Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Maria

Maria

30-03-2011 om 11:39

Tandartsvragen

Na langere tijd in het buitenland ben ik terug in Nederland (alweer een tijdje). Het wordt dus weer eens tijd voor de tandarts (alweer ruim twee jaar geleden). Veel hoeft er denk ik niet echt te gebeuren (alles is al gevuld), maar er ontbreekt een kies, en het gat laat zich met het verstrijken der jaren steeds meer zien (vroeger zag je het niet of nauwelijks). Ook worden mijn tanden gelig en ik vind mijzelf nog niet oud genoeg om dit maar als ouderdomskwaal te accepteren. Afijn, ik zoek dus een tandarts, maar zie even door de bomen het bos niet meer. Wie kan mij helpen met de volgende twijfels?
Ik zie grote “klinieken” en één- of tweemanspraktijken. Doen die kleine praktijken alleen maar aan kiezen trekken en vullen of kunnen die eigenlijk net zo veel als die grotere (mooie) klinieken?
Dan wat betreft de tarieven: ik zag dat er zoiets als standaardtarieven bestaan. Betekent dit dat die grotere klinieken (bijna) dezelfde tarieven hanteren als de kleinere tandartsen of zit er wel degelijk verschil in? Ik geloof dat die standaardtarieven maximumtarieven betreffen, maar het lijkt me dat ook de kleinere tandarts gewoon die tarieven gebruiken, of vergis ik me?
Dan, last but not least: wie weet een fijne tandarts in Amsterdam? Geen tandarts die me meteen van alles aan wil praten (als een plastisch chirurg bij wie je voor een ooglidcorrectie komt, maar die je meteen een liposuctie, borstlift en facelift aansmeert), maar ook geen tandarts die het esthetisch aspect maar onzin vindt.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden op deze vragen. En, ik weet dat dit een forum is waar iedereen mag reageren en iedereen zijn/haar mening mag verkondigen, maar ik hoop dat de reacties geen waardeoordelen zijn over de inhoud van mijn vragen.

Alvast dank voor jullie begrip én reacties natuurlijk.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yura

Yura

30-03-2011 om 13:49

Tandartsen

Kom er net vandaan met dochter. Dus leuke vraag. Tandartstarieven zijn vaste tarieven in NL, dus grote of kleine praktijk maakt niet uit. Vermoedelijk heeft die tandarts in een grote praktijk alleen minder vaste lasten, omdat hij met meerdere in een pand zit, maar dat voordeel is voor hem. Wat voor jou een voordeel kan zijn van een grote praktijk is dat daar misschien ook al een mondhygieniste en andere zorgverleners aangaande het gebit (parodontist, orthodontist) bij zitten. Dan heb je alles op 1 adres. De tandarts zelf doet dus dezelfde handelingen of het nu een kleine of grote praktijk is. Belangrijkste vraag is waar je terecht kunt. Ik weet niet hoe het nu is, ik zie nu wel eens advertenties of zelfs folders van tandartsen dat ze nog plek hebben. Een jaar of 10 geleden zocht ik een tandarts en kon alleen nog bij een kennis van mijn schoonouders terecht (eigenlijk zat die ook vol, maar was vriendendienst), die eigenlijk de pensioengerechtigde leeftijd al enige tijd bereikt had en hier 20 km vandaan zat. Hoe oud ben je? Als je 40+ bent en zegt een goed maar wel geel gebit te hebben dan is een mondhygiëniste misschien nog wel meer noodzaak voor nu dan een tandarts. Dus mocht je nog niet zo snel plek hebben zou ik in ieder geval een afspraak met een mondhygiëniste maken om tandsteen te verwijderen en te kijken hoe het met de staat van je tandvlees is. Ontstoken tandvlees is boven de 40, is mijn indruk, een groter probleem dan gaatjes.
Hopenlijk reageert er nog iemand uit Amsterdam, die weet beter hoe de situatie daar is en of het moeilijk is een tandarts te vinden.

Biene M.

Biene M.

31-03-2011 om 07:59

Maria

Ik ben erg tevreden over tandartspraktijk Buitenveldert. Ze zijn met zijn tweeën, je hebt een vaste tandarts maar ze hebben allebei hun specialisaties (voor wortelkanaalbehandelingen ga ik bijvoorbeeld altijd naar de ander). Verder hebben ze elke dat een mondhygiëniste en komt er wekelijks een implantoloog langs. Laten bleken etc. kan ook.

