelig en was het lastig om schoon te blijven. Wij geven hem nu standaard 2 x 3 pilletjes Alumina D6 van VSM. Als we dat consequent doen kan hij prima naar de wc terwijl bv Forlax niets voor hem deed. Het is homeopatisch dus de moeite waard om te proberen. Misschien moeten de darmen eerst leeg met een klisma als het echt ernstig is maar daarna is het ook aan te bevelen. Als het nog niet zo ernstig is kan het misschin helpen. Het is via internet te bestellen en sommige drogisten hebben het op voorraad. Succes ermee want het is een lastig probleem.

buzz

buzz

19-09-2009 om 12:55

Mijn zoon

had dit ook.
lactulose siroop (geloof ik dat het hete) werkte erg goed. Verschillende keren geprobeerd langzaam af te bouwen om te kijken of het over was, en uiteindelijk waren we er na 1 jaar vanaf.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.