Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Luda

Luda

21-10-2008 om 12:36

Verzakking

Ongeveer 2.5 maand geleden ben ik bevallen van onze tweede zoon. Deze keer een natuurlijke bevalling, de eerste was met een keizersnee.
Sinds een week voel ik iets in mijn vagina. Het gevoel van een tampon die er niet diep genoeg in zit. Ik schrok me kapot en ben meteen naar de huisarts geweest. Zij reageerde eigenlijk heel laconiek, van heb je er last van dan? Ja ik heb er last van. Heb een soort van moe gevoel in buik en rug als ik wat langer loop en sowieso voelt het gewoon vervelend aan, alsof er iets uit kan vallen.
Volgens haar was het niet mijn baarmoeder (wat ik in eerste instantie dacht) maar de voorwand (?). Nou ja als ik het zelf voel voelt het gewoon helemaal niet goed.
Ik heb een doorverwijzing gekregen voor bekkenbodemtherapie en daar ga ik volgende week heen.
Ondertussen maak ik me best wel zorgen, gaat dit nog goedkomen? Had ik het kunnen voorkomen door oefeningen te doen na de bevalling (eerlijk is eerlijk daar ben ik erg laks in geweest)? Wie heeft dit ook en kan wat ervaringen met me delen?

Bedankt,
Luda

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Gaat over

na de bevalling van mijn tweeling heb ik hier ook last van gehad,terwijl ik wel oefeningen had gedaan net na de bevalling,uiteindelijk heb ik een maand of vier bij de fysio gelopen en zijn de klachten helemaal verdwenen.

kreta

kreta

21-10-2008 om 22:23

Gaat niet over..

als het echt een verzakking is gaat het niet over. Wat ik je wel kan aanraden is om een echte gespecialiseerde bekkenfysiotherapeute te nemen:

http://www.fysiotherapie.nl/index.html?menuID=1&cntID=1

(zoek op bekkenfysiotherapie) Veel fysiotherapeuten noemen zich wel zo, zonder dat ze echt deze specialisatie gedaan hebben. Aangezien de fysiotherapeute veel meer tijd heeft dan de huisarts kan ze veel rustiger en uitgebreider uitleggen wat er aan de hand is, hoe het komt, en ook wat je er zelf aan kunt doen om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden.

Al vond ik de eerste afspraak wel ontzettend lastig (met veel intieme vragen over poep en plas... een inwendig onderzoek door de fysiotherapeute, zodat ze kan zien en voelen hoe je je spieren gebruikt).

Channe

Channe

22-10-2008 om 09:42

Kan overgaan/hoeft niet

Als het echt een verzakking is dan gaat het inderdaad niet over, maar de klachten kunnen wel verminderen. Ik heb zelf ook een verzakking van de voorwand gekregen na de bevalling van mijn 2e en ik had er veel last van tot ca 3 maanden nadat ik gestopt was met de borstvoeding. De hormonen kunnen er dan voor zorgen dat het iets verbeterd zodat er je minder last van hebt. Ik heb er zelf ook bij de gynaecoloog gelopen, die kan constateren hoe ernstig het is. Ik vind het erg slordig dat je huisarts zo laconiek reageerde en geen verwijzing voor de gyn heeft gegeven! Verder ben ik helemaal met mijn voorganger eens, zoek een gespecialiseerde fysio (meestal bij een ziekenhuis). Ik heb zelf eerst ook een "gewone" fysio gehad en dit heeft mij veel tijd gekost en niets opgeleverd. Ondertussen heb ik er geen last meer van.
Sterkte ermee!

Jesse_1

Jesse_1

22-10-2008 om 14:16

Hmmm

Een vriendin van mij heeft hier ook last van gehad na de geboorte van de 2e (en zij heeft/had zéér goed bekkenbodemspieren etc). Daarna veel rust moeten nemen en daarna oefeningen, toen is het wel goed gekomen.
Ook na de geboorte van de 3e heeft zij geen problemen meer gehad. Of het ècht "over" is weet ik niet, maar zij heeft er dus geen last meer van.
Jesse

Elisa Gemani

Elisa Gemani

22-10-2008 om 19:20

Verzakking

Het hangt er vanaf wat voor verzakking je hebt en hoe ernstig hij is. Fysiotherapie of een pessarium kan enigszins helpen maar bij ernstige verzakkingen zal een operatie noodzakelijk zijn. Ik zou in ieder geval eerst een verwijzing voor de gyn vragen aangezien die meer verstand heeft van dit soort problemen dan een huisarts of een fysiotherapeut. En oefeningen tijdens de zwangerschap hebben er weinig invloed op hoor. Dus wat dat betreft hoef je je niet schuldig te voelen Hier nog een link: http://www.icgynaecologie.nl/gyn_verzakking.php#goed

Baarmoeder?

hoi,
ik dacht ook dat ik een verzakking van de baarmoeder had, mijn moeder en zus hebben dat ook.
maar bij mij is het een verzakking van de blaas. kan dat bij jou ook?
moeite met je plas ophouden enzo?

