Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Miss M®

Miss M®

14-10-2008 om 20:54

Onregelmatige menstruatie sinds een half jaar

Misschien dat er weleens een draadje hierover is gestart, maar ik kom eigenlijk nooit in deze rubriek, dus nooit iets over gelezen eigenlijk: sinds een half jaar menstrueer ik zeer onregelmatig: de ene keer netjes om de 28 dagen, dan een week te vroeg dan weer een week te laat. Geen peil op te trekken en dat terwijl ik altijd zeer regelmatig heb gemenstrueerd. Heel frustrerend, want ik weet niet het waarom.
Even een korte geschiedenis: ik ben nu 33 jaar, voordat de oudste geboren werd (nu bijna 4) bijna 15 jaar aan de pil geweest; direct zwanger geworden na het stoppen ervan. Daarna half jaar borstvoeding gegeven. Menstruatie kwam na 2 maanden weer op gang en direct erna netjes om de 28 dagen. Oudste werd 1, daarna zwanger geworden. Na paar maanden borstvoeding te hebben gegeven weer na 2 maanden ongesteld. Netjes om de 28 dagen. Daarna een spiraaltje laten zetten. Echt waardeloos, veel bloedingen tussendoor, dus na een half jaartje dat ding laten verwijderen. Duurde een paar maanden voordat het weer regelmatig werd. Regelmatige cyclus weer vanaf november 2007. Partner in maart 2008 laten steriliseren. Sinds die tijd menstrueer ik zeer onregelmatig (raar maar waar).
Herkent iemand dit? Natuurlijk kan ik ermee naar de huisarts gaan, maar vooralsnog zou ik hier wat reacties willen ontvangen. Ik vind dit maar vreemd, temeer omdat ik altijd zo netjes menstrueerde.
Oja, áls ik ongesteld ben, is de hoeveel bloed normaal; ongeveer 5 á 6 dagen. Geen klachten verder.
Nou, ik hoop op reacties.
Groetjes, Miss M.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Hanne.

Hanne.

15-10-2008 om 09:15

Wat is normaal?

Dat menstruatie cycli kunnen veranderen is niet ongebruikelijk Ik ben zelf van zeer regelmatig (exact 4 weken en 3 dagen) na pilgebruik en zwangerschap naar zeer onregelmatig veranderd (tussen de 2 en de 26 weken).

Maar wat ik me afvraag: je zegt dat je 'altijd zo netjes menstrueerde', maar wanneer is 'altijd' dan geweest.

Je bent 33, hebt 15 jaar de pil geslikt tot de geboorte van je oudste. Dat betekent m.i dat je van je 14e tot en met je 29 de pil hebt geslikt. Daarna zie maar 3 korte momenten waarin je niet zwanger was, geen borstvoeding gaf en ook geen pil/spiraaltje gebruikt

* tussen geboorte van de 1e en de 2e zwangerschap (+/- 4 maanden)
* na de bv van het 2e kind en voor het plaatsen van het spiraaltje (+/- 5 maanden)
* vanaf het weghalen van het spiraaltje tot nu. (+/- 1 jaar)

Al met al niet veel periodes in je leven dat je langdurig een normale menstruatie gehad kan hebben

Miss M®

Miss M®

15-10-2008 om 20:47

Hanne, tikfoutje...

... bijna 15 jaar moet zijn: bijna 12 jaar! Zou toch van de zotte zijn als ik vanaf mijn 14e al aan de pil zou zijn geweest (en ja, ik weet dat er vast wel meiden zijn die al zo vroeg aan de pil zijn gegaan en vast om legio redenen, maar ikke dus niet).
Op mijn 11e ben ik voor het eerst gaan menstrueren en gelijk dus zeer regelmatig, exact om de 28 dagen. Dat was dus voor mijn eerste pilgebruik. Toen ik 16 was ben ik aan de pil gegaan, dus toch wel een zeker aantal jaar regelmatig geweest.
Maar waar het me om gaat: al die tijd; dus voor mijn zwangerschappen en tussen borstvoeding en zwangerschappen door ben ik wel regelmatig geweest. Ik vind het gewoon raar dat dat nu niet meer is sinds een half jaar? En waarom dan niet?
In mijn omgeving ben ik de 'enige' met dit probleem. Of nou ja, probleem... ik wil altijd graag het fijne ervan weten en vraag me dus af waarom dit zo is?
Zijn er dan meer dames die dat hebben? En weten waarom dat is?
Groetjes, Miss M.
P.S. Hanne, nog bedankt voor je reactie.

