Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Mirjam

Mirjam

07-09-2009 om 14:29

Vaccinatie mexicaanse griep: wat zouden jullie doen?

Ik wil absoluut geen paniek zaaien, maar ik kom er niet uit...Nog een paar weken en dan valt'ie op de mat: de oproep voor de griepprik! Gevolgd door de oproep voor de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep!

Allemaal niet zo'n probleem als ik niet zwanger zou zijn!

Wat zouden jullie doen? Las in een artikel dat de helft van de zwangeren in Engeland zich NIET laat enten omdat er onvoldoende bekend is over de evt. gevolgen voor het ongeboren kind...

Ben erg benieuwd naar jullie (nuchtere...of misschien wel niet...) reacties!

Mirjam

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Minet

Minet

07-09-2009 om 14:38

Mirjam

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-gezondheid/40014-zwangere-vrouwen-mexicaanse-griep-risicos-risicogroep.html

De Gezondheidsraad adviseert vaccinatie aan te bieden aan bepaalde zwangere vrouwen - 17 augustus 2009
De Gezondheidsraad vindt het op dit moment niet nodig om alle Nederlanders in te enten tegen de Mexicaanse griep (H1N1).
Men adviseert vaccinatie aan te bieden aan de volgende (risico-)groepen, zoals de groep mensen die jaarlijks een oproep krijgt voor de seizoensgriepvaccinatie. Dit betreft mensen met een medisch risico en alle 60-plussers. Wat betreft zwangere vrouwen, adviseert de gezondheidsraad om zwangere vrouwen uit een medische risicogroep, maar dan alleen tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap, in te enten. Voor zwangere vrouwen die niet tot een medische risicogroep horen, bevelen de deskundigen geen vaccinatie aan. De Gezondheidsraad kiest er niet voor alle zwangere vrouwen te laten vaccineren, aangezien er over de bijwerkingen nog te weinig bekend is. (Bron: RIVM)

Minet

Minet

07-09-2009 om 17:18

In jouw geval

zou ik me wel laten inenten. Je zit in een risicogroep, en je bent in je tweede trimester, dus kindje is in aanleg al af.

mar-ank

mar-ank

07-09-2009 om 17:31

Nog niet

Ik denk dat ik de beslissing voorlopig nog niet zou nemen. Tegen de tijd dat de inenting is (november) is het waarschijnlijk wel duidelijker wat voor omvang deze grieppandemie in ons land zal krijgen (denk ik). Als het meevalt zou ik de prikken niet doen. Maar als het inderdaad zo is dat het halve land plat ligt, scholen gesloten zijn en ziekenhuizen overvol (ik kan het me eerlijk gezegd nauwelijks voorstellen) dan zou ik het wel doen. Je kindje heeft er ook niets aan (in tegendeel) als jij wel ziek wordt en onverhoopt complicaties krijgt, in het ziekenhuis terecht komt, etc.

Ik ben zelf niet zwanger, maar val wel in de risicogroep (astma), dus moet zelf ook een keuze maken. En ik ben er ook nog niet helemaal uit, al hoef ik alleen voor mijzelf de keuze maar te maken (is toch een stuk makkelijker denk ik).

Sterkte met het nemen van de beslissing, en heel veel gezondheid voor jou en je kindje toegewenst!!

Kari1

Kari1

07-09-2009 om 20:50

Overwegingen

mar-ank, wat heeft "het halve land plat ligt, scholen gesloten zijn en ziekenhuizen overvol" te maken met je beslissing om de vaccinatie al of niet te gaan halen? Je behoort tot een risicogroep en je haalt daarom ook de "gewone" griepprik neem ik aan. Het is te verwachten dat het risico op het krijgen van de mex-griep iig hoger zal zijn dan het jaarlijkse risico op het krijgen van de algemene wintergriep. Als je daarvoor wel de vaccinatie haalt is het onlogisch om dat niet te doen voor de mex-griep.
"Tenslotte, ze raden het niet aan voor vrouwen die niet in de risicogroep vallen omdat er over de bijwerkingen weinig bekend is." Mensen die niet in een risicogroep vallen hebben voor hun eigen gezondheid een vaccinatie niet hard nodig. Een week een goeie griep (de gewone of de mex) is niet leuk maar te overkomen. Of je als overheid dan tóch anderen buiten de risicogroepen wilt vaccineren, heeft te maken met afwegingen die de verspreiding betreffen. Bevolkingsargumenten dus en geen individuele argumenten. Tot nu is de afweging om niet buiten de risicogroepen te vaccineren. Dat heeft niets met bijwerkingen te maken.
Dat er nog weinig bekend is over de bijwerkingen of de gevolgen voor het ongeboren kind, tja dat kan niet anders. Het vaccin ís er nog niet eens. Er kan dus helemaal nog niets zeker over bekend zijn. Men kan er wel al een theorie over hebben. En die is dat het niets meer of minder is dan een griepvaccin, zoals er al jaren iedere winter een griepvaccin gemaakt wordt voor de gewone griep. En er is geen reden om te bedenken dat het vaccin tegen het h1n1 virus heel erg anders zou zijn in bijwerkingen of gevolgen.
http://www.rivm.nl/cib/themas/nieuwe-influenza/faq-vaccinatieveiligheid.jsp
Kari

