Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Arawen

Arawen

06-08-2012 om 16:55

To beugel or not to beugel

Even met jullie sparren, om mijn standpunt te bepalen... Zoon van 12 heeft geen beroerd gebit qua scheef staan en overbeet. Maar hij heeft wel op jonge leeftijd 2 kiezen moeten laten trekken. Tijdens het wisselen is er te weinig ruimte ontstaan voor het doorkomen van de vaste kiezen en daarom moest hij aan een beugel; om ruimte te maken.
Dus wij keurig naar de ortho, die zoon een buitenboordbeugel gaf en was slotjes onderin, om de benodigde ruimte te maken. We zijn nu een paar maanden verder en inderdaad, de hoektanden die er niet tussen konden komen nu door. Dus zijn we klaar.. zou je denken. Ondertussen heeft de ortho bedacht dat we voor een 'optimaal resultaat' eigenlijk nog door zouden moeten gaan met een volledige slotjesbeugel, boven en onder. Dan kunnen we het doorkomen van die hoektanden begeleiden en het beetje overbeet dat hij heeft ook nog corrigeren.
Tja.. da's weer een ander verhaal dan hij in het begin vertelde.. ik ben ondertussen bij onze tandarts geweest en het verhaal voorgelegd en die vond het niet zo nodig om zoon helemaal in de slotjes te laten zetten. Maar ja.. de ortho kan heel overtuigend zijn..
En heeft ie me min of meer voor het blok gezet. Moet de knoop doorhakken. Of zoon helemaal in de slotjes, of hij haalt 'alles' (de paar slotjes nu en de buitenboord-toestand) eruit en stopt met de behandeling.
En ik twijfel. Enerzijds was de behandeling bedoeld om de nodige ruimte te maken, en die is er nu, dus klaar. Daarnaast heeft zoon een was zwak gebit wat gaatjes betreft en ik zie me al jaren achter zijn vodden aanzitten met poetsen. Anderzijds, als die hoektanden nou inderdaad scheef doorkomen.. en ik gun mijn kind uiteraard ook een zo mooi mogelijke mond. Voel me zo'n ontaarde moeder als ik het niet doe. Alsof ik niet het beste voor mijn kind zou willen (een gevoel waar de ortho uiteraard flink op in speelt..)
Wat nu? Wat zouden jullie doen? Gaan voor optimaal, of stoppen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
sinas

sinas

06-08-2012 om 20:03

Begrijp ik nou goed

dat de ortho jullie eigenlijk een ultimatum stelt? Als je het niet doet stopt hij nu ook al met de huidige behandeling? Wat is dat voor rare ortho?
Het gebit van onze oudste stond erg slecht, er moest ook getrokken worden om ruimte maken. Maar het risico op gaatjes tussen die schots en scheven tanden was enorm. Dus hebben wij de knoop inderdaad op ja doorgehakt. Verder vind ik een beetje scheef niet zo erg. Als het maar geen gevolgen voor het gebit zelf verder heeft.
Maar ik zou me niet laten bedreigen in elk geval. Er zijn nog meer ortho's!

Tango

Tango

06-08-2012 om 21:32

Vind dit heel raar

Dat de orthodontist een ultimatum stelt of slotjes of nu alles eruit en de behandeling beeindigen. Als je nu de behandeling (voortijdig) beeindigd kan alles dat je recht hebt laten zetten wel weer scheef gaan staan. Ben je terug bij af. Dat kan de bedoeling toch niet zijn? Kun je geen informatie in gaan winnen bij een andere ortho? Een second opinion om te zien wat hij/zij erover zegt. Ik kan me voorstellen dat het lastig is deze beslissing zelf te nemen. Maar deze ortho vind ik wel een beetje verkeer bezig.

Belachelijk

Ik zou eisen dat hij de huidige behandeling afmaakt - als de slotjes eruit gaan, zal hij sowieso een spalkje krijgen achter zijn tanden om ze recht te houden (ik heb dat al 15 jaar en er geen gaatjes oid van gekregen) - en een losse beugel voor de eerste periode.

Weigert de ortho dit al, dan is hij jullie geld zeker niet waard en zou ik gewoon weggaan - wel even checken of je bij een ander terechtkan. Die kan evt zelfs de huidige beigel 'overnemen'?

Als die hoektanden nu raar komen te staan, is daar altijd weer iets op te verzinnen.
Bij mij werd een gat dichtgetrokken dmv slotjes en een half jaar nadat ze eraf gingen, was het gat half teruggezakt. Ik zit daar totaal niet mee..

Tot zover mijn 5 cents. Ik zou me zeker niet voor het blok laten zetten!!

Kaaskopje

Kaaskopje

06-08-2012 om 22:48

Ik weet niet of het kan

maar kun je niet naar een andere ortho voor een second opinion?

Vic

Vic

06-08-2012 om 23:23

Second opinion

Ik zou voor een second opinion gaan. Mijn oudste heeft ook geen kaarsrecht gebit maar zowel de tandarts als de orthodontist vonden het goed genoeg staan. Het staat ook niet schots en scheef, maar de voortanden staan een klein stukje uit het rijtje. Als ze het zelf had gewild had ze van mij wel een beugel gemogen, maar (gelukkig) vindt ze het ook best zo.

Hoe denkt zoon erover?

