Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Strabisme en bril

Mijn zoon is 3 jaar geleden geopereerd aan beide ogen wegens strabisme (lui oog).
Deze zomer had hu het er opeens ober dat hij dubbel zag. Ik ben vanmiddag dus bij de oogarts geweest.

Qua zicht gaat het prima maar de oogarts zei prompt dat hij zeker wel een bril nodig heeft, puur vanwege het strabisme (zijn ene oog trekt nog wat maar dat is logisch).

Ik ben benieuwd hoe dat bii anderen is gegaan. Hier in zwitserland zijn veel artsen nogal ouderwets/ conservatief/ bijna arrogant ingesteld en het was lastig los te krijgen hoe en wat.

Alvast bedankt!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

21-08-2012 om 21:20

Ikzelf

Ikzelf ben eigenaar van 2 (!) luie ogen. En daar hebben ze mij nog nooit een bril voor geadviseerd, ook niet toen ik tig jaar geleden nog onder behandeling was. Toen werd er gezegd: als je hier eenmaal een bril voor neemt, dan blijf je aan de bril. Af en toe zie ik ook wel eens een momentje dubbel, of draait één oog elegant weg naar mijn ooghoek. Tja, ik heb er geen last van. Die bril komt er wel als ik naar de plus of de min ga qua zicht.
Misschien is het bij je zoon te verhelpen als hij pleisters blijft plakken? < losse flodder>

Vertigo

Vertigo

22-08-2012 om 11:12 Topicstarter

Dank

Voor je reactie, G.
Tja, ergens heb ik ook het idee dat hij proma ziet, alleen kijkt hij soms wat schelig als hij moe is. En wrijft soms in zijn oog.
Misschien toch even wachten en dan terug in NL (binnenkort) nog maar eens naar de dokter. De dokters zijn hier ook flink rijk Sowieso wordt in NL meer 'op zijn beloop' gelaten.

Meer reacties welkom!

app-sent

kaatje66

kaatje66

22-08-2012 om 11:20

Mijn zus

Mijn zus had ook luie ogen en heeft geplakt en daarna een bril. Op haar veertiende na een ogentest zag ze met bril net zoveel als zonder bril. Ze mocht vd oogarts zelf kiezen wat ze deed, maar als ze een bril koos dan bleef ze aan de bril. Tenminste dat vertelde men 30 jaar geleden. Ze heeft nu nog een lui oog en als ze erg moe is dan zie je het ook wel bij haar. Haar zicht is minder scherp als in het andere oog.....

Fiorucci

Fiorucci

22-08-2012 om 15:01

Maar...

Hoe oud is je zoon eigenlijk? Ondanks een operatie,die louter cosmetisch is, kan je oog als je pech hebt, toch weer lui worden namelijk,is dat misschien het probleem?

Vertigo

Vertigo

22-08-2012 om 17:35 Topicstarter

Bijna 6

En vanaf de operatie 3 jaar terug gaat het heel goed. Gisteren was de orthoptist ook heel tevreden, en zijn zicht is dus prima.
De operatie was nog in NL en hier in ZW krijgen kinderen blijkbaar stabdaard een bril en daaron schreef hij die voor. Ik vraag me af wat een bril helpt, het slechtere oog krijgt dan extra hulp?

Pleisters droeg hij voor de operatie, erna hoefde niet meer.

Vertigo

Vertigo

22-08-2012 om 17:38 Topicstarter

En cosmetisch

Dat aspect speelt vast mee, maar hij is wel degelijk beter gaan zien en meer diepte enz na de operatie. En dat resultaat is volgens mij zeker blijvend, al kan het oog natuurlijk weer schever trekken als de oogspieren aangroeien. Daar zijn die controles wrs voor.

Fiorucci

Fiorucci

22-08-2012 om 18:59

Diepte?

Maar...mij is ooit verteld dat kinderen na deze operatie zowiezo geen diepte kunnen zien...

Kari1

Kari1

22-08-2012 om 19:46

Klokken en klepels

Hier wordt e.e.a. door elkaar gegooid. Vertigo, je schrijft "Mijn zoon is 3 jaar geleden geopereerd aan beide ogen wegens strabisme (lui oog)." Maar strabisme is iets heel anders dan een lui oog. Een oog kan straberen en ook lui zijn, maar ook straberen zonder lui te zijn, of lui zijn zonder staberen. M.a.w. het kan samen voorkomen maar ook los van elkaar en het is niet hetzelfde.
Strabisme = scheelzien.
Lui oog = een oog dat niet goed (meer) ziet, ook niet met het juiste brillenglas ervoor. Het komt doordat 1 oog het zien overneemt, en het andere oog niet meer hoeft te werken en dus "lui" wordt. De hersenen doen niet veel meer met wat er door dat oog binnennkomt.
Guinevere, bedoel je niet dat je twee straberende ogen hebt?
Vertigo, in Nederland werken oogartsen in dit soort gevallen samen met orthoptisten (pas op: weer iets heel anders is dan optometristen) en die hebben hier veel verstand van. Als je de kans hebt zou je hem daar mee naar toe kunnen nemen, en dan gelijk goede uitleg vragen!
Kari

