Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Sientje1

Sientje1

28-08-2011 om 22:14

Teek opsturen voor lyme controle?

Mijn zoontje had vandaag 3 teken. Opgelopen in het bos. Ik heb ze proberen te verwijderen met een tekentang. Maar de tang werkte niet goed en de teek bleef vast. Toen uiteindelijk lukte het wel met een pincet. Maar omdat we meerdere pogingen deden tot het uiteindelijk lukte. Heeft de teek (de grootste van de 3) misschien zijn gif wel in huid van zoontje geperst. Verder was de kleinste teek zo klein dat ik hem alleen maar kan zien met een vergrootglas. Dus misschien zitten er nog wel een paar verstopt Wat nu? Ik heb de 3 teken in een potje gedaan, kunnen deze deken onderzocht worden op ziektes? Gaat dit via de huisarts? Ik ben best wel ongerust....

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Met stift rondje omheen zetten

Volgens mij moet je met een stift een rondje om de tekenbeet zetten en opletten of zich een kring vormt rondom die plek.
groeten albana

bilk

bilk

29-08-2011 om 09:23

Kringetje

Je moet er idd naar kijken of er een kringetje rond de plaats komt
Het enige wat je met zekerheid kan laten doen is bloed laten trekken, als dat tekenen geeft dan zal hij antibiotica voorgeschreven krijgen
maar als er geen circel rond de plaats te zien is, is er waarschijnlijk niets aan de hand
de teken zelf mag je weggooien, daar kan men niets mee

toja

toja

29-08-2011 om 09:39

Kalender

en wij kregen toen als tip van de huisarts om het ook even op de kalender te schrijven.
(Wanneer en hoeveel het er waren)

K. Dootje

K. Dootje

29-08-2011 om 10:26

Faculteit

Je zou altijd contact kunnen opnemen met een universiteit, bij mijn weten is al onderzoek gedaan op teken om zo te achterhalen hoeveel teken besmet zijn dus het kan wel denk ik. Ik werkte ooit in een asiel als vrijwilliger en toen werden alle teken netjes bewaard die van de binnen gebrachte egeltjes werden gehaald.

Mamvantwee

Mamvantwee

29-08-2011 om 11:26

Niet altijd een ring zichtbaar hoor

Ik heb begrepen dat je niet moet vertrouwen op het niet zichtbaar zijn van een kring: je kunt ook een besmetting hebben opgelopen zonder dat er een kring rondom de beet zichtbaar is (geweest).

Tja, ik weet niet wat ik zou doen. Ik zou misschien toch eerst de gevangen teken laten onderzoeken. En misschien toch een bloedonderzoek. Een buurvrouw van ons heeft al 5 jaar Lyme, en daardoor ben ik toch wat meer bekend met de effecten die het kan hebben, en dan bij zo'n jong kind...

groet, Mamvantwee

Kaaskopje

Kaaskopje

29-08-2011 om 12:14

50 teken

Oudste dochter heeft bij elkaar opgeteld zo'n 50 teken opgelopen deze zomer. Ik moet er niet aan denken, ik krijg van het idee dat ik er 1 heb al de kriebels. Ze haalt ze er uit en houdt de kleur rondom de beet in de gaten. Ze heeft er wel eens een kuur voor gehaald voor de zekerheid, maar dat is lang niet altijd nodig. Gister bleek er nog een te zitten, die zo klein was dat ik hem nooit opgemerkt zou hebben op haar arm. Die ging er ook wat moeilijk uit, dus dat wordt weer opletten geblazen.

Fianna

Fianna

29-08-2011 om 13:18

Teken

Je kunt de teken opsturen naar Pro Health. Kijk eens op prohealth.nl.
Bij besmetting is idd niet altijd een ring zichtbaar, overigens is bloedonderzoek ook niet altijd even betrouwbaar. Ligt er aan welke methode er gebruikt wordt.

Julie

Julie

29-08-2011 om 18:35

Gale, andersom

misschien als je weet at de teek niet besmet was, je je dan in elk geval géén zorgen hoeft te maken.

Guinevere

Guinevere

29-08-2011 om 20:54

Wat is dat toch met teken (off topic)

Hoe is het mogelijk dat de ene mens 50 tekenbeten in 1 zomer oploopt, terwijl de ander (ik bijvoorbeeld) in zijn hele leven nog nooit zo'n beest van te dichtbij heeft ontmoet?
Nou ja, wel één keer, toen bleek zoon er een te hebben, zonder nare gevolgen gelukkig. En toch kom ik best in bossen enz.

