Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Anna

Anna

18-03-2011 om 00:36

Slaapprobleem (lang)

Ik ben een beetje radeloos. Jullie hebben me al vaker goed geholpen dus ik probeer het maar gewoon. Het is wel een ingewikkeld verhaal.
Mijn man voelde zich in 2005 al niet meer helemaal ok. Moe, niet fit, slecht slapen en hij begon aan te komen. In 2006 zijn we naar de huisarts gestapt. Verteld van het slechte slapen en het niet fit zijn. Huisarts stelde voor dat man meer ging sporten en zou afvallen want dan zou het beter gaan. Na een half jaar was man 15 kg afgevallen maar sliep nog steeds beroerd. Mij was opgevallen dat hij steeds stopte met ademen en enorm snurkte. Na een rondje googlen vond ik iets wat slaapapneu heet en de symptomen kwamen erg overeen. Huisarts wilde man weer afschepen maar ik heb er op gestaan dat hij hem zou doorverwijzen. Man naar KNO-arts, daarna naar longarts. Slaapapneu vastgesteld en een C PAP
voorgeschreven gekregen.In het begin ging het even beter maar al gauw wat het weer hetzelfde als voorheen. Nadat man achter het stuur in slaap was gevallen heeft ie zich ziek gemeld (tot nu niet meer gewerkt)Hij is toen helemaal ingestort en heeft een half jaar in bed gelegen. Te beroerd om iets te doen. Hij valt snel in slaap maar wordt tig keer wakker, hij komt nooit in een diepe slaap, hij is de hele dag moe en futloos, valt overal in slaap, is chagrijnig en kan niks hebben, hij zit de hele dag op de bank als ie niet slaapt. Hij is doorverwezen naar de internist maar die kwam na veel onderzoek met de conclusie dat ie kerngezond was. Daarna is ie doorverwezen naar een neuroloog. Die heeft ook al een hoop onderzoeken gedaan maar die kan ook niks vinden. Man is wanhopig, hij voelt zich hondsberoerd. Ik trek het ook niet meer echt. Ik probeer hem in alles te steunen maar dit duurt nu al zo lang. En ik draai overal alleen voor op nu.
We zijn pas nog maar een keer naar de huisarts geweest. Man heeft laten prikken op heel veel maar er kwam niks uit zijn bloeduitslagen wat de klachten kan verklaren. Zijn B12 was goed, zijn vitamine D een beetje laag, TSH was goed, glucose was licht verhoogd.
De huisarts wil hem aan de anti depressiva. Ik ben daar niet zo voor omdat ik denk dat dat symptoombestrijding is. De oorzaak van alle ellende zit hem in dat slapen. Binnenkort heeft ie weer een afspraak bij de neuroloog en dan wil ik een doorverwijzing naar een slaapcentrum want ik geloof niet dat we zo veel verder komen.
Maar zou het verstandig zijn om met de AD te beginnen? Man heeft tegenwoordig echte eetbuien en is ook enorm aangekomen. Maakt de AD dat niet nog erger? En hij is ook depressief, heeft het zelfs over "een eind eraan maken" Ik heb gelezen dat AD dit soort gedachten zelfs kan versterken. Wat is hier wijsheid?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Doorverwijzing naar psychiater

Vraag een doorverwijzing naar een psychiater en ga niet met AD rommelen bij de huisarts. Deze problemen spelen al zo lang dat een doorverwijzing zeker gerechtvaardigd is, zeker gezien de ernst van de situatie.
Een psychiater is een medisch specialist en in de basis dus een arts. Je schrijft zelf dat je man inmiddels depressief is, maar je zoekt de oorzaak in lichamelijke problemen. Een psychiater en dan bij voorkeur eentje die een goed oog heeft voor somatische kant zou de aangewezen persoon zijn om je man uit deze negatieve spiraal te helpen. Als je man suïcidale gedachten heeft is het tijd om met zwaarder geschut te komen, te meer daar het een flinke tijd duurt voordat AD gaat werken en hij de tussenliggende periode ook door moet komen.

Fianna

Fianna

18-03-2011 om 14:48

Vit d

wat waren zijn B12 en vit d waarden?
Ik had zelf een tekort en mijn oude ha wilde me afschepen met, ga maar vaker in de zon zitten en heeft me ad voorgeschreven. Mijn nieuwe ha vond mijn tekort toch echt te groot en heeft me vit d voorgeschreven, sindsdien voel ik me echt beter en slaap ook veeeeeeel beter (ik werd ook altijd tig keer wakker, sliep heel licht, of sliep helemaal niet meer).
overigens hanteren sommige labs nog oude onderwaarden voor vit d en wat zij normaal of een licht tekort vinden, blijkt eigenlijk een groot tekort zijn. zelfde geldt voor B12.
Ik krijg overigens ook b12 injecties en extra ijzer (laag ferritine).
Ik zou eerst in die richting zoeken, voordat je man met ad begint.
Achteraf bezopen: mijn ha had totaal geen moeite mij ad's voor te schrijven, maar extra vit d vond hij onzin, terwijl ik juist daarvan zo opknapte (en me ook niet meer depri voelde).
sterkte er mee.

koentje

koentje

18-03-2011 om 16:12

Maar wat is een

Cpap?

