Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

sita

sita

05-05-2010 om 17:38

Tandartsangst en kaakchirurgie ;( (lang geworden)

Ik hoorde vanmiddag vd tandarts dat ik waarschijnlijk een apex behandeling moet ondergaan bij kaakchirurgie.

Nu is het geval dat ik ontzettende angst heb voor de tandarts. Dit had ik altijd al wat maar na een wortelkenaakbehandeling bij een vervangende tandarts, die vreselijk chagrijnig werd toen ik kwam, het niet lukte mij te verdoven , en toen bleek ik ook nog 4 ipv 3 zenuwen te hebben oid. Al met al duurde de behandeling iets van een uur en heb ik mijn nek kennelijk te gespannen gehouden en daarna bleek ik een hernia te hebben gekregen.
Dus de angst zit nu heel diep. En dan nu deze mededeling. Ik kreeg een recept amoxicilline mee voor als ik pijn krijg als we met vakantie zijn (want ik durf niet meer naar een andere tandarts, maar dat begrepen jullie al), dan kan ik die kuurr gaan slikken.
Nu vraag ik me 2 dingen af:
zou die kuur de ontsteking niet kunnen genezen zodat die behandeling niet nodig is?

En wie kent er toevallig een ontzettend aardige, deskundige, rustige en vooral empathische kaakchirurg in Groningen?

Rare vraag maar zou dit ook onder narcose kunnen of is dat dan weer een paardemiddel zeg maar.
Sorry dat het zo'n lang verhaal is geworden maar het zit me zo hoog,
groet Sita

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ook bang

ook bang

05-05-2010 om 19:09

Mijn verhaal

dat zou mijn verhaal kunnen zijn Sita. Ik heb ook een grote tandartsangst, ik denk door nare ervaringen in mijn jeugd. En ook ik moest naar de kaakchirurg voor een apexresectie.
Niet in Groningen, dus daarmee kan ik je niet helpen, maar wat viel dat mee! Werkelijk NIETS van gevoeld. Kaakchirurgen zijn veel meer dan tandartsen gewend om onder goede verdoving te werken, ze zijn opgeleid als arts, chirurg. Dat is toch wat anders.
Vertel dat je bang bent en vraag ze je te helpen ontspannen. Zet een leuk muziekje op met oordopjes, het kan helpen als je het geluid van de behandeling niet hoort. En dan gewoon rustig blijven liggen, 't is gauw voorbij! Daarna krijg je een plastic zakje met ijsklontjes wat je een tijdje tegen je wang moet houden. Die kan dik worden maar dat is verder niet erg. Je krijgt ook pijnstillers mee en die helpen prima, ik heb ze maar een paar dagen gebruikt.
De kuur alleen zal het probleem niet afdoende verhelpen, zo'n abces aan de wortel gaat daar niet mee weg.
Onder volledige narcose kan wel, maar dat heeft ook weer veel nadelen en bijwerkingen en het is heus niet nodig.

Martini ziekenhuis

Ben ook heel bang voor de tandarts. Moest begin vorig jaar naar de kaakchirurg. Zag daar vreselijk tegen op maar dat is meegevallen. Nu kan ik zo niet op de naam komen van die man. Maar hij heeft mij echt gerust gesteld en is vakkundig te werk gegaan. Ik lag echt te schudden en te huilen van de zenuwen in die stoel. Maar hij heeft alle tijd genomen om mij gerust te stellen. En ook zoveel verdoving gespoten als ik maar wilde (bij wijze van spreken dan he) Hij heeft twee verstandskiezen bij mij getrokken waarvan een nog een heel werk was. Ook heb ik bij hem (omdat ik vertrouwen in hem had) een implantaat laten zetten waarbij ook nog een stukje botopbouw boven op moest. Ook dat heeft hij heel vakundig gedaan. Nooit last van gehad. Helaas wel problemen bij mijn eigen tandarts die de kroon boven op het implantaat heeft gezet. Maar daar kon de kaakchirurg natuurlijk niks aan doen.
Heb even gegooglet dokter Brouwer is zijn naam. Als ik jou was ging ik niet naar het UMCG want daar krijg je vast een student aan je stoel. Niks mis mee maar niet in mijn mond

sita

sita

05-05-2010 om 20:19

J@ost,

wat fijn om te lezen dat zo'n kaakchirurg bestaat! Ik heb tot nu toe erg slechte ervaringen met kaakchirurgen, maar dat was in Den Haag en UMCG. Dus nu ga ik nh Martini.
En ik zit te denken, de angst wordt natuurlijk steeds groter. Nu zou ik in juli nog naar mijn eigen tandarts want die was mij terwille en wilde eerst zelf wel proberen of hij bij het kanaal kon komen. Maar daarna gaan we 3 weken naar Italie, ik moet er niet aan denken dat ik dan pijn krijg en naar een italiaanse tandarts moet (horror scenario ).
Dus misschien ga ik hem morgen bellen en zeggen dat ik maar meteen moet doorpakken en gelijk een afspraak bij in het Martini....
Oeffff.
Bedankt voor jullie reactie hoor!!
Sita

Biene M.

