Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Dochter

Dochter

26-09-2008 om 11:35

Vader kan na operatie niet plassen

Hoi,
Even onder een andere nick.
Mijn vader heeft van de zomer een hartoperatie gehad en is ook onder behandeling voor prostaatkanker. Het is goed gegaan met de bestralingen en de triple bypass aan zijn hart. Echter hij heeft sindsdien een slangetje in zijn penis omdat hij niet zelf kan plassen. Het is de verwachting dat het over een tijd weer vanzelf moet terugkomen en anders is er nog de mogelijkheid van een operatie blijkbaar. Mijn vader vindt dat slangetje heel vervelend. Hij is nog aan alle kanten aan het herstellen (is in de 70) dus misschien mogen we er ook nog niet teveel van verwachten. Maar nu zit ik te denken of iemand misschien bekend is met een methode om dat plassen te 'oefenen' of zo. Tja, het is maar een idee. Hij is uiteraard onder behandeling van hartspecialisten en een uroloog. Iemand ervaring mee dat het vanzelf weer goedkwam?

Groetjes,
Liefhebbende Dochter

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Oorzaak?

Hoi Liefhebbende Dochter,

Wat is de oorzaak van het niet kunnen plassen? Is dat ook onderzocht? Niet kunnen plassen na een dergelijke operatie kan, heb ik mij (leek) laten vertellen, voorkomen. Maar niet kunnen plassen door een vergrote prostaat kan ook. Bij de eerste is het meer een spierkwestie, bij het andere is er sprake een obstructie van de urinebuis.
Ik neem aan dat je vader onder behandeling is van een uroloog? Wat zegt hij/zij ervan? Heeft hij ook medicatie gehad om het plassen weer op gang te brengen na de operatie?
Ik kan me voorstellen dat een catheter heel vervelend is. Niet kunnen plassen is ook vervelend (ben ervaringsdeskundige ). De poli waar ik altijd kom is, en de uroloog dus ook, gespecialiseerd in bekkenbodemproblematiek (oa incontinentie, maar ook retentie), ook bij mannen. Misschien is het verstandig om nog eens met de uroloog te overleggen wat de verwachtingen zijn? Misschien is bekkenbodemfysio iets voor hem? Vervelend van een verblijfscatheter is ook dat je vader helemaal niet kan oefenen met plassen. Misschien dat hij een suprapubische catheter (catheter net boven schaambeen) kan krijgen zodat hij ook kan oefenen met plassen?

Al met al, ik zou nog eens overleggen met de uroloog. Vooral ook wb. de oorzaak.

Groet, Lin

Dochter

Dochter

28-09-2008 om 22:00

Bedankt heli

Bedankt voor je tips, ik zie mijn vader binnenkort en dan ga ik dit printen en aan hem laten zien. Wellicht zijn er andere mogelijkheden dan een operatie.

Groetjes,
Dochter

moeder krijgt valium

mijn moeder (70) heeft na alle (4-5) operaties niet kunnen plassen.Ws. van de spanning.Haar buik stond gewoon op knappen,bij wijze van, en dus kreeg ze ook een catheter.
Nu eenmaal bekend is dat het bij elke operatie weer ''raak'' is;of het nu om n oogoperatie of borstoperatie ging...krijgt ze valium, spierontspanner,zodat ze de spanning op haar blaasspieren los kan laten.Vaak binnen 1 dag lukte het weer.
Sterkte met alles.

mar

mar

30-09-2008 om 15:23

Prostaatkanker

Wat houdt `onder behandeling voor prostaatkanker" in? is hij daarvoor ook geopereerd? prostaatoperaties geven een verhoogde kans op incontinentie (en impotentie). Minder invasieve ingrepen verkleinen die kans, maar worden in Nederland nog weinig toegepast.
Je zou eens kunnen informeren bij een bekkenfysiotherapeut. Zij hebben heel arsenaal aan oefeningen. Overigens zijn er bij het plassen twee ( kring)spieren betrokken en is de oplossing ook weer afhankelijk van wat er niet goed werkt.
Overigens, mijn vader heeft een prostaatoperatie gehad en was zwaar incontinent. Met een ingreep hebben ze dat geprobeerd op te lossen, maar dat is niet helemaal gelukt. het gaat nu steeds beter, maar we zijn dan ook alweer 3 jaar verder.

Geen valium

Niet kunnen plassen na een operatie licht over het algemeen niet aan een te hoge spanning van de blaas; maar juist door een te lage spanning (hypo- of atonie). Hoe het ontstaat weet ik niet; dat zou je aan een deskundige moeten vragen. Ik weet wel dat er regelmatig medicijnen gegeven worden om de spierspanning juist te verhogen. Valium blijkt voor de moeder van Rugby wel goed te werken, maar volgens mij moet je dan wel heel zeker weten dat spanning de oorzaak van niet kunnen plassen is.
Zelf heb ik in hoge dosering Ubretid (http://www.consumed.nl/medicijnen/2791/Ubretid%C2%AE) geslikt. Ik had/heb een atone blaas door onbekende reden en daarom kreeg ik dit medicijn, wat regelmatig wordt gegeven na een operatie.
In mijn geval werd de dosering steeds opgehoogd. Zodanig dat ik erg veel last kreeg van de bijwerkingen, maar voor mijn blaas deed het niets. Maar ik had dan ook geen operatie gehad (maar een zwangerschap...).
Maar zoals Mar ook aangeeft; prostaatproblemen kunnen voor veel klachten zorgen. De uroloog lijkt me in deze de aangewezen persoon om te raadplegen.

Groet, Linda

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.