Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Pinda allergie ervaring

Sinds gisteren is het officieel dat zoon van bijna 18 maanden een flinke pinda allergie heeft. Ik vermoedde het al omdat hij vorig jaar heel naar reageerde op een miniscuul likje pindakaas dat amper zijn lip raakte.

Tijdens de prik test reageerde hij een beetje op ei en heel erg op pinda. De andere noten waarop hij getest was reageerde hij niet op. De kinderarts' advies mbt pinda was : geen pinda, geen andere noten, geen dingen uit een verpakking waarop staat dat het verpakt is in een omgeving waar noten aanwezig zijn. En verder ook geen voedsel geven wat flink allergeen is (schelpdieren, aardbeien, kiwi).

Ik heb nu twee van die pennen en heb gisteren een korte training gehad.

Een paar specifieke vragen:
- ik weet dat ik de pennen altijd bij me moet hebben maar hoe streng moet je zijn. BV als ik oudste van school haal dan parkeer ik ergens en loop dan een paar minuten naar school. Kunnen die dingen in de auto blijven of moet ik ze zelfs dan meenemen
- zoon heeft tot nu toe alleen een reactie gehad op pinda. Zaden, pijnboom pitten etc gaven geen probleem. Is het echt belangrijk om hem die dingen nu niet meer te geven omdat hij er ooit een reactie op kan krijgen, of valt dat wel mee
- moet ik bij speelafspraakjes (waar ik meestal zelf bij ben maar waar de kinderen wel vaak verschillende dingen eten en drink bekers delen) nog iets speciaals regelen met de andere moeders?
- hoe rigoreus moet ik zijn met producten in de kasten die evt in een noten omgeving zijn verpakt, kan de rest van de familie die nog wel eten of kan ik die weggooien / geven

Het moet allemaal nog even inzinken dus ik ben benieuwd hoe andere mensen met kinderen met een flinke pinda allergie hun kinderen veilig houden. Ik heb nog geprobeerd in het archief te zoeken maar via de ipad gaat dat erg lastig.

Bedankt.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Schrikken

Ik kan mee voorstellen dat het eerst nogal schrikken is. Maar het ziet er uit of je goed advies hebt gehad. Met name hypoallergeen voedsel aanbieden is belangrijk omdat je zoon blijkbaar een aanleg heeft voor allergie waardoor hij ook op andere zaken kan gaan reageren. Dat is niet alleen een kwestie van dit wel en dat niet maar je kunt de zaak op scherp zetten waardoor hij op steeds meer dingen gaat reageren en in een negatieve spiraal terecht komt, met name als ze ziek zijn of er komen tandjes door gaan ze ook extra snel reageren op allergeen voedsel. Zeker nu hij nog zo jong is zou ik daar zero tolerance op een aantal zaken zetten.
Mijn kinderen hebben geen pindaallergie maar ik trek hier nog steeds zaken aan voor met name hun koemelkallergie als ze ziek zijn of weer verschijnselen lijken te hebben als diarree, buikpijn e.d.
Nu kun je het nog zelf voorkomen dat je zoon die dingen krijgt. Wel goed uitkijken met oppas. Sommige mensen geloven niet in allergie of hebben niet door dat pinda in veel producten zit. Een nichtje van mij moest naar de eerste hulp omdat oma dacht dat een janhagel toch wel moest kunnen. Ook is arachide olie van pinda zodat je uit moet kijken met oliebollen e.d. Ik haalde vroeger alleen frites bij de MacDonald omdat die een boek hadden waar alle producten in stonden die ze gebruikten. En verder maakte ik alles zelf.
Verder geen paniek, zodra men het weet en het gaat toch een keer fout kan een kind snel geholpen worden.

Rest

Ik had hier het hele huishouden hypoallergeen en koemelkeiwitvrij. Ik kan me voorstellen dat je uit moet kijken met de levensmiddelen van andere huisgenoten. Misschien moet je je aanwennen om vaak je handen te wassen voor je je zoon te eten geeft zodat je niet ongemerkt toch wat 'sleept'.

Merel

Merel

01-03-2013 om 11:23

Klasgenootje

Hier had zoon een klasgenootje met een heftige pinda allergie. Op school stond een aparte bak in de kast met alleen traktaties voor dat kind. Kindje kreeg dus nooit iets van de gewone traktaties. Als hij bij ons kwam spelen kwam moeder altijd iets van een traktatie brengen, of ze vroeg of ik wat ging geven aan hem en zo ja, wat dat dan was (ze wist op een gegeven moment van alle merken uit haar hoofd welke hij wel en niet mocht) Bij verjaardagspartijtjes kreeg ik een lijst van te voren van haar, waar ik op letten moest. Ik vond het wel knap van die moeder dat ze hem toch zo 'losliet' bij anderen.

Nano

Nano

01-03-2013 om 11:51

Kinderallergoloog

Mijn zoon heeft een vergelijkbare ernstige voedselallergie als jouw zoon. Hij  is nu 11. 

