Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Prikken overgang?

Bij deze een vraagje; weet iemand of een huisarts ook bloed kan laten prikken om te beoordelen of je in de (beginnende) overgang zit? Of moet je met zoiets echt bij een gynaecoloog zijn?

groet, heli

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rafelkap

Rafelkap

24-11-2009 om 13:19

Ik vraag me altijd

af wat dan je met die wetenschap dan aan moet. Behalve als je klachten hebt, maar dan moet je ook bij de huisarts zijn. Misschien zijn je klachten wel iets anders nl.

heli

heli

24-11-2009 om 13:41 Topicstarter

Tja

Rafelkap, dat is wel een goeie. Ik heb inderdaad klachten, maar wil niet doorgestuurd worden naar een specialist. Niet nu in ieder geval. Maar ik ken mijn huisarts; die stuurt me vast en zeker door. Als ik nou weet dat er de huisarts dit ook kan prikken, dan kan ik het misschien nog even een 'dealtje' maken... Ik weet het, niet echt slim en struisvogelgedrag, maar voor nu wil ik even niet de onderzoeksmolen in en dan is bloedprikken op dit moment het simpelst.
Misschien inderdaad toch eerst een thuistestje... nog maar eens over nadenken...
(soms word ik zo moe van mezelf...)

Rafelkap

Rafelkap

24-11-2009 om 14:16

Heli

Nee joh, niet zelf gaan vogelen en op internet kijken wat je hebt. Je maakt jezelf zo helemaal gek. Je huisarts kan ook onderzoeken (bloed) of je in de overgang zit. Weet ik van een nicht van me. Misschien dat nog iemand dit weet uit eigen ervaring?
Sterkte heli!

heli

heli

24-11-2009 om 15:33 Topicstarter

Morgen

toch maar naar de ha. De zoveelste opvlieger (?) daarnet, natuurlijk in de Albert Heijn, waarbij ik het liefst in mijn hempje ga lopen trok me over de streep. Nu maar hopen dat het in eerste instantie bij een simpel bloedtestje blijft.

Heli

De overgang is toch iets wat men 'terugkijkend' bepaalt.

Ik laat wel elk jaar bloed prikken, volgens mijn bloed ben ik niet in de overgang, volgens mijn cyclus rommelt het al flink

Tip> als je nog iets van een cyclus hebt, dan kun je het best de hormonen laten prikken op de 3e dag, FSH, LH en Oestrogeen (meen ik)

Tipje: misschien helpt Ymea, mijn zus zweert erbij (ook vanwege haar hum, dat scheelde flink) verder denk ik dat je ook alle stress en verdriet niet moet onderschatten, dat heeft natuurlijk ook invloed op je (natuurlijke) hormonale huishouding

Sterkte (misschien ook vragen om je bloedsuiker te checken, ik heb het tijden veel en veel te warm gehad, toen mijn bloedsuiker beter werd, werden die klachten ook minder)

Liefs, Mien

heli

heli

24-11-2009 om 20:14 Topicstarter

Mien*

Ik ben er van overtuigd dat mijn hormoonhuishouding al jaren niet deugt; al vanaf de geboorte van L. is het al helemaal mis. Maar hoe en wat is me niet duidelijk. Hoewel ik de spreekkamer van de gynaecoloog heel vaak van binnen heb gezien is er nog nooit echt gekeken hoe 'het' er voor stond.
Sinds het voorjaar heb ik allerlei verschijnselen die bij de overgang zouden kunnen horen, maar net zo goed bij schildklierproblemen, maar wellicht ook stress, verdriet, zorgen... (en daarnaast natuurlijk nog al mijn andere vage 'neurologische' problemen/klachten).
Twee maanden geleden zat ik al bij de huisarts; toen heb ik deze dingen allemaal niet genoemd. Toen wilde ik eigenlijk (en manlief ook) gerustgesteld worden; ik had toen heel erg veel last van tachycardie en extrasystolen. Dat heb ik al jaren, maar toen was het wel heel erg, ook met uitstraalpijn. Ik wilde toen eigenlijk alleen maar horen dat het kwam van stress, verdriet ed. Maar helaas was het toen niet echt geruststellen, maar ik werd met spoed voor een ecg gestuurd en dat bleek ook nog niet helemaal goed. Niet om meteen actie te ondernemen maar wel om in de gaten te houden en als het aan de huisarts lag met een afspraak voor de cardioloog weer op zak. Daar zullen we morgen ongetwijfeld op terug komen.
Ik zal zeker vragen om dit in een breder kader te plaatsen... Jeee, wat heb ik er weer veel zin in...

