Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Oogarts of orthoptist? dochter van 3 ziet met een oog een stuk minder

Hallo forumgenoten,

Gisteren heeft mijn dochter van drie de ogentest op het consultatienbureau herhaald en daar bleek het ene oog alles te zien en het andere beduidend minder. De bovenste twee regels gingen goed, daarna begon ze te gokken. Reden voor een verwijzing naar de oogarts.

Toen ik het ziekenhuis belde, werd mij stellig verteld dat we naar de orthoptist moeten. En die had dit ziekenhuis niet. Om een lang verhaal kort te maken, na een klein uur bellen heb ik een afspraak redelijk in de buurt kunnen maken die niet pas over minstens drie maanden is.

MAAR

Ik zat nog wat na te lezen op de site van het oogziekenhuis Rotterdam en zag dat de orthoptist zich bezig houdt met luie ogen en scheelzien. Daar lijkt bij mijn dochter helemaal geen sprake van! Haar iris reageerde ook niet als bij een lui oog, werd gisteren verteld door de CB-arts.

Volgens mij moeten we dus gewoon naar de oogarts en niet direct naar de orthoptist. Ik hoor graag ervaringen met dit soort trajecten en advies is ook welkom. Ben nog aan het bijkomen, had dit niet verwacht eerlijk gezegd..

Alvaste bedankt en groeten,
Femke

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rafelkap

Rafelkap

14-01-2009 om 10:05

Orthoptist

Bij verschillend zicht noemen ze dat "lui oog", kindertjes hoeven niet persé scheel te kijken.
Bel gewoon het ziekenhuis. Ik belde om de oogarts, ben naar de orthopist verwezen. Wij hadden hetzelfde, ook bij het cb verschil ontdekt in sterkte. We waren begin januari bij de othopist. Die keek even, deed druppeltjes in de oogjes (even vervelend, het prikte en was koud) daarna een half uur wachten en weer even kijken/spelletje. Tenslotte keek de oogarts nog even.
Bij ons bleek er toch geen verschil tussen de oogjes (sterkte +1 maar dat is normaal op die leeftijd), wel een cylinder, maar niet erg genoeg voor een bril. We komen na een jaar weer terug om te kijken hoe het er dan voor staat.
"Luie oogjes" zijn op deze leeftijd goed te verhelpen. Bril of pleisters plakken is maar tijdelijk. Ik vond het dus helemaal niet erg. Als ze inderdaad een verschil van sterkte heeft kan dat beter zo snel mogelijk verholpen.

ishtar

ishtar

14-01-2009 om 10:13

Orthoptist

hier moest zoon voor de 'afwijking' naar de orthoptist. Die mat de sterkte, cilinder, en controleerde ook dieptezien, samenwerken ogen ed. Later werden zijn ogen (heel kort) gecontroleerd door de oogarts. Maar ik meen dat die alleen keek of het oog 'gezond' was. (dus geen zichtbare afwijkingen had)

Rafelkap

Rafelkap

14-01-2009 om 10:58

Nog een keer

Sorry, nog een keer. Lees nu pas goed Ik denk dat je inderdaad gewoon naar een orthoptist kan gaan. Of naar een ziekenhuis die een orthoptist heeft EN een oogarts. Maar die oogarts kijkt inderdaad alleen maar heel even.

1 oog minder zicht heet dus een "lui oog", je kijkt dan dus door het goede oog, waardoor het verschil tussen de ogen alleen maar groter wordt. Dat kan leiden tot scheel zien en geen diepte zien. Het beste is zo snel mogelijk een afspraak maken met een orthoptist. Maar bij mijn zoontje bleek er helemaal geen verschil te zijn uiteindelijk.

FemkeH

FemkeH

14-01-2009 om 13:04 Topicstarter

Dank allemaal

Dank voor deze snelle reacties, ik voel me gesteund. Ga inderdaad gewoon naar de orthoptist waarmee we nu een afspraak hebben over zes weken en dan maar zien. Het ziekenhuis in kwestie gaf aan dat kinderen altijd naar de orthoptist gaan en nooit eerst naar de oogarts. Dus dat zal wel goed zitten.

Groeten,
Femke

Femke

In mijn (ook zelf als kind al en nu met zoontje) ervaring is een orthoptist ook leuker voor het kind omdat die meer tijd heeft/maakt dan de oogarts. Daar gaat het allemaal snelsnel en lopen er assistenten en meekijkers en receptiemedewerkers rond, bij de orthoptist is het veel meer 1-op-1 en meer tijd om het kind op zijn gemak te stellen.

Het is echt gespecialiseerd werk, in mijn ervaring weet een orthoptist ook vaak net dat beetje meer dan een oogarts die alles doorelkaar heen ziet komen. Of ze (meestal een zij) kan het in ieder geval beter op kind-niveau uitleggen.

Zus

Zus

14-01-2009 om 19:06

Eerst oogarts

Omdat mijn dochtertje misschien niet goed kon zien, belde ik ook het ziekenhuis. Die zeiden juist dat ze eerst naar de oogarts moest, om alles uit te kunnen sluiten (staar of andere dingen) en die verwijst dan door naar de orthoptist.

Jvo

Jvo

14-01-2009 om 19:09

Inderdaad

Eerst naar de orthoptist. Zo ging het hier ook, terwijl van een lui oog of scheelzien geen sprake was! Zij heeft de ogen gemeten en gedruppeld, en daarna heeft de oogarts nog even snel gekeken of er geen inwendige afwijkingen waren.

Met het briefje van de orthoptist zijn we naar de opticien gegaan.

Jvo

Dirkje

Dirkje

14-01-2009 om 19:39

Bij ons

is een eerste afspraak bij de orthoptist gecombineerd met een afspraak met de oogarts. De orthoptist controleert idd of er sprake is van een lui oog, bekijkt de stand van de ogen en bepaalt of er een afwijking is in sterkte. De oogarts bekijkt of het oog verder goed gezond is. Als dat zo is, kun je het in het vervolg af met de orthoptist. En die is, zoals iemand al schreef, een stuk kindvriendelijker dan de oogarts waar we naar toe moesten.
groet,
Dirkje

Wij

kregen bij de eerste afspraak met een ortoptiste te maken en dat was ook omdat ze met het ene oogje minder zag als de andere, de orthoptiste vertelde dat ze altijd contact had met de oogarts en dat alles werd doorgespeeld en op het moment dat het nodig was kwam hij erbij, en dat gebeurde ook we zijn nu 5 jaar verder en de arts alleen gezien toen ze voorbereidingen troffen voor de operatie en daarna, maar hij was wel goed op de hoogte, nu gaat ze nog steeds op controle bij de orthoptiste, zij zijn echt heel kundig hoor.

gr krulleke

1ste keer

kregen wij een afspraak met orthopist. alwaar de oogarts 'langs' kwam om e.a. nog even na te kijken. wij zijn (later) ook al eens eerst naar de orthopist geweest en die verwees ons naar de oogarts en daar konden we meteen na de afspraak heen.
hier is de orthopist in dienst van de oogarts, je bent dus patiënt bij beide maar de othopist doet de simpelere dingen en de oogarts de moeilijkere en de oogarts houd e.a. in de gaten. zoiets.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.