Klachten?

Zoon is een week op een wandelvakantie geweest. Aan het eind van die week kreeg hij rugklachten (zijkant/ ribben) Hij weet het aan de wat slechte bedden in de jeugdherbergen. Maar na een week nog steeds klachten en zag een plek ter grootte van een euro op zijn ribbenkast en het hele gebied daarom heen is dus pijnlijk(lijkt op spierpijn) De plek lijkt niet op een tekenbeet zoals ik die afgebeeld zie op diverse Intenet sites, maar nu ik hier lees dat een rode kring niet echt noodzakelijk is begin ik toch te twijfelen. Zouden die klachten al zo snel na een tekenbeet kunnen ontstaan, nu dus al 10 dagen klachten en het wordt niet minder en ook nog steeds een ronde dikke plek op zijn ribbenkast.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-08-2011 om 00:43

Guinevere

Misschien toch de omgeving waar de een vertoeft en de ander niet? Ik heb er ook nog nooit een gehad, maar ik kampeer dan ook niet op een veld temidden van naaldbomen waar die beestjes zich al verlekkerend in de pootjes wrijven als ze nieuw bloed zien aankomen. Daarnaast lijkt het erop dat mijn dochter lekker gevonden wordt door alles wat van haar bloed leeft. Ze reageert helaas steeds heftiger op muggensteken. Ze heeft altijd een flinke plek van 1 prik.
Wij hebben 5 katten en 1 kat loopt er lijkt wel meer op dan de rest. Geen idee waar 'm dat in zit, maar waarschijnlijk hetzelfde als dat de ene mens vaker gepakt wordt dan de ander.

Kobalt

Kobalt

30-08-2011 om 14:39

Guinevere

Wij zijn op vakantie in Schotland geweest, in een gebied waar er gewaarschuwd werd voor teken. Het hele gezin heeft geen enkele teek gehad, behalve mijn jongste. Zij had er vier! Dat kan toch geen toeval zijn? Het kind ruikt vast heerlijk.

Fianna

Fianna

30-08-2011 om 14:48

Gale

Niet iedereen die met Lyme wordt besmet krijgt huiduitslag.

Fianna

Fianna

30-08-2011 om 14:51

Shonagh

Vziw kan de tekenuitslag heel veel verschillende gedaantes hebben. EN volgens mij kun je ook zo snel last hebben. Kijk naders even op een site over lyme, bijv lymenet.nl

Fianna

Bedankt voor je reactie, ik had al wat gegoogled en daar word je niet vrolijk van :o). Gisteravond had ik zoon bijna zo ver dat hij vandaag zou bellen voor een afspraak, straks maar even horen of hij het gedaan heeft ( 19 jarigen neem je niet meer aan het handje mee naar de dokter ;o)

Kobalt (ot)

Waar ben je geweest ? Ik woon er namelijk en ben dus een beetje nieuwsgierig.............

Guinevere

Guinevere

30-08-2011 om 20:08

Ah, vies bloed dus

Ah, wij hebben kennelijk vies bloed, dat zal het zijn. Of we wassen ons niet vaak genoeg.
Jammer dat muggen een andere smaak hebben dan teken.

mar

mar

30-08-2011 om 20:47

Besmetting

Niet elke tekenbeet van een besmette teek lijdt ook tot de ziekte van Lyme.
Of je besmet wordt hangt o.a. af van hoe lang de teek bij je heeft gezeten en wat je eigen weerstand is.
Op het Lymecentrum werd het uitgelegd als: meerdere mensen hebben een bacterie voor bv longontsteking, hersenvliestontsteking, maar niet iedereen krijgt dit ook.
Neemt niet weg dat je het in de gaten moet houden, maar de kans op Lyme is niet zo groot. Let dus inderdaad op de ring (of vlek) of op griepachtige verschijnselen de komende weken. Maar als de teken minder dan 24 uur op je zoontje hebben gezeten is de kans klein op besmetting.
Ik krijg altijd last van jeuk na een tekenbeet. Niet gelijk, maar wel de volgende dag. Dus mocht je zoontje last van jeuk hebben, kijk even.