Biene M.

05-05-2010 om 21:05

Kalmeringsmiddel?

Ik heb laatst een implantaat laten plaatsen en dat doen ze standaard met behulp van wat valiumpjes en zo. Heb ik niet gedaan omdat ik borstvoeding geef, maar op zich had het me best fijn geleken Misschien ook wat voor je apexresectie?

Ik mis iets

Sita,

Je gaat gewoon naar een kaakchirurg, maakt niet uit welke, en dan ZEG je dat je heel erg bang bent. Die optie mis ik in je verhaal. Ik heb ook een tijd behoorlijk tandartsangst gehad en geloof me, als je het niet zegt raak je alleeeeen maar verder van huis!
Andersom, ook als je bij een kaakchirurg komt waar iemand anders goede ervaringen mee gehad hebt zul je alsnog moeten vertellen hoe bang jij zelf bent. Dat diegene ooit een keer een ander naar tevredenheid heeft geholpen wil nog niet zeggen dat jouw behandeling voor jou goed verloopt als die man/vrouw niet eens weet hoe bang je bent. Meld het ook voordat je de afspraak krijgt, misschien nemen ze wel meer tijd voor bange mensen of hebben ze er iemand zitten die erin gespecialiseerd is.
Zolang je het niet vraagt weet je zeker dat ze er geen rekening mee houden - dan weten ze het immers niet.

En wees gerust, dit soort dingen hebben heel veel mensen en iedereen denkt dat ie de enige is. Tandartsangst, achterstallige rekeningen, vaginale jeuk, schimmelnagels...Niets om je voor te schamen!

sita

sita

05-05-2010 om 21:47

Rodebeuk,

natuurlijk vertel ik het. Dat is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik het niet apart heb vermeld.
Bovendien, ook al zou ik al overwegen (wat niet in mijn aard ligt)het niet te vertellen zou dat niet lukken Ik ben een soort van open boek voor mijn omgeving.Rode vlekken in de hals etc.
Sita

Heirthe

Heirthe

05-05-2010 om 22:49

Ik ben ook bang

Moet al een tijdje een afspraak maken met de kaakchirurg voor mijn verstandskiezen maar ik durf maar niet. Ik zoch dus ook iemand in Groningen en ga deze dokter Brouwer maar proberen
Ik ben uit angst jaren niet naar de tandarts geweest en sinds twee jaar dus wel weer. Nou ik heb het geweten hoor. Mijn hele gebit moest gerenoveerd.. Ben twee kiezen kwijtgeraakt omdat ze niet meer te redden waren maar zie er als de dood tegenop om er implantaten in te laten zetten.. En nu moeten alle vier verstandskiezen er ook nog uit.
Ik zie er vreselijk tegenop om een afspraak te maken.

100%mama

100%mama

06-05-2010 om 20:56

Sita

Allereerst, vreselijk dat je zo bang bent van de tandarts, ik kan mij indenken dat je dat erg bang maakt om naar een "vreemde" toe te gaan. Legio mensen hebben deze angt, echter heb jij daar niets aan......

Helaas ken ik geen kaakchirurg regio Groningen, wel Gouda maar dat ligt een beetje uit de route. Wij verwijzen onze patienten altijd naar 1 kaakchirurg, die man is werkelijk waar zo rustig dat je er vanzelf bij in slaap zou vallen. Helaas werkt de kuur maar tijdelijk. Het neemt welliswaar de ontsteking wel tijdelijk weg, echter de veroozaker (waarschijnlijk een niet goed doorgevijlde wortelpunt) blijft zitten en die gaat heus weer opspelen. Een tijdelijk oplapmiddel is het wel, dus voor je vakantie prima. Onder narcose kan, maar niet in ieder ziekenhuis, hiervoor zal je naar een angst kliniek moeten en bepaalde ziekenhuizen behandelen ook angst patienten, welke in jouw regio weet ik niet, je zou er eens google over kunnen gooien.

De reden voor het niet goed verdoven is juist je angst. Hierdoor sluit je alles af en loopt de verdoving dus niet goed door. Een kalmeringstabletje is dus helemaal zo gek nog niet, bij zeer angstige patienten zeggen wij dit ook. Werkt voor de patient beter en dus ook voor ons.

