Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Fianna

Fianna

22-03-2011 om 21:41

Rode wangen, overgevoeligheid zon?

Sinds ruim een week nu dat vrijwel elke avond mijn wangen vuurrood worden, en mijn neus doet ook mee. Mijn decollete/borst die al rood is, wordt nog roder. Het voelt ook onprettig, niet echt jeukend, maar wel warm.
Is dit een allergie voor zon oid? Van mijn borst/ decollete viel me van de zomer al op dat het van de zon erg erg rood werd met bultjes, ook als ik het met een hoge factor insmeerde.
En het viel me van de wek op toen ik eventjes in de tuin was met korte mouwen ik daarna rode bultjes op mijn armen had.
Dat was wel duidelijk een reactie van de zon.
alleen mijn gezicht snap ik niet, heb dat rood worden ook als ik niet in de zon ben geweest. En verder ben ik niet veel in de zon, maar is dat kennelijk al te veel? Nooit eerder gehad dit. herkenbaar?
En mocht het toch door de zon komen, welke zonnecreme heltp goed? Pfff, als het echt door de zon komt, dan belooft het wat als de zomer echt is begonnen...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fianna

Fianna

22-03-2011 om 21:49

Oja

ik vergat te melden: mijn hoofdhuid gaat wel wat jeuken als mijn gezicht rood wordt..

Valkyre

Valkyre

22-03-2011 om 21:59

Tja

Rood+ bultjes + jeuk = meestal allergie, of een overgevoeligheidsreactie. Vaak worden de rode plekken ook warm. Probeer een goede ongeparfumeerde zonnecreme (Vichy ofzo? De apotheek is hiervoor het aangewezen adres).

Heb je nieuwe cosmetica/deo/bodymilk/douchegel trouwens? Soms slaat je lichaam op tilt als er teveel nieuwe stoffen binnenkomen (kan ook combi van bepaald eten plus nieuwe spulletjes zijn). Even terug naar het vertrouwde merk en/of zoveel mogelijk hypoallergeen kan dan ook werken.

Herkenning

Hi

Ik herken je klachten alleen ik heb het van de wind, zowel een zwoele zomerbries als een ijzige oosten wind.
Ik heb dan ook Urticaria = netelroos.
Google er maar eens op, ms herken je het? Ik hoop het niet voor je want het is erg lastig.

Gr
Pria

Puck

Puck

22-03-2011 om 22:41

Medicijnen?

Fianna,
Zijn er op dit moment medicijnen die je gebruikt? Die kunnen ook voor een reactie met de zon zorgen.
Je kan een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor gebruiken. Voor mijn dochter met een heel gevoelig huidje heeft de huisarts contralum ultra voorgeschreven, dat kregen we (toen) vergoed. Geeft alleen wel bruinige vlekken in witte kleding, maar het is superspul.

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 07:57

Netelroos en medicijnen

Mijn zoon heeft netelroos en ik heb het ook wel eens gehad, maar dat voelt heel anders en ziet er anders uit. Het zijn geen bulten in mijn gezicht, maar rode huid. En dat op mijn borst heb ik continu. Maar goed ik sluit het niet uit.

puck, nee ik gebruik geen medicijnen.

Oke, ik zal wat dure zonnecreme kopen, wie weet helpt dat.
maar apart dat het in de avond dan zo opvlamt.

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 07:59

Pria

nog even over dat netelroos. Heb jij het dan ook zonder dat het echt bulten/vlekken zijn. Mijn huid zien er echt uit alsof ze verband zijn (alleen zijn ze het niet)

Probeer eens

een cetirizine, dat gebruik ik als ik weer last van jeuk heb, ik heb een tijd netelroos gehad en nog vaak opkomende jeuk bij stress.

Kan het niet door iets anders komen van buiten ? Je kan voor heel veel dingen allergisch zijn.

Blue

Blue

23-03-2011 om 09:27

Bedoel je meer een soort blozen?

Ik heb dat helaas ook wel vaker, en zat er toevallig ook aan te denken om dat hier eens te posten omdat ik er de afgelopen dagen ineens weer meer last van had.

Het komt en het gaat een beetje bij mij. Alcohol is een trigger heb ik gemerkt (vooral rode wijn ?), en soms thee of koffie. Mijn wangen worden dan rood en heel warm en inderdaad ook vaak mijn neus. Ziet er niet uit Als ik me er druk over ga maken wordt het erger en duurt het langer. Dus ik probeer er zo min mogelijk aandacht aan te besteden en dan trekt het na een tijdje vanzelf weer weg.

