Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vic

Vic

09-09-2012 om 20:56

Spiraal door huisarts laten plaatsen?

Ik was laatst bij de huisarts voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor het vervangen van mijn spiraaltje. Mijn vorige huisarts deed dat nooit zelf, vanwege te weinig ervaring en omdat hij geen echo's kon maken. Mijn huidige huisarts wordt altijd helemaal enthousiast als hij ingreepjes kan doen en normaal vind ik dat wel best, maar nu durf ik het eigenlijk niet goed aan. Het moet wel goed gebeuren en het liefst wil ik ook een controle-echo.
Wat is gebruikelijk? Zijn er meer huisartsen die zelf spiraaltjes plaatsen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

09-09-2012 om 21:40

Ja, hoor

Ik heb het twee keer door een huisarts laten doen. Geen probleem!

Ik niet meer

Na 2 x bij de Gyn kon het bij onze huisarts de vorige keer en ik dacht makkelijk dan hoef ik niet steeds naar t ziekenhuis.( hier moet je terug voor controle-echo)
Maar ze bleef maar porren,het lukte niet, t deed zeer en ik vloeide naderhand erg. Echo moeten laten maken,die was niet duidelijk, weer terug voor inwendige echo. Nou ik ga de volgende keer naar de gyn, die heeft er meer ervaring in. Dan maar een poosje wachten in de wachtkamer met mn doosje

ijsvogeltje

ijsvogeltje

09-09-2012 om 23:00

Drie keer spiraaltje laten plaatsen door huisarts. Verwijderen is een keer wel door gynaecoloog gedaan, omdat de huisarts 'm niet kon vinden

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

09-09-2012 om 23:43

Nee

De eerste keer door de huisarts laten doen, vijf weken na de bevalling. De man is zo grof geweest dat ik 14 jaar later nog steeds last van het perineum heb. Niet meer zo erg als eerst en er is ook niets te zien maar het is soms nog wel pijnlijk. Jaren later bij een andere huisarts een spiraal laten zetten. Zat niet goed, mijn man had er last van. Toen heb ik het maar opgegeven.

Rosa van der Zanden

Training?

Ik weet niet beter of huisartsen mogen hem pas zetten als ze erin getraind zijn. Mijn eigen deed het dus niet, maar wel een andere uit dezelfde praktijk, die doet gewoon alle spiralen van het dorp .
Officieel moest ik na 6 weken wel nog terug om te kijken oftie goed zat.

Assistente?

Heb 2 x laten plaatsen door gyn. Huisarts kan volgens mij ook, maar die vroeg mij zelf naar mijn voorkeur en heb toen gyn. aangegeven.

Maar een assistente? Volgens mij staat er in de bijsluiter dat het alleen dor een arts geplaatst mag worden....sta wel te kijken, dat een assistent dat doet....; )

groet,

Christina

Vic

Vic

10-09-2012 om 10:30

Dat zou ik niet toestaan

De afgelopen keren heb ik er juist op gestaan dat een echte gyn het spiraal plaatste, en niet een of ander broekie in opleiding. Ik vind het absurd als een assistente dat zou doen. Die kan toch helemaal niet zien of er misschien nog een afwijking is, of een of andere contra-indicatie. Nee, ik kan me niet voorstellen dat dat gebeurt.

Assistente

Hier worden de spiraaltjes ook door de assistente geplaatst. Nooit problemen van ondervonden.
Milette

Mamvantwee

Mamvantwee

10-09-2012 om 15:46

Jahoor

6 jaar geleden heeft de huisarts mijn spiraaltje geplaatst. Hij maakte ook zelf uitstrijkjes enzo, dit ging in een moeite door. Verwijderen deed de huisarts ook. Geen centje pijn. Ik vind het trouwens ook een handeling van niks, ik zou me er echt niet druk om maken.

Tegenwoordig doet de assistente dat ook bij ons.

groet,
Mamvantwee

Jip

Jip

10-09-2012 om 16:25

Al 4 keer

Ik heb ondertussen mijn 4de spiraal en alle zijn door de huisarts ingebracht en verwijderd (de vorige 3 dus). Nog nooit een probleem geweest.

Tirza G.

Tirza G.

10-09-2012 om 19:02

Vic

Dat kan een ha ook niet zien hoor, of er een afwijking is of een andere contra-indicatie. Dat zal uit je dossier en de anamnese moeten komen. Bij het plaatsen van een spiraaltje is er niet zo veel te zien.
Beter een geroutineerde, snelle assistente dan een klunzende ha.

Tirza

hasse simonsdochter

hasse simonsdochter

10-09-2012 om 19:22

Hij wilde best,

Mijn huisarts, maar na ff kijken mocht de gyn het van hem doen. En die zei zuchtend en steunend dat mijn huisarts wel wist wat hij doorstuurde . Mijn baarmoeder ligt kennelijk anders dan "normaal". Over een paar maanden maar weer rechtstreeks naar de gyn, ik verheug me er niet op... Ik vond het maar een pijnlijke bedoening!!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

10-09-2012 om 21:49

De vorige keer

Misschien moet ik de huisarts maar vertellen dat het vorige keer verschrikkelijk moeizaam ging. En pijn deed het ook ;-( Ik loop het maar voor me uit te schuiven want het ding is al drie maanden over de datum.

Mamvantwee

Mamvantwee

10-09-2012 om 23:12

Huisarts of assistente met ervaring

Die ervaring, dat is wat telt. Mijn baarmoeder ligt ook 'anders', gekanteld noemden ze het. Maar dat was en kwestie van mijn bekken kantelen en huppakee, spiraaltje was zo gezet. En nog veel sneller eruit, 5,5 jaar later.
Tuurlijk, die ervaring moeten ze wel ergens opdoen...

groet, Mamvantwee

Elisa Gemani

Elisa Gemani

10-09-2012 om 23:40

Gyn

Er zijn zat huisartsen die spiraaltjes plaatsen. Zelf heb ik het echter wel altijd door een gyn laten doen omdat die nu eenmaal hoe je het ook wendt of keert meer ervaring heeft en vooral meer ervaring met "afwijkende" zaken indien dit zo blijkt te zijn.
Net zoals ik voor een wat meer gespecialiseerd huidprobleem als Rosacea oid meteen een verwijzing vraag naar de dermatoloog en voor sommige oogproblemen ga ik nu ook liever meteen naar de oogarts dan dat ik de huisarts maandenlang laat aanrommelen met allerlei verschillende druppels en zalfjes die uiteindelijk allemaal niet hielpen.
Het is maar net wie jij het meest vertrouwt en waar jij je het beste bij voelt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.