mar

mar

31-03-2011 om 08:41

Tandarts

Wij hadden een tandarts in een 1-manspraktijk. Toevallig terecht gekomen ivm verhuizing en het gros van de tandartsen alleen particulier verzekerden wilden, terwijl wij 1 ziekenfonds en 1 particulier waren. De tandarts liep indertijd voorop in het aanbrengen van witte vullingen en heeft mij ook uitgebreid uitgelegd waarom hij daarvoor koos. Helaas werd hij ziek en werden wij ondergebracht bij een andere praktijk.
Die praktijk was een grotere, een groepspraktijk, met meerdere vestigingen. Steriele, witte praktijkruimten, mooie, nieuwe röntgenapparatuur. De eerste opmerking die wij kregen was dat zij heel anders werkten. Dat klopte, in het eerste jaar zijn er nog nooit zoveel foto's gemaakt als in de jaren daarvoor bij de andere tandarts. Ook bij kind, 4 jaar, (geen bijzonderheden verder) moesten er echt foto's gemaakt worden. De tandarts stuurde het bij mij aan om alle grote vullingen te vervangen door kronen. Daarvoor kon hij een plan maken, zodat er elk half jaar een nieuwe kroon kwam. Ik hield de boot af. De klapper kwam toen er een oude, vrij kleine amalgaanvulling uit een kies viel, ik langs ging, hij er een witte vulling in zette en zei dat er hoognodig een kroon op moest. Bij een tandarts-ouder op het schoolplein heb ik toen gevraagd of dit tegenwoordig de normale gang van zaken is. Zijn opmerking was dat kronen erg makkelijk verdiend zijn. Eind van dit verhaal is dat wij nu bij de bevriende tandarts in de praktijk zijn. Een 1- manspraktijk, de man heeft veel cursussen gedaan, is specialist op het gebied van tanderosie en is ook nog uitermate vriendelijk tegenover angstige patiënten.

Ofwel, grote praktijk of kleine praktijk zegt niet alles. Hopelijk krijg je tips van mensen die tevreden over een praktijk zijn, want dat werkt het beste.

Maria

Maria

31-03-2011 om 12:55

Reactie

Dank voor jullie input. Het klopt inderdaad dat ik geen goede verzekering voor de tandarts heb. Ik heb wel een aanvullende verzekering, maar die dekt basisdingen zoals foto's, vullingen e.d. Maar het zware werk niet. Heel veel geld heb ik ook niet, maar wat moet, dat moet. Ik wilde wel proberen om te kijken of ik de rekening in drie of vier termijnen zou kunnen betalen. WEten jullie of dat mogelijk is? Ik begrijp dat dit van de tandarts afhangt of van de boekhouder die er achter zit, maar zou het een gekke vraag zijn? Of willen ze je dan meteen niet meer als client?

Buitenveldert is net een beetje teveel uit de route. Vooral als ik voor een implantaat zou gaan, zou ik toch wel enkele keren moeten terugkomen en dat is dan wat lastiger.
Ik vind het jammer dat veel tandartsen ook geen website hebben. Dat geeft toch een beetje een eerste indruk. Nu moet je er toch naar toe om die eerste indruk te krijgen. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat tandartsenpraktijken met een (uitgebreide) website, een wat commerciële(re) instelling hebben en je misschien dus van alles willen "aansmeren".

Niemand uit Amsterdam Centrum/Oost met een goede tandarts?

Nogmaals/alvast dank.
Maria

Clowntje

Clowntje

31-03-2011 om 13:34

Noordermeer in wtc

tot 2 jaar terug zat ik bij noordermeer in het WTC, praktijk heette anders naar dat is vast te googelen. Heeeeel tevreden was ik daarover, heb prachtige facings. Ben overgestapt omdat ik allang niet meer in de buurt woonde en het niet handig vond met de kinderen zo'n tandarts ver weg. Mijn nieuwe tandarts was erg onder de indruk van mijn facings vond ze erg mooi gemaakt (en dat voor een tandarts meestal ziet een nieuwe allerlei gebreken die de oude niet zag....î—îŒ).

Hoe het hier gaat maria

Onze tandarts maakt bij renovatieprojecten eerst een offerte. Je zou dan kunnen zeggen dat je bijvoorbeeld eerst een kroon wilt om dat lege gat op te vullen. Afspraak maken, behandeling, rekening betalen. Nieuwe afspraak bijvoorbeeld 2 maanden later om je gebit te bleken. Behandeling, rekening betalen.
Alle behandelingen hoeven niet in èèn keer toch en zo heb je gelijk een gespreide betaling.
Wij hebben wel eens een kopie van de offerte opgestuurd naar de verzekering, kregen we precies de bedragen te zien van hun wàt we precies zelf moesten bijbetalen.
Wij hebben een nuchtere zakelijke tandarts die verschillende opties voorlegt en het bijpassende prijskaartje. Helaas niet in de buurt van A`dam. Maar zo zijn er vast meer.

Biene M.

Biene M.

01-04-2011 om 06:48

Gespreid betalen

Vroeger (niet bij deze tandarts trouwens) betaalde ik vaak gespreid, volgens mij is dat helemaal geen gekke vraag. En ik heb bij grotere projecten (meerdere vullingen, implantaat) ook altijd vooraf een kostenindicatie gevraagd en gekregen.

Als je veel aan de tandarts gaat uitgeven kun je dat geloof ik trouwens wel fiscaal aftrekken. Mijn broer heeft zijn implantaat afgetrokken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.