Vind hij het een probleem als zijn tanden niet perfect recht staan?
Je bent geen ontaarde moeder, die ortho is zelf een beetje ontaard. Als jullie geen noodzaak zien voor verdere behandeling laat je het toch gewoon hierbij? Niet druk maken om wat de ortho zegt, die denkt alleen aan zijn eigen portemonnee.

Op z'n zwankezwaan

Toen de tandarts hier de uitspraak deed dat "ze misschien alleen maar een beugel hoefde om de zaak helemaal recht te krijgen om dat het in principe wel goed staat" hebben we meteen al gezegd dat er dan niet gebeugeld wordt. Alleen als het nodig is, wordt er gebeugeld, anders niet.

Ortho's slaan soms wat door

In hun perfectionisme.

Hier ook behandeling gestaakt omdat wij het goed vonden staan, anders had de ortho er nog dik een half jaar aangeplakt.

Klant is koning hoor, jij bent de patient (nou ja, je kind), jij betaalt de rekening. En wie betaalt, die bepaalt.
De ortho kan je advies geven maar het is aan jou om daarmee in zee te gaan.

Wat je ortho doet vind ik niet netjes, ik zou voor een 2nd opinion gaan.

Enne... als over een paar jaar blijkt dat eea toch niet naar wens is, kan je zoon alsnog beslissen om te beugelen. Als het om een klein verschil gaat zou ik niet aan het dreigement van deze ortho meewerken.

Dat was voor mij ook altijd de reden om zelf mee te gaan in de behandelkamer. Ik wilde weten wat er gedaan en gezegd werd. Ik wilde het volgen. Dat is toch wat anders dan wanneer je kind alleen gaat (wat tegenwoordig normaal is)en nadien niet meer precies weet wat er afgesproken is.... Wat de ortho daarvan vond boeide me geen seconde.

Fiorucci

Fiorucci

07-08-2012 om 13:00

Ik zou...

Ik zou de boel eruit laten halen, mits hij een draadje achter de tanden plaatst. Dan aankijken hoe het gaat met die hoektanden. Beugelen kan altijd nog hoor,mijn zus van 40 heeft nu ook een beugel vanwege twee scheve tanden.

Arawen

Arawen

07-08-2012 om 13:27

Second opinion

Dank dames, tot zover. Ik voel me inderdaad door de ortho voor het blok gezet. Of ik laat de afspraak die we voor eind augustus hebben staan, en dan krijgt zoon dus volledig slotjes, of ik bel en geef aan dat dat niet door gaat en dan wordt alles eruit gehaald. Dat was de keuze die ik kreeg.
Overigens staat in het originele behandelplan dat de onderkaak eventueel geheel in de slotjes zou worden gezet, maar over de bovenkaak is nooit gesproken. Blijkbaar veranderd ortho's mening met de tijd.
Over die second opinion heb ik ook gedacht, het is tenslotte best een beslissing; nog minstens 1,5 jaar beugelen (met alle kosten van dien) of nu zo maar stoppen. Maar wanneer ik de website van de ortho's in onze buurt check, ben ik daarvoor ook nog zeker zo'n EUR 75 kwijt. Die de verzekering niet vergoed. Leuk..

Afspraak laten staan

Ik zou dan de afspraak laten staan en meegaan met je zoon wanneer die afspraak is. En tijdens de afspraak melden wat je vindt en wat JOUW planning is. Of dat nu het een is of het ander of een compleet andere planning die jouw en je zoon beter past.

Jij bepaalt. Niet de ortho, ga het gesprek met hem aan en laat je niet dwingen. Natuurlijk kan het originele behandelplan wijzigen, maar dan wel in overleg met jou.

sinas

sinas

07-08-2012 om 16:37

Toch second opinion

Ik vind 75 tov een behandeling die waarschijnlijk dubbel zo duur gaat uitpakken wel redelijk. Ja, het is even veel geld, maar dat is die beugel ook. Of vergoed je verzekering dat wel volledig?

bertje1

bertje1

07-08-2012 om 22:13

Rare ortho

klant is koning, toch.

Fiorucci

Fiorucci

08-08-2012 om 08:10

Nou....

Het kan natuurlijk wel dat gaandeweg een ortho het plan wat bijstelt, afhankelijk van hoe een en ander verloopt,bedenk ik me nu,dat is bij een van mijn kinderen ook wel gebeurd.
Maar de manier waarop het gebracht wordt, is gewoon lomp.

Henriette123

Henriette123

08-08-2012 om 10:37

Stoppen

Dochter heeft vanaf haar achtste ongeveer 6 jaar een beugel gehad.Dit was noodzakelijk ivm. gedraaide tanden ten gevolge van een gespleten gehemelte.Toen ze een jaar of 14 a 15 was, kon ze kiezen voor het nog verder perfectioneren van haar gebit.Zij en wij waren meer dan tevreden met het bereikte resultaat; namelijk een mooi recht gebit. De behandeling is toen zonder problemen verder gegaan op de manier die wij wilden Namelijk alleen een losse beugel om het bereikte resultaat vast te houden.(Voor haar was een spalkje geen oplossing) Nu ze 22 is heeft ze nog steeds een mooi gebit. Als je zoon ook tevreden is, zou ik stoppen. Jij bent de klant. Wij hoefden niets zelf te betalen, maar dat was voor ons geen argument om maar door te beugelen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.