Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Plasproblemen 6-jarige

Onze dochter van 6 heeft regelmatig een natte broek en zo elke 2-3 maanden een blaasontsteking. We lopen al bij de kinderarts met haar, ze heeft fysiotherapie en er zijn wat onderzoeken gedaan (waar niks uit komt).

Heeft iemand nog andere tips?

An-ka

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Hibiscus

Hibiscus

03-02-2011 om 18:54

Kinderuroloog

Anka,

Laat je alsjeblieft doorverwijzen naar een kinderuroloog in het AMC bv of in nog beter in Utrecht.
Ik heb destijds zelf een afspraak gemaakt en later een verwijzing gevraagd omdat de kinderarts er niets van bakte. Inderdaad, fysio en bekkenbodemoefeningen doen maar ondertussen hielp niets en bleven de blaasontstekingen komen. De uroloog had meteen door dat er grotere problemen waren, ze is geopereerd en slikt nu al ruim een jaar dagelijks ab. Hadden we veel langer aangemodderd, dan had ze nu nierschade gehad.

De kinderarts weet vaak hier niet genoeg vanaf.

Hibiscus

100%mama

100%mama

04-02-2011 om 10:24

Absoluut

een afspraak maken bij een kinder neuroloog.

Zelf lopen wij bij een kinderneuroloog in het Juliana Kinder Ziekenhuis en deze afspraak is op ons eigen verzoek gemaakt destijds zonder verwijzing van een andere arts aangezien die er niets van bakte. Inmiddels zijn we een operatie verder en gaat het met af en toe nog eens een "foutje" hartstikke goed!

an-ka

an-ka

04-02-2011 om 10:47 Topicstarter

Arts

De kinderarts waarbij we nu lopen is gespecialiseerd in blaasproblemen. Dochter gaat echt de hele molen door, maar er komt telkens niets uit. Röntgenfoto, echo, nierscan, noem het maar op. Twee weken geleden is er nog een MRI gemaakt om een verborgen open ruggetje uit te sluiten. Alleen de test voor blaasontsteking was deze week weer eens positief...

Wel duidelijk is dat ze niet goed uitplast. Daar komen waarschijnlijk de blaasontstekingen vandaan.
Het lijkt alsof ze een verkeerde spierspanning in haar lijfje heeft. Ze loopt bijvoorbeeld ook altijd op haar tenen.

Hibiscus

Hibiscus

04-02-2011 om 11:16

Toch verder onderzoeken

Hoi An-ka,

Toch zou ik me door laten verwijzen. Je kinderarts kan dan wel gespecialiseerd zijn in blaasproblemen, maar het is geen kinder uroloog. Mijn dochter had ook bij de kinderarts een mictiecystogram gehad, ontelbare echos etc maar pas bij de uroloog kwamen ze erachter dat ze een nauwe plasbuis had (daar is ze ook aan geopereerd en het had ervoor gezorgd dat het mictie onderzoek een hel voor haar was) en een verdikte blaaswand. Die verdikking kwam doordat ze zo moest persen ( idd, niet goed uitplassen) om te kunnen plassen. Na de operatie in het AMC (dat was dus al een kinderuroloog) ging het nog steeds niet helemaal goed en daarom zijn we uiteindelijk in Utrecht terechtgekomen wat het urologisch centrum van Nederland is. Daar hebben we een geweldige arts gekregen. Hij heeft ook nog ontdekt dat ze hyperlax is, (super flexibel) en daardoor sluit haar blaas sluit spier niet goed. Ze houdt haar urine binnen door steeds haar bekkenbodem spieren aan te spannen.

Hij heeft haar op profylactische ab gezet. Ze krijgt nu al ruim een jaar iedere dag een kleine dosering ab, twee verschillende soorten, we wisselen af. Sinds die tijd heeft ze geen blaasontsteking meer gehad. Nu het dus al ruim een jaar rustig is, kunnen we verder gaan kijken. We zijn verhuisd naar het buitenland en zijn nu niet meer bij in Utrecht onder behandeling. De kinderuroloog hier controleert iedere paar maanden met echos hoe ze uitplast en het gaat langzaamaan steeds beter, mede doordat ze nu geen blaasontstekingen meer heeft. Daar moest echt rust in komen, anders kon ze niet beter worden. Ze kan zo ook langzaamaan haar spieren de kans geven om zelf weer te functioneren.

