Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Scopie van blaas (bij 5 jarige)

Morgenochtend wordt bij ons 5 jarige zoontje een scopie van de blaas gedaan. Het vermoeden bestaat dat hij klepjes bij de uitgang van de blaas heeft die daar niet horen. Dat gaan ze -met een slangetjes via de urineleider- bekijken en als er klepjes zitten worden die meteen weggehaald. Dit alles (uiteraard) onder narcose.
Wie heeft er ervaring met deze ingreep? Wat kunnen we verwachten na afloop? Ik heb begrepen dat het plassen in het begin wat pijnlijk kan zijn en dat als er inderdaad wat weggehaald wordt, hij een week rustig aan moet doen. Maar verder weet ik het niet goed.
Ik vind het toch wel spannend. Zoon is op z'n 2e een paar dagen opgenomen geweest in een Grieks ziekenhuis, wat nogal traumatisch was. Hij kan zich daar niks van herinneren maar ik maak mij toch wel zorgen dat er, als hij weer in een ziekenhuis ligt, dingen boven komen. Misschien niet zozeer duidelijke herinneringen maar wel wat van de gevoelens en angsten van toen. Of is dit onzin?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
koentje

koentje

07-11-2012 om 10:23

Valt mee denk ik

mijn man heeft iets dergelijks ondergaan, tenminste ik denk vergelijkbaar. Er zat een soort knikje in zijn urineleider bij ingang blaas. Bij hem hebben ze tegelijkertijd een knipje gezet in de zaadleider. Hij deed effe rustig aan, maar verder niets aan de hand.

Hoe het voor jouw zoon zal zijn kan natuurlijk heel anders zijn. Ik denk dat je moet proberen die ervaring in Griekenland te vergeten. Het kan heel goed zijn dat hij daar niet meer aan denkt. Blijf je we bij hem?

Jippox

Jippox

07-11-2012 om 11:06 Topicstarter

Koentje

Ja ik blijf de hele tijd bij hem (tenminste: in de OK tot 'ie slaapt en daarna zodra hij weer op de recovery is). En hier in Nederland gaat iedereen gelukkig een stuk prettiger met kinderen om. Vanmiddag gaan we naar de voorlichting die op de afdeling gegeven wordt, dus dan kan zoon vast een beetje zien hoe het daar is. En als alles goed gaat mag hij 's middags gewoon weer naar huis.

koentje

koentje

07-11-2012 om 11:39

Ah joh...

gaat goedkomen!! Wij maken ons als moeders vaak veel meer zorgen dan de kinderen die alles over zich laten komen!
sterkte

ishtar

ishtar

07-11-2012 om 12:25

Valt mee

oudste heeft rond zijn 6e een tijdje zo'n katheter in gehad, en ik heb niks gehoord over pijnlijk met plassen daarna. Ik neem aan dat ze sowieso aan voldoende pijnbestrijding doen.
Jongste heeft ook zo rond die leeftijd een operatie aan springballetjes gehad, die was een dag erna weer boven Jan. Kinderen, zeker zo jong, zijn zo weer opgeknapt, man had er beduidend meer last van, van zijn sterilisatie.
Dat er dingen naar boven komen, zou best kunnen. Maar probeer jouw angst daarvoor niet op hem over te dragen. Je bent er iig al alert op, en kan er op inspringen als dat nodig is.
Ik heb bij mijn oudste (met beperking) laatst bij een operatie om wat rustgevends (dormicum) gevraagd, omdat duidelijk was dat hij binnenkort nog zo'n operatie moest ondergaan, en ik niet wilde dat dat een drama zou worden. Ging het (kinder)ziekenhuis ook heel soepel mee om.

Tesah

Tesah

07-11-2012 om 12:58

Jippox

wij hebben ervaring, maar wel bij een meisje en dat is uiteraard heel wat anders. Bij onze dochter moest op die leeftijd haar urinebuis wijder gemaakt worden, ook geen pretje overigens.

Het is heel erg meegevallen. De pijn naderhand met plassen viel erg mee, terwijl er daar toch een wond zat. Ze is onder algehele narcose geholpen, ook dat vond ik erger dan zijzelf. Ze kon dezelfde middag mee naar huis en heeft er verder geen trauma oid aan overgehouden.

Helaas heeft het niet afdoende geholpen en staan we op de wachtlijst voor verdere behandeling ( nu 4 jaar later) .

Ik denk dat het goed is dat jullie naar de voorlichting gaan. Je kunt nooit voorspellen hoe een kind zal reageren natuurlijk, maar ik zou er niet van uitgaan dat het traumatisch wordt.

Welk ziekenhuis is het overigens? WKZ? daar zijn ze fantastisch.

Sterkte!

Tesah

Jippox

Jippox

07-11-2012 om 20:22 Topicstarter

Voorlichting

Nou inderdaad blij dat we naar de voorlichting zijn geweest. Ik had namelijk van de uroloog de indruk gekregen dat het een vrij korte ingreep was, maar nu hoorden we dat zoon toch zeker zo'n 45 minuten onder narcose gaat, dat hij ook een infuus krijgt (wordt gelukkig pas geprikt nadat hij slaapt) en dat het mogelijk is dat zijn hele onderlichaam nog extra wordt verdoofd en dat hij dan dus na het bijkomen nog geen gevoel heeft in zijn benen. Ik bedoel: lijkt me wel prettig voor zoon dat hij dat even weet! Ook kan het zijn dat hij nog een katheter heeft als hij bijkomt.
Zoon is er nogal relaxed onder allemaal. Ik heb niet de indruk dat hij zich er erg druk over maakt. Dus het komt vast goed. Maar spannend vind ik het toch wel...
Het gebeurt overigens in een lokaal ziekenhuis maar wel door een arts die in het WKZ voor deze ingreep is opgeleid.

koentje

koentje

08-11-2012 om 11:12

Jippox

ik duim vandaag voor je zoon!

ishtar

ishtar

08-11-2012 om 12:52

O, vandaag al

dat had ik even gemist.
Sterkte! Ik hoop dat het al achter de rug is

Jippox

Jippox

09-11-2012 om 11:33 Topicstarter

Hoe het was

Op zich viel het mee allemaal. Zoon onderging alles heel kalm eigenlijk. Hij ging heel rustig slapen en werd (zo'n 40 minuten later) ook heel rustig weer wakker. Na het ontwaken had hij een infuus en een katheter. De verwachte klepjes bij de blaas bleken er toch niet te zitten, maar er waren wel wat vernauwingen. Die zijn verholpen.
Toen de catheter er een half uur uit was moest zoon plassen en dat ging goed. Toen mocht ook het infuus eruit en konden we alweer naar huis! Dat ging dus heel voorspoedig. Thuis heeft hij nog een hele tijd geslapen.
Maar zoon heeft -ook vandaag nog- wel veel pijn bij het plassen en dat is echt heel naar. Ik hoop dat dat snel overgaat.

ishtar

ishtar

09-11-2012 om 12:12

Flink laten drinken

dat verdunt de urine, misschien dat dat scheelt.
Fijn dat het op zich meegevallen is! Het blijft akelig, je kind onder narcose.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.