Maar wat het nou is en waar het door komt.....ik weet het ook niet helaas. Volgens mij is het iig geen allergie. Denk meer in de richting van een samenhang met rosacea (heb ik een beetje last van) of hormonen ? Het is nl. volgens mij een plotselinge en (te) snelle verwijding van je bloedvaatjes.

groet,
Blue

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 09:35

Nee, niet echt blozen

nee, het is niet zoals jij beschrijft Blue, want dat ken ik ook dit is anders . Jeetje hoe omschrijf je het. Heb het trouwens nu ook een beetje en mijn huid voelt er trekkerig bij. Het lijkt toch op een overgevoeligheid.
manda ik zal die creme van je eens proberen. ik weet niet of het iets is van buiten, want het komt pas het ergst 's avonds op zetten, maar krijg wel de indruk dat het komt door zon, zelfs een heel klein beetje.

Fianna

het is geen creme het zijn pilletjes, overigens vrij te verkrijgen.

"http://nl.wikipedia.org/wiki/Cetirizine"

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 09:50

Koffie manda

had ik nog niet genoeg van op
pilletjes dus, haha.
Zoiets heeft mijn zoon dus ook tegen zijn netelroos

Guinevere

Guinevere

23-03-2011 om 11:55

Planten

Heb je toevallig ook in de tuin gewerkt? Het kan ook een reactie zijn op bepaalde planten. Ik moet bijvoorbeeld beslist van de klimop afblijven, want dan zit ik helemaal ónder.

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 12:10

Planten

Nope, en dan zou je ook verwachten dat ik heb op mijn handen oid zou hebben. Is alleen mijn gezicht (wangen), borst en een keer mijn bovenarmen.

Nieuwe creme

geprobeerd ? Wasverwachter, wasmiddel ?

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 13:56

Ook niet

ik ben erg saai en merk vast
Overigens zou je dan weer verwachten dat ik het ook ergens anders op mijn lichaam zou hebben.
Ik houd het even op een reactie op de zon, daar lijkt het nog het meest op.

dan moet je een flinke zonnebrandcreme nemen met een idioot hoge factor, verder antihistamine zoals die cetirizine gebruiken.

Ik heb jaren zonneallergie gehad, dan had ik overal ruwe bultjes. Is vanzelf over gegaan na x jaar, ik ben nogal allergie gevoelig dus ik heb daarna nog andere allergien ontwikkeld.

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 14:30

de bultjes op mijn borst/decollete kunnen inderdaad ruw worden, net schuurpapier. Dat weet ik nog van afgelopen zomer.
Ik zal idd investeren in goede zonnebrandcreme en wat antihistamine.
Ik heb trouwens ook wel gekke dingen. Jarenlang allergisch voor muggenbeten, dan kreeg ik extreem grote bulten als ik geprikt was, echt absurd. Als kind onverklaarbare huiduitslag.

Ja!

dat heb ik dus ook, 1 prikje van een mug en mijn been zwelt op. Ik heb een aantal jaar terug een wespenbeet gehad, mijn hele arm werd zwart, volgende reactie kan nog erger worden dus ik moet eigenlijk altijd zo'n pilletje bij mij hebben. Ik zal weer nieuwe pilletjes aanvragen want die oude zijn ver over datum, goh toevallig, goed dat we het er over hebben.

Verder dus die netelroos, wordt getriggerd door stress, dan verdraag ik geen groente en fruit of ik moet dus antihistamine slikken. Overal dan grote jeukende bulten, vreselijk. En verder veel jeuk, op vooral de plekken dat je niet lekker ongegeneerd kan krabben.

En natuurlijk een heel droge huid, hooikoorts, cavia allergie etc etc.

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 14:44

Opzwellen

Ja, stom is dat hè! dat opzwellen. Ik heb het al een tijd niet gehad, maar ben bijv 1 keer in mijn hand geprikt en die zwol zo enorm op, hij leek bijna uit elkaar te klappen! leek wel zo'n opgeblazen rubberen handschoen.
ja, mijn huid jeukt ook vaak, en inderdaad hele droge huid, kan maar 1 creme verdragen en op mijn knieen 2 plekken die op psoriasis lijken.
Geen hooikoorts, gelukkig, dat schijnt echt heel vervelend te zijn,

Fiorucci

Fiorucci

23-03-2011 om 15:35

Fianna

Mijn drie kinderen krijgen/kregen alledrie enorme bulten met vocht van muggebeten,komt vaker voor hoor!
Je schrijft dat je erg merkvast bent, weet je dat je overgevoeligheden kunt opbouwen? Dus juist merkvast zijn kan een probleem opleveren. Je schrifjt dat je geen hooikoorts hebt, maar mijn dochter krijgt jeuk en uitslag van pollen...

