Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Uitslag ogentest orthoptist; wat is normaal?

Mijn dochter van bijna 3,5 jaar is afgelopen week naar de orthoptist geweest. Dit omdat ze de ogentest van het CB niet haalde. De orthoptist constateerde een afwijking van -2.0 aan het ene oog en -3,5 aan het andere oog. We moeten nu een aantal weken het goede oog afplakken, een paar uur per dag.

Als ik zo eens lees in het forumarchief zie ik vooral kinderen met oogafwijkingen in de +. En niet in de -

De meeste kinderen hebben toch sowieso ook nog een bepaalde afwijking?

Wat is normaal? Is de - afwijking van mijn dochter normaal? Trekt dit nog bij of zal zij op termijn toch nog een bril moeten (wat ik overigens totaal geen probeem zou vinden)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jesse_1

Jesse_1

13-04-2010 om 20:11

Niets is normaal

Laat ik vooropstellen dat ik een leek ben.
Een 'lui' oog betekent dat door een sterkteafwijking tussen de ogen het 'luie' oog steeds minder zijn best zal gaan doen en dus verder achter zal gaan lopen. Dit kan zowel bijziendheid als verziendheid zijn.
Wat ik op internet lees: Hoe groter het verschil in zicht tussen beide ogen, hoe meer uren per dag het beste oog moet afgeplakt worden. Indien een brilcorrectie nodig is moet die zeker gedragen worden gedurende de periode van het afplakken.
Succes, Jesse

essanlau

essanlau

14-04-2010 om 13:12

Afwijkingen

Hoi,

Ook ik ben een leek, maar wat de ik me kan herinneren van wat de ortoptist mij vertelde is dat kinderen geboren worden met + afwijking , ik dacht dat dat rond de 6 jaar dan is gegroeid tot 0. Mijn zoon van nu ruim 3 heeft al 0 dus zal over een paar jaar waarschijnlijk ook aan de bril moeten. Tot 6 kunnen ook de luie ogen ontstaan volgens mij, dit heeft mijn zoon nog niet, maar wordt wel in de gaten gehouden.

De precieze leeftijden weet ik niet meer, dit is mij een jaar geleden vertelt.

Groetjes
Esther

~~esther~~

~~esther~~

17-04-2010 om 17:56

Mijn ervaring

Mijn meisje van 3,5 was ook bij de oogarts (om na te kijken of ze misschien een scheel / lui oog had). Geen scheelheid of zo, maar er werd wel een lichte minafwijking gevonden. De oogarts zei dat dat betekende dat de kans dat ze op de duur een bril nodig ging hebben wel wat hoger was (geen verrassing - dubbel erfelijk belast), en dat we in de gaten moesten houden of ze alles nog goed leek te zien.

Dus dat lijkt erop dat de kans dat jouw dochter een bril moet ook wel verhoogd is. Zeker omdat -2/-3,5 al een behoorlijke afwijking is: het is niet genoeg als het niet erger wordt, het moet echt bijtrekken.

Annet

Annet

17-04-2010 om 19:52

Mijn vermoedens

Jonge kinderen hebben meestal een +. Jouw kind heeft - met een groot verschil tussen beide ogen.
Ik denk dat het doel van afplakken is het verschil tussen beide ogen bij te laten trekken.
Het lijkt mij dat die bril er zeker aan komt (en voor haar ook veel prettiger kijken wordt).
Bel anders nog met vragen naar de specialist. Waarom afplakken? Wat zijn de verwachtingen?

semd

semd

19-04-2010 om 16:24 Topicstarter

Bedankt

Bedankt voor jullie reacties. Het afplakken is bedoeld om te kijken of het verschil tussen beide ogen opgeheven kan worden. Dochter leest de plaatjes met het ene oog beduidend beter dan met het andere. Overigens komt een lui oog veelvuldig voor in de familie, dus gek is het niet.

Waar ik me achteraf over verbaasde was de min-afwijking, terwijl je eerder een plus afwijking zou verwachten, aangezien alle kinderen daarmee geboren worden.

De orthoptist deed hier niet dramatisch over en sprak ook niet over een enorme afwijking, terwijl ik nu het idee heb dat het best behoorlik is. In ieder geval plakken we nu 10 weken lang het oog af, en hebben we dan weer een afspraak. Ik zal dan ook meer doorvragen naar haar oogafwijking en de noodzaak voor een bril.

memmie

memmie

19-04-2010 om 20:07

Zoals mij verteld is

Mijn zusje heeft op 9 jarige leeftijd een bril gekregen en had toen -2 (nu is ze 26 en heeft -5) voor haar ging er een wereld open toen ze een bril kreeg.

Ik zelf heb op 16 jarige leeftijd een bril gekregen + 2 en nu heb ik nog een bril van + 0,75 (en een - cilinder)
Toen mijn + sterkte steeds minder werdt heb ik gevraagt hoe dat kon, mij werdt toen verteld dat alle kinderen met + sterkte worden geboren en dat op teduur op 0 hoort uit tekomen dat kon tot een jaar of 20 zei hij.

Dus als ik het zo lees is een bril voor je dochter zeer warschijnlijk en denk voor haar ook prettige

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.