Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

jeltje

jeltje

21-09-2011 om 21:37

Prikangst bij dagelijkse prik (hoewel naaldloos)

Hoi,
Sinds drie dagen krijgt mijn zoon een dagelijke injectie met groeihormoon. Of liever, een 'transjectie', want het wordt met een naaldloos systeem door de huid geschoten. Ik mocht het zelf ook proberen en het is echt niet meer dan een tikje.
Maar...zoon schreeuwt, weert af, worstelt, en is vooral erg boos. Hoewel hij vanavond niet huilde, heeft hij wel met grote stelligheid beweerd dat hij wel klein blijft en nooit meer een 'prik' wil. Da's dus geen optie. Het moet gewoon nog zo'n 13 jaar, iedere dag.

Ik besef dat we nog pas net begonnen zijn, en zijn weerstand zal ongetwijfeld met opgebouwde spanning te maken hebben omdat dit er al een tijd aan zat te komen, en hij er vast tegenop is gaan zien. Zelfs het feit dat het objectief mee valt lijkt nog niet door te dringen. En hij heeft natuurlijk ook een beetje een knauw gekregen van alle onderzoeken, prikken en infusen deze zomer.

Maar goed. Heeft iemand tips? Of anders wat geruststelling?

Ik wil eigenlijk niet aan de beloningen etc, omdat dit een gewoon deel van ons leven moet gaan worden. Afleiden werkt niet. IK probeer nu vooral daadkrachtig te zijn, geen discussie over de 'prik', maar geef hem verder gelijk dat het stom en vervelend is, en dat hij best mag huilen. Dat wij er altijd bij zullen zijn. Maar dat het wel moet.

Bah. Ik heb er een knoop van in mijn buik. Ik weet best dat er ergere dingen zijn, maar ik had hem dit graag bespaard! Zo'n rot einde van de dag steeds!

J

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fianna

Fianna

21-09-2011 om 22:01

Wel belonen

, Ik wil eigenlijk niet aan de beloningen etc, omdat dit een gewoon deel van ons leven moet gaan worden. ,

Beloningen worden juist gebruikt om gedrag te bereiken dat onderdeel moet worden van je leven. Je kunt het overwegen, het zal nl tijdelijk zijn zo'n beloningssysteem. Wie weet helpt het om hem over het ergste heen te helpen.
Hoe oud is je zoon?

Tango

Tango

21-09-2011 om 22:07

Ander moment?

Mag het prikje (tikje) ook op een ander moment gegeven worden of moet het echt 's avonds. Zeker als hij misschien moe is, maakt dit het nog lastiger en inderdaad wat je zegt: een nare afsluiting van de dag.
Anders misschien overleggen of je van die verdovende zalf kan gebruiken, heb hier op het forum al veel over gehoord. Dit een periode proberen, tot hij er wat meer aan gewend is.

jeltje

jeltje

21-09-2011 om 22:32

5 jaar en nee

Zoon wordt in november 6.
Nee, het mag helaas niet op een ander moment: moet werkzaam worden (pieken) tijdens de nacht. Helaas...

caton

caton

21-09-2011 om 22:49

In zijn slaap?

Als het echt alleen maar een tikje is, kan het dan niet gegeven worden als hij slaapt? Of is het wel zo'n tik dat hij daar weer wakker van zou worden (en misschien wel angstig gaat slapen?).
Ik begrijp je redenatie over wel of niet belonen, maar soms helpt een stickersysteem ook bij kinderen die bijvoorbeeld niet willen tandenpoetsen. En dat zou ook gewoon onderdeel van het leven moeten zijn. Dus misschien helpt het bij hem ook? Sterkte er mee!

Primavera

Primavera

22-09-2011 om 00:14

Wel belonen

Hallo Jeltje,
Mijn jongens waren ongeveer van dezelfde leeftojd als jouw zoon toen we begonnen met groeihormoon toedienen. Ik kan je juist absoluut aanraden om wel te belonen en dan een beloning te nemen die ze echt interesseerd.
Bij ons waren dat van die kinderchocolaatjes. Normaal gesproken ben ik fallikant tegen op belonen met snoep, maar juist omdat ze het normaal met mate krijgen was dat eigenlijk de enige beloning de ze werkelijk interesseeerde. De beloning legde ik dan voor ze terwijl ze de prik kregen om ze af te leiden.
Het werkte goed en nadat de avondprik routiene was geworden zijn we af gaan bouwen met de beloning in de zin dat ze het niet iedere keer kregen.
Echt het komt gord, maar het heeft wel even nodig voordat hij over zijn angst heen is. Een beloning kan zorgen dat hij het niet als alleen maar negatief ziet.
Groeten Primavera

Tijgeroog

Tijgeroog

22-09-2011 om 09:30

Stickers?