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 15:40

Fio

ja, dat kan wrs wel, overgevoeligheden opbouwen. maar dan zou ik ook op andere plekken uitslag moeten hebben en ik heb niet jaaaaren hetzelfde merk.
Maar wie weet heb je gelijk en is het hooikoorts. Ik heb het sinds een week en hooikoorts seizoen is geloof ik begonnen. Mijn zus heeft hooikoorts, maar dan op de klassieke manier.

Blue

Blue

23-03-2011 om 16:24

Rode neus?

Sorry Fianna, dat ik even nog een zijpaadje bewandel in je draad, maar die rode neus waar ik je vanmorgen over schreef daar heb ik nu vanmiddag weer last van
Vroeg me af of dat nu ook te maken heeft met dat ik een uurtje buiten heb gezeten....?

Iemand die dat herkent ? En vooral die weet hoe je er vanaf komt ??

groet,
Blue

Fianna

ik zou toch naar de huisarts gaan ipv zelf aanrommelen..

Helemaal gezien jouw scala aan andere klachten, wie weet kan juist deze huidreactie iets te maken hebben met al dat andere (niet om je ongerust te praten, maar er zijn auto immuun huidreacties, ook juist van zonlicht, mijn nicht heeft dat, samen met een heel scala aan andere klachten, bij haar is recent ook onderzoek gedaan naar de slechte vitB 12 opname, er is bloed geprikt op anti parietale cellen, wat verantwoordelijk kan zijn voor pernicieuze anemie, google anders even..als ik haar verhaal hoor, zie ik overeenkomsten met jouw verhaal..niet dat ik dokter ben, maar de overeenkomsten vallen mij wel op..

(NB mijn nicht heeft lupus erythromatosis, dat geeft rode, vlinderachtige uitslag in het gezicht, zij had het ook op haar lijf en het wordt uitgelokt door zonlicht, het is ook een auto immuunaandoening)

Nogmaals, ik wens je geen kwalen toe, maar ik denk wel dat het verstandig is dit te melden bij je behandelend arts, je weet maar nooit hoe alle puzzelstukjes samen misschien nog de oplossing wordt voor al jouw klachten!

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 19:49

Mien*

Naar mijn huisarts ga ik niet meer met dit soort klachten. Ik word totaal niet serieus genomen.
Maar vanwege gewrichtsklachten (die nu overigens weer weg zijn) en nog wat dingen heeft de neuroloog me doorverwezen naar de reumatoloog, daar ga ik vrijdag heen.

Met de ziekte Lupus ben ik bekend en ik herken enorm veel dingen er van. Deze huiduitslag zou ook zeker in het plaatjes passen. Alleen ben ik al gescreend op lupus en waren mijn anti stoffen negatief. Alhoewel ik begrepen heb dat dat wel eens voorkomt bij het begon van deze ziekte. En verder is mijn ferritine gehalte laag en juist bij lupus is dat vaak verhoogd.
Kortom, ik zou zo al mijn klachten aan lupus kunnen toeschrijven, ware het niet dat mijn bloedwaarden er niet op wijzen (behalve 1 globuline gehalte dat licht verhoogd was

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 20:14

Blue

ik heb je berichtje nog eens gelezen en het is wel een beetje zoals je omschrijft. Ik had me laten misleiden door de term blozen ivm alcohol, dat riep andere associaties op.
maar jij hebt rosacea? Daar kan het denk ik wel heel goed van komen.
Bij mij ziet er er niet uit als verwijding van bloedvaatjes, maar ja, ik ben geen arts. Ik weet het eigenlijk ook niet.
Het is bij mij toch echt denk ik een reactie op de zon.

Fianna

Ik zou dan bij de reumatoloog ook die huiduitslag melden, misschien kun je nog een foto maken van hoe het er nu uitziet?

Het hoeft natuurlijk geen Lupus te zijn, maar ik zou het niet zondermeer van de baan vegen als zijnde een allergie.

Uiteindelijk zijn wij leken en moeten artsen het doen met onze verhalen, dus laat de verhalen zo volledig mogelijk zijn. Schrijf desnoods ALLES op, en dan ben je geen zeurmiep of iemand die overdreven gefocust is, dan ben je gewoon alert en probeer je zo accuraat mogelijk je klachten te beschrijven.

