Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

liora

liora

21-03-2011 om 11:19

Ortho-manueel arts

Beste allen,

Mijn zoon van bijna 2 jaar is door een Mensendiecktherapeut verwezen naar een ortho-manueel arts. Reden is dat hij met een voetje erg naar binnen loopt. De mensendieck/fysio therapeute zag dat ook zijn heup en rug scheef staan. Mogelijk daardoor of is dat juist de oorzaak van het voetje.

Zij wil mij dus doorverwijzen naar een ortho manueel arts. Nu beschouwt mijn ziektekostenverzekering dit als een alternatieve arts. Ik ben zelf van mening dat alternatief betekent: niet bewezen effectief, en daar heb ik niet zoveel mee. Wie weet hier meer van? Heeft het zin dit te doen? Het gaat mij ongeveer 200 euro kosten dus ik wil wel weten of het zinvol is of niet.

Verder: wat moet ik verwachten? Gaat het pijn doen? Gaat het wel werken?

Groeten,

Liora

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Eerst naar de orthopeed

Hoi Liora,

ik zou allereerst eens naar de (kinder)orthopeed gaan, zo de klachten van jouw zoon lezend, die kan waarschijnlijk het beste inschatten of het met (spier) oefeningen te verhelpen is.

My 2 cnts

Liora schreef:

"Zij wil mij dus doorverwijzen naar een ortho manueel arts. Nu beschouwt mijn ziektekostenverzekering dit als een alternatieve arts. Ik ben zelf van mening dat alternatief betekent: niet bewezen effectief, en daar heb ik niet zoveel mee. Wie weet hier meer van? Heeft het zin dit te doen? Het gaat mij ongeveer 200 euro kosten dus ik wil wel weten of het zinvol is of niet."

Wat jij onder alternatief verstaat en wat de verzekering eronder verstaat, hoeft niet hetzelfde te zijn. Heb je gevraagd wat de definitie is van jouw zorgverzekering?

Wij zijn ook ooit een keer doorverwezen en ik had twijfels. Uiteindelijk heeft het heel goed uitgepakt. Met de een was ik na 2x klaar en met de ander ben ik 3x geweest. Ik heb mijn mening dus bijgesteld en ik neig nu meer naar een indeling als regulier (para)medisch, niet-regulier (para)medisch en de rest met oa alternatief (ala Jomanda). Ik kom vast een keer tot de ontdekking dat ik die indeling een keer moet herzien.

"Verder: wat moet ik verwachten? Gaat het pijn doen? Gaat het wel werke n?"

Dit zijn vragen voor de therapeut. Ik zou ook je reserveringen bespreken met de fysio. En uiteindelijk geldt voor regulier of niet regulier: er zijn geen garanties te geven.

Ivm orthopeed

"ik zou allereerst eens naar de (kinder)orthopeed gaan, zo de klachten van jouw zoon lezend, die kan waarschijnlijk het beste inschatten of het met (spier) oefeningen te verhelpen is."

Het is -vind ik- lastig te zeggen. Je kan een scheve rug hebben met als gevolg daarvan een aanpassing die je moet doen met je voet om nog enigszins goed te bewegen of je hebt een probleem met je heup of met je knie of alleen met je voet. Je hebt iemand nodig die denk ik meer generalist is, ziet waar het probleem begint en je doorverwijst. Dat is je fysio maar als je de verwijzing niet aanstaat, zou ik terug gaan in overleg. Je schrijft dat het een arts is. Arts is mi een beschermde titel. Die mag je dacht ik alleen gebruiken als je voldaan hebt aan strikte eisen. Niet iedereen mag zich arts noemen.

Als je blijft volharden in twijfel, zou ik het ergens anders zoeken of toch proberen. Met de kans dat je, net als ik, toch iets van je mening moet bijstellen. Of juist niet.

Maar heb je wel vertrouwen in je fysio nu ze jou zo doorverwijst ? Als ik nogal anti-alto zou zijn, zou het vertrouwen verminderen. Ik zou in dat geval misschien wel op zoek gaan naar iemand die net zo recht in de leer is -of rechter- dan ik.

Pluk53

Pluk53

21-03-2011 om 13:37

Waarschijnlijk kwakzalverij

Orthomanuele therapie beweert schizofrenie en autisme te kunnen behandelen door het manipuleren van (hals)wervels. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Mayita_Sickesz .
Is denk is familie van de osteopathie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Osteopathie

Fiorucci

Fiorucci

21-03-2011 om 13:47

Hmmm....

Ik zou liever een orthopeed laten kijken. Want het zou goed kunnen dat een bezoek aan een podoloog een goed idee is, en dat hij bijvoorbeeld een zooltje in zijn schoen kan krijgen.

liora

liora

21-03-2011 om 15:14

Huisarts

Dank allen!

Ik geloof totaal niet in ostheopathie..

Ik heb een afspraak gemaakt bij de huisarts en zal dan een en ander bespreken. Het schijnt overigens zeer vaak voor te komen dat jonge kinderen een voetje naar binnen zetten en dit schijnt vaak weer vanzelf goed te komen. Maar omdat hij ook relatief vaak valt, wil ik er wel graag naar laten kijken.

Liora

Hmm

Zelf zou ik denk ik kiezen om de kinderarts hier naar te laten kijken, die kan dan eventueel doorverwijzen.

