Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Kaaskopje

Kaaskopje

11-11-2012 om 01:55

Ouderdom komt met gebreken

Dat geldt voor mij ook, maar waar ik mee zit zijn mijn schoonouders. De wereld van de oudere mens is eigenlijk helemaal nieuw voor mij. Door mijn schoonouders ben ik voor het eerst direct betrokken bij mensen die oud worden en naar mijn idee niet lang meer voor zichzelf kunnen zorgen. Schoonmoeder is inmiddels 81 en schoonvader is 79. Ik heb geen contact meer met mijn ouders, dus dat is de reden waarom ik alleen met mijn schoonouders te maken heb.
De reden waarom ik mij zorgen begin te maken is dat het mij voor de tweede keer is opgevallen dat schoonvader niet meer netjes in de wc plast, ik kon de wc-vloer onderhanden nemen toen ze waren vertrokken. En bovendien liet hij vorig weekend gewoon de deur openstaan terwijl mijn dochter en verse verkering pal voor de deur stonden. Oma is zo doof als wat, maar rijdt nog prinsheerlijk over de snelwegen van onze provincie. Ze heeft overigens geen bril nodig, dat dan weer wel. Ze begint steeds aparter te worden met wat ze zegt en mijn dochter viel het op dat ze beiden steeds onverstaanbaarder beginnen te praten. En zo zijn er meer zaken waardoor wij het gevoel krijgen dat we ze in de gaten moeten gaan houden. Alleen is dat niet zo simpel. Zij wonen een half uur treinen bij ons vandaan en het zit er niet in dat we ieder weekend langs kunnen gaan.
Nu zit ik met de vraag hoe we ze zolang mogelijk in hun flatje kunnen houden met gepaste en betaalbare zorg. En hoe bespreek je zoiets zonder ze vreselijk voor het hoofd te stoten?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hmm

Het klinkt eigenlijk alsof het nog best goed met ze gaat! Zeker gezien hun leeftijd.
Je zou eens aan je schoonmoeder kunnen vragen of ze een hoortest kan laten doen, of of ze het verkeer wel hoort?

Mijn bader heeft op zijn 50e hersenletsel opgelopen en hierdoor vertoont hij ook wat sociaal onaangepast gedrag - staand plassen en altijd ernaast. Standaard wc poetsen als hij geweest is. Dat accepteer ik gewoon want dat gaat hij echt niet meer anders doen. Ik zou dat soort dingetjes dus ook maar accepteren

Pas als het gevaarlijk wordt, moet je (man) ingrijpen.

Wat een rijkdom

Wat een actief stel nog, die schoonouders. Alle twee rond de 80 en ze gaan er nog samen op uit? Dat is prachtig. Hebben je schoonouders al gepaste en betaalbare zorg? Het is fijn als er iedere week iemand komt die helpt bij de klussen in het huishouden die te zwaar voor ze worden. Plassen naast de pot is een bekend probleem bij oudere heren. Ze moeten wat vaker en het richtingsgevoel wordt wat minder. De oplossing is zittend plassen, maar dat vinden veel oudere heren maar "raar". De oudere dames verliezen vaak ook wat urine maar daar hebben is dan de Tena lady voor.
Je schoonmoeder rijdt nog auto en ze hoort slecht denk je. Een hoortest biedt uitsluitsel. Verder krijgt ze neem ik aan om de zoveel jaar een gezondheidsonderzoek om weer goedgekeurd te worden?
Het onduidelijk praten kan komen omdat het gebit minder goed gaat passen. Vaak hebben ouderen al 20 jaar of langer hetzelfde gebit en komen alleen bij een tandarts omdat het stuk is. Terwijl je kaak en gezicht natuurlijk wel veranderen en het gebit vaak niet meer goed past.
Wat je kan doen? Regelmatig even bellen hoe hun dag was. Belangstelling en meedenken, soms zijn eenvoudige praktische oplossingen al genoeg om zelf ook weer wat gerustgesteld te zijn.

