Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Langnek

Langnek

10-11-2010 om 10:22

"stijve nek"

ik heb een "stjve nek" met klachten die daar aan gerelateerd zijn: slikproblemen, en zenuwafknelling. Er is vorig jaar "goed" naar gekeken. MRI-gemaakt, slik-rontgen. Conclusie: lichte slijtage (niet buitensporig), en arthrose (botwoekering) welke ook de zenuw kan afknellen. Tegen die zenuw-afknelling waren 2 opties: operatief de doorgang "opvijlen", of via injecties de zwelling verminderen. Werd beide afgeraden, tenzij het "echt erg" werd. Tegen de stijve nek ben ik eerst behandeld door een manueel therapeut, daarna spier/balans-versterkende oefeningen. Haalde alletwee niets wezenlijks uit. De zenuwafknelling is nu (even?) weg, dus geen slapend/prikkelend gevoel meer op mijn rechterschouder. Maar die nek maak me gek. Het vreemde is, het is cyclisch. Ik heb ~24 uur per week echt last. Begint maandag-middag, tegen de avond zit hij (pijnlijk)vast, en als ik naar bed ga kan ik alleen op mijn rug liggen, met mijn nek zo goed mogelijk gefixeerd. Na een tijdje ontspannen de spieren zich weer voldoende, en kan ik op mijn zij gaan slapen. Volgende morgen is het vrijwel weg. Het heeft iets te maken met spier(over)spanning? Wie herkent dit, en weet oefeningen om dit te verbeteren.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
krin

krin

10-11-2010 om 11:41

Klinkt als

mee leren leven? Of teruggaan en zeggen dat het "echt erg" is geworden.
Is er op die maandag iets wat je anders doet dat anders? Ben je al eens naar een houding-specialist geweest? Cesar, Alexander, iets in die geest?
Bij mij zit het vaak vast in mijn bovenrug/nek, en van een chronische-nekherniapatiënt kreeg ik de volgende tip om de wervels weer los en recht te krijgen: Maak je rug zo recht mogelijk, hoofd recht boven je nek en duw dan je hele hoofd recht naar achteren (creeër zoveel mogelijk onderkinnen, als het ware Dan voel je af en toe iets knakken en terugschieten en zit het weer wat losser.
Verder heb ik hooguit lossefloddertips voor je: blijven bewegen (lopen, fietsen, schoonmaken, iets waarbij je je hele lijf beweegt zonder echte krachtsinspanning), erop letten dat je niet je hoofd in een knik houdt, dus kin naar achteren, en denk eens aan yoga (voor de ontspanning) of tai chi (voor de houding).
Anders wordt het toch echt klankschaal- dan wel aromatherapie of zoeken naar een goede homeopaat )))

Langnek

Langnek

10-11-2010 om 12:22

Klankschaal

klankschaal maakt wel een goede combi met "klinkt als" .Ik werk veel achter de computer, maar dat is alle dagen hetzelfde. Ik zorg voor mijn rust-momenten, doe elk uur mijn zijwaartse nek-stretch, onderkinnen maken, hoofd roteren "rond-de-neus", het rollen over de schouders (met en tegen de klok). Houding is goed, heb een tijd op een balansbal gewerkt. Kijk, met het "ermee leven" heb ik 6 van de 7 dagen geen probleem. Alleen die maandag(nacht).
Ach, even zeuren, en dan weer verder .

krin

krin

10-11-2010 om 13:50

Voor het pappen en nathouden

op de maandag kan ik dan nog Biofreeze aanraden.

Langnek

Langnek

10-11-2010 om 14:37

Krin, sjaal

net nagekeken, jouw Biofreeze. Dus eerst wordt het koud, en dan als reactie moet het juist extra doorbloed raken? Ik zit juist de hele winter met een sjaal om mijn nek om hem de hele tijd warm te houden. Maar het zou kunnen werken. Zou een coldpack hetzelfde effect hebben?

