Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Marjoleine64

Marjoleine64

09-09-2010 om 22:10

Pijn in achillespees - tips?

Onze jongste zoon (bijna 11) voetbalt in de D1, en sinds 2 weken zijn ze weer druk aan het trainen (2x/week) en wedstrijden spelen. Hij is al een aantal keer thuisgekomen met klachten over pijn in zijn voet/enkel, en dan vooral in zijn achillespees en helemaal onderin de enkel aan de binnenkant. Zelf denk ik aan een 'gewone' overbelastings-blessure, en ik masseer het voorzichtig een beetje voor het slapen gaan. Ook doet hij regelmatig voorzichtig rek- en strekoefeningen. Uiteraard gaan we als dit langer duurt naar de fysio, maar heeft iemand hier wellicht ervaring mee en simpele tips voor? Moeten we dit koud of juist warm houden? Is masseren en strekken nu wel of niet een goed idee? Vaak is de pijn na 2 dagen weer weg, en soms heeft hij er een hele wedstrijd geen last van maar vandaag heeft hij de training niet eens afgemaakt door de pijn (en nog 2 anderen met hem, maar met verschillende blessures wel in voet/enkel). Oja, het is vooral in zijn standbeen, en veel minder in zijn andere been, en afgelopen jaren heeft hij nooit ergens last van gehad. Alle tips zijn welkom.
Marjoleine

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
joep

joep

10-09-2010 om 09:53

Podotherapie

Ik zou juist de podotherapeut (geen podoloog!) laten kijken als de klachten aanhouden. Bijna altijd worden deze klachten veroorzaakt door een afwijkende stand van het hielbot en/of te weinig (natuurlijke) demping of steun vanuit de voet zelf en of te korte kuitspieren.
D.m.v. een kleine aanpassing in de voetbalschoen wordt de kuitspier, die aan de achillespees vast zit veel minder op rek belast, waardoor de belasting een stuk lager is en blessures ook voor de toekomst voorkomen kunnen worden.
Warm houden geeft voor nu betere doorbloeding en dus herstel en daarnaast veel stretchen van de kuitspieren (meerdere keren per dag).

Hillary

Hillary

10-09-2010 om 10:50

Ook

Ook een zoon in de D1, zelfde klacht en hij niet alleen, zeker 4 in zijn elftal. Iets te hard van start gegaan vermoedelijk icm groei. Hij heeft een weekje rust gehad, elke dag 15 minuten koelen en een hakstukje in zijn voetbal- en tennisschoenen. Morgen gaat hij een halve wedstrijd meespelen.

Sawo

Sawo

10-09-2010 om 10:50

Zooltjes

Hoi Marjoleine

Wij zijn ook met onze zoon naar een voetspecialist geweest(www.footconnection.nl). Die kijkt naar hoe je op je voeten staat en hoe je beweegt.Dus ik denk dat het ongeveer hetzelfde is als joep. Onze zoon stond te weinig op de zijn voorvoeten en heeft nu zooltjes. Daarnaast moest hij strechen en koelen. Zowel koelen als warm houden zorgen voor betere doorbloeding.
succes

Sandra

fladder

fladder

10-09-2010 om 13:47

Vraagje

Zit er een bobbel/bult op de achillespees? Indien ja, google dan eens op Haglund. Indien nee: laat maar, dan weet ik het verder niet...

Marjoleine64

Marjoleine64

11-09-2010 om 19:45

Bedankt voor de reakties

Vandaag heeft hij maar een halve wedstrijd kunnen spelen, zo'n last had hij ervan. En hij was niet de enige die uitviel...
Ik heb intussen uit voorzorg al een afspraak bij de fysio gemaakt, we kunnen woensdag terecht. Dan heeft hij er wel zeker nog steeds last van, want ze hebben maandag nog weer een wedstrijd (de training dinsdag slaat hij dan over).
Nee, er zit geen bobbel op zijn hiel, dus gelukkig is het (nog) geen vergroeiing. Ik zal de fysio eens vragen of het zin heeft om naar een podotherapeut te gaan, maar daar is waarschijnlijk een veel langere wachttijd. En intussen veel rekken, en rustig masseren tijdens het TV kijken, dat vindt hij heerlijk .
Marjoleine

fysio

fysio

11-09-2010 om 22:12

Tendinose

Waarschijnlijk heeft zoon een beginnende achillespeestendinose, inderdaad veroorzaakt door overbelasting.
Koelen bij veel last na inspanning mag. Masseren kan geen kwaad. Als oefening kan hij het best een excentrische oefening doen: ga met 2 voeten half op de onderste traptree staan. Ga op je tenen staan, trek je goede been op, en zak met het aangedane been langzaam naar beneden (zover als je kunt, dus niet tot de grond). Daarna zet je je andere voet weer bij en gaat weer op je tenen staan. Omhoog dus op 2 benen, omlaag op het aangedane been. Dit is heel belangrijk.

Het is overigens verbazingwekkend hoeveel kinderen de afgelopen week met knie/enkel/rugklachten de praktijk binnengekomen zijn na aanvang van de sporttrainingen. Van vakantie naar 3 tot 4 x training/wedstrijd is teveel, met name omdat de gemiddelde trainer zijn training niet goed genoeg opbouwt. Overigens zou het heel goed voor zoon zijn als hij rompstabiliteitsoefeningen gaat doen, dat voorkomt ook een hoop knie/enkelklachten.

Marjoleine64

Marjoleine64

15-09-2010 om 21:42

We zijn bij de fysio geweest

maar het was toch al stukken minder erg dan zaterdag nog het geval was. Maandag heeft hij alweer een hele wedstrijd zonder veel pijn meegespeeld.
De fysio constateerde naast een eenvoudige overbelasting van de achillespees ook een licht doorgezakte voet, wat een mede-oorzaak van de pijn in de achillespees was door scheve belasting. Hij heeft wat tape aangebracht ter ondersteuning, wat oefeningen voorgeschreven en ons aangeraden om een stel sportzooltjes te kopen met extra steun voor de voet, als inleg in zijn schoenen (in de gewone dagelijkse Nike's, niet specifiek voor die paar uurtjes voetbal). Volgende week ter controle terugkomen, maar dat is waarschijnlijk gelijk de laatste keer. Gelukkig maar. Hij heeft de podotherapeut wel genoemd, maar dat kon altijd nog volgens hem als deze eenvoudige zooltjes en oefeningen niet voldoende helpen. De oefeningen waren dezelfde als in dit draadje door 'fysio' aangeraden, plus nog extra: balanceren op 1 been tijdens het tandenpoetsen, of rustig bal overgooien op 1 been, en op de trampoline of een andere zachte ondergrond balanceren op 1 been.
Marjoleine

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.