Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Spataderen behandelen; bij fleboloog of dermatoloog?

Ik moest vorige week bij de dermatoloog zijn. Die wees mij er vriendelijk op dat ik echt wel wat aan mijn spataderen moet laten doen, om problemen later te voorkomen. Okee, dan moet het er nu toch maar eens van komen. Maar waar laat ik dat het beste doen? Er zijn van die gespecialiseerde praktijken, maar het kan ook in het ziekenhuis. Wat zijn jullie ervaringen?

Engeltje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Fleboloog

ik heb een aantal keer van die lelijke spinnetjes (spider naevi) laten wegspuiten bij de kliniek voor flebologie in Terwolde. Die doen ook spataderen en andere meer ernstige aandoeningen. Ik was daar destijds erg tevreden over. Ik weet niet waar je woont, maar er zijn steeds meer ziekenhuizen met een eigen afdeling flebologie.

Engeltje

Engeltje

28-08-2011 om 19:43 Topicstarter

Verder niemand ervaring?

Ik hoopte dat hier wat mensen rondliepen die ervaring hebben met de behandeling van spataderen. Ik twijfel vooral over gespecialiseerde kliniek, of gewoon in het ziekenhuis. Het is allebei dicht bij en het wordt allebei vergoed. Wat zijn nu de voors en tegens? Iemand wellicht zelfs ervaring met een kliniek in de omgeving van Den Haag?
Engeltje

Eerst onderzoek!

Sommige dermatologen doen het zelden of willen het eigenlijk niet meer.
In sommige ziekenhuizen zit een speciale spataderafdeling.
Je moet zowiezo nooit direct laten spuiten. Deden ze vroeger in ieder geval in Terwolde. Weet niet hoe dat nu daar is!!
Er moet nl eerst een echo( dopler) test van je bloedvaten gedaan worden. Er zitten nl kleppen in je aders en als die niet meer werken heeft spuiten geen zin.Of er wordt een stuk ader gestript, of afgebonden oid. Daarna kan er gespoten worden of gelaserd.
Ik spreek uit ervaring
Nl net allemaal gebeurd bij mij.
Let wel op dat bepaalde spataderbehandelingen niet meer in het basispakket zitten!

Engeltje

Engeltje

01-09-2011 om 22:30 Topicstarter

Stapje verder

Huisarts raadde een gespecialiseerde kliniek hier in de buurt aan. Dus ik heb een afspraak gemaakt voor een eerste consult. Op de site staat dat alle verzekeraars de behandeling vergoeden. Maar... van de dame die ik sprak begreep ik dat juist mijn verzekering (Azivo, collectief via werk) een scoresysteem hanteert met scores van 1 tot 3, en pas bij score 3 krijg je het vergoed. Nu ben ik geen specialist, maar een 3 ga ik (gelukkig) echt niet scoren. Ik ga natuurlijk gewoon naar dat consult, maar twijfel nu wel erg wat ik moet doen. Ik heb er nu nauwelijks tot geen last van, dus vind het dan eigenlijk een beetje zonde van het geld. Iemand een idee of het zin zou hebben zoiets bij de verzekering aan te kaarten? Het is tenslotte wel een preventieve ingreep, en de dermatoloog zegt ook niet zomaar dat ik het zou moeten laten behandelen.
Engeltje

Ben je niet aanvullend verzekerd?
Sowieso is per juli bij elke verzekering de basis dan, een score. Van cosmetisch tot noodzakelijk. Bedoelde diemevr dat niet gewoon? Google er maar eens op.
Zou toch naar het eerste consult gaan en eens horen wat die mensen zeggen...

margje van dijk

margje van dijk

08-09-2011 om 10:37

Verschil in behandelingen

Ik heb anderhalf jaar geleden mijn (lichte) spataderen laten behandelen in een ziekenhuis in Gelderland. Tegelijkertijd deed mijn zus het in een gespecialiseerde kliniek in Alkmaar.

We kregen allebei eerst zo'n duplexmeting (om aan te tonen hoe lek de vaten waren). Bij mij heeft de dermatoloog/fleboloog een aantal secundaire aderen gespoten (sclerose). Daarna heeft de chirurg de hoofdader met een laserbehandeling dichtgeschroeid.

Mijn zus kreeg geen laserbehandeling, maar iets anders (ben helaas nu vergeten wat dat nou precies was).

De verschillen tussen ons waren groot. Ik heb twee weken vreselijke pijn gehad na die laserbehandeling. (Ik heb er hier op het forum nog wel over gepost dacht ik). Mijn zus heeft helemaal geen pijn gevoeld. (Haar behandelaar zei dat ze daar bijna geen laserbehandeling meer doen omdat het te veel pijn geeft! Terwijl het mij gepresenteerd was als ongeveer het beste wat ik kon kiezen).

Ik moest na die sclerose 6 weken dag en nacht in de steunkousen ('s nachts dubbele) en mocht een paar weken niet douchen. Mijn zus hoefde veel minder strenge richtlijnen te volgen en mocht wel gewoon douchen. (Haar behandelaar: 'Je hebt genetisch aanleg voor zwakke vaten, en dat is de reden dat je ze hebt. Daarbij vergeleken doen die paar externe dingen die je kunt doen er helemaal niƩts toe').