mar-ank

mar-ank

07-09-2009 om 21:04

Kari

Volgens mij is het dus nog maar de vraag of het risico op het krijgen van deze griep groter is dan op het krijgen van de gewone griep. Dat zeggen ze, maar voorlopig is dat (hier in Nederland) nog helemaal niet zo. Daarom zou ik dus wachten. Als het dan inderdaad zo blijkt te zijn dat de kans toch groot is het op te lopen, zou ik voor de vaccinatie kiezen. Dan is het risico van het krijgen van de griep (en mogelijke gevolgen daarvan) groter dan mogelijke risico's op bijwerkingen van het vaccin. Maar als het allemaal een storm in een glas water blijkt te zijn, of in ieder geval geen epidemische vormen aan neemt, dan kan ik me voorstellen dat je het risico op bijwerkingen niet wilt lopen als je zwanger bent. Maar daarover zou ik in dat geval informatie gaan inwinnen bij bv huisarts of (in mijn geval) longarts.
Waar het mij vooral om ging is dat je je er volgens mij op DIT moment nog niet al te druk om moet gaan maken, maar dat beter uit kan stellen tot het vaccin er daadwerkelijk is en je zicht hebt op de omvang van de epidemie.

Kari1

Kari1

07-09-2009 om 21:28

Dat snijdt hout

"Als het dan inderdaad zo blijkt te zijn dat de kans toch groot is het op te lopen, zou ik voor de vaccinatie kiezen." Dat is idd een consistente en logische gedachtegang. Als je verwacht dat er maar weinig mensen in Nederland de mex-griep gaan krijgen dan is de besmettingskans niet hoog en zou je vaccineren kunnen skippen. Dat lijkt me trouwens nog een lastige beslissing. Want wanneer is neem je de beslissing dat die kans (te) groot is om het zonder vaccinatie te doen? In de orde van grootte van de gewone griep? Meer? Minder? Welke factor meer of minder? En hoe weet je wanneer het zover is?
Ik ben blij dat ik niet in een risicogroep zit!
Kari

mar-ank

mar-ank

07-09-2009 om 23:09

Klopt kari

Je hebt helemaal gelijk, het blijft een hele moeilijke afweging. Toen ik een paar jaar geleden 'alleen nog maar allergieën' had, vond ik een gewone griepprik grote onzin; af en toe de griep kan toch niet zo erg zijn. Tot ik twee jaar geleden de griep kreeg, heel ziek ben geweest, en nog maanden zoet met de nasleep daarvan. Toen bleek dat ik astma heb, en sindsdien wil ik graag de griepprik. En doe mij ook de prik tegen de mexicaanse griep maar.
Maar ik kan me voorstellen dat de afweging anders zou zijn als ik nu zwanger was. En ik kan me helemaal voorstellen dat je je dan nog meer zorgen maakt over deze griep, en dat je niet weet wat je moet doen. Maar dan is het goed (denk/hoop ik) als een buitenstaander je vertelt rustig te blijven en het nog even aan te zien voor je de knoop doorhakt. Dat hoop ik dan maar in ieder geval... En als je het echt niet meer weet; praat met je huisarts, verloskundige en/of specialist. Nog tijd genoeg voor je de knoop moet doorhakken.

Kari1

Kari1

08-09-2009 om 08:37

En vooral moeilijk

De afweging is vooral moeilijk omdat het over verwachtingen gaat. Net als bij de gewone wintergriep. Daar verwacht men ieder griepseizoen een bepaald aantal gevallen, en verwacht men een bepaald virus. Op die verwachting wordt het vaccin gemaakt en wordt er gevaccineerd. Als je gaat zitten wachten van: eerst maar eens zien wat er nou echt in de praktijk gaat gebeuren - dan ben je te laat.
Bij de mexgriep is het virus al bekend, het aantal gevallen is een verwachting. Die verwachting is nu dat het er meer zullen zijn dan bij de gewone wintergriep. Als mensen die verwachting niet geloven, of verwachten dat die verwachting nog wel flink naar beneden zal worden bijsteld (niemand weet het immers 100% zeker, er zijn geen kristallen bolletjes) dan kan de gedachtegang zijn om te wachten met vaccineren. Maar je zult nooit kunnen afwachten om te zien wat de praktijk brengt, dan ben je te laat. Je zult altijd moeten beslissen op verwachting, op onzekerheid dus.
Kari

