Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Pilmama

Pilmama

22-02-2010 om 12:27

Tiener en aan de pil

Mijn dochter heeft gisteren gezegd dat ze graag de pil wil gaan slikken. De reden is dat ze veel puistjes heeft en hier graag vanaf wil.
Ik vind haar verzoek redelijk en wil ook met haar naar de huisarts gaan. Maar er knaagt toch ook wel de nodige twijfel. Het zijn tot slot wel hormonen die in zo'n jong lijf terecht komen. Kan het echt geen kwaad in zo'n jong lijf? En hoe zit het met bijwerkingen op de lange termijn??
Natuurlijk zal ik de huisarts allerlei vragen stellen, maar ik wil van jullie ook graag wat ervaringen horen. Dus: wie heeft er ook een jonge meid aan de pil of is misschien zelf al op jonge leeftijd de pil gaan gebruiken?
Groet, pilmama

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Pilmama

Pilmama

22-02-2010 om 12:28

Leeftijd

Vergeten te vermelden: dochter is 14...

Puck

Puck

22-02-2010 om 13:30

My two cents

Als het echt alleen om de puistjes gaat dan is een bezoek aan de huisarts prima, maar dan zou ik toch eerder voor andere middelen dan de pil gaan. Wanneer ze ook last heeft van haar menstruatie en misschien ook wel al als anticonceptiemiddel wil gebruiken dan lijkt de pil me een goede optie, maar alleen voor puistjes zijn er andere middelen. Verder werken volgens mij lang niet alle pillen tegen puistjes en ben je dan gebonden aan wat zwaardere varianten die misschien minder geschikt zijn voor zulke jonge meiden.

Maxime.M

Maxime.M

22-02-2010 om 13:49

Hier ook

Hoi,

Na al zeker een jaar vanalles geprobeerd te hebben, via de huisarts (cremes, lotions enz) hebben we via de huisarts sinds 3 maanden hier de pil voor dochter van 14 jaar. Het gaat nu een stuk beter met haar huid (ze heeft al puistjes sinds ze 10 jaar is) we gaan ook een keer per maand naar de schoonheidsspecialiste. Dochter vind de pil trouwens ook wel fijn omdat ze nu weet wanneer ze ongesteld gaat worden (was voorheen altijd een verrassing) en dat ze in de vakantie, als het niet handig uitkomt ook wel een keertje mag doorslikken. Andere variant voor haar puistjes was een veel heftiger middel. Iets waarbij ze dan om de 6 weken bloed moest laten prikken. Dus dan maar de pil en hier zijn we tevreden. Er zijn trouwens nog steeds puistjes hoor, maar het is een stuk minder heftig.

Maxime

Fransien

Fransien

22-02-2010 om 18:09

Andere opties?

Zelf zou ik niet zo staan te springen om een jonge puber aan de pil, maar dat kan mede komen omdat ik er zwaar depressief van word. Als bioloog heb ik meestal zoiets van afblijven, van de hormoonschommelingen is bij dieren aangetoond dat het de hersenen stimuleert om allerlei nieuwe verbindingen aan te maken. Bij mensen is dat niet onderzocht (je moet de hersenen in plakjes snijden, daarna heb je geen puber meer, stuit op wat ethische bezwaren bij de meeste moeders . Bij pubers is wel bekend dat ze gedragsmatig en qua karakter ontzettende ontwikkelingen doormaken in de puberteit, en dat ze conceptuele stappen kunnen maken die een kind over het algemeen nog niet kan. De theorie is dat dit mede door de enorme hormoonfluctuaties komt, en de pil dempt die. Als bioloog zou ik voor mijn eigen dochter pas de pil willen tegen puistjes als de andere methodes niet werken of nog belastender zijn.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

22-02-2010 om 18:36

Pil

Ikzelf was 13 toen ik aan de pil ging; niet omdat ik puistjes had, maar omdat mijn menstruaties ontzettend hevig en pijnlijk waren. De pil hielp erg goed en ik heb hem tot mijn 30e tot volle tevredenheid geslikt zonder negatieve bijwerkingen. En wellicht dat het door de pil kwam maar ik heb nooit jeugdpuistjes gehad en meer van die ellende. En tja, tegenwoordig zijn jonge tieners al vroeg sexueel actief en dan is de pil toch ook een prima voorbehoedsmiddel. Dus persoonlijk vind ik 14 absoluut niet te jong en de pil kan fantastisch werken tegen puistjes, zeker omdat die vaak veroorzaakt worden door hormonale disbalans. De pil reguleert dit. En de huidige pillen zijn niet zo zwaar als die van vroeger.