Bij slaapapneu in ernstige vorm is het toch nodig om een ssort masker op te hebben wardoor je zuurstof krijgt\? heeft hij dat?

Anna Smeets

Anna Smeets

18-03-2011 om 17:14

Reacties

Josephine, ik wil hem ook naar een psychiater maar hij is te moe om te praten. Maar ik ga er nog een keer mee aan de slag. Bedankt
Fianna, zijn D was 62. Die moet 80 zijn en daarom geef ik hem nu 3 Bonusan per dag. Zijn B 12 was 206. Zijn MMA en homocystine waren goed dus in principe is er geen reden om aan te nemen dat hij een B 12 tekort heeft.
Koentje, een Cpap is een overdruk apparaat. Via een masker wordt lucht(geen zuurstof) in de mond geblazen waardoor de heel niet kan dichtvallen.

Te moe

Waar is hij te moe voor? Om met jou te praten over naar de psychiater gaan of om met de psychiater te praten? Want psychiaters zijn er niet per se om mee te praten.
Kun jij het voor hem regelen; de verwijsbrief, de afspraak en hem inladen en meenemen. Het klinkt namelijk niet of je man nu iets gaat ondernemen om eruit te komen en dat is nu precies het probleem dat doorbroken moet worden.
Is je huisarts bereid te ondersteunen of zit hij nog steeds in de afwacht modus? Kan hij je verder helpen?
De helft van de genezing van psychiatrische aandoeningen is het motiveren van de cliënt om medicatie te nemen. Dit is het vak van de psychiater.
Veel sterkte.

Anna

Anna

18-03-2011 om 22:48

Josephine

Van de week was ie heel slecht. Toen wilde hij wel naar de huisarts wetende dat die AD wil voorschrijven. Vandaag voelde hij zich beter en wil hij geen AD meer. Hij wil wel een doorverwijzing naar een psychiater oid. Afspraak met de huisarts staat voor dinsdag. Ben alleen aan het dubben welke route te nemen: naar de Riagg? Ik heb gezocht op de combinatie somatisch&psychisch. We hebben 2 ziekenhuizen in de buurt. In het ene loopt man bij de neuroloog en op hun website kan ik niets vinden op de combinatie psychiatrisch&somatisch maar daar hebben ze wel zijn dossier. En dat het niet op de site staat wil niet zeggen dat ze het niet hebben.
In het andere ziekenhuis hebben ze dat wel en staat het ook heel goed beschreven op de site. Nadeel daar is dat ze misschien allerlei onderzoeken opnieuw willen doen wat weer een hoop tijd gaat kosten.
Lastig.

Slaapcentrum

Lijkt me een goed plan. Mischien kun je zelf zoeken of mischien weet de huisarts een praktische instelling op het gebied van slapen.
Ik zou ook zeer sacherijnig worden van voortdurende onderbroken slaap en dat lijkt me er niet beter van worden door het te benaderen als een psychisch probleem. Mensen worden ook depressief na pfeiffer of griep zelfs. Het wekt ook vage verwachtingen waar je ook niet blij van wordt.
De status quo accepteren, ik slaap niet, en dan daar zo praktisch mogelijk mee omgaan, hopelijk samen met mensen die er ervaring mee hebben, een slaapcentrum, lijkt me een goede weg om in te slaan.

Hoi

mijn vit d was 31 ik voelde me lange tijd niet lekker in mijn vel, liep al bij een pscycoloog en wist ook niet meer wat te doen. Sliep al tijden slecht, veel wakker niet in slaap kunne vallen, hart wat maar op hol bleef, spier trillingen in mijn benen Dit gaf mij zoveel onrust dat ik dus op b had laten prikken, bleek dus mijn b heel laag te zijn. Door te googlen kwam ik erachter dat vit d veel beter word opgenomen door magnesium, en de symtonen van dat tekort kwamen zo erg overeen met mijn klachten dat ik dat erbij ben gaan innemen. Ik voelde me binnen 2 weken weer een ander mens. Heb er weer zin in enz.
Ik weet niet of je er wat aan heb maar wilde het toch mededelen.

