Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

cameron

cameron

29-11-2008 om 20:13

Ruggenprik

even kort vraagje nav gesprek hier en het berichtje over pijnstilling bij bevalling in de media.

Jongste is 16 en ik heb aan het einde van de bevalling uiteindelijk nog een ruggenprik gehad.
Was het toendertijd nog toegestaan dat een gynaecoloog dat deed? Lees overal dat alleen een anaesthesist deze geven mag? Had ik een brutale gynaecoloog die z'n naam eer aandeed?

Verder lees ik dat bij de spinale anesthesie de hoofdpijn kan voorkomen, maar ik heb een epidurale gehad en heb 11 dagen platgelegen van de hoofdpijn.

http://www.gezondvgz.nl/%7B6f57052d-fe5f-4260-8b67-fc2fd6cbdcd5%7D/d_sv6101?tp=%7B11a1a07b-7505-48ab-be23-8fba220edea2%7D

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Wat?

Geen idee hoor of een gyneacoloog "mag" prikken. Maar het lijkt me toch niet een echt prettig idee. Bij mijn bevalling (13 jaar geleden) moest ik in ieder geval wachten op de dienstdoende anaesthesist. Niet prettig als je hevige weeën hebt, maar ik ben erg blij dat mijn gyneacoloog niet zelf maar wat geprikt heeft. Ieder zijn specialisme, zo lijkt me.
n@nny

Bastet

Bastet

30-11-2008 om 08:13

Nee

Nee,dat is echt het werk van een anaesthesist.Daarbij hoeft een epiduraal zeker niet tot hoofdpijn te leiden,als je weet wat je doet.Ik heb er 18 jaar geleden één gehad,voor een keizersnede,en geen hoofdpijn gehad.
Groetjes,Bastet

Elisa Gemani

Elisa Gemani

30-11-2008 om 15:17

Ruggenprik

Nee, alleen een anesthesist mag een ruggenprik geven omdat het zeer gespecialiseerde kennis en ervaring vereist vanwege de plek en de mogelijke risico's. Dat is heel vervelend als je (zoals ik) pas na 20 uur krijsen van de pijn en 0 cm ontsluiting deze krijgt en er dus een anesthesist uit z'n bed gebeld moet worden De prik was een zegen, ik kon eindelijk ontspannen en mocht dus na een uur ook persen. Foute gynaecoloog, die van jou. De hoofdpijn en de andere problemen kun je hem best aanrekenen, want die zijn niet standaard na een epiduraal.

Ook eentje gehad

Hoi Cameron,
Ik heb er ook eentje gehad 4 jaar geleden door de anethesist. De gyneacoloog mocht dit toen echt niet doen. Ik heb om 2.00 uur 's nachts een ruggeprik gehad, dat was allemaal geen probleem. Ik was na 18 uur weeen en 1 cm ontsluiting dolblij met de ruggeprik. Heb er lekker bij geslapen en enkele uren later was de ontsluiting al volledig.
Tegenwoordig doen ze gelukkig niet moeilijk meer. Mijn zus moet nog bevallen maar heeft al te horen gekregen dat de ruggeprik geen probleem was.
Wel vervelend dat je zo'n nare ervaring hebt gehad. Zeker die hoofdpijn. Dat is volgens mij geen normale bijwerking. Voor mij was de ruggeprik een zegen, echt geweldig!!!

Groetjes Eef

ayla

ayla

01-12-2008 om 09:29

Ook gehad

en van te voren al met gyn afgesproken, eerst ruggeprik en dan pas het infuus open. Vond de anesthesist ook wel zo fijn zei hij, hij prikte liever niet in een ´bonkend en steigerend paard´. Dit was trouwens bij de 2e bevalling. Bij de eerste )ook ingeleid' zijn ze me drie keer komen vragen of ik niet een ruggeprik wilde. Toen had mijn angst voor naalden echter nog de overhand.

Geen hoofdpijn gehad

ik heb geloof ik 24 uur aan de ruggenprik gelegen en geen hoofdpijn gehad.

Mathilde

Mathilde

01-12-2008 om 13:51

Ook niet

Beide keren geen hoofdpijn (eerste keer ook een etmaal een epiduraal gehad). Eerste keer wel een blauwe plek ter grootte van een soepbord op mijn rug omdat de assistent-anesthesist het slangetje er niet in kreeg (zijn chef uiteindelijk wel). Kan ook aan het 'bonken en steigeren' hebben gelegen, haha. Tweede keer allebei mijn handen volledig blauw, maar dat komt omdat het zo lastig is om een slangetje in mijn aderen te krijgen.
Ik vind het bijna ongelofelijk dat een gyn een epiduraal heeft gezet. Schandalig. Je speelt met iemands leven.
Overigens de eerste keer een verloskundige gehad die vond dat ik me niet zo moest aanstellen, want 'je bent nog helemaal niet aan het bevallen want je hebt nauwelijks ontsluiting'. Nee joh, ik lig hier voor m'n lol de tent bij elkaar te gillen!
Mathilde

Bijzonder

Lijkt me vreemd dat de gynaecoloog hem zelf gezet zou hebben. Het is een redelijke ingewikkkelde techniek en ook over het spul dat je er in doet moet je veel over weten om het allemaal te kunnen doen.