Maxime.M

Maxime.M

22-02-2010 om 19:44

Belastender (fransien)

hoi,

Nou het andere middel wat de huisarts voor mijn dochter had was iets waarbij dus iedere 6 weken haar bloed moest worden gecontroleerd om na te gaan of het allemaal wel goed zou gaan met haar lever (voor zover ik dat goed begrepen heb) nou, om die reden heb ik dat middel maar niet gekozen. Verder was mijn dochter diep ongelukkig van die puisten dus je moet toch wat verzinnen voor je puber als alle andere middeltjes (peroxide gel, antibiotica enz) niet helpen.

Maxime

Polly Shearman

Polly Shearman

22-02-2010 om 22:20

Schoonheidspecialiste

pubers met acne moeten gewoon naar de schoonheidspecialiste. het word grotendeels nog vergoed ook.
ik ben overginds niet tegen de pil op 14 jarige leeftijd, maar als het alleen voor de acne is zou ik het niet doen.

Maxime.M

Maxime.M

22-02-2010 om 22:36

Polly

De schoonheidsspecialiste kan er alleen helaas niet voor zorgen dat mijn dochter minder puisten krijgt, alleen dat haar huid goed verzorgd en gereinigd wordt. Maar de puisten werden er echt niet minder om, de pil zorgt daar wel voor.

Maxime

Puck

Puck

23-02-2010 om 10:35

Maxime

Ik denk dat je gelijk hebt dat een schoonheidsspecialiste bij ernstige acne niet zoveel kan uitrichten. Daar heb je zwaarder geschut voor nodig die de huisarts wel kan voorschrijven. Maar eerste stap zou wel de schoonheidsspecialiste kunnen zijn. Daarna huisarts met lokale middelen en als dat niet voldoende werkt is de pil soms een optie. Welke pil krijgt jouw kind overigens, misschien is dat info waar Pilmama wat mee kan.

pilmama

pilmama

23-02-2010 om 12:55

Het blijft lastig

Fransien, ik kan zeker met jouw gedachtegang meegaan. Het zijn ook precies mijn bezwaren: wat doen hormonen met de jonge geest??
Aan de andere kant is het ook een kiezen tussen twee kwaden. Hevige acne komt helaas nogal veel voor in de familie van mijn man en als ik de geruïneerde gezichten van inmiddels volwassen familieleden zie word ik niet vrolijk...
Ik zal met de huisarts de opties bespreken. Aan de schoonheidsspecialiste had ik (stom genoeg) nog nooit gedacht.
Meer reacties blijven welkom: ze helpen me echt bij het bepalen van een standpunt.
Groet, pilmama

Maxime.M

Maxime.M

23-02-2010 om 13:12

Merk

Het merk van de pil van mijn dochter is: ethinylestradiol/levornorgestrel. Maar ik moet eerlijk bekennen dat het sinds gisteren toch weer minder goed met de huid van dochter gaat. Ze klaagt over de gel die ze moet gebruiken (iets met Benzy...) ze krijgt er zo'n droge en dunne huid van en de puistjes zijn ook weer hevig aanwezig (ze is 2 weken geleden ongesteld geweest, dus dat is het ook niet) wel eet ze vaak chips en soms chocolade. Ik heb haar al gezegd dat ze dit eens een tijd niet moet eten, maar dat wil ze niet omdat anderen toch ook gewoon kunnen eten wat ze willen (ze is zo mager als een spijker dus die stok achter de deur heeft ze al niet)
Wij moeten sowieso nog een afspraak maken bij de huisarts omdat ze deze pil nu 3 maanden slikt en daarna zouden we evalueren. Het is hier toch wel op en af met haar huid. Ik ben wel van mening dat de pil het verbeterd heeft maar het is niet zaligmakend hier.