Zie mijn linkjes:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/15526-klachten-bij-magnesium-tekort.html

http://www.newtreatments.org/depressie

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/57746-chronisch-moe-door-vitamine-d-gebrek.html

bedoelde mijn d bleek heel laag

Neuroloog

Ook zou ik zorgen dat je man onder controle blijft van de neuroloog. Ik begrijp uit je verhaal dat er niet echt een reden is gevonden voor de apneu behalve de zwaarlijvigheid.

Anna

Anna

19-03-2011 om 15:16

Reacties

Hallo,

bedankt allemaal weer voor jullie reacties
Mijn man heeft in april een afspraak bij de neuroloog. Een tijdje terug is er namelijk weer een slaaponderzoek gedaan en dan krijgt ie de uitslag. Komt daar weer niks bij uit, net zoals bij al die andere onderzoeken dan wil ik inderdaad een verwijzing vragen naar een slaapcentrum. Ik heb al eentje gevonden http://www.kempenhaeghe.nl/slaapgeneeskunde/5/4/5/0/0/slaapproblemen/ Is een heel eind rijden maar dat moet dan maar. Inmiddels heb ik ook iets gevonden over cognitieve therapie bij vermoeidheid. Dat lijkt me ook wel iets voor hem maar dat is pas iets voor als we qua lichamelijke oorzaken niet meer verder komen.
Man heeft een vitamine D tekort van 62 en dat is ie nu aan het aanvullen. Zijn magnesium is nu niet meegeprikt maar wel in juli 2010. Toen was zijn waarde 0.79 en die moet minimaal 0.70 zijn dus die is echt hoog. Ik heb man inmiddels met zachte dwang aan de multivitamines gezet maar daar zit maar 30 mg in. Ik denk dat ik nog losse magnesium voor hem erbij doe. En ik heb Q10 voor hem gekocht, dat schijnt ook te helpen bij vermoeidheid. Dank voor de links, heel verhelderend.

Anna

Anna

19-03-2011 om 21:12

Magnesium

Ik ben druk aan het google-en over die magnesium en heb nog meer interessants gevonden http://hormonaledisbal.forum2go.nl/the-magnesium-miracle-carolyn-dean-t623.html en
http://www.stichtingb12tekort.nl/forum/index.php?topic=13303.0

Anna

ja er ging ook een wereld voor mij open nadat ik alles over magnesium heb gelezen.

Bij mij wilde ze me ook aan de ad hebben. Ikke niet wel 1 geprobeert en lichaam reageerde zo heftig.

Het gaat inmiddels zo super met die magnesium. Ik weet wel van de d de hoogte maar ze hadden bij mij niet op magnesium geprikt. Ik moet van de week en wil beide weten.

Marieke

Marieke

20-03-2011 om 15:13

Sint janskruid

Als je je man kunt motiveren tot het slikken van vitaminen kun je hem wellicht ook aan het Sint Janskruid krijgen. Sint Janskruid is wetenschappelijk bewezen effectief bij een lichte tot matige depressie en is in onze buurlanden de meest voorgeschreven antidepressivum. Maar het heeft wel de bijwerking dat het de werking van een aantal andere medicijnen verminderd (uit mijn hoofd ook medicatie voor bloedstolling en een betablokkers o.i.d) Wetenschappelijk onderzoek plus de bijwerkingen zijn allemaal te vinden op het net.

Anna

Anna

22-03-2011 om 13:14

Huisarts

Wij zijn vanochtend bij de huisarts geweest. Zoals verwacht vond zijn zijn bloed goed. Zelfs een vitamine D van 62. Zucht. Maar dat kan zijn klachten ook niet verklaren en dat geef ik hem zelf bij.
Zij stelt een verwijzing naar de psycholoog/psychiater voor. Op aanraden van hier (waarvoor dank) heb ik gevraagd naar een psychiater met oog voor de somatische kant. Ik had zelf al wat gegoogled en kon haar zeggen waar ik man heen wil hebben want dat wist ze ook niet. Ze is best van goede wil maar je moet alles zelf aandragen.
Die verwijzing komt eraan en dan ga ik meteen een afspraak maken want ik denk dat man er wel baat bij heeft. En die psycholoog kan dan ook kijken of er aan iets van medicatie gedacht moet worden.
Nieuwe vraag: op de terugweg kwam man met de opmerking dat hij graag een tijdje weg zou willen. Een maand ergens anders, weg van het gezin. Ik denk dat dit een goed idee is. Even los van je gewone omgeving helpt vaak de dingen wat meer in perspectief te zien.
Een hotel voor een maand kunnen we ons niet permitteren. Het moet echt iets zijn waar hij voor een paar honderd euro een maand kan slapen, douchen en eten. Hij wil niks doen, in de zon zitten en op zijn racefiets fietsen. Weet of heeft iemand een plek waar hij naar toe zou kunnen? Reacties kunnen ook naar [email protected]

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.