Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Emmawee

Emmawee

04-08-2012 om 00:20

Voedselzandloper

Heeft iemand hier de voedselzandloper gelezen? En overweegt iemand om de adviezen uit dit boek op te gaan volgen? Ik heb het gelezen bij mijn zus en ben benieuwd hoe anderen over dit boek denken. En ik ben natuurlijk ook benieuwd of er anderen zijn die eens gaan proberen wat de voorgestelde voedingswijze met hen doet. Ik heb zelf besloten om het een half jaar uit te proberen. Niet direct om af te vallen, maar vooral om van die slechte eetgewoontes af te komen. Man wat zat ik mezelf vol te proppen. Vooral snaaien tussendoor. Voort-du-rend!! En nooit genoeg.

In het kort wat het voor mij betekent. De basis van mijn maaltijden bestaan uit groenten en fruit. Ik eet weinig / geen brood, aardappelen, pasta en rijst meer. Als ik een van deze producten eet, dan volkoren (m.u.v. de aardappelen) en een kleine hoeveelheid. Ik ga meer peulvruchten en vette vis en ongebrande noten eten. Ik eet geen chips meer, geen snoep, koek en dat soort producten, of i.e.g. heel heel heel weinig. In plaats daarvan eet ik tussendoor fruit of zwarte chocola. Ik neem geen melkproducten meer, m.u.v. kaas (en daar dan niet teveel van). Ik drink geen limonade / vruchtensap meer, behalve de versgeperste. In plaats daarvan drink ik water en groene of witte thee en max. 3 kopjes koffie.

Het meest opvallende vind ik, dat ik na een paar dagen al een enorme rust ervaar in mijn lijf. Nu doet vakantie ook veel goed, maar de rust die ik nu heb om twee chipjes te eten, gewoon even voor de kraak en de smaak en het daarbij te laten... dat is voor mij echt bijzonder. Ik graaide rustig een halve zak tortillachips leeg, om vervolgens een cracker met kaas te nemen. En nog één. Ondertussen een pak sap leegdrinkend. Terwijl ik het eten stond te koken, waarvan ik twee borden nam. Nooit genoeg, altijd snaaien, limo, sap, meer snaaien... pff mooi vond ik het niet, maar de behoeft was erg sterk. En nu lijkt de knop om. Lijkt... of is. In elk geval, ik voel me er goed bij.

Maar ik ben ook wel benieuwd naar kritische geluiden. Dat hele 'suiker is slecht' verhaal is toch tamelijk omstreden? Ik vind zelf niet alles goed of duidelijk aan het boek. Zo vind ik het jammer dat hij weinig aandacht besteedt aan (echte) zilvervliesrijst en andere volkoren granen. Hij zegt alleen: als je dan toch brood, rijst of pasta wilt eten, neem dan de volkorenvariant. Verder trekt hij ook gewoon een blik bonen open, terwijl daar vaak ook heel wat suiker en zout in zit. Hij heeft het ook over suikervervangers zoals stevia, maar zegt he-le-maal niets over honing. Ook legt hij wel uit waarom het gebruik van bepaalde voedingssupplementen aan te raden is, maar zegt hij niets over evt. kwaliteitsverschillen tussen verschillende merken. Zijn die er?

Maar verder vond ik het een helder geschreven boek en ga ik het maar eens voor mezelf aanschaffen.

Groeten! Maw.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Emmawee

Emmawee

04-08-2012 om 00:21

Verkeerd geplaatst! zie gezondheid

Graag daar reageren. Deze zal waarschijnlijk wel worden verwijderd.

Emmawee

Emmawee

04-08-2012 om 00:48

Sjonge... hier staat 'ie dus wel goed!

(op tijd gaan slapen schijnt ook heel verstandig te zijn...)

nathalie

nathalie

04-08-2012 om 11:01

Simpel

Volgens mij is het heel simpel, als jij je er goed bij voelt dan is het goed voor jou. Wat anderen dan vinden of wat de theorie is maakt toch niet uit? Als je je fit voelt, je humeur goed is, je lekker slaapt enzo, vooral zo doorgaan.
Ik heb al jaren een soort van standaard patroon ontwikkeld en dat ging vrij vanzelf. Ontbijt een grote bak yoghurt met muesli, lunch een stapeltje boterhammen met weinig beleg (beetje kaas), 'gewoon' warm eten dus agv of pastagerecht oid, wel ruim groente, yoghurt toe. Tussendoor fruit. Ik drink overdag thee en water, nooit sap of limo (vind ik niet lekker), en 's avonds een kop koffie met een koek erbij. Dat bevalt voor míj heel goed, daar voel ik lekker bij. En of dat nou door de eetgoeroes goedgekeurd is of niet zal me worst wezen (eet ik ook nooit trouwens).

Emmawee

Emmawee

04-08-2012 om 18:53

Tuurlijk

Je hebt gelijk hoor Nathalie, doen waar je je goed bij voelt is belangrijk. Maar mij interesseert het juist wel of de theorie een sterk verhaal is en hoe anderen die deze interesse met mij delen erover denken.
Groet! Maw.

Biene M.

Biene M.

