Gezondheid
maxy
08-11-2010 om 10:26
Tracheostoma
Schoonmoeder, over wie ik een week of 4 geleden postte, wordt deze week gekeurd of zij sterk genoeg is voor een tracheostoma. Niet om te beademen, maar om 3 keer daags uit te zuigen en zo 4 keer per week een bronchoscopie te voorkomen. Zonder de tracheostoma is het wachten op de volgende crisis en haar overlijden. Dit kan (zonder garantie)verlichting brengen en wellicht wat uitstel. Nu vraag ik me af: als een verpleegkundige dan thuis zal uitzuigen: hoe weet je dan of je in de goede long zit? Heb al op google gekeken, plaatjes bestudeerd maar kan het niet echt vinden hoe je nu weet dat je in de linkerlong zit ipv in de rechter.
Stel de verpleegkundige zit in de rechter ipv de linker en denkt: het valt wel mee met dat slijm vandaag, dan loopt de linker natuurlijk versneld vol als die niet goed geleegd is.
Kobalt
08-11-2010 om 13:08
Uitzuigen
Het uitzuigen via een tracheostoma is een voorbehouden handeling. Dat betekent dat verpleegkundigen het alleen mogen doen als ze er een speciale opleiding voor gevolgd hebben. Hier staat het protocol, bij 8.07.
http://www.trazor.nl/client/1/default.asp?websiteid=1&contentid=60&hoofdid=23&pagetitle=Prot._voorbehouden_&_risicovolle_hand._
Voor zover ik begrijp, zuig je tot ongeveer tien centimerter onder de stoma uit. Dan ben je ongeveer op de hoogte van de vertakking van de trachea. Je gaat dus niet naar de linker- of de rechter long met de canule.
De luchtpijp wordt, als de linker en de rechter samenkomen, opeens een heel stuk breder. Dat is de plek waar het slijm blijft liggen bij patienten die het zelf niet kunnen ophoesten.
Sterkte
Kobalt
08-11-2010 om 13:51
Afwegen
Maxy, ik denk dat het een kwestie van afwegen is. Als jouw schoonmoeder in het ziekenhuis moet zijn, is de kans op infecties sowieso vele malen groter dan thuis.
Dus hoewel thuis het uitzuigen misschien minder effectief is, de kans op infecties zal daar wel kleiner zijn. En dat weegt dan weer tegen elkaar op?
Het lijkt mij nogal wat om iedere keer een bronchoscopie te moeten ondergaan. Dan is uitzuigen via een tracheostoma veel patientvriendelijker.
m ik
08-11-2010 om 14:42
Verschillende verpleegkundigen
Hoi Maxy, ik ben zelf niv. 4 verpleegkundige en heb weleens tracheostoma's uitgezogen. Inderdaad op de manier die Kobalt beschreef, dus tot de vertakking.
Als er echter dieper uitgezogen dient te worden, zoals bij jouw moeder de bedoeling is begrijp ik, dan komt er een verpleegkundige van het specialistische team. Ze zijn daarin geschoold om dieper uit te zuigen.
Misschien is het een idee om na te vragen bij de thuiszorgorganiastie of zij ook zo'n specialistisch team hebben en uit te leggen dat je moeder dieper uitgezogen dient te worden.
m ik
08-11-2010 om 20:16
Tja
dat weet ik dus eerlijk gezegd niet. Ik ben er zelf niet bij als de specialistische verpleegkundige komt. En heb er nooit aan gedacht hoe dat dan zit. Zal het eens vragen als ik ze weer eens spreek. Maar ja, daar heb jij (nu) niets aan !
Is het handig om eerst eens bij de longarts na te vragen wat de precieze bedoeling is? Of het ver genoeg is om tot de aftakking uit te zuigen of niet? Misschien bellen met de poli??
=maartje=
08-11-2010 om 21:19
Snap iets niet
Ik heb niet gevolgd wat je schoonmoeder heeft, maar mijn dochter heeft een tracheastoma. Mij is altijd verteld dat het niet te zeggen is hoe vaak iemand uitgezogen moet worden op een dag. Er moet dus altijd iemand in de buurt zijn die dit kan (of ze kan het zelf natuurlijk). Ik ben wel benieuwd waarom ze er zo zeker van zijn dat dat 3x per dag is. Bij mijn dochter zijn er dagen dat we haar niet uitzuigen en dagen dat we haar vaker uitzuigen.
Overigens is het niet verstandig dieper uit te zuigen dan het canule buisje wat in de luchtpijp zit. Als je dieper uitzuigt kan je wondjes met bijbehorende bloedingen veroorzaken.
Sterkte!
=maartje=
08-11-2010 om 22:02
Aha
Dan snap ik het. Dan is een trachea inderdaad erg nuttig. Ze zal wel vaker uitgezogen moeten worden, maar dan zal ze ook weer meer lucht krijgen. Maar ik wist ook niet dat ze 24 uurs zorg zou krijgen, dat is wel prettig. Hoe vervelend het ook allemaal is, ze zal er wel iets van opknappen.
Om de diepte van uitzuigen hoef je je geen zorgen te maken. Ze meten de lengte van het buisje (van de canule) wat in de luchtpijp gaat en vaak zetten ze dit lengte-streepje op het uitzuigapparaat. Zo kan iedereen de lengte van het uitzuigslangetje afmeten, voordat je uitzuigt. Snap je het nog? Maar ervaren verpleegkundigen en 'ervaringsdeskundigen' doen dit op gevoel en dan meet je het eigenlijk niet meer af.
Overigens was de canule bij mijn dochter inderdaad levensreddend!