Ik heb persoonlijk ook weinig met niet erkend wetenschappelijke methoden en medicatie vooral als je de erkende nog niet langs bent geweest. De kinderarts lijkt mij de eerste en beste stap.

Maar dan nog

moet je via de ha. Tenminste, ik weet niet beter of je hebt voor de kinderarts ook een verwijzing nodig. Dit zou ook mijn weg zijn, huisarts en indien nodig aandringen op verwijzing.

Fianna

Fianna

21-03-2011 om 17:48

Manda

als je naar de kinderarts wilt, moet je ook eerts een verwijzing van de ha hebben, dus zal liora sowieso naar de ha moeten

Ja weet ik

heb ook niet gezegd dat ze niet eerst langs de ha moet, ik denk dat je er ook voor kan bellen trouwens aangezien die ha vast al weet dat ze zoekende is, en dan naar de kinderarts ipv die ortho's.

Yura

Yura

21-03-2011 om 18:59

Ortho's

Manda, je hebt ook ortho's in de reguliere geneeskunde hoor. Een orthopeed waar hier over gesproken wordt, is een artsspecialist die zich bezig houdt met ruggen etc. Een orthodontist is weer een gespecialiseerde tandarts die zich met beugels bezig houdt. Ik vind het overigens ook vaak onduidelijk of je nu moet doorverwijzen naar een kinderarts of naar een specialist voor die specifieke kwaal. Dus ga je naar de KNO-arts of een kinderarts? Naar een orthopeed of naar een kinderarts? In sommige mn academische ziekenhuizen heb je wel vaak combinaties van beide, bijvoorbeeld een kinderneuroloog ofzo. De huisarts zal het wel weten.

liora

liora

21-03-2011 om 19:01

Goed plan

Manda,

Goed plan om even te bellen. Wellicht geeft de ha ongezien een doorverwijzing maar ik denk dat ze hem toch even zal willen zien.

Liora

Kari1

Kari1

21-03-2011 om 21:01

Kinderorthopeed

Slecht plan van die Mensendiecktherapeute. Die heeft waarschijnlijk weinig kaas gegeten van peutervoeten. Het is al gezegd hier, veel druemesen/peuters zetten 1 of beide voeten naar binnen en dat is een normaal stadium in de ontwikkeling. Vaak vallen staat daar meestal helemaal los van.
Mensen die wél verstand hebben van kindervoeten en de ontwikkeling daarvan zijn kinderorthopeden. Een "gewone" orthopeed ook lang niet altijd helaas, die willen dan ook nog wel eens onnodig een behandeling inzetten. Als ik jou was zou ik een afspraak voor een beoordeling maken bij een orthopeed in een kinderziekenhuis. Het Emma, bij jou in de buurt denk ik?
Kari

liora

liora

21-03-2011 om 23:26

Dank

Dank Kari! Ik ga het zo doen. Ik zoek uit waar een kinderorthopeed zit in de buurt.
Ben erg blij dat ik het forum heb geraadpleegd, het zat me niet lekker.

Site

Liora, toen ik laatst eens googelde op 'voeten naar binnen'of zoiets kwam ik op de site kinderorthopedie.nl.

Leuke site, veel info, en inderdaad de geruststellende mededeling dat zoiets heel gewoon is.

Mijn dochter loopt ook duidelijk met de voeten naar binnen, maar valt niet vaak, vandaar dat ik niet de behoefte had om naar een behandelaar te gaan, maar ik vroeg me toch af of er "iets was". Als ik zo lees wat op die site staat is er bij haar in elk geval niks, wat natuurlijk over jouw zoon niets zegt.

Groeten,

Temet

liora

liora

22-03-2011 om 16:18

Geweldig temet

Dank dank dank!"

Dit is zeer geruststellend. Je hebt me heel veel zorgen bespaard. Ik ga nu veel geruster hiermee naar de huisarts en eventueel naar de kinderorthopeed. Maar als ik dit zo lees, kan het ook dat huisarts zegt, kijk het maar even aan.

Overigens heb ik vandaag op de creche gevraagd of ze vonden dat hij veel valt en ze vonden niet dat hij meer valt dan andere kinderen van zijn leeftijd.

"Is veel vallen bij het endorotatielopen (met de voeten naar binnen) een slecht teken?
Nee, het komt regelmatig voor dat jonge kinderen vallen doordat ze over hun eigen voeten struikelen als ze met de voeten naar binnen lopen. Dit kan vervelend zijn maar de hoeveelheid vallen is vaak met name afhankelijk van de grootte van de hersenen. Als kinderen groter worden, wordt ook de hersencapaciteit groter en worden ze een stuk handiger. Het vaak vallen verdwijnt dus vanzelf door de groei. Fysiotherapie of andere oefentherapie is over het algemeen niet zinvol. Als verbetering wordt gezien is dit over het algemeen toe te schrijven aan groei en niet aan de therapie.

ilsepilse

ilsepilse

28-03-2011 om 12:10

Toch laten nakijken

bij een kinderorthopeed , mijn zoon was 2 of 3 en zijn voeten stonden ook naar binnen, hoeft niks mee gedaan zei de ha, uiteindelijk pas op zijn 6e steunzolen gehad en hij heeft ze nog altijd nodig...
te laat doorgestuurd.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.