Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Stotteren

Hoort dit bij gezondheid? Ik denk het toch wel.

Mijn zoon is 3,5 en stottert zo nu en dan sinds hij ongeveer 2 is. Het begon in de periode dat hij naar de peutergroep op het kdv ging, waar alles veel 'taliger' was terwijl hij vrij laat ging praten, zijn zusje werd toen geboren en we verhuisden. Kortom, ik vond het allemaal best logisch, en heb het op zijn beloop gelaten. Er zijn periodes dat het vrijwel weg is, en ook periodes dat hij meer stottert. Hij blijft niet hangen op letters, lijkt het, maar op de eerste lettergreep van een zin: "Mamamamamaar papa, waarom dan?" Gagagagagaan we nu naar oma?"

Er zijn twee redenen waarom ik me vandaag toch zorgen begon te maken: hij bleef ook op woorden in een zin steken (Gagagagagaan we uiuiuitkleden?") en hij vroeg tot tweemaal toe aan zijn vader of hij het wilde zeggen. Hij bleef dus hangen, stopte, en vroeg: "papa, wil jij het zeggen" (dat zei hij overigens zonder stotteren...). Toen ik later op een rustig moment vroeg of hij het moeilijk vond om woorden te zeggen zei hij dat hij de hik had en dat de woorden daarom in zijn keel bleven. Hij had zeker niet de hik, maar kennelijk 'voelt' het zo of is dat hoe hij het benoemt.

Het lijkt me slecht als hij het praten gaat vermijden en aan ons vraagt het woord af te maken, maar ik wil hem uiteraard ook geen stress geven. Is dit een moment om wel hulp te gaan zoeken, of gewoon even aanzien tot na de vakantie? Hij gaat eind november naar school.

Dank voor eventuele tips en ervaringen?

Lies

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Beetje

Hier een beetje ervaring. Mijn beide kinderen, nu 6 en 4 jaar, hebben het allebei gehad; jongste nog steeds. Maar niet altijd, soms. En dan vooral die eerste lettergreep herhalen van een zin - zo erg dat je er bijna met je vingers op een tafel van gaat trommelen
Wij hebben ons er niet druk over gemaakt; gebeurde ook niet zo vaak, en bij de oudste eigenlijk helemaal niet meer.
Misschien eens navragen bij het consultatiebureau? of huisarts?

Caroro

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-07-2009 om 11:22

Mamalies

Mijn oudste heeft als peuter ook wat gestotterd. Ik heb toen een keer een boekje over stotteren van de bieb gehaald en daar wel wat aan gehad. Er stonden veel tips in, zoals zelf heel rustig praten. Maar ook hoe je het beste kan reageren als je kind blijft 'hangen'. Het is al weer jaren geleden, dus ik kan ze mij niet meer goed herinneren. Even naar de bieb dus.

Ik vind het wel zorgelijk klinken als je kind dingen door zijn vader wil laten zeggen. En dat je schrijft dat hij al een behoorlijke tijd stottert. Stotteren op die leeftijd komt veel voor, maar is bij de meeste kinderen tijdelijk van aard. Maar niet iedereen 'groeit erover heen'.
Je zou eens naar een logopediste kunnen bellen en de situatie uitleggen. Zij zijn specialist op dit gebied, en moeten je kunnen vertellen of het raadzaam is om hier nu al iets mee te doen. Je zult daarna wel een verwijzing van de huisarts nodig hebben, maar zeker als je eerst al hebt overlegd met een logopedist, zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.