Een heel verhaal, maar ik adviseer je toch echt verder te gaan zoeken. Het is duidelijk dat je kinderarts geen oplossing weet. De arts in Utrecht heet Dr. Dik
(what's in a name) en hij is echt heel kundig.

Hibiscus

ayla

ayla

04-02-2011 om 11:18

Bij ons

bleek eigenlijk heel simpel obstipatie de boosdoener, we zijn toen weer doorverwezen naar een kinder maag-darm arts en daar bleek weer dat ze 2 voedselintoleranties had. Laxeermiddelen en een dieet hielpen toen enorm. Nooit meer blaasontstekingen gehad

Fiorucci

Fiorucci

04-02-2011 om 11:50

En hier

Mijn dochter had ook regelmatig toch wat nattigheid in haar onderbroek, en merkte het zelf niet eens. Ze is behoorlijk hypermobiel, en dat is bij haar dus de oorzaak, want dit zorgde voor de problemen, gecombineerd met obstipatie.

100%mama

100%mama

04-02-2011 om 18:52

Wat hibiscus

je schrijft, zo bleek ook bij zoon. Is er al een test gedaan met contrastvloeistof bijvoorbeeld, ik noem er nu maar 1 die je niet schrijft maar er wel is?

Een kinderarts kan idd heel veel weten van blaaproblemen, echter hier zou ik toch echt een kinderuroloog op raadplegen.

Hibiscus

Hibiscus

04-02-2011 om 19:27

Mictiecystogram

100%mama, die test met contrastvloeistof, ik neem aan dat je daarmee een mictiecystogram bedoelt. Dat is inderdaad het onderzoek waar ik het hierboven over had en wat zo pijnlijk was voor dochter vanwege haar te nauwe plasbuis (en het feit dat ze een net nieuwe co assistent op haar loslieten.)

Hoe is het met jouw zoon? Is hij klachtenvrij?

Hibiscus

Hibiscus

Hibiscus

04-02-2011 om 20:59

Oh ja

Je schrijft dat je dochter waarschijnlijk niet goed uitplast.

Wat nog een goede tip is, is dat je dochter als ze klaar is met plassen, even kucht. Dan kucht ze die laatste druppels weg. Mijn dochter is nogal eigenwijs en alle belangrijke tips voor goed plassen (voetenbankje, rechtop zitten, buik slap, zachtjes puffen tijdens plassen en dus dat eindkuchje) voert ze volgens mij alleen uit als ik erbij sta. En dat is meestal niet natuurlijk.

Ik ben trouwens wel verbaasd dat een kinderarts een MRI laat uitvoeren, dat had ik nog niet gehoord. Ik snap echt niet waarom je niet allang bent doorverwezen. Het is zo dat Spina Bifida vaak urineweginfecties met zich meebrengt, maar urineweginfecties hebben niet vaak SB als oorzaak, dacht ik. Meestal is er iets anders aan de hand en lijkt me de uroloog toch echt de logische stap. Onze uroloog zei ook dat hij de truc van de afwisselende ab ook vaak bij SB patienten toepast, met groot succes. Het is een behandeling die hij zelf heeft verzonnen en dus veel gebruikt en het werkt bij onze dochter heel goed. Ik vond het wel een wetenschappelijk onderzoek waard eigenlijk maar daar had hij geen behoefte aan geloof ik.

Obstipatie was bij onze dochter overigens uitgesloten. maar dat is een andere veel voorkomende oorzaak inderdaad.

Hibiscus

100%mama

100%mama

06-02-2011 om 14:45

Hibiscus

klopt....hier ook een vreselijke ervaring helaas omdat zelfs de baby slang te groot was......

Ze hebben hem nu anderhalf jaar geleden geholpen en eigenlijk is hij sinds 4 maanden redelijk klachten vrij. Wel heeft hij na de ingreep geen infectie meer gehad, dus daarvoor heeft het direct geholpen, maar zijn blaas had ook een afwijking (te klein) en daardoor voelde hij zijn plas niet aan komen. Hij heeft hiervoor medicatie geslikt en blaas training. We hebben nog hier en daar een ongelukje maar ik geloof niet dat dat nu heel bijzonder is als ik zo hoor.

En bij jouw dochter, hoe is het met haar?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.