Mijn vader (shongagh)

Is erg tekengevoelig. En heeft ook teken als wij met z'n allen b.v. ergens gewandeld hebben, alleen hij. Joost mag weten waarom.
Hij zet die rondjes met stift ook. En 1 keer heeft hij zo'n echte rode kring volgens de boekjes gehad. Meteen een kuur gekregen van de huisarts.
Maar ook 1 keer heeft hij de verschijnselen gehad die Shonagh aangeeft. Toen had hij volgens zichzelf géén teek gehad de laatste tijd. Maar wel 'griepachtige verschijnselen' zoals spierpijn (erg) en een algemeen lamlendig vermoeid gevoel én een rode best vurige plek op zijn borst richting oksel(eerst dubbeltjes groot, toen 1 eurogroot etc.etc.). Eerst dacht hij nog aan écht griep, maar toen die plek verscheen begon hij zich te realiseren dat het toch een beetje als die vorige keer (met toen wel een teek én kring) aanvoelde. Eerst twijfelde hij nog, want hij hád toch geen teek gehad? Maar de rode plek werd met de dag groter en vuriger, maar hij had aán die plek geen pijn (zoals met een ontsteking b.v.). Dus het was gewoon 'raar'. Huisarts gebeld op telefonisch spreekuur omdat hij bleef twijfelen...en hij kon meteen door naar het ziekenhuis voor bloedprikken en komen bij de huisarts. Toch een kuur, meteen. En daarna toen bleek dat hij besmet was, nogmaals bloedprikken en nóg een kuur. 3 kuren heeft hij gehad voor z'n bloed weer oke was.
En het was dus toch lyme.
Volgens huisarts kon het ook komen van een teek die vanzelf heeft losgelaten of van een teek al geruime tijd eerder (dus vergeten).
Dus Shongagh, ga naar de dokter! Volgens onze huisarts kunnen die verschijnselen zelfs weer uitzichzelf overgaan en zich later weer voordoen en misschien nog wel eens en dan is het te laat om er daadwerkelijk nog iets aan te doen.
Toen mijn vader de huisarts belde waren z'n klachten al op z'n retour. De plek werd al weer kleiner en de spierpijn minder. Maar dat bloedonderzoek bewees iets héél anders. Er was niks 'over' alleen even wat minder actief en zou anders zeker ten volle weer terug zijn gekomen.
groeten albana

Elisa Gemani

Elisa Gemani

31-08-2011 om 15:33

Borrelia

Zowel mijn moeder als een tante van mij zijn na een tekenbeet besmet met Borrelia. Gelukkig werd mijn moeder goed en snel behandeld na deskundige diagnostiek (ELISA en Western Blot test) met zeer hoge doses antibiotica gedurende ruim 6 maanden) waardoor zij helemaal hersteld is.
Helaas ging het bij mijn tante anders: ik heb haar in een paar jaar tijd zien aftakelen van een zeer actieve, levenslustige vrouw tot een zwaar verzwakte vrouw die nu in een rolstoel door het leven moet. Haar zenuwstelsel, gewrichten en ogen zijn aangetast. Echt afschuwelijk om te zien.
Nee, niet iedereen die door een teek gebeten wordt raakt besmet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en de meeste artsen zijn niet deskundig genoeg om een evt. besmetting te diagnosticeren en goed te behandelen. Mijn moeder heeft veel gehad aan deze site: http://www.lymenet.nl/
Mocht je het gevoel hebben afgescheept te worden ga dan op zoek naar een arts gespecialiseerd in deze ziekte.

Iris

Iris

31-08-2011 om 17:40

Altijd oppassen met tekenbeten

Het is altijd oppassen met die tekenbeten. Heel vervelend. Ze kunnen niet alleen ziekte van Lyme veroorzaken, maar er zijn nog meer tekenziekten. Vooral teken in oost europa kunnen besmet zijn met bacterien die hersenvliesontsteking veroorzaken.
Ik heb ook altijd snel teken. Ben ook wel veel buiten, maar zelfs hier in mijn tuin met het bessenplukken had ik er al weer één. Onze kinderen ook. Iedere avond wordt er gecontroleerd onder de douche. Soms zijn de teken miniscuul.
Net als met muggen, de één wordt nooit gestoken en de ander vaak. Heeft met de samenstelling van je bloed te maken.
Preventief helpt ook Deet tegen teken. Of ander antimuggenspul. En sokken over de broek en zoveel mogelijk alles bedekken als je de natuur in gaat.