Neem ook zeker een lijst van al je medicijnen mee, mijn nicht had dat niet (was al opgestuurd maar bleek zoekgeraakt en nicht wist niet alles uit haar hoofd, toevallig kwam de vit.B12 suppletie ter sprake en het weinige effect wat ze ervan had, toen is er weer nieuw bloedonderzoek ingezet.)

En probeer zelf zoveel mogelijk de regie te houden, verwacht niet alles van de artsen, ze kunnen nou eenmaal niet alles of alles goed inschatten. Zorg, als patient, dat je zo volledig mogelijk bent in je rapportage en vooral: neem jezelf serieus!

Dat was bij mij ook een valkuil, ik dacht ´goh, als ze niets vinden, nou dan zal het wel aan mij liggen´ en dan wordt jezelf ook weifelachtig over de dingen die je wilt vertellen en niet, of je vertelt het al op een manier van ´het zal waarschijnlijk niets zijn, maar...´

Als jij jezelf niet serieus neemt, dan straal je dat ook uit, en ontstaat de kans dat je terugkrijgt wat je uitstraalt..

Let wel, ik zeg niet dat dit bij jou het geval is, ik heb alleen, na analyse van mezelf (en het verlies van mijn kind) geprobeerd te ontdekken hoe het kwam dat men mij niet serieus genoeg had genomen..

Een deel lag ook bij mezelf, ik wilde niet lastig zijn, het was vast niets maar...naja, vul maar in.
Vandaag had ik weer een akkefietje waarbij een assistente me meende af te poeieren, ik heb toen heel duidelijk op mijn strepen gestaan zonder agressief te worden, met als resultaat dat ik vanmiddag nog terecht kon..

Assertief en neem jezelf serieus! En als je je huisarts niet vertrouwt, vraag je je dan zelf af hoe je het vindt dat je je kinderen aan diezelfde huisarts toevertrouwt..als dat idee je angst aanjaagt, dan zou ik echt serieus overwegen over te stappen, ook al kost dat misschien moeite.

Succes!

Fianna

Fianna

23-03-2011 om 20:55

Mien*

wat ben ik blij met jouw reactie!

'Een deel lag ook bij mezelf, ik wilde niet lastig zijn, het was vast niets maar...naja, vul maar in.'

Je slaat de spijker op zijn kop, heel herkenbaar. En hoe meer artsen ik zie, hoe meer ik me zo ga voelen. Ik zit me nu al zorgen te maken dat ik wellicht de tijd van de reumatoloog ga verdoen, omdat mijn gewrichtsklachten vrijwel verdwenen zijn. Ook al weet ik dat dat niks zegt en heel veel ziektes tijdelijk rustig kunnen zijn.
inderdaad is het zo dat als ik met een klacht kom en de arts probeert het te weerleggen ik er niet hard genoeg tegen in ga, ook al weet ik dat het niet klopt wat de arts zegt, althans niet op mij van toepassing is.
En dan krijg ik inderdaad de houding van het zal waarschijnlijk wel niks zijn. Ik ben dan als de dood dat ze me als een hypochondrier of aansteller zullen zien. En inderdaad, als ze niks vinden, dan zal het wel aan mij liggen.
En wie weet verwacht ik te veel van specialisten. Dat zij ook wel de ernst van mijn klachten kunnen inschatten zonder dat ik er zwaar over doe.
Overigens had ik toen ik de eerste keer naar de neuroloog ging al mijn klachten opgeschreven. Daar heeft zij dus nooit naar gekeken. Dat is wel rot, vind ik. Ik probeer het weer met de reumatoloog, wie weet leest zij het wel.

Ik ben overigens net van ha gewisseld, na wat nare ervaringen met vorige. Ik kan niet nog eens wisselen. dat het nu lukte was een gelukje. Ze is wel aardig, maar heeft nu eenmaal in haar hoofd dat alles bij mij komt door een b12 tekort (hoewel het tekort niet duidelijk is) en het hebben van 4 kinderen.
maar begrijp ik nu goed dat je een kind hebt verloren door foute inschatting van een arts??

Briefje

Hoi Fianna,

dat briefje, dat moet je niet geven, dat moet je als leidraad gebruiken en als verificatie aan het eind van het consult, even doorkijken of al jouw vragen aan bod zijn geweest.

Termen als ´ik maak me zorgen om(dat)..´

je klachten niet invullen, gewoon noemen waar je last van hebt, dus niet zeggen ik heb zere knieën, maar ik dweil ook regelmatig op mijn knietjes, gewoon ´ik heb regelmatig zere knieën´ bedenk ook of je pijn zeurend, stekend etc..is, dat wordt vaak gevraagd.