Ben benieuwd...
Linda
Oh ja, ik heb geen idee hoe het zit met mijn cyclus; geen baarmoeder meer...

heli

heli

25-11-2009 om 09:57 Topicstarter

Geweest

en zoals verwacht; ik mag voor een fietsproef (mijn hartslag in rust was daarnet 109) en voor het prikken van hormoonwaardes. Ga ik vanmiddag met ons ventje samen; die moet ook en dat wordt natuurlijk drama. Hopelijk helpt het als we allebei moeten. Ik ben heel benieuwd naar die hormoonwaardes al vertelde de huisarts inderdaad dat dit in de overgangsfase naar de echte overgang (haha) moeilijk te zien is of er ook echt sprake is van overgang omdat die waardes per persoon sowieso al verschillen. Afwachten maar.

Heli

ow, ja, wat stom, ik wist natuurlijk wel dat je bm eruit was, maar daar had ik even niet bij stilgestaan.

Wordt je schildklierfunctie ook geprikt en kun je eigenlijk nog wel fietsen met al die andere neurologische klachten (ik hoefde toentertijd niet te fietsen maar kreeg een stofje toegediend wat het hart belastte alsof het mijn lijf aan het fietsen was)

Sterkte met alles, je hebt je energie zo nodig!
Liefs, Mien

heli

heli

26-11-2009 om 22:01 Topicstarter

Mien*

geeft niet hoor; je kunt niet alles onthouden

Nee, schildklierfunctie is niet geprikt. Dat was anderhalf jaar geleden al geprikt. En dat kon altijd nog wel een keer.. die logica van mijn ha snapte ik niet helemaal, maar aangezien we wel wat meer bespraken dan alleen mijn lichamelijke klachten en ik voor mijn doen al behoorlijk emotioneel aan zijn tafel zat, ben ik het daarna vergeten vragen.

En ja, fietsen gaat wel. Is eigenlijk het enige waar ik lichaamsbeweging mee krijg. Heb zelfs een nieuwe, niet electrische, fiets gekocht (de verleiding was groot wel een electrische te kopen, maar dat voelde toch nog een stap te ver.) Fietsen gaat in ieder geval stukken beter dan lopen. Hoewel ik de afgelopen jaren wel aardig ben gewend aan een rechtervoet/onderbeen dat ik niet goed voel en een prikkelende linkervoet. In het donker is het alleen wel heel erg lastig, of op oneffen ondergrond. Dan moet ik goed kijken waar ik mijn voeten neer zet.

Ben benieuwd; heb eigenlijk niet afgesproken hoe ik de uitslag hiervan krijg. Zal volgende week wel eens even bellen.

Liefs, heli

heli

heli

03-12-2009 om 09:40 Topicstarter

Update: geen overgang

bloeduitslagen passen volstrekt niet bij de menopauze. Integendeel, waarden zijn zelfs aan de hoge kant ipv laag...
Binnenkort eerst maar eens de fietsproef en dan zien we wel weer verder.

Hmmm

eigenlijk misschien wel 'jammer' dat het niet 'gewoon' de overgang is...

Sterkte met het weer afwachten ;(

Liefs, Mien

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.