Schrikken hè, zo'n uitslag, ook al zag je het aankomen. Er komt heel veel op je af. De beste tip die ik kan geven is: zorg voor goede begeleiding van een gespecialiseerde arts. Eentje met kinderallergologie als specialisatie, dus geen gewone kinderarts. Die weten vaak toch net niet helemaal van de hoed en de rand is mijn ervaring, en ze testen onvoldoende door. Mijn zoon heeft 'dankzij' adviezen van een kinderarts jarenlang op een veel te streng dieet gestaan, waarbij allerlei voedsel verboden was waarvan later bleek dat hij er helemaal niet allergisch voor is. 
 Zo zijn mensen met een pinda-allergie soms wel, maar meestal niet allergisch voor (andere) noten. Dat kan getest worden, hoewel ik niet zeker weet vanaf welke leeftijd. 
Het WKZ in Utrecht en het Erasmus in Rotterdam hebben een goede afdeling kinderallergologie.

Daarnaast is er het Nederlands Anafylaxis Netwerk www.anafylaxis.nl. Een wat chaotisch ogende site op het eerste gezicht, maar ze zijn heel deskundig en je kunt er veel goede adviezen vandaan halen. Ze organiseren ook heel nuttige bijeenkomsten voor ouders en kinderen. Een aanrader!

Als laatste nog dit. Let met speelafspraken en dergelijke ook op 'kruisbesmetting':  pindakaasmessen die in de boter worden gestoken e.d. 

Sterkte!

Nano

Marianne

Marianne

01-03-2013 om 12:06

Beetje ervaring

Een kind in mijn klas had een ernstige pinda-allergie. Ik had altijd (ALTIJD) de epipen bij me. Voorstelling, buiten spelen, gymzaal. Ik heb met een oude epipen geoefend op een sinaasappel en een filmpje op youtube gezien hoe het moet.
Kind had eigen traktatietrommel, soms kreeg hij wat van school maar dan belde ik eerst de moeder. Ze hadden een stuk of 4 epipennen op de meest belangrijke plekken liggen. Het nadeel is wel dat die dingen niet oneindig houdbaar zijn en een godsvermogen kosten.
Hij had een speciale rugzak die hij mee nam als hij bij vriendjes ging spelen. Hier zat ook een epipen in. Verder hing er in de klas het protocol met duidelijke stappen wat te doen als het mis gaat. Dat is voor thuis ook handig, in paniek gaan mensen vaak het verkeerde doen.
Het huis is compleet pindavrij omdat het risico te groot is. Een trigger is Sinterklaas: kind was nog gelovig en Sinterklaas wist toch wel dat hij niet alles mocht hebben en met de goede pepernoten zou komen? Denk ook aan paasontbijt op KDV/school etc, handig is om eigen eten mee te brengen en kind een button oid te laten dragen waar op staat dat hij geen ander eten mag. Herinner op de dag zelf ook de mensen die aanwezig zijn, vergeet mn de stagiaires niet. Leg duidelijk uit wat er gebeurt als het mis gaat en ze niet tijdig ingrijpen, zorg dat de mensen om je kind heen zich bewust zijn van het risico van onnadenkendheid.
Vraag of ze een protocol hebben, vraag of ze dat met foto van je kind op een centrale plaats kunnen hangen. Een sos-ketting is ook heel verstandig.
Dit klinkt wel heel heftig maar in de praktijk viel het reuze mee. Ik vond het wel spannend bij feesten op school waar goedbedoelende moeders hem wilden voorzien van chocola oid. Hij kreeg altijd een grote sticker opgeplakt waarop stond dat hij niets mocht hebben ivm ernstige allergie. Dat hadden overigens alle allergiekinderen en dit doen we bij ieder feest waarbij door de hele school wordt gelopen.

Marianne

Poppy

Poppy

01-03-2013 om 13:57 Topicstarter

Oh trouwens

We zaten gisteren drie uur bij de allergie kliniek van het ziekenhuis en dat was prima geregeld. Zusters deden wegen en meten, prik test, meten van plekjes en toen de speciale kinderarts voor nakijken van ogen, neus, ademhaling en voorschrijven van de epipen. Daarna nog een DVD over hoe die te gebruiken en een oefensessie met een zuster. Het was een lange en vermoeiende drie uur maar we waren wel gelijk klaar.

Over acht maanden moeten we terug on de test te herhalen en te kijken of hij minder allergisch is.

Hij is getest op vrijwel alle noten, sesamzaad, melk, tarwe, soya etc maar alleen ei en pinda had hij een reactie op. Maar kinderarts adviseerde toch om helemaal geen noot/zaden te geven. Uit voorzorg??

Annet

Annet

01-03-2013 om 21:05

Waarom geen noten?

Pinda's zijn geen noten maar zaden, net zoals cashew-noten (al heten ze wel noten).
Komt de combi met allergie voor noten dan vaak voor, dat ze die dan ook afraden?

Poppy

Poppy

01-03-2013 om 21:24 Topicstarter

Annet

Ik weet het niet precies maar geloof dat we alle noten moeten vermijden ivm cross contaminatie.