Ook of je vooral op een bepaald moment last hebt, bijv gelijk ´s ochtends, of juist meer na inspanning..

En weet van jezelf : JE VOELT WAT JE VOELT, of de dokter daar serieus op ingaat of niet. Wees overtuigd van wat je voelt aan klachten, twijfel niet.

Als het spontaan beter gaat wil niet zeggen dat je het niet gevoeld hebt..

Naja, soms zou je willen dat er cursussen waren waarin je kunt leren een ´goede patiënt´ te zijn.

Maar bij je gevoel blijven (wat klinkt dat zweverig he, dat was ook nooit zo mijn aard, ik probeerde vooral alles verstandelijk te beredeneren, als iets, in mijn ogen niet logisch was/is dan vergiste ik me vast..

En ja, wij verloren een kind, door slechte zorg, alsook omdat ik zelf niet genoeg lawaai heb gemaakt en mijn grote zorg uit heb gesproken omdat ik ervan uitging dat de dokter het wel zou weten...de dokter wist het NIET

En dokters weten gewoon ook veel dingen nog NIET (ook best wel veel WEL..) al is niet iedere arts genegen dat te zeggen..

Er zijn ook zo ontiegelijk veel ziektes (en ook nog niet eens allemaal bekend!)..

Jouw taak om zo volledig mogelijk te zijn.

Succes en twijfel niet aan jezelf!

Fianna

Fianna

24-03-2011 om 10:56

Mien*

dat wilde ik ook eerst, dat briefje als leidraad gebruiken. Maar toen ik er eenmaal zat vond ik het overdreven, aanstellerig en belerend. Dus heb ik het gegeven, in de naieve veronderstelling dat het bekeken zou worden. Ik heb ook zo'n scala aan klachten (gehad) dat een kwartier bij de specialist eigenlijk niet voldoende is en er een gevaar is dat de specialist er iets uitpikt wat minder ter zake doet en belangrijkere klachten amper aanbod komen, ik mijn verhaal niet helemaal heb kunnen vertellen enz enz. Ik merk nu dat ik best zenuwachtig ben voor mogen. heb een beetje het gevoel van now or never.
Ik vind het fijn dat je op mijn bericht hebt gereageerd want ik ben inderdaad in staat om iets te zeggen als ik heb zere knieen maar dat komt vast van het dweilen. Alsof ik bang ben een zeur te zijn.
Het lastigste vind ik nu dat mijn meeste klachten sterk verminderd of verdwenen zijn. Dan denk ik toch weer: het was niks. alhoewel ik dan ook weer wat restsymptomen heb.
Nou ja, wat een gedraaikont van mij, dat moet ik morgen zeker niet uitstralen!

Wat een afschuwelijk iets heb jij meegemaakt, door op zo'n manier je kind te verliezen! Echt heel erg. dokters weten vaak ook niet alles, maar ik heb juist gemerkt dat als ik laat weten dat ik er iets van afweet, dat juist de artsen in het harnas jaagt, in de zin van: wie denk je wel die je bent, ik ben hier de arts. Dus het is heel moeilijk om er een evenwicht in te vinden en de juiste benadering te vinden.
Ik heb de afgelopen maanden al zo vaak meegemaakt dat als ik zelf iets opperde het meteen neergesabeld werd. Achteraf bleek ik wel vaak gelijk te hebben...
En ik spreek het nu toch uit, want ik denk het nl wel: ik denk dat ik inderdaad een soort auto immuunziekte heb (hoeft natuurlijk niet meteen wat ernstigs te zijn). Ik heb dat eigenlijk vanaf de aanvang van de klachten gedacht. Heb mijn zorgen een keer geuit naar een arts, werd bijna uitgelachen.
Ik ga het morgen weer zeggen. Aan de reumatoloog dan de taak om te bewijzen dat het niet zo is
dank je wel voor je reactie. Ik heb er veel aan. Ik ga er nu extra op letten hoe ik me morgen opstel.

Fianna

ik ben blij dat je wat aan mijn postings hebt!

Weet je, je kunt morgen gewoon zeggen dat je je zorgen maakt, dat je zoveel klachten had en hebt.

Een eerste consult bij de reumatoloog, daar staat vast meer dan 15 minuten voor, dus maak je maar niet druk (al is dat nog zo moeilijk) om de tijd die de arts heeft, jij hebt gewoon recht op tijd en aandacht.

En vul niet teveel zelf in, vragen (stellen) is over het algemeen beter voor de communicatie

Het gaat je lukken!

Sterkte en succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.