En een stickerkaart, en bij een volle stickerkaart een kleine belong (ijsje ofzo). Beginnen met een kleine stickerkaart, later grotere stickerkaarten en dan vanzelf een keer afbouwen.

Tuurlijk belonen

wat stom dat ze je daar niet bij hebben begeleid in het ziekenhuis. Ik weet niet hoe oud hij precies is. Maar mijn zoon heeft een tijd veel onderzoeken en opnames gehad, en op de kinderafdeling waren er altijd pedagogische medewerkers bij (of een vergelijkbare naam), en die hamerden enorm op belonen. Ze legden me uit dat dat bij kinderen gewoon als een tierelier werkt. Het leuke blijft ze dan bij en het vervelende wordt zegmaar opgenomen in het leuke. Vraag me niet waarom het zo werkt maar het werkt zo.

Kobalt

Kobalt

22-09-2011 om 10:48

Ken je deze al?

Hier is een folder met tips over het prikken met groeihormoon. http://www.vwgroeihormoon.nl/web/content/view/29/49/

jeltje

jeltje

22-09-2011 om 21:29

Wel belonen dus!

Dank voor jullie eensgezinde advies: wel belonen dus.
Gek, ik dacht zo verstandig bezig te zijn met het minimaliseren van de secundaire ziektewinst, waardoor ik helemaal uit het oog verloor dat je natúúrlijk een jongetje van 5 met belonen door zoiets lastigs heen helpt.
Pfoe, dank voor de eye-opener hoor!

Vanavond ging het al iets beter, door het beloon-plan, maar ook door iets wat hij zelf bedacht: hij at een raketje bij wijze van toetje, en bedacht dat als je die even op je been legt de huid dan wat verdoofd raakt. Daarbij vond hij het ook heel grappig om het druppeltje bloed op het ijsje op te vangen en dan op te likken...Jekkie.

Qua belonen hebben we samen leuke feestelijke dingetjes bedacht en daar steeds een aantal prikjes aan verbonden. Hij kan zo zijn beloningen bij elkaar sparen. Geen kado's, maar dingen die ook vaak voor het hele gezin leuk zijn (om zusje ook niet te zeer achter te stellen): een keer gaan zwemmen (gruwel!), naar de film, een vriendje te logeren, poffertjes eten, en, de klapper...in de vakantie een keer zelf weten hoe laat je naar bed gaat. Dat vond hij wel 13 prikjes waard!

Dank voor de adviezen...

Fianna

Fianna

22-09-2011 om 21:48

Jeltje

Fijn zeg! En ook geweldig dat hij zelf met een leuk idee komt.
Ik durf te wedden dat hij er erg snel aan went en dan vanzelf geen beloningen meer nodig heeft.
Succes hoor! Elke avond, lijkt me nog al wat!

JuliaL

JuliaL

22-09-2011 om 23:13

Prikken in bil ipv been

Hoi Jeltje,
Fijn dat het inmiddels wat beter gaat. Wij prikken dochter al 7 jaar met een naaldsysteem (het gevoel schijnt vergelijkbaar te zijn). Zij geeft nog steeds aan dat het prikken in haar been vervelender is dan in de bil. Ik meen uit jouw laatste berichtje op te kunnen maken dat je in het been "prikt". Heb je de bil ook al uitgeprobeerd? Misschien helpt dat in het begin?

En vooral belonen hoor! Op een gegeven moment wordt het echt routine en dan is die beloning er zo weer uit.

Succes!
Julia

liora

liora

23-09-2011 om 16:50

Fijn jeltje

Wat een leuke beloningen hebben jullie bedacht! En ik zou er nog aan toevoegen dat jullie jezelf ook mogen belonen want als ouders is het ook een hele prestatie!

Bedenk maar iets!

jeltje

jeltje

23-09-2011 om 21:38

Hmmm

Vanavond weer een stuk minder: worsteling om broek naar beneden te krijgen en grote tranen..Alles gaat goed, tot we de spullen pakken. Dan is het helemaal mis.
Nou ja, met de beloningen in het vooruitzicht zullen we er wel komen.

In de bil wil hij helaas niet. Hij wil het zien, ik denk om een gevoel van controle te houden.

En tijdens zijn slaap: ik heb het serieus overwogen, maar vind dat eigenlijk te stiekem. Voelt niet goed.