Trucjes

Het klinkt als niet erg levensbedreigende probleempjes, meer als lastigheidjes door hun leeftijd. Voor de dingen die jij noemt zijn trucjes die je alleen even moet weten. Veel mannen knoeien bij staande plassen als ze ouder worden. Zittend plassen is de oplossing overleg dat met je schoonmoeder, die moet het w.s opruimen als ze met z'n tweeen zijn. Dan kan zij je schoonvader bewerken. Binnensmonds praten ligt vaak aan het gebit. Dat past niet meer, de mond is geslonken. Dat kan simpel opgelost worden, maar je moet het wel ( tactisch) zeggen. Ik denk dat je je pas zorgen hoeft te maken als er echt problemen komen in de dagelijkse zorg.
Groeten albana

Kaaskopje

Kaaskopje

11-11-2012 om 13:27

Reactie

Mijn schoonmoeder heeft in beide oren een hoortoestel, maar daar is altijd wat mee. En met de gebitten zit het wel goed
Dus naar jullie idee hoef ik nog niet meteen ongerust te zijn? Zittend plassen zal 'm niet gaan worden denk ik. Schoonmoeder is volgens mij van mening dat dat niet des mans is.
Wat vaker bellen zou misschien wel aardig van ons zijn. Ik geef toe dat dat beter kan. Dan blijft de informatie ook wat meer up to date. We kregen bij het laatste bezoek te horen dat schoonvader een nachtje in het ziekenhuis had gelegen en ik vond het naar dat we dat niet wisten. Hij moet er binnenkort weer een of twee nachtjes heen en ik ga dan wel mee, als mijn schoonmoeder dat toestaat.
Wat mij ook een beetje benauwd is dat ik het gevoel heb dat de zorg van ons zal moeten komen. Mijn man heeft een zus en een broer. De zus zal het zeker niet doen, de broer waarschijnlijk ook niet. Ik denk dat ik op de vraag 'hoe doen we dat?' dus een negatieve reactie zal krijgen. Ik heb al eens voorzichtig gepolst of ze niet weer terug zouden willen verhuizen naar onze stad, maar schoonmoeder ziet dat niet zitten. Mochten ze in een verzorgingshuis ingeschreven moeten worden, ooit, dan ga ik daar toch weer over praten.
Baby's krijg je zonder opleiding te hoeven doen, maar oud wordende ouders ook. Ik geloof dat ik dat ingewikkelder vind

Kaaskopje

Kaaskopje

11-11-2012 om 13:29

als ik dan toch met mijn schoonmoeder naar het ziekenhuis ga, dan is dat een mooi moment om eens 1 op 1 met elkaar te praten. Wie weet kan ik de situatie dan beter inschatten. Het liefst zou ik willen dat mijn man dat ook een keer met zijn vader zou doen.

Hoortoestellen

Hoortoestellen hebben onderhoud nodig, zoals je bril poetst. Ik denk dat schoonmoeder daar niet ( meer) zo precies mee is en tja dan krijg je dat
Je kan met die toestellen naar de hoorspecialist en ze laten ' opknappen'en dan laat je je meteen uitleggen hoe je ze schoon maakt en koop er meteen wat baterijen op voorraad bij. Als je dan lamgs komt en ze hoort je niet zeg je gewoon op gebiedende toon : " Laat mij s kijken? " en dan maak je ze meteen schoon en stelt ze goed af.
Ik denk dat vaker bellen goed zou zijn. Doe het zo dat het vanzelf vaste dagen worden. Bel b.v. dinsdag en vrijdag op ong. dezelfde tijd. Je hoeft niet alleen te vragen hoe het gaat. Vertel ook hoe jullie week was en wat de kindeten gedaan hebben enzo
Groeten albana

Kaaskopje

Kaaskopje

12-11-2012 om 23:53

Hoortoestellen

Voor zover ik kan beoordelen, gaan ze wel met enige regelmaat terug voor de hoortoestellen, dus dat wordt wel in de gaten gehouden.
Ik krijg door dit draadje de indruk dat we nog niet in paniek hoeven te raken, maar dat we onze aandacht wel moeten vergroten.
Ik denk dat we mijn schoonmoeder nog wel een vraag moeten stellen. Ze vroeg een poosje geleden aan ons of we (schoon)vader in huis zouden nemen als schoonmoeder er niet meer is. Toen wij daarop antwoordden dat we dat waarschijnlijk niet zullen doen, vond ze ons even niet zo aardig meer. Mijn vraag aan haar moet zijn: ben je bereid om weer terug te verhuizen naar onze stad, zodat (schoon)vader weer dichter bij zijn kinderen woont als jij er niet meer bent? Ik denk namelijk dat ze daar niet bij stilstaat.
Ik wil met alle liefde elke week 2 keer bij ze langsgaan, maar dat is nu niet uitvoerbaar. Het alternatief is dus vaker bellen.
Bedankt voor de reacties

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.