Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Staar op jonge leeftijd

Bij staar wordt altijd gedacht aan oudere mensen, 70-80 jarigen, 78 is de gemiddelde leeftijd.
Al een tijdje zag ik met mijn linkeroog heel wazig. Glazen laten controleren (laat elk half jaar ogen en bril controleren), niets mis mee, oogsterkte ook niet. Tot gisteren, probleem vertelt, oogtest. Hmmm computer kon mijn linkeroog niet meten. Lezen met linkeroog kon ik ook niet. Optieker is optemetrist (schrijf ik het goed) en is speciaal voor mij gekomen. Resultaat ik heb staar. Ben pas op de helft van de gemiddelde leeftijd. Maar heb ook geen ouderdomsstaar maar andere vorm, deze vorm vormt een soort kristallen die het zicht doen verwazen. Heel lastig met autorijden en lezen. 's Avonds autorijden is vervelend, past helemaal in het plaatje, ik word letterlijk verblind door de andere auto's. Zaterdag krijg ik nog een aanvullend onderzoek om te kijken hoe ver het is en of rechts ook aangetast is. En dan oogarts. De enigste optie is opereren. Klinkt vind ik best eng.
Wie heeft dit op jonger(e) leeftijd ook meegemaakt ?
Gr. Oogje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Plien

Plien

13-01-2010 om 10:36

Ikzelf niet

Maar mijn man wel, die had het, ook in 1 oog, toen hij 18 was. Is inderdaad na een tijdje geopereerd eraan, kunstlensje gekregen. Het schijnt bij hem een of andere ontstekingsvorm geweest te zijn. Hij heeft een aantal jaren terug nog eens een nabehandeling met laser gehad wegens een lichte 'na-staar' maar verder heeft ie nergens last van. Ja hij draagt een bril (ik geloof dat dat oog -3 ofzo is) met kleurende glazen, want met een kunstlens kan UV-licht blijkbaar eerder schade aanrichten. Maar dat is dan ook alles.
En zo'n staaroperatie stelt tegenwoordig weinig meer voor heb ik gezien op tv. Sterkte ermee!

Puck

Puck

13-01-2010 om 10:38

Ja ik

Ik ben 42 en kwam er van de zomer achter dat ik ook wel erg weinig zag met mijn linkeroog. Ik blijk dus een aangeboren vorm van staar te hebben en ben door de oogarts in ons streekziekenhuis direct doorverwezen naar een academisch ziekenhuis omdat deze vorm een iets groter kans op complicaties geeft. Ik bleek links een zicht van minder dan 30% (en dan alleen nog maar wazig) Ik ben ruim een maand geleden geopereerd en ik heb de wereld nog nooit met zoveel kleur bekeken. In de zon heb ik geen zonnebril meer nodig omdat het licht niet meer verstrooit en in het donker hebben de auto's weer koplampen in plaats van grote sterren. Het enige is dat je kunstlens zich niet meer scherp kan stellen op dichtbij en dat je dus een leesbril nodig hebt.
De operatie stelt echt niets voor vond ik. Operatie zelf wordt uitgevoerd in een tandartsstoel onder plaatselijke verdoving en duurt hooguit een minuut of 20. Ik was om half 8 in het ziekenhuis en om 10 uur stond ik weer buiten. En dat had een uur eerder kunnen zijn omdat de oogarts in de file stond van een verkeerschaos.
Herstel ging ook heel snel, 1 dag met een verband gelopen, na een dag mocht dat eraf en hoefde ik ook geen kapje er meer voor. Dag 3 ben ik weer gaan werken en na een week mocht ik weer sporten mits het geen bal/contactsport was.
Maar wie doet dat aanvullend onderzoek? De opticien? Dat ken ik helemaal niet, dat is iets dat de oogarts toch bepaald. Mag een opticien dan pupilverwijdende druppels geven?

oogje

oogje

13-01-2010 om 10:44 Topicstarter

Hier opticiën = optometrist

En ik heb begrepen dat die het wel mag. Met diverse kinderen in het zkhs onder controle geweest en daar deed de optometrist ook al die handelingen.
Bij mij lijken het kristallen en waarschijnlijk net zoals bij jou ook een aangeboren versie.
Gr. Oogje