Allebei zijn we nu van onze spataderen af, dat wel.

Maar laat je dus goed adviseren over de methoden, en als ik je een tip mag geven: neem nooit een laserbehandeling!

Margje

cathy imbat

cathy imbat

08-09-2011 om 14:58

Laser

Hallo,

Ik ben pas met laser behandeld aan mijn spataderen en heb werkelijk helemaal geen pijn gehad. (Wel pijnstillers/ontstekingsremmers geslikt, maar dat was vnl. preventief: om ontsteking te voorkomen). Echt nergens last van gehad.

Groet, Caty

Muller en laser

Ik heb ik 2009 twee verschillende behandelingen ondergaan bij de fleboloog/dermatoloog. Eerst drie mullers (linker en rechter onder- en boven-been). Eerder was al gebleken, dat de kleppen in de grote ader in mijn rechterbeen niet goed waren en de ader eigenlijk verwijderd moest worden. Door onderliggende pathologie hadden we daar in eerste instantie niet voor gekozen. Een paar weken na de muller bleek, dat het echt noodzakelijk was, want er vormden zich nieuwe spataderen.

De muller ingreep was wel intensief, napijn was er echter nauwelijks. Het is meer het getrek van de ader uit de sneetjes wat vervelend is. Het dragen van de steunkous (3 weken non-stop) was een beetje belastend.
De grote ader heb ik daarna toch laten laseren. De ingreep op zich stelde echt niks voor...zo gepiept, stinkt wel. De napijn was echter veel erger dan van de muller...zeker 3 tot 4 weken last van gehad.

Ik ben echter superblij, dat ik het gedaan heb, allebei de ingrepen. Ik kan eindelijk rokken aan en ik zou het echt direct nog een keer doen.

Succes met beslissen!

margje van dijk

margje van dijk

09-09-2011 om 09:54

Inderdaad napijn

De laserbehandeling zelf stelt inderdaad niets voor, maar ik heb net als Danielle vreselijk veel napijn gehad. Hield bij mij ook weken aan. Ik vind het bijzonder, Cathy, dat jij nergens last van hebt gehad!

Van tevoren hadden ze tegen mij gezegd dat ik 'wat pijn zou kunnen krijgen', maar ik vond het echt ondraaglijk pijnlijk. Ik heb na een paar weken teruggebeld om te vragen of het normaal was dat de pijn zo erg was. "Ja, dat komt wel vaker voor", zeiden ze. Als ik dat geweten had had ik het niet gedaan, dan had ik een alternatief gekozen net als mijn zus gedaan heeft.

Margje

cathy imbat

cathy imbat

12-09-2011 om 16:07

Echt geen pijn

Hallo allemaal,

Bij mij is 1 ader (jaar of 6 geleden) gestript, 1 ader (vorig jaar) weg gelaserd en heb ik ook de muller techniek ondergaan. Bij geen enkele behandeling heb ik napijn gehad. Gelukkig maar. Als ik jullie verhalen eerder gelezen had, was ik er misschien niet aan begonnen. Ik moest 6 jaar gelden nog een paar weken de steunkous aan, maar na het laseren en muller slechts 1 week. Nergens last van gehad eigenlijk...

Groet, Cathy

Engeltje

Engeltje

15-09-2011 om 13:31 Topicstarter

Consult gehad

Nou, ik ben langs geweest bij de door mijn huisarts aangeraden kliniek. Moest eerst een ruim half uur wachten (afspraak om 9.30 uur), maar dat terzijde. De jonge vrouwelijke arts tekende op een papiertje wat ze zag, ik moest haar er nog wel even op wijzen dat de spatader die het pijnlijkst was toch echt op mijn onderbeen aan de binnenkant van het been zat, die had ze even gemist. Toen met de doppler de aderen bekeken, het bleek gelukkig alleen maar oppervlakkig. Maar vanwege het risico van huidverkleuringen besloot ze dat het toch de Mullerbehandeling moest worden. Geen uitleg verder over wat dat dan inhield, blijkbaar was het voldoende dat ik de folder had ontvangen. Toen ik begon over de verzekering (mijn verzekering vergoedt alleen categorie 3) vertelde ze dat ik het in dat geval zelf zou moeten betalen, want ze zag geen medische noodzaak, het was puur cosmetisch. Tja, toen was ik snel uitgepraat. Ben vergeten te vragen wat het dan zou kosten, maar ik neem aan al gauw een paar duizend euro.
Dus dank voor al jullie uitgebreide reacties, misschien dat ik er in de toekomst nog wat aan heb, want zoals zij het zei: het wordt zeker erger en op een dag is het wel medisch noodzakelijk. Fijn vooruitzicht .

Engeltje

Tirza G.

Tirza G.

15-09-2011 om 16:43

Maar

je weet in elk geval wel dat je niet bij deze mevrouw/kliniek moet zijn. Da's toch ook weer fijn.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.