Zoon

heeft een afspraak bij de huisarts gemaakt voor vrijdagmiddag. De klachten zijn nog steeds hetzelfde. Ik houd jullie op de hoogte.

Valkyre

Valkyre

01-09-2011 om 23:51

Shonagh

Fijn dat hij 't laat controleren. Ik heb zelf deze zomer een teek gehad en kreeg zo'n rode plek (geen kring, maar meer een soort flinke wespensteek - rood, warm en dik). Ik was op vakantie; die bloedkweek voor Borreliose duurde langer dan ik daar was, dus ik kreeg onmiddelijk (preventief) een heftige antibioticakuur. Daarna bloed getest - schoon.

Laat je zoon zichinderdaad niet afschepen; vraag om een bloedkweek. Er staat op het internet ook een PDF voor artsen over diagnose en behandeling van Lyme Borreliose. Succes ermee.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Sientje1

Sientje1

02-09-2011 om 11:53

We hebben de teken opgestuurd....

Wow veel reacties, dank hiervoor. We zijn eerst naar de huisarts geweest en zij heeft gekeken of de kop echt eruit was. Ze raad aan geen antibiotica te nemen als er geen zichtbare rode plek is. Omdat de kuur zwaar is. Wel belangrijd is om een paar dagen goed te checken of er niet nog meer verstopte teken zitten. We hebben verder besloten de teken op te sturen naar prohealth.nl. Ik verwacht de uitslag over een paar dagen. Ik wil het toch liever zeker weten dat de teken niet besmet zijn. Mijn zoon is sinds 2 dagen niet helemaal lekker. Hij heeft op zijn borst en rug rode uitslag. Verder is de plek waar een van de teken zat nog steeds rood. Hij klaagt ook over schouderpijn. Rond de plek waar de teek zat. De kans is groot dat hij gewoon iets anders heeft. Maar mezelf kennende (een echte hypochondrier wil ik het zeker weten Ik hoorde trouwens dat ze bij de Etos ook een soort zelfdoe tekentest voor thuis verkopen zodat je kan zien of de teek besmet is. Je moet de teek dan eerst fijnstampen (zie je het voor je etc Of het echt betrouwbaar is geen idee.... Shonagh, ik duim voor je dat je zoon het niet heeft. Weet iemand nog welke tekentang wel goed werkt?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-09-2011 om 14:06

Besmetting

Je hoeft helemaal geen uitslag, rode ring of andere verschijnselen te hebben van een tekenbesmetting. De meest gebruikte testen (ook een bloedtest) hoeven ook geen besmetting aan te tonen terwijl er wel sprake is van een besmetting. Dat is nou juist het linke. Een besmetting kan heel lang ongemerkt voortduren totdat je wel ziek wordt. Dat is bij mijn tante zo gegaan met alle desastreuze gevolgen van dien.
Mijn moeder heeft meteen een forse antibiotica-kuur gekregen ondanks dat de standaard testen geen besmetting aantoonden omdat ze wel wat lichte griepverschijnselen had en ze het zeker voor het onzekere wilde nemen gezien de ervaring van mijn tante.

Geen tekenbeet

maar een kleine uitbraak van gordelroos ( 1 plek, nu inderdaad wat blaasjes te zien), ongewoon bij jonge mensen, in geval van verminderde weerstand mogelijk. Deze arme student heeft 4 maanden vakantiewerk gedaan , 40 uur per week en toen een week (berg)wandelen met zijn vader. Vader loopt zo mogelijk in korte broek en mouwloos shirt, zoon bedekt altijd armen en benen, bang voor muggen, maar ja niets is onmogelijk natuurlijk. Toch fijn zo'n forum, anders was zoon niet naar de dokter gegaan en nu weten we wat het is.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-09-2011 om 20:01

Shonagh

Gelukkig maar alhoewel gordelroos ook erg vervelend is (heb ik zelf gehad toen ik 12 was). Gaat vanzelf over. Toch goed om dus altijd even naar de ha te gaan

Elisa

Ja, maar krijg een 19-jarige maar eens naar de dokter als hij het zelf eigenlijk niet nodig vindt. Gelukkig was hij uitgewerkt in zijn vakantiebaan, want hij had er vast geen vrij voor genomen. Wel vind hij het nu interessant dat hij "shingles" heeft, haha.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.