Kari1

Kari1

22-08-2012 om 19:56

Orthoptist

O, ik zie dat hij daar ook komt...kun je je vraag daar dan niet stellen? Als de oogarts te bot is om je uit te leggen wat het voordeel van een bril is, of er nadelen zijn als je het niet doet etc., dan lukt dat bij de orthoptist vast wel.
Kari

Vertigo

Vertigo

22-08-2012 om 20:49 Topicstarter

Kari

Dank voor je heldere uitleg! Ga ik toch de papieren de NL orthoptist er even bijpakken.
Hier gingen we trouwens eerst naar de orthoptiste, heel lieve aardige vrouw, en na afloop naar het kantoortje vd oogarts.

De pleister kreeg hij op zijn 'goede oog', dus dan moet het toch om een lui oog zijn gegaan? Of was dat gewoonweg mndat hij met 1 oog erg scheel keek.. Iig zijn van beide ohen de spiertjes ingekort. Ik heb noet de indruk dat hij geen diepte ziet, hij is snel en behendig en valt niet snel enz.

Ik baal nu dat ik gister niet assertiever was en heb gevraagd of het in het Engels kon - het Frans is dan zo snel.

Dank iig!

Vic

Vic

22-08-2012 om 21:11

Bril

Mijn oudste had als peuter een lui oog. Dat is behandeld door afplakken. Daarnaast kreeg ze ca. een half jaar nadat we begonnen met afplakken een bril. In eerste instantie was het verschil tussen beide ogen best groot (+5 en +3,75), maar inmiddels hebben beide ogen nagenoeg dezelfde afwijking (+6,75). Ondanks dat ze geen lui oog meer heeft kijkt ze nog steeds scheel. Als ze dat zou willen laten opereren is dat puur cosmetisch en het effect kan slechts tijdelijk zijn. Jongste dochter is scheler dan de oudste maar heeft nooit een lui oog gehad. Ze gaan wél scheler kijken als hun bril niet meer voldoet en ze sterkere glazen nodig hebben.
Jouw zoontje heeft dus geen verminderd zicht en geen + of - bril nodig voor het zien? Dan ben ik benieuwd wat voor bril die oogarts zou willen voorschrijven, alleen een cilinder? Heb je een recept meegekregen?

Guinevere

Guinevere

22-08-2012 om 21:21

2 ja

Ja, ik heb 2 luie ogen, maar dan beurtelings. Daardoor is er ook niet 1 oog beter of slechter dan de andere. Misschien omdat na zo'n operatie de ogen niet meer samenwerken, ik kán niet eens met 2 ogen kijken. Eentje staat er altijd in de sluimerstand (misschien dat ik daardoor altijd tegen mijn eigen neus aankijk, hebben 2-ogigen dat misschien niet?
Misschien heet mijn verschijnsel technisch gezien geen "lui oog"? Anyway, diepte zie ik ook niet. Bij mij niet te zien aan het aantal ongelukjes, maar wel eenvoudig af te zien aan het aantal blauwe plekken. PAF! Oeps, een tafelpunt, deurpost, stoel...

Kari1

Kari1

22-08-2012 om 21:32

Vertigo

Ja, als hij heeft geplakt dan was er sprake van/risico op een lui oog. Het goede oog wordt geplakt om het luide oog te activeren, om zo permanente luiheid te voorkomen.
Voor goed dieptezien zijn 2 samenwerkende ogen nodig. Een operatie verhelpt wel de scheelheid maar niet de eventuele luiheid. Dus als jouw indruk is dat hij na de operatie beter diepte zag dan komt dat door het plakken wat hij daarvoor heeft gedaan.
Kari

Kari1

Kari1

22-08-2012 om 21:35

Guinevere

Ogen kunnen niet afwisselend lui zijn of niet. Ik denk dat je bedoelt dat jouw ogen niet goed samenwerken (vandaar het probleem met dieptezien) en dat je afwisselend met je ene en dan weer met je andere oog kijkt. Dat heet dan idd geen lui oog.
Kari

Guinevere

Guinevere

22-08-2012 om 21:41

Kijk eens aan, dan heb ik geen 2 *luie* ogen, maar 2 *actiéve* ogen! Is daar dan geen naampje voor? Het komt in elk geval door de operatie die ik als 3 jarige gehad heb. De lol van een viewmaster is mij dus altijd ontgaan, totdat mijn zoon er een kreeg en enthousiast riep dat alles op hem af kwam. Huh, hoe bedoel je, ooooooh, zijn die dingen dáárvoor!