Puck

Puck

13-01-2010 om 10:46

Aanvulling op plien

Ik weet niet hoe lang geleden Pliens man is geopereerd, maar de techniek is een stuk verbeterd in de afgelopen 20 jaar. Een kleurende bril is namelijk tegenwoordig niet meer nodig omdat er een UV-filter in de kunstlens zit. Dat was vroeger niet zo en dan kan zonlicht idd schade aanrichten op je netvlies. En tegenwoordig wordt zo mogelijk alleen de lens verwijderd (vergruisd en opgezogen) en blijft het lenskapsel intact en daar plaatsen ze dus een kunstlensje in. Het wondje is zo klein dat het niet eens gehecht hoeft te worden. Doordat je lenskapsel blijft houdt je in de meeste geavllen de sterkte van je bril zoals je die al had voor wat betreft -. En doordat je lens niet kan accommoderen heb je er een leesbril extra bij nodig (of multifocale glazen) Vroeger werd het lenskapsel ook verwijderd en de nieuwe lens werd dan met een soort haakjes opgehangen aan de binnenkant van de iris. Daarbij was de sterkte van de toekomstige bril anders dan voorheen. Maar bij de man van Plien is het kapsel blijven zitten anders kan hij geen nastaar krijgen.
En wat betreft nastaar: dat is vertroebeling van het kapsel om de kunstlens heen en mijn oogarts zegt dat als je op jonge leeftijd staar krijgt de kans op nastaar bijna 100% is en dat dat met een eenvoudige laserbehandeling verholpen kan worden.

Puck

Puck

13-01-2010 om 10:50

Oke oogje

Een optometrist mag dat denk ik inderdaad. In het ziekenhuis wordt je ook gedsruppeld en gemeten door de optometrist. Ik weet verder niets over kristalvormige staar, bij mij was het echt een vertroebeling en ik was een bijzonder geval waar de oogarts en zijn co helemaal enthousiast van werden omdat het niet vaak voorkwam. Ik moest uitgebreid op de foto. Helaas betaalt fotomodel in het ziekenhuis errug weinig Het leverde wel leuke plaatjes op en mooi studiemateriaal voor toekomstige studenten.

oogje

oogje

13-01-2010 om 10:54 Topicstarter

Bedankt puck

heb natuurlijk net het één en ander gegoogled maar is Fijn al die reacties al zo snel.
wel fijn te horen dat tt alles zo goed gaat. Ik las ook dat er tt torische kunstlenzen zijn. Ik heb nu + glazen met een hele sterke cylinder. Mijn zicht is daardoor nooit 100% te krijgen. De Opticiën (Optemetrist) zegt dat ik waarschijnlijk door die nieuwe lens beter zal gaan zien dan ik ooit heb gedaan en misschien zelfs geen bril/lenzen meer nodig heb. Omdat ik al + had. Ze kunnen tt de lenzen op sterkte inplaatsen.
Zo mooi he.
Gr. Oogje

oogje

oogje

13-01-2010 om 10:58 Topicstarter

Volgens opticiën zoiets

http://www.oogartsen.nl/oogartsen/ooglens_staar/staaroperatie_cataract/
En dan verder naar onderen staan vier plaatjes van verschillende staar aandoeningen. Het lijkt het meeste op de schors cataract. Zijn net sneeuwvlokjes.
Gr. Oogje

Puck

Puck

13-01-2010 om 13:43

Ziet er mooi uit oogje

Bijna zonde om dat te laten opereren Zo mooi zag het er bij mij niet uit. Ik heb mijn eigen foto's toegestuurd gekregen via e-mail en mijn staar lijkt nog het meest op een maanlandschap met kraters en bubbels. Volgens de oogarts had ik een cataracta posterior polaris, maar tijdens de operatie bleek het toch iets anders te zijn die "wel van invloed was op het beleid van mijn andere oog" Omdat je niet mag praten tijdens de operatie en het na die tijd hectische werd met verbinden etc. heb ik het niet meer gevraagd. Volgende week moet ik op nacontrole en dan zal ik het wel vragen. De beschrijving die er verder van de operatie staat is in grote lijnen ook hoe het bij mij gegaan is. Ieder ziekenhuis heeft natuurlijk zijn eigen details, maar de grote lijnen kloppen wel.

