Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Telebel.

Telebel.

02-02-2009 om 16:17

Sterilisatie?

Aangezien ons gezin helemaal compleet is, en ik van de mirena afwil, zit ik te denken om mij te laten steriliseren, nu ben ik op zoek naar vrouwen die dit ook hebben laten doen.
Wat kan ik verwachten, bv gewichts toename, menstruatie (meer of minder) en hoe lang moet ik rekenen op herstel.

graag lees ik jullie ervaringen zowel postief als negatief.

Alvast bedankt,

Telebel.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ano9

ano9

02-02-2009 om 20:44

Ik niet

waarom laat je man het niet doen? volgens mij is de ingreep veel makkelijker bij mannen als bij vrouwen. ik weet dus eerlijk gezegd niet hoe het bij vrouwen is, maar volgens mijn man was het een makkie ha ha

Jo-Anne

Jo-Anne

02-02-2009 om 21:28

Ik wel

Ik heb na de derde vrij snel een afspraak gemaakt voor een sterilisatie. Ik wilde zeker geen vierde en ik wilde geen 'gedoe' (mannen zijn niet meteen steriel. Bovendien vond ik het ook niet erg. De ingreep viel erg mee. Het werd 's middags gedaan en ik mocht 's avonds weer naar huis. Ik heb de hele avond (heerlijk) geslapen. De volgende ochtend voelde ik me alweer goed. Af en toe een beetje een ongesteldheids gevoel in mijn buik maar verder niets. Ik heb wel hevigere menstruaties maar dat heeft ook weer te maken met de leeftijd ;o), verder geen gewichtstoename of andere nare bijkomstigheden.

Ik bijna

Hoi,
ik moet volgende week donderdag. als je wil, hou ik je op de hoogte
maar eh..gewichtstoename na sterilisatie? serieus? had ik nog niet gehoord namelijk

Petra-

Petra-

03-02-2009 om 08:07

Ik wel

en niet helemaal een alleenstaande ingreep, bij mij hebben ze het samen gedaan met een curretage. Ik moest vroeg in de ochtend daar zijn en om kwart over drie stond ik bij school. Inderdaad een paar dagen last van wat buikpijn, en verder geen last van andere bijwerkingen.

Ik ook in twijfel

Ik heb nu een paar maanden de Mirena en ik voel me er niet prettig bij, vrij veel last van de hormonen. Zelfde reden als Berber, ben nu bijna 32 dus over een paar jaar is het kinderen krijgen voor mij voorbij.
Daarbij weet ik heel erg zeker dat ik zelf geen kinderen meer wil krijgen. Ik heb heel veel last van de hormonen na de bevalling (ppd), nog een keer zo'n periode kost me gewoonweg te veel. We hebben nu 2 kids, gezin is compleet, onze kinderwens is echt helemaal weg.
Ik heb goede berichten gelezen over de Essure-methode. Hiervoor hoef je niet geopereerd te worden, is vrijwel pijnloos. Kan echter niet meer teruggedraaid worden, er wordt een veertje in je eileider geplaatst. Hierdoor vormt zich littekenweefsel en sluit de eileider.
Google maar eens op Essure, dan kom je vanzelf de info tegen. Ik heb nog geen beslissing genomen, maar ik gok dat we hierop uitkomen.

Rafelkap

Rafelkap

03-02-2009 om 09:45

Gewoon spiraaltje

binnenkort de mirena eruithalen (last van hormonen) en een gewoon spiraaltje plaatsen. Natuurlijk ook niet 100 % veilig maar dat is geen enkel voorbehoedsmiddel. Zelfs sterilisatie niet heb ik begrepen (weet iemand dit?)
Ik vind 32 nog wel heel jong hoor. En ik vind sterilisatie een te definitief iets, zelfs nu ons gezin compleet is, voor mij liever geen gesnij in een gezond lijf.
Sterkte Telebel, met je beslissing.

Rafelkap

Rafelkap

03-02-2009 om 09:46

Eerste zin weggevallen

Ik ben ook veel te haastig, sorry. Eerste zin is een beetje weggevallen. Slaat op: bij mij laat ik binnenkort de mirene eruithalen etc.

