Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

marip

marip

29-08-2010 om 10:43

Spiraal vervangen.....

Wie weet wat het plaatsen van een nieuw spiraaltje kost.
Ik heb dit 5 jaar geleden laten doen en ben volgensmij weer aan vervanging toe.

5 jaar geleden heb ik dit volledig zelf moeten betalen.
Bij mijn zorgverzekering kan ik niet terugvinden wat een evt. vergoeding zou (kunnen) zijn. Er worden nergens gegevens over verstrekt.Ik ga er dus vanuit dat ik zelf moet betalen, maar wat voor bedrag moet ik incalculeren.

Krijg ik een melding van mijn huisarts als het zover is, of moet ik dit zelf bijhouden? Laatst moest ik er ineens aan denken, stel dat je zoiets vergeet.....

Hoe is het om een spiraaltje te verwijderen? (wat is erger, plaatsen of verwijderen, plaatsen vond ik niet prettig maar wel meevallen).

Kan het ene spiraaltje verwijderd worden en het volgende geplaatst of werkt dat zo niet.

Hoe zit het in de periode van "vervanging" ben ik dan beschermd (voorbehoedsmiddel).

Graag hoor ik jullie ervaringen of adviezen.

Marip

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ijsvogeltje

ijsvogeltje

29-08-2010 om 12:09

Marip

Ik kan mij niet herinneren dat ik zelf heb moeten betalen voor mijn spiraaltje. Ik heb trouwens een 'gewoon' koperspiraaltje, misschien is het voor een mirena anders.
De laatste keer (vorig jaar) ging verwijderen en plaatsen gewoon tijdens hetzelfde huisarts bezoek. Ik heb er alleen niet zulke prettige herinneringen aan. Huisarts had bijna een uur nodig. Lag niet aan hem, maar aan mijn neiging om bij dit soort dingen flauw te vallen (dat gebeurt ook nog wel eens met menstruatiepijn, mijn buik is echt mijn 'zwakke plek' wat dat betreft).
De eerdere keren plaatsen en verwijderen gingen trouwens wel goed.
Succes!

Poekie

Poekie

29-08-2010 om 12:42

Ligt eraan

Een koperspiraal is goedkoper in aanschaf dan een Mirena en gaat dubbel zo lang mee. (Maar bij een Mirena bespaar je dan meestal weer op kosten van tampons/maandverband).
Ik dacht dat een koperspiraal iets van € 60 kostte (kan ook meer geweest zijn) en een Mirena kost zo'n € 130.
Eén eruit en de ander erin, en het werkt gelijk.
Poekie

Vic

Vic

29-08-2010 om 14:19

Aanvullende verzekering

Een (mirena of koper-) spiraaltje wordt niet gedekt door de basisverzekering. Bij mij zit hij in het aanvullende pakket, en werden ook de kosten gedekt voor het plaatsen door de gynaecoloog. Als je het zelf betaalt kun je het beter door de huisarts laten plaatsen, omdat je dan niet de kosten voor de specialist hebt. Mijn toenmalige huisarts wilde het niet zelf plaatsen omdat hij daar geen ervaring mee had.

soepstengel

soepstengel

29-08-2010 om 15:04

Ook vergoed

ik heb nu mijn 3de en nooit wat hoeven te betalen.Niet bij de gyn en ook niet bij de huisarts( die toen wel aangaf het neit te doen destijds ivm het zelf betalen, nu doen ze het wel)
ik zal de volgende keer het niet meer laten doen bij de huisarts, die kon het veel slechter als de gyn die het de andere 2 keer gedaan had. Ik bloedde veel harder en ze moest een aantal keer "steken" voor hij zat.Bovendien moest ik naderhand nog naar het ziekenhuis, voor een gewone en inwendige echo omdat ie "kwijt"was.
Dit heb ik bij de gyn allemaal nooit gehad.

mirena

mirena

30-08-2010 om 09:12

Net gehad

de mijne kostte rond de 150. (kreeg een rekening omdat dit onder de eigen bijdrage valt).
Ik moest ervoor naar de gyn, omdat mijn draadjes kwijt waren.
Echo erna is standaard, zou ik bij de 1e gehad hebben (maar niet geweest) en heb ik nu net bij de 2e gehad. Plaatsen de 1e is door de ha geplaatst en ik heb daar niks van gevoeld (ik lag me af te vragen wanneer hij zou beginnen en toen zei hij 'zo, die zit!').
Het plaatsen de 2e keer door de gyn was wat naarder, maar ze had ook eerst flink zitten hengelen (haar woorden naar die draadjes en het plaatsen gebeurde niet tijdens de menstruatie, en de 1e keer wel. Maar de gyn liet het tangetje gewoon 'hangen' en dat gewicht aan je baarmoedermond is niet fijn.

MariaV

MariaV

30-08-2010 om 11:33

Viel enorm mee

Ik ben binnenkort aan mijn derde (koper)spiraaltje toe. Het verwijderen voelde bij mij net als het verwijderen van een tampon. Het inbrengen voelde ik wel even, maar het was absoluut niet het horrorverhaal wat je soms hoort. Ik deed het wel beide keren aan het einde van een menstruatie en nam ook van tevoren een paracetamol, misschien dat dat ook hielp
Ik hoef het niet zelf te betalen, maar dat hangt van je verzekering af.
Maria

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

30-08-2010 om 18:47

Vervanging?

Ik heb mijn eerste koperspiraal heel erg lang ingehad, tot deze er om een andere reden uit moest (dus niet vanwege vervanging). Idem bij het tweede exemplaar. Bij een spiraal zonder hormonen is het dus niet zo dat deze automatisch om de zoveel tijd vervangen moet worden. Wel moet je het regelmatig laten controleren.
Ik vind verwijderen akeliger dan inzetten. En ik heb er nooit wat voor hoeven betalen, maar het was al een tijd geleden.
Vroeger liet ik het door de gynaecoloog doen maar dat "mag" niet meer. Inzetten doet de huisarts liever niet zelf, ze adviseerde om naar een Rutgershuis te gaan, die doen het aan de lopende band en zijn er dus handiger in.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.