Plien

Plien

13-01-2010 om 14:09

Puck

Klopt allemaal. Het is inmiddels meer dan 25 jaar geleden, hij moest er toen nog voor naar Nijmegen en als ik het goed heb onthouden ook een paar dagen blijven (kan het nu niet navragen). Niet te vergelijken dus met de operatie van tegenwoordig.

Een bril had hij al van jongs af aan trouwens. Of het nu multifocale glazen zijn zou ik ook na moeten vragen, weet ik zo niet.

Van die nastaar klopt ook precies. Hij is inmiddels trouwens al jaren niet meer bij de oogarts geweest, is niet meer nodig. Zicht is meer dan 90%, gewoon goed dus.

Bastet

Bastet

13-01-2010 om 18:13

Maar.....

Wat ik me afvraag,als je nergens last van hebt,goed ziet(met bril,weliswaar)en je hebt kristalvorming,maar alleen als je bijv. in de verte in een autolicht kijkt,kan dat wijzen op staar?
Groetjes,bastet

oogje

oogje

13-01-2010 om 18:35 Topicstarter

Laten nakijken

Bastet als je het laat na kijken weet je het. Gewoon bij de opticiën. Bij mij kon de computer mijn oog niet scannen als het ware. Kwestie van 1 minuut.
Ik zie wel mistig en zie weinig in het donker. Autorijden vind ik heel vervelend ('s avonds) door de lichten van de tegenliggers. Verder vooral last met lezen en sporten. Zie de lijnen van de tafel niet goed (tafeltennis). Sla nogal eens mis. Wie weet na de operatie idd super zicht.
Gr. Oogje

Puck

Puck

13-01-2010 om 19:13

Bastet

Die kristalvorming die Oogje bedoelt is de soort van staar die de optometrist heeft vastgesteld. Maar ik denk dat jij het algemeen bedoelt? Bij iedereen verstrooit autolicht in het donker tot een soort ster, bij de een meer dan de ander. Dat is op zich geen reden tot staar. Maar bij staar wordt het door de troebele lens zo verstrooid dat het verblindend kan zijn. Dat is ook bij zonlicht het geval. Als ik in de zomer in de zon liep had ik afgelopen direct een zonnebril nodig om überhaupt nog iets te zien. Zonder zonnebril was het één mistige grijze brij. Nu kan ik zomaar zonder zonnebril in de zon lopen en genieten van de kleuren.
Ik kwam erachter dat ik staar had door 1 oog dicht te doen en dan tot de conclusie te komen dat ik (met bril) gewoon geen klap meer zag. Die grote borden langs de snelweg: metertje of 10 ervoor kon ik ze lezen.

Bastet

Bastet

13-01-2010 om 19:43

Ik hou het in de smiezen,mijn opa en mijn moeder zijn beiden rond hun 60e aan beide ogen geholpen ivm staar.Dank voor de uitleg!
Groetjes,bastet

Puck

Puck

13-01-2010 om 21:55

Bastet

Misschien heb je wat aan deze link:
http://www.ophtec.com/consumer/nl/staar/wat-is-het-
En als je googelt op "symptomen staar" dan vind je nog veel meer hits

Bastet

Bastet

14-01-2010 om 07:22

Dankje puck

Dankje!
Bastet

Mijn schoonzusje

toen ze net 40 was ze is aan staar geholpen ennu heeft ze nergens meer last van.alleen als het licht op een bepaalde manier in haar oog valt kanje het zien.