Jacoline29

Jacoline29

08-09-2009 om 11:53

zou het wel doen als ik zwanger zou zijn in 2e trimester.
Alle 3 mijn kinderen zijn astmatisch,dus die laat ik ook voor de mex griep inenten,aangezien ze iedere winter ondanks de griep prik evengoed nog bronchitis of longontstekingen hebben,maar niet meer zo ernstig dat ze opgenomen moeten worden.Die prik werkt bij hun wel,ze zijn wel minder ziek.

Kari1

Kari1

08-09-2009 om 12:02

Mirjam

Als je niet in een risicogroep valt dan zou je van vaccinatie kunnen afzien. (Of je kunt denken: mooi, presentje van de BV Nederland, ik krijg gratis wat een ander misschien zou willen maar niet krijgt . Vraag nog eens goed na bij je HA op welke grond hij je in een risicogroep heeft ingedeeld.
Maar dat afzien van vaccinatie geldt dan zowel voor de gewone als voor de mexgriep, het zijn verschillende griepen met verschillende vaccinaties. "Als het hele Mexicaanse griep verhaal niet had gespeeld had ik de griepprik overigens dit jaar \'gewoon\' overgeslagen", dat klinkt weer wat krom.
Kari

Hillary

Hillary

08-09-2009 om 13:50

Doen

Tegen de tijd dat die vaccinatie er is is er misschien iets meer duidelijk over de omvang en de gevolgen, misschien heb je hem dan zelfs al gehad. Tenzij het echt met een sisser blijkt af te lopen zou ik het wel doen denk ik. Geven ze die vaccinatie overigens gemakkelijk als je niet tot de risicogroepen behoort? Ik neem aan dat je hem zelf moet betalen, dat vind ik dan niet zo'n probleem, maar wil de huisarts hem wel geven dan? Ik overweeg het voor mijn oudste zoon, hij is in het voorjaar 2x achter elkaar ziek geweest en in totaal daarmee 6 kg afgevallen (van 36 naar 30 kg), hij was dusdanig ondervoed dat hij niet meer wakker kon blijven. We hebben er heel hard aan moeten werken, maar hij is nu weer terug op zijn oude gewicht, inmiddels zijn we 5 maanden verder. Officieel heeft hij nog steeds ondergewicht, want intussentijd is hij natuurlijk wel langer geworden. Vermoedelijk was de tweede keer dat hij ziek werd het Pfeiffer en ik vind hem nog steeds niet zo fit als een half jaar geleden. Heb ook begrepen dat je van de Mex/griep heel veel afvalt en dat kan nu dus even niet. Ga denk ik binnenkort eens een afspraak met de huisarts maken om het te bespreken.

Tijgeroog

Tijgeroog

08-09-2009 om 15:14

Griepprik

M'n zoontje kreeg 2 jaar terug ook een oproep voor de griepprik. Bij navraag bij de huisarts bleek dat dat door "het systeem" kwam: hij had een klein jaar eerder een astmatische aanval gehad en daarvoor eenmalig bepaalde medicijnen gekregen. Echter, als je die medicijnen krijgt wordt er in de computer iets aangevinkt waardoor er automatisch elk jaar een oproep komt. De huisarts vond het niet nodig, dingetje is uitgevinkt en nooit meer een oproep gezien.
Dus ik zou even overleggen met de huisarts.

mar-ank

mar-ank

08-09-2009 om 16:13

Hillary

Ik zou zeker met de huisarts overleggen. Misschien staat hij al wel op de lijst, maar het kan er ook wel eens door glippen. Bij mij was astma geconstateerd, maar ik kreeg geen oproep. Toen ik belde om te vragen of ik dat zelf moest regelen of dat astma niet automatisch een griepprik betekende, mocht ik meteen komen en ben ik alsnog op de lijst geplaatst. Het was een foutje geweest.
En ik zou niet te lang wachten met informeren. Want ALS de boel straks uit de hand loopt, dan wil iedereen opeens op die lijst natuurlijk. Dat kan je maar beter voor zijn!

liora

liora

08-09-2009 om 16:15

Ik wil ook een prik

Hoi,

Ik wil graag een vaccinatie, omdat ik alleenstaande moeder ben met twee kinderen waarvan 1 een baby is. Als ik ziek wordt, dan is het hele gezin ontwricht.