Heel veel sterkte en natuurlijk succes!

sita

sita

06-05-2010 om 21:11

100%mama,

deze kies zou behandeld zijn in 1995 met een wortelkanaalbehandeling. Dus is het dan niet vreemd dat er nu nog een ontsteking zit? Mijn tandarts ontdekte het bij toeval omdat ik ging omdat ik dacht dat de kroon ernaast los zat, hij heeft een foto gemaakt en zag deze ontsteking. Hij zei dat deze er ook al wel jaren kon zitten. Zou dat kunnen? Dan denk ik stiekem: had ik het maar niet geweten
Maar dat is mollengedrag, dan was ik niet voorbereid als ik toch pijn zou krijgen.
En wat voor kalmerende pillen, diazepam denk ik? Ik zal overleggen met mijn huisarts, ga morgen een afspraak maken met de kaakchirurgie. oei, ik voel de zenuwen alweer, wat is dat toch wat.
bedankt voor je sympathieke reactie!
Sita

100%mama

100%mama

07-05-2010 om 08:10

Sita

Eigenlijk is het geen normale zaak dat na een wortelkanaal behandeling er nog een ontsteking komt, maar het kan wel en is in die zin dus niet wereld vreemd. De meest voorkomende oorzaak is dat destijds je kanalen niet goed zijn geruimd tot de punt en zodoende is er vuil materiaal blijven zitten wat dus aan het opspelen is. Heel erg vevelend dus nu! Had het voorkomen kunnen worden, soms niet, het kan zijn dat de tandarts destijds gewoon niet verder in het kanaal kon komen bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat de wordtel niet goed is uitgespoeld (bacterie vrij is gemaakt) waardoor er rest bacterien zijn blijven zitten die nu ontsteken.

Welk kalmeringsmiddel zal je idd met je huisarts moeten overleggen. Diazepam wordt veelal uitgeschreven, maar ook andere middelen.

Bij mij op de praktijk hebben we toch redelijk wat angst patienten. Oh, ik heb het zo met ze te doen dan en het liefst zou ik zo met ze ruilen op dat moment. Angst vind ik werkelijk waar iets waar ik het heel moeilijk mee heb. Gelukkig denkt iedereen er zo over bij ons en dus hebben we een prima beleid voor mensen met angst. Extra lang de tijd nemen, in een kamer zetten die niet in gebruik is die dag zodat ze wat ons betreft de hele dag er over kunnen doen, constante aanwezigheid van een assistente voor de vragen, desnoods een lekkere bak koffie! Ik had een meneer, heel groot en heel breed en die vond het zo vreselijk eng bij mij in de stoel (werk zelfstandig), pas na 3 afspraken durfde hij het aan om mij mijn werk te laten doen, nu djumpt hij bij wijze van spreken zo de stoel in! Ik hoor zo veel verhalen van mensen die ene tandarts hebben met ene zeg maar kort lontje, ik snap dat niet, zakelijk gezien levert het meer geld op als je er even in investeerd. Anders ben je de patienten kwijt namelijk en leveren ze helemaal niets op. Ik baal daarvan hoor!

Ik ben benieuwd wat voor een reaktie je huisarts geeft en als je de afspraak maakt bij de kaakch., vermeld dan je angst zodat ze misschien extra tijd kunnen uitrekenen voor je!

Heel veel succes!

sita

sita

10-05-2010 om 10:39

100%mama en j@ost,,

bedankt voor je reactie. Wat een fijne praktijk hebben jullie lijkt mij! Ik las in de verwijzing dat de endo al van voor 1977 is...dus wanneer deze ontsteking nu is ontstaan?
Jammer dat ik zo ver weg woon anders zou ik van tandarts wisselen.
Ik heb doorgepakt en een afspraak gemaakt in het martiniziekenhuis en gevraagd of dit bij dokter Brouwer kon, en de afspraak is op 4 juni....
Ik mag een uurtje eerder komen en dan krijg ik dormicum, tablet.
Ik vroeg me af of ik dit samen kan met diazepam, of dat dormicum alleen genoeg is.
Verder zal ik nog even bellen of ik die amoxicilline nu ook moet gaan slikken voorafgaaand aan de afspraak bij de kaakchirurg, misschien scheelt het als de ontsteking dan weg is?
Nu, nog 3 weken, en dan is het zover.
Sita

100%mama

100%mama

10-05-2010 om 11:26

Sita

Tja, moeilijk te zeggen wanneer de ontsteking is ontstaan........

Heel goed dat je hebt door gezet en de afspraak hebt gemaakt! Dat is al 1 overwinning voor jezelf!

De combi diazepam met Dornicum KAN medisch gezien, maar zou dit toch in overleg doen, het zijn beide sterke middelen dus zou ze niet "zomaar" beide gebruiken.

Voor de kuur zal ik idd even bellen wat "handig" is.

Echt super van je en laat je het weten?

lottie

lottie

11-05-2010 om 18:24

Ook goede ervaringen met martini ziekenhuis

Ik heb zeer goede ervaringen met de afdeling kaakchirurgie in ht Martiniziekenhuis in Goningen. Ik was ook erg bang, maar het is met 200% meegevallen. Ik werd geholpen door dr. Sprenger. Geweldig aardige man!
Mijn man moest een paar jaar geleden een dwarsliggende verstandskies laten weghalen in het UMCG, daar durfden ze (studenten???) het niet aan. Maar de tandarts stond erop dat hij er toch uit moest. Toen naar het Martiniziekenhuis, en daar haalden ze hem er zonder problemen uit! Dus kortom: MARTINI IS THE BEST!!!!)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.