MariaV

MariaV

14-01-2010 om 09:12

Mijn zwager

Mijn zwager was begin 30 toen hij flinke staar aan 1 oog bleek te hebben. Hij is geopereerd, en dat was een fluitje van een cent. Het idee is veel erger dan de ingreep zelf. Hij was binnen een par dagen genezen en heeft helemaal geen klachten meer.
Maria

Puck

Puck

14-01-2010 om 10:42

Klopt maria: idee erger dan de ingreep zelf

Klopt Maria, veel mensen vinden het bere-eng als er in je óóg geopereerd wordt. Ik had dat helemaal niet, was alleen maar heel blij dat ik weer wat kon gaan zien daarna en ben bij wijze van spreke huppelend de ok ingegaan. Maar als je het ziet op een filmpje dan is het ook eng om te zien. Ik ben wat dat betreft heel wat gewend en kijk graag alle medische documentaires maar hier was ik toch enigzins blij dat ik een filmpje pas na mijn operatie heb bekeken. Wel heel apart om dat op scherm te zien en het eng te vinden en ondertussen ook weten dat het helemaal niet eng IS.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-01-2010 om 11:38

Ja ik

Ik had toen ik 40 was, kan 41 geweest zijn dat ben ik kwijt, ook staar. In mijn rechteroog heel erg en mijn linkeroog had al een beginnetje. Omdat ik heel erg bijziend ben is besloten beide ogen meteen achter elkaar te opereren, dus binnen 2 weken ben ik aan beide ogen geopereerd. In mijn geval was deze staaroperatie iets positiefs, afgezien dat ik uiteraard van de kwaal af was. De lens in mijn oog corrigeert een groot deel van mijn bijziendheid, waardoor ik na bijna mijn hele leven opeens toe kon met een bril van ´maar´ gemiddeld -4 (daarvoor gemiddeld -20). Sindsdien draag ik geen contactlenzen meer (35 jaar gedragen), maar een bril. Op latere leeftijd kun je last krijgen van droge ogen en daardoor irritatie als je lenzen draagt, die staaroperatie kwam voor mij als geroepen.
Het is niet alleen maar juichen wat mij betreft. Ik heb er ook wat complicaties bij gekregen, maar algemeen gezien ben ik er op vooruit gegaan.

Hillary

Hillary

14-01-2010 om 14:14

Toevallig

Toevallig was ik vanochtend met mijn dochter in het oogziekenhuis (oogheelkunde in Rijswijk ZH). Zij moest gewoon een bril aanmeten maar dat duurt even ivm oogdruppen die in moeten werken etc. Je kijkt en luistert dus een beetje rond. Ik begrijp dat ze daar gespecialiseerd zijn in staaroperaties. En echt iedereen is gewoon hardstikke blij en tevreden daar. Bij ons in de wachtkamer zat een vrouw die gister geholpen was. Ze was vandaag voor controle en ze was zo blij, had nergens last van en zag alles helder. Een andere dame kwam terug met lapje voor het oog, die had net dezelfde ingreep gehad en die was ook helemaal blij, 100% meegevallen. En alle andere "lapjes" die ik zag lopen liepen ook allemaal nog fief en vrolijk rond moet ik zeggen. Kreeg zelf ook een enquete mee naar huis over de tevredenheid.

Bastet

Bastet

14-01-2010 om 18:48

Puck(ot)

Herkenbaar,ik zag ooit, nadat bij mijn zoon zijn ogen waren rechtgezet,een filmpje van die ingreep.Brrr....ik geloof nooit dat ik accoord zou zijn gegaan als ik dat eerder had gezien...
Bastet

oogje

oogje

16-01-2010 om 11:19 Topicstarter

Uitslag

Uurtje terug, zie nog wazig. Gelukkig typ ik blind (hihi). Mijn linkeroog heeft 30 % zicht. Als het oog 50 % is operaren ze. Mijn oog is dus slechter. Mijn andere oog is 80 %. Linkeroog is op de lens (voor) (de schors en de lens) en aan de achterkant van de lens aangetast. Rechts ook. Links ging van 80 - 30 in een ¾ jaar. Nu moet ik dus langs de HA en dan afspraak maken voor de oogarts.
Gr. Oogje

Puck

Puck

16-01-2010 om 12:22

Dat is dan duidelijk

Bij mij is het ook zo snel achteruit gegaan. Het klopt overigens niet dat ze bij 50% opereren hoor. Ze opereren als je er zoveel last van hebt dat je dagelijkse bezigheden erdoor belemmerd worden. En dat kan soms bij 70% al zijn en bij andere mensen is het bij 30% nog prima functioneren. In ieder geval is de kans groot dat ze jou wel willen opereren. Succes in ieder geval.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.