Petra-

Petra-

22-10-2008 om 19:58

Bij mij

Had de zwaartekracht het gewonnen, zowel mijn baarmoeder als blaas was verzakt. Daar kon geen fysio meer tegenop. Vorig jaar ben ik eraan geopereerd en ik moet eerlijk zeggen dat de eerste weken niet meeviel, maar nu ben ik klachtenvrij!

Hielp niet

Toen ik een aantal jaren geleden verzakkingen had hielp de fysio niet. Ik had verzakkingen van baarmoeder, darmen en blaas. Geen oefening die dan effectief is!

Ontzwangeren

Hoi Luda,

Hier hetzelfde verhaal; na de bevalling van jongste had was alles verzakt; voorwand (blaas), achterwand (darmen) en mijn baarmoeder. Ik was al bij de gyn voor wat anders en die stuurde me door naar bekkenbodemfysio, maar vertelde ook dat het na verloop van tijd wel beter zou worden. Het zou na het ontzwangeren waar hij zeker negen tot twaalf maanden voor rekende wel beter zijn.
En hij kreeg gelijk! Helaas heeft de bekkenbodemfysio weinig effect gehad (wel veel van geleerd overigens), maar na het ontzwangeren was het zeker minder erg!
Helaas niet zo goed dat het verdwenen was met gevolg dat ik twee jaar na de bevalling alsnog geopereerd ben. Voor- en achterwandplastiek en mijn baarmoeder is verwijderd. Dat laatste overigens niet vanwege de verzakking maar vanwege dagelijks vloeien. Een verzakte baarmoeder 'hangt' men tegenwoordig liever op dan dat ze hem verwijderen.
Overigens is het zo dat er niet zomaar geopereerd wordt met deze problemen. Er wordt alleen maar geopereerd als je ook klachten hebt. Het schijnt zo te zijn dat een heleboel vrouwen een verzakking hebben zonder het te weten en/of zonder klachten te hebben.
Ik zou inderdaad naar de bekkenbodemfysio gaan en in ieder geval wachten tot je ontzwangerd bent voordat je je door laten sturen naar een gyn. Het enige wat die kan doen bij een voorwandverzakking is volgens mij opereren en dat zal hij/zij echt niet doen voordat jij ontzwangerd bent.
Heel veel succes!
Heli

Hielp wel

Hoi,

Ik heb een verzakking van de baarmoeder en de darmen. Bij mij heeft fysio door een gespecialiseerde fysiotherapeut goed geholpen. Ik heb eigenlijk alleen nog klachten tijdens de eerste dag van de menstruatie.

Groetjes Nicole

Luda

Luda

23-10-2008 om 10:04

Bedankt

voor alle reacties.
Erg wisselend dus ik moet maar afwachten hoe het loopt.
Bij degene die geopereerd zijn, wat waren jullie klachten? Op zich heb ik nog niet echt heel erge klachten, gewoon het vervelende gevoel alsof er een ei inzit dat er bijna uitvalt, moe gevoel tijdens lopen in mijn rug en ik heb ook een beetje pijn aan mijn schaamlippen, dat heb ik al langer, voordat ik wist van de verzakking, maar ik ga ervan uit dat het allemaal met elkaar samenhangt.
Ik hoop maar dat het goed komt na het ontzwangeren. Duurt ontzwangeren langer als je borstvoeding geeft? Heeft dat iets met die hormonen te maken waar je bekkenbodem soepeler van wordt?

Tijdens mijn zwangerschap en vlak na de bevalling was ik al die toestanden aan mijn lijf zo zat. Nu ben ik een paar weken "gedoe vrij"geweest en blijkbaar ben ik er nu nog niet vanaf. Zo balen!

Luda

Petra-

Petra-

23-10-2008 om 20:49

De klachten die ik had

waren een zwaar gevoel in mijn buik, echt het idee dat er iets uit mijn vagina kwam, pijn in mijn rug en urineverlies. Gelukkig ben ik van al die ellende af, heb een tijdje zo'n ring geprobeerd, was op zich effectief ware het niet dat dit heel pijnlijk was op mijn schaambeen. Dus toch uiteindelijk gekozen voor een operatie en geen spijt!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.