Kari1

Kari1

22-08-2012 om 21:42

Vic

Behalve door scheelstand kan een lui oog ook ontstaan door een te groot verschil in "sterkte" (refractie). Dan wordt door plakken geproberd het luie oog weer goed aan de gang te krijgen en wordt met de bril een terugval voorkomen. Het is met het goede brillenglas voor beide ogen even makkelijk om te kijken en daardoor zal er niet 1 oog lui willen worden.
Je jongste is een voorbeeld dat scheel niet altijd lui hoeft te betekenen.
Kari

Vertigo

Vertigo

23-08-2012 om 00:14 Topicstarter

Vic

Hij zou links +1.75 en rechts 1.0 krijgen.
Puur omdat hij strabisme heeft. Ik heb echt mijn twijfels.

Vertigo

Vertigo

23-08-2012 om 00:19 Topicstarter

Guinevere

Wat jij hebt, klinkt alsof je er best last van hebt! Maar als je het gewend bent..

Hoe bedoel je dat met een viewmaster alles op je af komt? In 3d? Heb ik nog nooit gezien..

Ik zie ook altijd mijn neus en knijp altid al mijn linkeroog dicht tegen het licht enz. Ik vermoed dat dat oog ook lui is omdat ik er slechter mee zie). Pas sinds 3 jaar een bril en dat is heerlijk, alles scherp zien en ontspannen ogen!

En dat zou ik mijn zoon ook gunnen, alleen wel als het ook nodig is..

app-sent

Moon

Moon

23-08-2012 om 13:13

Zoon ook

Hier is zoon 2x geopereerd ivm scheelzien en hij had toen een lui oog. (hij was een twee jaar en 3 jaar bij de operaties). Hij is nu 14 en loenst soms een beetje als hij moe is. Hij ziet ook met een oog minder, maar hoeft hiervoor geen bril, zijn andere oog vangt dat op. (advies oogarts en advies opticien) Het kan altijd nog als hij bijv. vaak hoofdpijn krijgt bij intensief kijken (tv of lezen). 3d ziet hij niet zo goed, merken we. Bij zo'n efteling attractie waarbij ze het heel erg overdrijven, daar ziet hij wel 'iets' maar niet zo spectaculair als wij het zien (denk ik, denkt hij, we weten natuurlijk niet precies van elkaar wat hij nou ziet) maar onlangs had iemand een 3d televisie en dan ziet zoon het eigenlijk niet.
Ik zou het hier in nederland nog eens goed laten nakijken en navragen. Een bril krijgen terwijl het misschien helemaal niet nodig is, lijkt me ook zonde.

Guinevere

Guinevere

23-08-2012 om 21:51

Vertigo

Ja, mijn zoon beweert dat de beelden in de viewmaster naar hem toekomen. Dat moet ik dan maar van hem aannemen..
Hoe kijk jij dan door een verrekijker? Ook met 1 oog dicht? En wat is het verschil voor een dubbelogig ziende persoon als die één oog dichtknijpt als ie ergens naar kijkt? Verdwijnt dan de diepte?

Kari1

Kari1

24-08-2012 om 08:34

Diepte

Vertigo, je vermoeden dat je oog lui is klopt waarschijnijk niet, omdat je met bril wel alles scherp ziet. Een lui oog komt niet van de bank af om te werken, wat voor bril je er ook voor zet.
"En wat is het verschil voor een dubbelogig ziende persoon als die één oog dichtknijpt als ie ergens naar kijkt? Verdwijnt dan de diepte?" Ja, dan wordt het dieptezien lastiger.
Kari

lennest

lennest

27-08-2012 om 22:51

Lui oog

Ik heb een lui oog en kreeg op m'n 4e een bril. Mijn ouders zijn er achter gekomen dat er iets mis moest zijn omdat ik op die leeftijd scheel keek. Ik zie met mijn linkeroog bijna niets en mijn rechteroog kon ook beter. Ik draag dus een bril, maar vooral omdat die m'n oog recht houdt. Voor het rechteroog hoefde het toen niet perse, maar ik moest toch aan de bril. Diepte kijken is altijd een probleem geweest en dat los je in mijn geval niet op met een bril. Ik hoefde destijds niet geopereerd te worden omdat met pleisters, druppelen en een bril het oog na een poos recht stond. Inmiddels heb ik ook een leesbril en kom ik er nooit meer vanaf! (maar dat vind ik niet erg, want ik zie redelijk goed en m'n oog staat nog steeds recht)

Vic

Vic

27-08-2012 om 23:25

Wat vreemd

Waarom is er niets aan het luie oog gedaan toen je 4 was? Voor je 8e is dat heel goed te verhelpen door afplakken, daarna niet meer.

Fiorucci

Fiorucci

28-08-2012 om 08:19

En daarbij.....

Misschien vindt je neuroloog het gewoon een goed idee, zoals de onze. Ik sluit me verder geheel aan bij Albana!

Fiorucci

Fiorucci

28-08-2012 om 08:20

Sorry

Verkeerde plek...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.