Ik heb wel kort geleden een patient gehad die dacht dat ik naast het assisteren bij het snijden ook de verdoving had gedaan. Dat was dus duidelijk niet zo maar zij was er toch redelijk zeker van tot ik haar overtuigde.

Als je het echt wilt weten - vraag je dossier op?

Mariel

Amati

Amati

01-12-2008 om 22:02

Foutje?

Ik heb tijdens mijn eerste bevalling een ruggeprik gehad. De anaesthesist heeft kennelijk een zenuw geraakt of iets dergelijks, want ik kreeg een schok en bewoog. Anaesthesist schoot uit en ipv. epiduraal werd het spinaal. Hierbij hoort wel de bijwerking van hoofdpijn. Ik heb 10 dagen plat moeten liggen en had 6 weken hoofdpijn. Misschien dat die gynaecoloog het toch fout heeft gedaan en kreeg je een spinale verdoving?

Ben benieuwd

Hoe langer ik erover nadenk, hoe vreemder ik het vind dat een gyneacoloog een ruggenprik gezet zou hebben. Als het klopt, zou het volgens mij echt nog iets zijn waarover je een klacht zou kunnen indienen. Ik ben echt heel benieuwd wat je in je dossier vindt!
n@nny

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-12-2008 om 19:03

Cameron

Jammer. Ik kan me voorstellen dat je die gegevens toch nog graag had willen hebben. Jouw posting heeft me doen besluiten om zelf wel nog achter dat dossier aan te gaan omdat ik nog steeds letterlijk nachtmerries heb over mijn zeer traumatische bevalling, bijna 8 jaar na dato. De 2 vriendinnen die erbij waren waren ook zeer geschokt en willen er niet meer met me over praten. De artsen en verpleegkundigen hebben me te lang genegeerd en inadequaat gehandeld mbt pijnstilling etc. Het heeft ertoe geleid dat mijn zoontje de eerste 10 minuten niet ademde en dat ik geestelijk en lichamelijk zo uitgeput en in de war was dat ik opgenomen moest worden op een PAAZ gedurende 6 weken om te herstellen (wat uiteindelijk een jaar heeft geduurd). Schande. Wat mij betreft mag het hier best wat meer de Amerikaanse richting op gaan met zonder gezeur een ruggenprik...

Bastet

Bastet

03-12-2008 om 07:30

Cameron

De kans is groot dat je huisarts de info nog heeft.Wij zijn laatst veranderd van huisarts,en in mijn dossier zat alle info nog van mijn eerste bevalling,18 jaar geleden.
Groetjes,Bastet

Hier vreselijk misgegaan

Bij mij heeft een heuse anesthesist de ruggeprik gezet, maar wel helemaal fout. Behalve dat ze bijzonder onaangenaam was (midden in een wee snauwen dat ik mijn rug bol moest maken, duh) prikte ze te diep, waardoor een spinaal blok ontstond. Alles verlamd dus, ik kon letterlijk niet meer ademhalen. Omdat ik dat toch uit alle macht probeerde, dacht madam dat ik aan het hyperventileren was. Pas toen ik bewusteloos raakte zag ze dat het niet helemaal jofel ging. Pas na uren kwam ik weer bij. De baby had in het vruchtwater gepoept en was dat maar vast gaan inademen omdat ze via de navelstreng geen zuurstof meer kreeg. Poep in de longen dus en dat helpt niet bij het zelfstandig ademhalen. Baby was inmiddels afgevoerd naar een academisch ziekenhuis, waar de dienstdoende arts bij mijn aankomst (vastgebonden op een brancard) zei dat hij geen stuiver gaf voor haar leven.
Gezellige kraamtijd dus, met knetterende koppijn want de naald was ook nog eens te dik geweest waardoor het gat in mijn rug te groot was. Gelukkig was de anesthesist in het academische ziekenhuis wel goed, hij heeft mijn eigen bloed in het gat gespoten, en toen dat gestold was, was de hoofdpijn weg. Baby heeft het gelukkig ook overleefd en mocht na zes weken naar huis. Na die bevalling is het wel bij die ene baby gebleven...
Ik wil niemand bang maken, maar een ruggeprik is niet helemaal zonder risico's!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.