Zou ik om die reden een vaccinatie kunnen krijgen? Ga mijn huisarts maar eens bellen, maar als iemand het weet?

Liora

mar-ank

mar-ank

08-09-2009 om 19:31

Liora

Ik denk het niet. Ik denk dat je echt een lichamelijk risico moet lopen voor je op de lijst komt. En als je normaal geen griepprik neemt, waarom deze dan wel? Als je gewoon gezond bent, loop je waarschijnlijk niet meer risico. En dat je gezin ontwricht wordt als jij ziek wordt; ja, maar dat is bij iedere ziekte zo, en zo kan iedereen wel een reden bedenken.
Maar ik begrijp je zorgen wel hoor! Het probleem is alleen dat iedereen door alle media aandacht bang gemaakt wordt, terwijl dat volgens mij helemaal niet nodig is. Als je kijkt hoe deze pandemie zich wereldwijd ontwikkelt, is het niet heel veel ernstiger dan een normale griep. En ja, er vallen doden, maar niet zo heel veel meer dan bij een normale griep. En de mensen die dood gaan zitten dus meestal in een risicogroep en daarom worden die ingeënt, en niet iedereen.

En zoals Pelle al schreef; de gewone griepprik kan iedereen tegen betaling krijgen.

Moeilijk.........

Ik vind het een moeilijk iets....

Normaal gesproken zal ik zeggen, van ik hoef die vaccinatie niet.
Ben gezond, geen extra risico`s dus.
Wanneer ik die griep zal krijgen.....okee, uitzieken, misschien ook de rest van gezinsleden, en na een paar dagen komt er wel weer leven in huize erra.

Maar aan de andere kant.....

Bij mijn moeder is longkanker met uitzaaiingen geconstateerd, en gaat volgende week de chemo in.
We weten dat het zwaar gaat worden, haar hele afweersysteem zal aangetast worden.
Zieke, grieperige mensen moet ze vermijden.
Mijn vader is zwaar longpatient, dus die is ook in zijn doen en laten beperkt.

Wanneer er dus bij mij in mijn gezinnetje griep is, mag ik niet naar moeders.
Houd dus in, dat ik haar niet kan steunen in evt. moeilijke tijden.

Bij mijn schoonmoeder had ik destijds ook dit probleem, zij was jarig, mijn man en ik waren grieperig, mochten die avond niet bij haar op bezoek komen in ziekenhuis.
Smorgens vroeg kregen we telefoon van ziekenhuis, wilt u komen het gaat niet goed, helaas kwamen wij te laat.

Mijn grootste angst is dus de mexicaanse griep.....wij kunnen die niet in de familie gebruiken.

Moeders mag overigens ook die vaccinatie niet, want dan is haar lichaam te verzwakt......

mar-ank

mar-ank

09-09-2009 om 12:12

Erra

val jij niet in deze groep?:

Gezinsleden en verzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep

Die worden ook ingeënt namelijk.

Gebeld

Ik heb dus idd. de huisarts gebeld.
Volgens haar is er nog niet bekend wie er voor een vaccinatie in aanmerking komen.
Maar waarschijnlijk ik niet.
Ze heeft wel mijn vraag genoteerd, en mocht er vaccinatie overblijven, dan zal ik gebeld worden van hoe of wat.

Ze kwam nog met een voorstel, waar ik gelijk iets had van ja wat moet ik hier mee.
Mijn moeder mag dus die vaccinatie niet, dus dan kon ik aan haar huisarts vragen of ik haar vaccinatie kan krijgen.

Nog zoiets leuks...... eind november is hier de vaccinatieperiode...... als half nederland dus al plat ligt.

We zien het wel............

Maar...

Als je gaat afwachten hoe erg het is, wie zegt dan dat je dan nog de tijd hebt om de prik te gaan halen? Misschien ben jij wel een van de eersten die plat gaat. En het zijn twee entingen, dus het zal even duren tot het allemaal werkt. Kortom, áls het straks echt erg blijkt te zijn, dan ben je waarschijnlijk te laat met je inenting. Uitstellen betekent dus in feite gewoon de prik niet halen.

O gut dat zakdoekje (ot)

Ik nies al mijn hele leven een keer of 5-10 per dag. Ik ben verder niet verkouden of ziek of wat dan ook, niets aan de hand, kennelijk heb ik gewoon een wat gevoelig afgestelde niesreflex. Als ik bijvoorbeeld naar buiten ga in fel licht, dan is het binnen een paar seconden raak. Maar ook gewoon op willekeurige momenten. Het betekent helemaal niks, maar de afgelopen weken zijn er continu mensen die het heel grappig vinden om dan verschrikt weg te duiken en terug te deinzen en zo. Heel leuk...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.