Marjoleine64

Marjoleine64

01-03-2013 om 21:44

Onze ervaring

is dat het allemaal wel meevalt. Bij onze zoon tenminste, inmiddels 13 en in de 2e klas VO. Hij was net een jaar oud toen hij op het KDV een broodje pindakaas kreeg (daar was zijn oudere broer nl. dol op), en zijn hele gezicht sloeg helemaal rood en opgezwollen uit. Volgens de huisarts kon het geen pinda-allergie zijn op die leeftijd, maar hij heeft voor alle zekerheid even de kinderarts gebeld en het kon toch. Wij hebben nooit een priktest gedaan, alleen bloed laten afnemen en daaruit werd inderdaad de allergie bevestigd. Sindsdien heeft hij altijd een epipen bij zich in zijn schooltas, en de klassedocent weet ervan (en nu op het VO staan de instructies voor alle docenten toegankelijk in magister).
Ik weet niet hoe heftig de reactie van jouw zoon was, wij zijn in de loop van de tijd minder strikt geworden en hij eet gewoon alle noten etc zolang er maar geen pinda bij zit (hij eet ook cashews). Het is wel eens een beetje misgegaan, op (school)feestjes (waar men het best wel wist, maar even niet oplette) maar ook thuis (een keer een kant-en-klaar maaltijd waar ik zelf het etiket niet goed gelezen had). De eerste reactie bij een klein beetje pinda is bij hem jeuk in zijn keel/mond/lippen. Hij krijgt dan een anti-histamine pilletje (gewoon dezelfde die ik voor mijn hooikoorts heb) en dat is eigenlijk altijd voldoende. Die heeft hij dus ook altijd bij zich.
Ik begrijp ook niet zo goed waarom jouw zoon geen noten zou mogen, behalve inderdaad het risico op kruisbesmetting. Het is knap lastig om noten te kopen waar géén risico bij zit... soms zit er zelfs gewoon pinda-olie bij de rozijnen ipv zonnebloemolie. Kruisbesmetting van een mes met pindakaas in de boter is op te lossen door hem een eigen kuipje boter te geven (en misschien ook een eigen pot chocopasta dan). Dat is wat ze bij onze zoon doen op kamp. Ik ben wel heel blij dat onze zoon andere noten etc wel gewoon mag hebben, hij eet sinds zijn 9e vegetarisch en noten zijn dan toch wel een handige aanvulling.
Speelafspraakjes: ik heb altijd de epipen meegegeven in zijn rugzakje, en heel duidelijk verteld dat hij absoluut geen pinda mocht hebben. Is eigenlijk nooit een probleem geweest toen hij klein was.
Je laatste vraag gaat over spullen die je al in huis hebt denk ik? Die zou ik gewoon gebruiken met de andere huisgenoten, maar de allergische zoon dan wat anders geven.
Marjoleine

Poppy

Poppy

01-03-2013 om 23:07 Topicstarter

Marjoleine

Bedankt voor je reactie. Ik geloof ook dat het heus wel zal wennen, en misschien dat je over de jaren iets makkelijker wordt. Het is natuurlijk ook handiger als zoon ouder is en beter kan communiceren. Omdat hij zo klein is vind ik het best eng om vast te stellen of zijn reactie erg genoeg is om een epipen te gebruiken. Maar goed, zoon reageerde heel erg op echt een miniscuul vleugje amper tegen zijn lip, of zelfs nog niet eens tegen zijn lip, dus als hij echt pinda binnen zou krijgen is het misschien heel duidelijk.

dc

dc

02-03-2013 om 09:44

Vriendje hier

Een jongetje in de klas van mijn 2e heeft een enorme pinda-allergie. Op school zijn er ook een aantal epipens en antihistamine.

Behalve dat de hele school nootvrij is, zijn wij (de rest van de klas) ook verzocht om voor het ontbijt geen nutella of iets anders met noten te geven. Zij hebben ook echt niets met noten in huis.

En laatst heb ik tussen alle taarten in de supermarkt 1 gevonden die gegarandeerd zonder noot was voor de traktatie op school. (En vervolgens het meisje vergeten dat allergisch was voor gluten, zucht, ga ik zo voor feestje goedmaken...).

Misschien kun je de school van je oudste vragen ook een epipen voor je jongste te bewaren? Of gewoon altijd eentje in je handtas houden en die altijd overal mee naar toe nemen?

Poppy

Poppy

02-03-2013 om 10:57 Topicstarter

Ha, ik ben zo'n persoon die dus geen handtas gebruikt Ik gebruik nog een luiertas dus voor nu doe ik ze maar daarin. Als zoon zindelijk is verzinnen we wel iets nieuws. Ik zorg er in ieder geval voor dat de pennen binnen handbereik zijn.

Asa Torell

Asa Torell

02-03-2013 om 15:04

Petal

Geen ervaring hier maar bah, wat naar. Ik hoop dat het medische lijstje van de kleine man hiermee zijn maximale lengte heeft bereikt! Sterkte met het laten bezinken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.