Ik wil ook

Ben nu zwanger van ons 4e kindje en ik weet heel zeker dat ik hierna nooit meer zwanger wil worden. Deze zwangerschap is er eigenlijk al 1 teveel voor mijn lichaam, dus het is goed geweest straks.
Heb wel moeten praten als brugman om van mijn huisarts een verwijzing voor sterilisatie te krijgen want hij vond me ook te jong. Ben 27, bijna 28.
Maar goed, mijn lichaam zal niet over 10 jaar ineens beter een zwangerschap aankunnen dus leeftijd heeft er in die zin weinig mee te maken.
Ik denk trouwens dat ik ook voor de Essure-methode ga, heb er veel over gelezen en het lijkt mij prettiger dan een "gewone" sterilisatie.
En dat het voor mannen een makkelijker ingreep is klopt echt niet, dat hangt heel erg af van de ingreep die je wilt en van je man.

kuzco

kuzco

03-02-2009 om 10:24

Ook gedaan

Ik ben vorig jaar gesteriliseerd op de 'oude' manier en het is me best wel mee gevallen. Heb een aantal dagen last gehad van buikpijn en dan vooral met bukken enzo, maar dat was na een kleine week helemaal over. Geen gewichtstoename, wel ergere menstruatie, maar daar kan ik mee leven. Een vriendin heeft de essure methode gedaan en die vond het een lachertje! Had nergens last van en ging daarna vrolijk verder waar ze was gebleven.

Ik vind of jij of je man het laat doen, dat is een beslissing van jullie zelf. Ken genoeg mannen die het een drama vonden, dus dat het voor mannen makkelijker is gaat ook niet altijd op.

Sancy

Sancy

03-02-2009 om 10:44

Ook

Ik heb me ook laten steriliseren. Het was de 'ouderwetse' methode, wel laparoscopisch. Ik heb er weinig last van gehad, ik werd 's morgens geopereerd, om 13.30 uur kon ik naar huis en om 17 liep ik met de hond door het bos. 2 dagen heb ik me rustig gehouden, daarna had ik nergens meer last van. Voor de menstruatie maakte het weinig verschil, maar dat was bij mij ook niet de reden dat ik me liet steriliseren.

Ulla

Ulla

03-02-2009 om 15:55

Ook gedaan en nooit spijt van gehad

Een jaar na de geboorte van mijn jongste heb ik me op 32 jarige leeftijd laten steriliseren.
Via laparoscopie zijn beide eileiders dichtgebrand. Er is een miniscuul sneetje gemaakt in mijn navel (niets meer van te zien), en eentje helemaal onderin net boven de schaamstreek (is nu een streepje van een paar milimeter). Het litteken van mijn bevalling (scheurtje) is groter...

Het was een poloklinische ingreep:
's Ochtends naar binnen, een uur later (onder narcose) de ingreep en nog eens twee uur later alweer naar huis. Thuis heb ik lekker onder een dekentje op de bank gelegen met een beetje een menstruatie gevoel. De volgende dag liep ik alweer rond. Ik had toevallig een vrije dag, maar ik had zo aan het werk gekund.

Ik wist na 2 kinderen al heel zeker dat ons gezin compleet was en ook dat ik zelf de sterilisatie zou ondergaan.
Ik ben ook geen voorstander van snijden in een gezond lichaam, maar dit kun je nauwelijks nog snijden noemen (van buiten gezien dan). Bovendien vind ik dit minder ingrijpend voor mijn lijf dan nog jarenlang hormonen via pil of spiraal binnenkrijgen.

Vrijen zonder zorgen is heel fijn

Ulla

Ulla

03-02-2009 om 16:00

Oh ja

Geen verschil in menstruatie voor en na de ingreep.
Ook geen gewichtstoename.
Pas jaren later kwam er wat bij, maar dat had niets met de ingreep te maken maar met mijn veranderde eetgewoonten!
Volgens mij ben je in de war met poezen (de dieren welteverstaan haha)... die komen toch aan als ze gesteriliseerd zijn?

hasse simonsdochter

hasse simonsdochter

03-02-2009 om 16:42

Berber (ot)

Berber, wat heb je voor antistoffen? Irregulaire? En veroorzaakt dat hartafwijkingen? Ik heb IA en mijn zoon had na zijn geboorte een ruisje, daarna is er eigenlijk nooit meer naar gekeken en nu krijg ik het ineens op mijn zenuwen...

hasse

Rafelkap

Rafelkap

03-02-2009 om 19:25

Essure

Het nadeel van die essure methode vind ik wel dat het nog niet lang getest is. Het is een vrij nieuwe methode en er is nog weinig bekend over de effecten en wat siliconen in je eierstokken op den duur doen bijvoorbeeld. Het klinkt verder wel perfect (kleine ingreep,geen narcose) maar dat vind ik toch een beetje eng.