krin

krin

10-11-2010 om 20:47

Het een sluit het ander niet uit

Het werkt pijnstillend, en daardoor ontspannend, volgens mij.
"verlicht de pijn door gebruik te maken van koude therapie. Het onttrekt warmte aan de huid door verdamping van alcohol waardoor een ‘koude sensatie’ optreedt. Koude als een stimulus heeft twee bekende fysiologische reacties:
1. Het beïnvloed [sic] de microcirculatie en doorbloeding;
2. Het werkt als een stimulus op zenuwuiteinden in de epidermis (opperhuid) en beïnvloed het waargenomen pijnniveau.
Dit zorgt ervoor dat de pijn verlicht wordt en de spieren zich kunnen ontspannen"
Zou best kunnen, dat een coldpack ook werkt. En die sjaal zou ik sowieso afschaffen, sjaals zijn voor buiten. Zat spierpijnen kun je beter niet warmhouden, trouwens.
Het laatste wat ik nog bedacht: heb je al aan je kaakspanning gedacht? Als je onbewust een "verbeten" kaakstand hebt, kun je daar op den duur ook een zere nek van krijgen. En hoofdpijn bovendien. Ik blijf toch bij mijn yoga-advies, geloof ik

charlottes

charlottes

10-11-2010 om 23:33

Triggerpoints

In het draadje van Fianna hierboven noem ik triggerpoints. Misschien is dat het bij jou ook. Massage is sowieso fijn bij een stijve nek, dus als je een massagetherapeut in de buurt hebt die gespecialiseerd is in triggerpoints dan is het misschien een optie om die te bezoeken. (nee ik heb geen enkel aandeel bij die sites en ben zelf ook geen triggerpointtherapeut).

Langnek

Langnek

11-11-2010 om 10:14

Krin, sjaal2

stijve nek -> sjaal. Die combinatie zit er bij mij ingebakken. Het helpt misschien helemaal niets, het is mogelijk meer een ritueel, maar het voelt wel aangenaam.
Het "acute" probleem zijn toch de verkrampte spieren. Zal partner toch eens mobiliseren om daar een massage op los te laten; kijken wat dat brengt. Pakken we automatisch ook die mysterieuze triggerpoints aan 9want dat zijn toch eigenlijk ook kramp-knooppunten?)

krin

krin

11-11-2010 om 10:37

Tja

dan weet ik het ook niet meer. Misschien komt er nog iemand met betere tips.

joep

joep

11-11-2010 om 10:42

Mijn gedachte

Is dat je niet op maandag myofaciale pijn hebt en op de andere dagen van de week niet. (en nee, ik ben geen triggerpointtherapie-hater).
Ik zou eens, zoals krin ook opperde door een houdingstherapeut (vraag evt aan je huisarts waar dat kan en wie er evt ervaring heeft met dit soort klachten) laten kijken of daar wat te verbeteren valt. Sommige houdingen lijken niet belastend, maar zijn het wel, waardoor je je er op verkijkt en dus het idee hebt dat je niks verkeerd doet. Omdat je waarschijnlijk nog geen 50+ bent kun je je afvragen hoe je aan de artrose komt, mogelijk is de belasting op sommige wervels al langere tijd niet optimaal. Daar is vaak iets aan te doen.
Verder komt het weleens vaker voor dat mensen vooral op de maandag last hebben en soms komt dat door het slaappatroon. Je slaapt 2 dagen langer en dan weer kort, waardoor je in feite te vast slaapt, te weinig draait en je nek begint te verstijven. je zou kunnen experimenteren met korter slapen in het weekend, even een poosje alle dagen van de week evenveel slaapuren te maken.

Langnek

Langnek

11-11-2010 om 11:20

Joep

bedankt voor het meedenken. Artrose is toch gewoon de leeftijd (eind 50). Bij mijn weten is dat onomkeerbaar en onbehandelbaar(?). In het weekend slaap ik net zoveel/weinig als door de week: ~7 uur; vind het altijd jammer om de dag te verslapen. Liever lekker lang ontbijten met de krant.
Ik ga zeker opnieuw naar ha, en hoor wel wat die voor adviezen heeft.

joep

joep

11-11-2010 om 11:54

Langnek

je komt op mij over als een jong blaadje.
Artrose op zich is niet echt te beinvloeden, maar je kan wel leren om de belasting gelijkmatiger over meerdere wervels verdelen, waardoor het in ieder geval niet toeneemt. Daarnaast is spierspanning van de nekspieren door bepaalde technieken wel te verminderen, waardoor de nekwervels minder hard op elkaar drukken.
Pijn als gevolg van artrose is dus zeker wel beinvloedbaar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.