Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tandjes van 2-jarige

Hoi.

Mijn meisje van bijna 2 blijkt twee beginnende gaatjes in haar ondertandjes te hebben (zijn naar de tandarts geweest omdat we het niet vertrouwden). Volgens de tandarts is er weinig aan te doen behalve te hopen dat het niet al te veel erger wordt zodat het "boren" uitgesteld kan worden tot een leeftijd dat ze het aan zou kunnen :/

Ik vraag me toch af of er iemand nog tips heeft, kleinigheden die bij kunnen dragen tot het voorkomen van erger.

Wij: drinken geen extra gezoete drankjes. Wel een glas vruchtensap met water in de morgen en smiddags 1 glaasje lichte diksap. Verder water en thee.

Ze eet verwaarloosbaar suiker. Meeste is gezoet met biologische/ongeraffineerde producten (honing of een bepaalde stroop of fructose).

Poetsen doen we twee keer op een dag: smiddags na de broodmaaltijd minimaal een half uur na het eten en savonds voor het slapen en minimaal een half uur na het eten.

We poetsten eerst met elmex en inmiddels met zendium (voor peuters uiteraard). Zij poetst eerst (nou ja, kauwd een beetje) en daarna wij. Haar ondertandjes staan iets naar elkaar toe, juist op de plek waar de lichte gaatjes ontstaan. Op de lijn tussen de middelste tandjes.

We hebben gepoetst vanaf de eerste tandjes kwamen. Hebben bovenstaande altijd zo gedaan, behalve het half uur wachten, dat was helaas nog niet duidelijk.

Is er bijvoorbeeld iets waardoor het glazuur versterkt kan worden ofzo? Een soort coating... Wie heeft er ervaringen en tips.

Ik vind het lastig om helemaal te stoppen met sap, want dat is het enige wat ze voldoende drinkt...

Ik hoop op tips! Bedankt.

lunamaya

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Rietje

Wat vervelend joh! Ik kan zo snel niet iets bedenken waar je zelf niet aan gedacht hebt, behalve misschien nog dit: geef haar het sap dat ze drinkt met een rietje, dan spoelt het niet steeds langs de tanden. Of geef wat water erna, om evt. restjes zuur weg te spoelen (geldt ook voor fruit).

Biene M.

Biene M.

02-02-2010 om 13:16

Misverstand

Dag lunamaya,

Honing, fructose, diksap, vruchtensap, stroop, allemaal suiker en cariës houdt van alle soorten evenveel.

Heb geen tips verder, sorry.

Groetjes, Maya

Rafelkap

Rafelkap

02-02-2010 om 13:26

Zoetmomenten

Wat sneu! Misschien kan je het aantal eet en drinkmomenten nog wat beperken. Mijn tandarts zegt beter een hele chocoladeletter achtermekaar wegwerken, dan elke keer een stukje. Vruchtensap, honing, stroop, fructose, het is allemaal een 'zuuraanslag' op je tanden. Geef vruchtensap bijvoorbeeld bij de boterham 's middags in plaats van een paar uur erna.

Bernadette

Bernadette

02-02-2010 om 13:29

Ja misverstand

dat je denkt dat ze geen suiker eet omdat je zoet met biologische/ongeraffineerde producten (honing of een bepaalde stroop of fructose). Biologisch en ongeraffineerd zegt helemaal niet dat het geen kwaad kan voor de tanden, dat is net zo goed suiker en net zo slecht. Lijkt een beetje op de mensen die zoutloos moeten eten en daar helemaaaaaal geen problemen mee hebbn, want als ze geen zout mogen dan maken ze de soep toch gewoon op smaak met maggi. Let ook op met drankjes zonder toegevoegde suiker. Daar hoeven ze geen suiker aan toe te voegen omdat het al stijf staat van de suiker vanzichzelf.
Maar wel vervelend van die gaatjes natuurlijk. Als de tandarts geen speciale tips heeft dan zou ik proberen de algemene tips voor een gezond gebit zoveel mogelijk op te volgen. Behalve poetsen is dat max 6-7 eet/drinkmomenten op een dag. Tandartsen geven wel eens de tip om extra fluor te gebruiken maar dat zou ik niet zomaar zelf doen want teveel is ook niet goed.

Nasha 1st

Nasha 1st

02-02-2010 om 19:58

En niet te snel

na het eten tanden poetsen of anders eerst met water goed spoelen. Door eten is je glazuur wat verzacht en als je dan gaat poetsen poets je het zo weg....