Ik zou het liefst een knop willen, op mijn navel bijvoorbeeld, om mijn vruchtbaarheid aan of uit te zetten

Geen essure

hoi,
bij ons in het ziekenhuis doen ze geen essure, in een ander ziekenhuis wel. toen ik aan de arts vroeg of dat niet veel simpeler is zei hij:
jawel,maar er is nog weinig onderzoek naar gedaan op de langere termijn. daarom doet dit ziekenhuis het nog niet.
ik heb dus toch besloten voor een normale sterilisatie volgende week.

Rafelkap

Bij de essuremethode wordt gewerkt met een soort veertjes, bij de ovabloc(zo heet het geloof ik) met siliconen die in je eileiders geplaatst worden.
Het ene ziekenhuis past de ene methode toe, het andere een andere.

Geen spijt

Vier jaar geleden ben ik gesteriliseerd, ik werd het wachten tot mijn man durfde zat Bij mij ook een klein sneetje bij de navel (is niet meer te zien en een iets grotere snede in de schaamstreek. Die is iets groter uitgevallen dan gepland omdat mijn gyn tijdens de operatie cystes op mijn buikvlies tegenkwam en die gelijk heeft verwijderd. Daardoor was de pijn na de operatie ook iets heftiger en duurde het herstel iets langer. Maar erg veel last heb ik er niet van gehad. Bij mij hebben ze de eileiders 'dichtgeniet'. (Laatst werd er een rontgenfoto van mijn rug gemaakt en daarop waren die nietjes duidelijk zichtbaar, erg grappig...)

De eerste paar keer had ik weinig last van mijn menstruaties, daarna verloor ik veel bloed op de tweede dag (heeft toch wel twee jaar geduurd) en tegenwoordig is het zoals toen ik jong en nog niet aan de pil was, beetje gevoelige buik, niet al te veel bloed en gelukkig ook niet zo lang, een dag of vier, vijf.

Ik ben er al met al erg blij mee en zou het zo weer doen.

Muusje

Anneke Boerma

Anneke Boerma

09-02-2009 om 20:36

Esmee

Pardon hoor, maar dat vind ik wel erg vreemd van zo'n arts. Ik kan me voorstellen dat je het na 4 kinderen wel beu bent. Ze verwachten toch niet dat je tot je 40e doorgaat met werpen, wel?

Anneke

Ik ben het helemaal met je eens, het is ook vreemd. Maar ja, zo zit onze huisarts nou eenmaal in elkaar. Verder is het een hele geschikte vent hoor

Op zich snap ik de gedachte erachter ook wel, ik denk ook niet dat ik me nu al had willen laten steriliseren als mijn lichamelijke toestand gewoon goed geweest was. Je weet ten slotte maar nooit wat er gebeurt en hoe je er over 10 jaar over denkt. Maar bij mij is nog een zwangerschap gewoon geen optie.

Overigens is onze huisarts wel een beetje het type dat vindt dat een vrouw gewoon door hoort te gaan met werpen hoor, zal het geloof wel zijn.

Geloof

En met die laatste zin bedoel ik niet dat iedere gelovige vind dat je tot weet ik welke leeftijd door moet gaan met kinderen krijgen maar onze huisarts gaat nogal prat op zijn geloof en ik denk bij hem wel dat dat ermee te maken heeft.

Anneke Boerma

Anneke Boerma

10-02-2009 om 16:02

Dat is nog vreemder

Zo'n man zou z'n religieuze overtuiging buiten zijn beroep moeten houden, lijkt me. Vertel 'm es voor de aardigheid dat er in de bijbel staat dat Adam en Eva de aarde moesten vúllen, niet overbevolken
Succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.