Liora, heb mezelf vandaag om te beginnen maar eens een vrije dag kado gedaan. Helaas was de schoonheidsspecialist al volgeboekt!

liora

liora

24-09-2011 om 08:58

Samen?

Jeltje,

Zou het helpen om het hem te laten doen? Of samen? Ik wil dat sort dingen ook altijd liever zelf doen..

Liora

Puck

Puck

24-09-2011 om 11:24

Zat ik ook aan te denken liora

Zeker omdat Jeltje aangeeft dat haar zoontje het wil zien en de controle wil hebben is het denk ik het proberen waard om hem inderdaad zelf te leren spuiten.

jeltje

jeltje

24-09-2011 om 22:23

Controle

Zelf prikken wil hij niet. Is hij misschien ook net wat jong voor. Daarbij moet je met aardig wat kracht de knop indrukken, en moet die dan stevig op de huid gedrukt zijn. Dus als hij er dan met twee handen op gaat drukken krijgen we denk ik teveel beweging.

Maar, wat vanavond wel goed lukte was dat hij mocht zeggen wanneer we prikten en hij zelf mocht aftellen. HIj wilde weliswaar aftellen tot 13, maar goed, dat mocht. Hij vond het wel weer pijnlijk, maar er was wel wat rust.

Wat zeker hielp is dat we vandaag naar oud/valkenveen zijn geweest als beloning voor de eerste week prikken, en ik een mooi stickervel heb gemaakt.
We gaan er wel komen.

Vervelend is overigens dat van de 6 prikjes tot nu toe er 3 op een blauwe plek zijn uitgelopen. Op die kleine pootjes van hem, en dan 365 keer per jaar...ik hoop maar dat het aan onze onervarenheid ligt!

liora

liora

02-10-2011 om 00:01

Jeltje

Hoe gaat het nu?
Ik zit nog wat dingen te bedenken... Ik zou de beloning direct op het prikken laten volgen en alleen voor hem doen. Kan je altijd nog een gezinsbeloning erbij doen.
Want als het niet goed gaat, dupeert hij anders iedereen. Bovendien: hij heeft de ellende, dan ook hij de beloning.
Dus bijvoorbeeld dat hij na de laatste prik van de week een half uurtje langer mag opblijven, of zoiets.

Wat betreft die blauwe plekken: is het een idee dat hij na elke prik jullie een beoordeling mag geven van hoe het ging? Dat zou mijn zoon echt geweldig vinden. En dan mag de beoordeling naar beneden worden bijgesteld als het een blauwe plek wordt.
Zo kunnen jullie dan samen het prikken misschien wat relativeren en er soms ook lol om hebben dat het weer matig prikwerk was.

Nou ja, makkelijk gezegd vanaf de zijlijn. Het is natuurlijk vreselijk naar en vervelend, je wil dit hem besparen, dat snap ik.

Liora

jeltje

jeltje

02-10-2011 om 20:25

Liora

Lief dat je meedenkt!

Het zijn goeie suggesties, maar eigenlijk gaat het nu al een weekje heel goed. Hij gaat zonder problemen klaar zitten, telt tot 20, en zegt nog steeds wel dat het pijn doet, maar niet zo heel erg.

Het beloningssyteem is eigenlijk al nauwelijks meer nodig. Het werkt niet helemaal zoals ik het had gedacht, maar eigenlijk doet dat er nu ook niet meer toe. Het is niet meer nodig om de prikjes doenlijk te maken.
Hij spaart nu lukraak door elkaar, waardoor er nog geen beloning is gescoord. En zometeen een heleboel tegelijkertijd. Nou ja, hopelijk valt dat in de vakantie...
Sommige beloningen zijn echt voor hem (vriendje te eten of logeren), anderen komen iedereen ten goede (film, zwemmen). En dat vind ik ook wel leuk, want zus doet erg goed mee (gaat ook met haar broek naar beneden zitten hihi), en zij heeft geen enkele manier om ook zulke leuke dingen bij elkaar te sparen. Alhoewel...ze poept weer steeds in haar broek, misschien moet zij dáár weer eens voor stickeren...

Gelukkig zijn er nauwelijks meer blauwe plekjes bij gekomen. Ik denk dat ik er beter in word. Of misschien helpt ontspanning ook wel, dat weet ik eigenlijk niet.

Kortom, het blijft vervelend, maar we hebben het ergste echt gehad!

Joehoe!

Biene M.

Biene M.

02-10-2011 om 22:02

Jeltje

Fijn dat het beter gaat!

liora

liora

03-10-2011 om 23:29

Jeltje

Wat goed zeg! En wat lief dat je dochter meedoet.

Echt goed!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.