05-08-2012 om 08:34

Niet zelf gelezen

We waren laatst bij kennissen die het boek gelezen hebben en er hun eetgewoonten aan hebben aangepast. Wat ze erover vertelden klonk ons inconsistent, onlogisch en pseudowetenschappelijk in de oren.

nathalie

nathalie

05-08-2012 om 10:27

Emmawee

Of de theorie een sterk verhaal is of niet, wie zal dat bepalen? In voedingsland lijkt wel zoveel mensen zoveel meningen, en de ene zelfbenoemde deskundige is het weer helemaal niet eens met de nadere zelfbenoemde deskundige.
Atkins, Montignac, dokter Moerman (ja lang geleden!), Sonja Bakker, het voedingscentrum, allemaal wat anders en allemaal overtuigd van hun theorie.
Vandaar mij simpele standpunt, gewoon doen waar je je goed bij voelt want dat is blijkbaar goed voor joúw lijf. Voor mij zou dat niet zijn het schrappen van koolhydraten (kom niet aan mijn bammetjes!) maar voor anderen is dat, naar veel verhalen te horen, wel prettig. En er zullen dus best meer mensen zijn zoals jij, die zich lekker voelen bij eten volgens de voedselzandloper. Prima dan.

guera

guera

05-08-2012 om 19:52

Ja ik heb het gelezen en wist ergens een hoop al. Ik vind het niet inconsistent. Misschien dat de toepassing van die kennissen dat was. ? Ik hou niet van supplementen dus die gebruik ik niet. Ik had al jaren last van suiker schommelingen. Ik werd in de nacht altijd wakker vd honger. En s morgens redde ik het niet op paar boterham. Dan moest ik pm 11 echt al wat eten. Ik ontbijt al jaren met kwark en lijnxaad. Ik hou het makkelijk vol TOT half 1. Musli is killing. Teveel suikers voor mij. Ik hou niet zo van fruit dat eet ik weinig. Als lunch wel brood. Liefst donkere duitse. Avondeten pasta en rijst aten wij eigenlijk al veel volkeren. Bij de koffie bittere chocola heb ik door het boek ingevoerd. Leuke daarvan is dat 1 blokje volstaat. Melk chocola of koekje vreet ik hele reep of pak op. Verder geen chips meer maar noten. Helemaal prima. Ik heb niet meer van die wegtrekkets op de dag of van die 'gravings (ik moet nu iets zoets ).

rowan1

rowan1

06-08-2012 om 07:09

Klinkt goed

Zelf heb ik enige tijd geleden mijn eetpatroon aangepast. Geen aardappelen en pasta meer. S morgens roggebrood en slechts 1 boterham s middags ( liefst van speltherapeut). Geen snoep en koek. Veel water. Veel fruit.
Ik voel me veel beter. Meer energie, minder nachtelijk zweren

rowan

amk

amk

06-08-2012 om 10:56

Rowan

hoe smaakt zo'n speltherapeut?

mix

mix

06-08-2012 om 16:09

En (ot)

ik wil ook wel van het nachtelijk zweRen af ))))

rowan1

rowan1

06-08-2012 om 16:58

Oh oh

Tja als je nog niet helemaal wakker bent en dan typen op je telefoon met autocorrectie. En toen viel mijn tel ook opeens uit.
Ik eet dus spelt brood en had s nachts geen last van zweren maar van zweten. Gelukkig nu dus niet meer. Al lokt het slechte eten nog steeds hoor. Chips en kaasjes vooral.

rowan

Klinkt als koolhydraatarm...

Ik ken de voedingszandloper niet (zal eens googlen...), maar het klinkt gewoon als koolhydraatarm.

Ik ben zo'n 3 jaar geleden koolhydraatarm (volgens cohen-richtlijnen) gaan eten om af te vallen. Ging erg goed. En voelde me er zo goed bij, dat ik m'n fibromyalgie-medicijnen niet meer hoefde in te nemen, omdat ik (bijna) geen pijn meer had. Ook kreeg ik iets meer energie.

Deze zomer is het mis met me. ik (vr)eet alles wat los zit, en ik merk het meteen; meer pijn, minder energie.

nog even dan zit de vakantie erop en ga ik weer helemaal "gewoon eten". (=dus koolhydraatarm voor mij!)

Ben er mee bezig...

Ik heb het nog niet uit maar vind het een leuk boek. Ik heb een poosje echt volgens de richtlijnen gegeten en voelde me dat inderdaad heel goed bij, en viel langzaam af. Toch merk ik dat ik na een paar weken weer een beetje verslap, dan ben ik het gewoon even zat al die gezonde dingen. Maar het blijft wel in mijn achterhoofd zitten, ik val niet helemaal terug maar neem gewoon af en toe iets lekkers.
Ook ik ben het niet met alles eens wat in het boek staat maar je moet gewoon je gezonde verstand blijven gebruiken!

Emmawee

Emmawee

17-08-2012 om 22:54

Gezond verstand

Zo, ben weer terug.
Mee eens Marmiek, we hebben natuurlijk geen Voedselzandloper nodig om te bedenken dat we beter geen chips kunnen eten. Geen aardappelen, rijst of pasta zou ik zelf niet zo snel bedenken. Het suiker-is-heel-slecht verhaal, ken ik eigenlijk alleen uit de alternatieve sector, evenals 'geen melk'.
Deze dr. Verburgh lijkt in elk geval niet zomaar iets te roepen, maar ik ben zelf onvoldoende deskundig om dit echt goed te beoordelen.
Groet, Maw.

Emmawee

Emmawee

17-08-2012 om 22:57

Hype

Het is overigens wel een enorme hype aan het worden. De afgelopen dagen hoorde ik al 3 mensen zeggen dat ze 'vis met groenten, verder niets' aten.
Groeten, Maw.

Emmawee

Emmawee

17-08-2012 om 23:14

Discussies

Ik heb trouwens in de tussentijd al diverse discussies op 't www gevonden waar dr.Kris er flink van langs krijgt. Hij heeft al die wetenschap mogelijk toch een beetje teveel zijn eigen kant op willen schrijven.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.