Home » Forum » Reuma 1

Reuma?

13 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Anna
Reuma?

Ik (midden 40) heb de laatste tijd (nou ja, bij tijd en wijle, misschien al een jaar of langer) regelmatig pijn in mijn hand. Niet omdat ik hem gestoten heb of zo, het voelt heel erg als pijn van binnenuit, m.n. tussen mijn handbeentjes (midden bovenop mijn hand), maar soms misschien ook de vingers.
Gek, had net heel erg last van mijn hand, maar kan me andere pijn nu niet zo goed herinneren, dus twijfel daaraan.
In elk geval: heb net een pijnstiller genomen (voor het eerst) en nu is het (daardoor of niet daardoor) bijna weg, wel fijn.

De vraag is echter: zou dit reuma zijn? Herkent iemand dit?

Ik heb het nl. een tijdje geleden een keer aan de huisarts gevraagd, maar die zei: dan moet je hand helemaal warm en rood zijn van de ontsteking. Daar is echter helemaal geen sprake van, maar het doet echt onwijs veel pijn (pijn gaat een beetje in golven).

Er zit ook wel wat reuma in de familie (2e graads of verder), vandaar dat ik er ook aan denk.

Graag hoor ik of iemand dit herkent en/of tips heeft - pijnstillers of iets anders? Vorig weekend had ik ook last en dacht ik eraan om langs te gaan bij de fysio, maar weet eigenlijk niet of die iets kan betekenen voor mij.

Ik weet dus ook niet of het in deze fase zin heeft om toch weer langs te gaan bij de huisarts, of een second opinion te vragen of een doorverwijzing, als het enige wat ze zullen zeggen is: pijnstillers...

Picasso
Bij mij

Mijn vader had reuma dus toen ik een rare soort pijn in mijn vingers kreeg werd ik er een beetje bang voor. Maar na onderzoek van de huisarts bleek het te gaan om 'verspringende gewrichtsklachten'. Vond het maar een vage term maar na een tijd had ik er geen last meer van. Wel heb ik er voor de zekerheid op aangedrongen om mijn bloed op reuma te laten testen. Daar kwam gelukkig niets uit.
Dus bij twijfel kun je dat altijd vragen. Gewoon aangeven dat je een beetje ongerust bent.

Jesse_1
Helemaal?

Mijn man heeft een aandoening met gewrichtsklachten (vergelijkbaar met reuma), hij heeft dan last van stijve vingers bijvoorbeeld. Voor de diagnose werd gesteld weet ik wel dat een plek gezwollen was, echt niet de hele hand iig, gewoon ontstoken eigenlijk ;)

Jesse_1
Ik lees nog even goed

Maar in het midden van je hand is niet een typische plek voor reuma.

Pippe Lientje
Anna

ik herken het ja. Ik ben ooit op reuma onderzocht omdat ik de klachten een tijdje erger had en dan ook echt met ochtendstijfheid en pijn. Het is een paar jaar bijna weggeweest en nu heb ik het al weer een hele tijd. Maar het zijn dus klachten die bij de overgang kunnen horen!
Mijn zus die iets ouder is heeft het meer in haar voet. Maar het kan dus bij jou ook iets zijn van de overgang. Ben je al aan het rommelen met je menstruatie?
De klachten kunnen dus ook gewoon weer helemaal overgaan!

Tinus_p
Ik zeg

Vitamine B12. Laten testen; ook laagnormale waardes (alles onder de pakweg 200-250) zijn verdacht.

Jolanda
Wat doe je voor werk/hobby

Doe je misschien iets de laatste jaren, waarbij je bijv. veel tilt, draait, kracht zet met die hand? Ik zelf ben fotografe en til voornamelijk met mijn rechterhand de camera. Je moet dan best een stevige greep hebben, en de camera + lens zijn toch een behoorlijk gewicht. Ineens kreeg ik na jaren plotseling pijn in de kootjes van mijn vingers, ik begon te vermoeden dat het door de camera kwam en heb een strap gekocht die om de buitenkant van je hand gaat. (net zoals je normaal gezien een videocamera vasthoudt) dit verdeelt het gewicht heel goed en ik heb geen last meer van mijn vingers.
Zou het zoiets kunnen zijn, heb je bijvoorbeeld voor je werk, of een hobby o.i.d. iets zwaars vast? Een bestelcomputertje, ipad, of iets anders. Of heb je dat altijd al (zoals ik) en gaat het opeens opspelen? (ik heb de camera al 10 jaar zonder problemen vast, maar nu een jaar geleden ging het ineens niet meer)

Anna
Pippe lientje

Goh, wat jij zegt, zou dat het zijn: overgangsklachten?
Ik heb inderdaad ook al enige tijd (jaren?) meer last van ochtendstijfheid, niet zozeer pijn, maar stijfheid.

Menstruatie weet ik niet zo, ben aan de mirenespiraal en vloei wel maar niet veel.

Op dit moment is het weer rustig, nergens last van. Maar zo af en toe popt het op.

Wat kan ik doen: alleen pijnstiller of nog iets anders dat helpt?

Anna
Tinus_p

Hoe kom je bij Vitamine B12 tekort? En is dat verder erg?

Moet ik dat per se in het lab laten testen?

Vraag het even omdat ik mijn eigen risico flink verhoogd heb en laatst bloed had laten testen dat meteen meer dan 100 euro kostte... Dus het moet wel iets opleveren waar ik iets aan heb, anders doe ik het nog wel even met pijnstillers (ik heb er ook niet echt continu last van).

Anna
Jolanda

Goed punt van jou, heb ik zelf al over nagedacht, maar heb de laatste tijd niet echt gekke dingen gedaan. Zit met werk veel achter computer, niet meer of anders dan anders.

Maar ja, het kan opeens, zoals jij schrijft, wel een probleem worden.

Wat kan je dan echter doen als je niet gekke dingen doet met je hand?

Ik merk wel dat als ik er last van heb, meer met mijn andere hand ga doen. Of eigenlijk: dan voel ik opeens dat ik veel met die pijnlijke hand doe (en het was nog wel mijn linkerhand, terwijl ik rechts ben), waar ik dat normaal gesproken niet eens door heb!

Tinus_p
B12

Anna:
"Hoe kom je bij Vitamine B12 tekort? En is dat verder erg? Moet ik dat per se in het lab laten testen?"
Het antwoord zijn: het is een stokpaardje van me, het is erg, en je kunt dat alleen in het lab laten testen.

Anna
Tinus

Dank voor je reactie, maar de vraag is natuurlijk: hoe kom je erbij dat mijn klachten het gevolg zouden zijn van Vitamine B12 tekort? (zie mijn andere posting dat ik ivm hoog eigen risico en hoge lab-kosten niet zomaar even een labtestje doe - er moeten dan wel serieuze aanwijzingen zijn dat het wellicht door vitamine B12-tekort is).

Dus graag even iets meer info, of roep je bij alles wat iemand heeft " Vitamine B12 tekort" :-)?

Tinus_p
Polyneuropathie

Anna:
"Dank voor je reactie, maar de vraag is natuurlijk: hoe kom je erbij dat mijn klachten het gevolg zouden zijn van Vitamine B12 tekort?"
Ik kan van alles gaan typen, maar google eens op polyneuropathie en/of kijk eens op stichtingb12forum.nl. 'Vage' pijnklachten of klachten van verminderd gevoel kunnen (ik zeg kunnen) een soort polyneuropathie zijn, en dat kan het gevolg zijn van een b12-tekort.

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.