100%mama

100%mama

02-02-2010 om 22:57

Sneu

Jeetje, dat is sneu hoor. Helaas moet ik je zeggen dat het "kwaad al is geschiet". Wel kan je ervoor zorgen (dit kan alleen bij klasse I gaatjes, dat zijn beginnende gaatjes die net nog niet tot de dentine zijn gekomen, maar alleen in het laagje van het glazuur) dat de cariers reminaliseren. Dat wil zeggen dat ze niet verder gaan op korte termijn. Dat bereik je alleen door goed te poetsen (wij adviseren absoluut Elmex) en te letten op de eet- en drinkmomenten. Alles wat je eet (of dat nu een boterham is of een snoepje) zorgt ervoor dat je glazuur een "aanval" krijgt. Het wordt zacht en dus extra gevoelig voor cariers. Goede tips zijn er al gegeven door idd te drinken met een rietje en de eet - en drink momenten te combineren. Helaas werk het niet helemaal met water spoelen, hiermee haal je wel de ergste zuren uit de mond waardoor je glazuur sneller hersteld, echter is toch het advies minimaal 30 minuten te wachten met poetsen (of een ander eet- of drinkmoment te nemen), maar liever een uur. Glazuur heeft echt een uur nodig 100% te herstellen. Zelf zou ik bijvoorbeeld toch echt 2x per dag te poetsen. Jij poets eerst, daarna mag zij na poetsen. Extra fluor zou ik niet zelf geven, maar alleen door de TA laten geven, dit zijn speciale fluors die ze geven en staat los van de pilletjes. Probeer, omdat ik uit je verhaal begrijp dat de tandjes vrij strak op elkaar staan, toch 1x per dag een flosdraadje er tussen te halen, een tandenborstel komt niet tussen de tanden en kiezen namelijk en glazuur op de melktanden is echt heel erg zwak. Wij behandelen kinderen toch echt zo snel mogelijk. Kunnen wij dit niet zelf ivm de leeftijd, dan sturen wij de kinderen direct door naar een specialist.

Ik voel met je mee, omdat ik uit praktijk voorbeelden weet dat dit OOK voor de ouders niet leuk is. Heeft ze medicijn gebruik?

100%mama

100%mama

02-02-2010 om 22:58

Sorry

ik lees nu dat je wel zelf 2x poetst! Niet goed gelezen door mij!

lunamaya

lunamaya

03-02-2010 om 21:34 Topicstarter

Thanx

voor het meedenken en meeleven.
Het flossen gaan we oppakken en de elmex is weer uit de kast gehaald. We gaan proberen 1 uur tussen eten en poetsen te bewaren. Vraag me af of het relatief beter zou zijn haar haar middagdutje te laten doen zonder poetsen, en dan direct na het dutje wel poetsen of een half uur na het broodje (ze is meestal rond lunch erg moe nl en een uur redden we gewoon niet). Dus: zou het beter zijn poetsbeurt uit te stellen, of iets eerder te poetsen?
Verder heeft ze haar eet en drink momenten altijd gelijk (behalve dat er altijd water staat) en zijn deze vijf keer op een dag.
Rietje gaan we dan ook maar invoeren...
Verder ben ik me er zeker van bewust dat de relatief gezonde suikers die ze binnen krijgt evenzogoed slecht zijn voor het gebit. T was meer om een indruk te geven dat we wel redelijk letten op wat ze binnen krijgt, dus niet de hele dag met lollies of suikerspek rondloopt
Ze had het trouwens net nog over het draadje in haar mond, ik kijken, niets... en toen zij ze "bij tandenpoetsen..." toen viel het kwartje dat ze het flossen aan het verwerken was zo vlak voor het slapengaan (das ook gek voor haar natuurlijk).
Goed, ik hoop dat we erger kunnen voorkomen, we houden het goed in de gaten iig. En tips blijven welkom natuurlijk.
Groetjes lunamaya

lunamaya

lunamaya

03-02-2010 om 22:56 Topicstarter

Ool

Goh..., ik zie dat dit bericht verwijderd gaat worden ivm dubbele plaatsing. Ik was me er werkelijk niet van bewust dat dit niet toegestaan was, hoopte op deze manier zo veel mogelijk mensen te bereiken omdat ik het belangrijk vond.
Zou dit draadje iig kunnen blijven staan en die bij dreumes en peutertijd verwijderd, aangezien hier meer reacties zijn gekomen op een voor mij belangrijk onderwerp en ik eventuele reacties graag open wil houden?
Bij voorbaat dank!
Groeten lunamaya

lunamaya

lunamaya

04-02-2010 om 13:41 Topicstarter

Pelle ot

Dag Pelle, bedankt voor de uitleg, ik geloof dat ik het inmiddels wel begrepen had hoor...
Hier is geen opzet in het spel geweest en nu dus een simpele vraag van mij aan de redactie om mijn stommiteit niet te bestraffen met het weg halen van het draadje van de plek waar ik de meeste reacties krijg maar liever op de plek waar er slechts 1 reactie was gekomen...

Vriendelijke groet,

lunamaya (die echt geen fraudeur of forum spammer of iets dergerlijks is, maar na 2,5 jaar voor het eerst blijkbaar iets fouts doet op het forum en daar flink voor op haar plek wordt gezet )

lunamaya

lunamaya

04-02-2010 om 13:54 Topicstarter

100%mama

Misha heeft een amoxiciline kuur gehad twee maanden terug. Maar maar eenmalig en de plekjes zaten er al licht. Helaas zijn sinds de kuur haar tanden wel geel geworden, echt heel zonde! Ik heb me erover verbaasd dat hier niet voor wordt gewaarschuwd. Groeten lunamaya

100%mama

100%mama

05-02-2010 om 20:34

Amox

in de meeste AB's zitten geen suikers toegevoegd. Deze kuur heeft dus geen effect op de cariers gehad. De gele aanslag is een tijdelijke verkleuring die ontstaat doordat pigment op de tanden neerslaat. Deze verdwijnt dus langzaam weer!

Wat betreft haar slaapje/eten/poetsen. Mijn advies zou zijn als deze vraag in de praktijk gesteld wordt...beter na het slapen. Dit is minder schadelijk dan te snel poetsen. Je kan haar een glaasje water geven voor het slapen gaan om de ergste zuren uit haar mond te halen, maar poetsen zou ik zeker niet.

Groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.