Tirza G.

Tirza G.

15-10-2008 om 22:45

De eerste jaren

Van je menstruatie gebruikte je geen pil, maar vanaf je 16e wel. Die heb je vervolgens geslikt tot zo'n beetje aan je eerste zwangerschap, neem ik aan. Dat je in die piljaren regelmatig was, is niet zo gek. Maar wel kunstmatig, dat kun je niet echt een cyclus noemen.

Misschien is het het begin van de overgang?

Tirza

Zeker naar de huisarts

Ik zou zeker naar de huisarts gaan. Ik heb dezelfde klachten gehad en nam die in eerste instantie ook niet zo serieus. Ben pas na een lange tijd naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft het wel serieus genomen en meteen een uitstrijkje laten doen ter controle. Daar kwam wat uit, en ik ben daarna goed onderzocht door een specialist die het niet helemaal vertrouwde. Achteraf gezien was er niet veel aan de hand, maar het had ook anders gekund.

Miss M®

Miss M®

17-10-2008 om 10:11

Tirza en vivo

De jaren ervoor ben ik dus wel regelmatig geweest en ja, ik weet dat pil zelf voor een kunstmatige regelmaat zorgt, maar daar had ik het niet over.
Tussentijds menstrueerde ik ook gewoon regelmatig en nu sinds een half jaar niet meer dus. Ik maak me daar dus wel wat zorgen over en ga volgende week wel eventjes naar de huisarts.
Een uitstrijkje laten maken heb ik nog nooit gedaan :-S Oproep wel gehad twee keer, maar steeds was ik of zwanger, of gaf ik borstvoeding en dan kan je geen uitstrijkje laten maken...
Vivo, ben je na het onderzoek dan weer regelmatig ongesteld geworden? Wat kwam er nou precies uit?
Bedankt voor jullie reacties, ik ga er wel werk van maken.
Groetjes, Miss M.

Hier ook, + vraagje

Ook ik ben de laatste tijd zeer onregelmatig, ook is de hoeveelheid bloedverlies heel minimaal. Deze maand zelfs niets van mijn eisprong gemerkt.
Zou ik dan toch maar moeten googlen op overgang?
Dit lijkt me enorm vroeg, ben pas 33 jaar.
Ik heb vanaf mijn 13e ofzo tot een jaar terug altijd regelmatig geweest (28 dagen, en gebruik geen pil).
Heb wel 2 kinderen, maar ook zeer snel weer regelmatig na de bevallingen ondanks borstvoeding.

Tirza G.

Tirza G.

17-10-2008 om 18:38

Miss m

Even om te zeuren: als je bv geeft, kun je wel degelijk een uitstrijkje laten maken, als ze het maar even noteren. Ze moeten iets beter kijken

Tirza

Miss m

Het heeft niet zoveel zin om erover uit te weiden wat ik had, ze zijn er uiteindelijk ook niet echt achtergekomen, maar omdat mijn uitstrijkjes na een aantal preventieve behandelingen steeds goed bleven en mijn menstruatie weer regelmatig werd hoeven ze me verder niet meer te volgen.

Het is me wel duidelijk geworden dat de huisarts en specialist je erg graag willen zien als je een afwijkende menstruatiecyclus hebt. Dus ik denk daar nu niet meer zo gemakkelijk over!

Mijn menstruatie is trouwens wel weer regelmatig geworden, maar niet meer precies in het ritme zoals het vroeger was. Dus blijkbaar kan je lichaam of je hormoonhuishouding iets veranderen, bij mij dus na de geboorte van mijn 3e kind.

Succes i.e.g. bij de huisarts!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.