Maxime

Ook aan de pil

Mijn dochter is sinds vorig jaar aan de pil, toen was zij net 14,niet voor de huid, maar omdat zij graag regelmaat wilde in haar menstruatie en zij ontzettend last heeft van de menstruatie. Nu kan zij het in elk geval uitstellen en doorslikken als wij op vakantie gaan zodat zij volop kan genieten. Zij heeft ook last van haar huid, maar gebruikt nu Microginon 20, dat werkt misschien
niet echt bij huidproblemen.
Als zij helemaal aan deze pil gewend is vooral aan de regelmaat, dan wil ik met haar naar de huisarts voor evtl. eentje die beter werkt bij huidproblemen. Ik zelf heb heel lang Microginon 30 gebruikt en geen last meer van huidproblemen gehad. Geen idee of dat met d epil te maken had.Ik weet wel dat veel huidproducten vrij agressief kunne zijn voor de huid en ook kunnen beschadigen.

Puck

Puck

23-02-2010 om 13:43

Maxime

De twee stoffen die jij noemt zitten in bijna alle pillen

Maxime.M

Maxime.M

23-02-2010 om 13:47

Puck

het is een groen doosje en dit staat erop:
Ethinylestradiol/levonorgestrel 0.03/0.15 A

Maxime

Fransien

Fransien

23-02-2010 om 13:51

Kiezen uit verschillende kwaden

Tsja, het blijft lastig, acne is niet fijn, zeker niet als het leidt tot een flink gehavend gezicht, en medicijnen, zeker ingrijpende, wil je liever ook vermijden. Ga rustig met de huisarts praten, plan desnoods een dubbel consult in, en overleg rustig wat de opties zijn, desnoods met verwijzing naar de dermatoloog.
Sterkte met je dochter.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

23-02-2010 om 17:00

Huid

Ik zou als ik jou was soweiso met je dochter naar een dermatoloog gaan; die kan beter beoordelen welke behandeling tegen puistjes het beste is dan een schoonheidsspecialiste. Een dermatoloog kan ook bepaalde cremes voorschrijven die effectiever werken en daarnaast een goed huidverzorgingsregime adviseren. Kijk trouwens ook eens op de site van Paula's Choice: zij heeft fantastische huidverzorgingsproducten zonder poespas zoals parfum en bijzonder goede tips mbt huidverzorging. Ik zweer bij sommige van haar producten. http://www.paulaschoice-eu.com/

Pilmama

Pilmama

24-02-2010 om 21:02

Twijfels op tafel

Volgens mij ben ik er uit hoor. Ik denk dat ik (samen met dochter natuurlijk) alle voors en tegens met de huisarts bespreek. Insteek worden haar huidproblemen: wat adviseert hij daarvoor? Mocht hij niet uit zichzelf de pil als mogelijkheid aangeven, dan zal ik dat uiteraard in het gesprek inbrengen.
Maar het wordt dus iets anders dan naar de huisarts gaan en om de pil vragen. Ik kijk gewoon waar hij mee komt en dan kunnen we er altijd nog over nadenken. Dochter wil de pil erg graag, omdat ze het verrassende effect heeft gezien bij een vriendinnetje. Het is maar de vraag of het bij haar ook zo uitwerkt. Als voorbehoedmiddel is het (nog) niet nodig. Dat is verder nog helemaal niet aan de orde.
Heel erg bedankt voor het meedenken allemaal! Pilmama

Toch grappig

Herinner me opeens van toen ik een jaar of 16, 17 was op het VWO dat we aan meisjes meenden te 'zien' dat ze aan de pil waren omdat ze MEER puisten kregen!

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2010 om 01:00

Dochter

Mijn dochter, nu 17, is vorig jaar ook aan de pil gegaan. De schoonheidsspecialiste hielp niet. We zijn aanvankelijk heengegaan om nar de Diane pil te vragen, maar de huisarts vond die pil onnodig zwaar. Ik verbeeld me dat de puistjes minder erg zijn geworden. Soms was haar hele gezicht vlekkerig en naar mijn idee heb ik dat al een hele tijd niet meer in die mate gezien.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.