Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Alette

Alette

03-03-2010 om 12:06

Voor en tegens amandelen knippen

Mijn zoon van 8 is erg moe, heeft dikke klieren en opgezette amandelen. Ben niet zo heel erg voor amandelen knippen, omdat ze bij mij ook al tig keer zijn geknipt en dus weer aangegroeid. Ik heb ook begrepen dat er vershcillende meningen zijn over knippen. Wie helpt me even, kan op google nog niet zoveel vinden.

En zou een antibioticakuur hem kunnen helpen, hij wordt al moe wakker, gaat al om 7 uur naar bed, uiterlijk half 8 en slaapt tot 7 uur smorgens. Ziet ook enorm bleek, is geen goede fruiteter, dus krijg extra vitamines, gewoon wel zielig dat zo'n grote jongen zo moe is.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
marie

marie

03-03-2010 om 12:40

Hier heel goed geholpen

hallo
Bij onze dochter zijn de keelamandelen gepeld toen ze 7 was en achteraf gezien had dat veeeel eerder gemoeten. Na het pellen van de amandelen hoefde ze niet meer perse om 19.00 uur naar bed, had veel meer energie, ging veel beter eten (werd het een stuk gezelliger aan tafel), kreeg meer "kleur" (daarvoor zag ze altijd witjes), al met al een hele verbetering.
Ben je trouwens al eens met hem bij een KNO-arts geweest? Want dat lijkt mij toch wel de eerste stap.
Ken je deze site al? www.kno.nl
http://www.kno.nl/publiek/voorlichting/amandel_kind
sterkte

ruby

ruby

03-03-2010 om 15:13

Tegen

Ik ben tegen amandelen knippen want ze zitten er niet voor niks.
Heeft hij niet een strep?

Voor

Ik had als kind ook altijd dikke keel, altijd verkouden en véél ziek. Toen zijn mijn amandelen gepeld. Daarna ging het veel beter...tot... Ik was ongeveer 30 en had elke keer keelontsteking waar ik ook echt beroerd van werd. Elke maand een week ziek mét antibiotica. De huisarts heeft me doorgestuurd naar de KNO-arts en die heeft toen het overgebleven restje (dat zat er dus nog) eruit gehaald. Ik heb toen nog gevraagd (vooraf) wat het nut was van die dingen. Het antwoord was: het zijn de poortwachters van je keel, ze moeten ongewenste indringers tegenhouden. Maar als ze constant ontstoken zijn werken ze niet goed, en kan je er beter uithalen. Nu, 10 jaar later kan ik zeggen dat het super heeft gewerkt, ik heb nooit meer keelontsteking. Gr Suus

Puck

Puck

03-03-2010 om 22:31

Tuurlijk ruby

Natuurlijk hebben amandelen een functie maar soms ontsporen ze en dan is het weghalen soms een betere remedie dan laten zitten. Als jij je milt scheurt laat je hem ook zitten dan, want hij zit er toch niet voor niks?

Voor!

dochter van 5,5 is in november geopereerd aan keelamandelen. het jaar ervoor al aan neusamandel. de neusamandel groeit aan tot ongeveer 8 jaar. keelamandel volgens mij niet.
anyway, ik heb een ander kind in huis. veel minder moe, en dus ook veel gezelliger, flexibeler, vrolijker, fitter enz enz. ik ben dus VOOR.

heb het nog gevraagd aan KNO-arts. zoon van 3,5 heeft nl. ook regelmatig last. dus ik dacht, gelijk eruit met die keelamandelen (al 2x aan neusamandel geopereerd). maar ze zijn er niet erg happig op. amandelen beschermen de bovenste luchtwegen, maar de functie wordt wel overgenomen door andere klieren als ze eruit zijn.

Henriette123

Henriette123

04-03-2010 om 20:16

Wat zeggen de artsen?

Wat zegt de knoarts en of huisarts?
Bij onze zoon zijn zijn keelamandelen geknipt toen hij 5,5 was.Zowel huis als knoarts vonden het noodzakelijk.
Het knippen heeft goed geholpen, maar zijn amandelen waren dan ook erg groot.Wij kregen echt een ander kind na de ingreep. Voordat zijn amandelen geknipt waren, heeft hij talloze antibiotica kuren gehad, die niet of maar even hielpen.
Volgens mij kunnen keelamandelen niet aangroeien.

Alette

Alette

05-03-2010 om 09:16

Wel aangegroeide amandelen

Henriette, mijn keelamandelen zijn toch echt geknipt toen ik zes was en toch heb ik dit jaar twee keer keelontsteking gehad met de opmerking van de arts dat bij de volgende ontsteking die keelamandelen er toch echt uit moeten. Mijn neusamandelen zijn meerdere keren geknipt en ook weer meestal zo dik als wat.

Huisarts zegt als we naar KNO gaan dat die direct wil knippen omdat ze dat nu eenmaal graag doen )) zij was er niet zo voor. AB-kuur heeft hij nog niet gehad, zit ik wel aan te denken want hij is weer zooo moe, huilt tranen met tuiten als een van de jongere kinderen lastig doet tegen hem etc.

Wat ook meespeelt is een ziekenhuisopname toen hij bijna drie was (uitdroging), hij heeft mij (ik bleef er al die tijd bij) bijna een jaar lang geweigerd als trooster, ik werd gewoon afgewezen door die ervaring (was naar, mama was erbij dus mama schuld). En dat wil ik niet nog een keer meemaken. Zit dus niet te wachten op ziekenhuis gedoe. En ja, keelamandel knippen doet een week zeer.

Raar

'Huisarts zegt als we naar KNO gaan dat die direct wil knippen omdat ze dat nu eenmaal graag doen '

Wel nee, wat een onzin. Ben 2 weken geleden nog met oudste naar KNO arts geweest omdat hij ook last heeft van opgezette keel en neus amandelen. Deze kno-arts stond helemaal niet te springen om ze te knippen en zei dat het een vrij heftige ingreep is voor een kind en dat dat een laatste redmiddel is. Zoon heeft nu een neusspray gekregen. Helaas helpt het niet...
Je kan toch gewoon naar KNO arts gaan en advies vragen?

Henriette123

Henriette123

05-03-2010 om 18:31

Niet automatisch knippen

Alette, volgens mij, werd vroeger maar een gedeelte van de keelamandel weggehaald, reden weet ik niet.Daarom kon hij toen evenals de neusamandel nog steeds kan, aangroeien. Nu verwijderen ze hem helemaal.

Hoewel ik je bedenkingen tegen een operatie begrijp, wij hikten er ook erg tegen aan, is het ons toen echt meegevallen. Wel gaven wij hem de eerste paar dagen om de paar uur op aanraden van het ziekenhuis paracetamol. Kind heeft dan minder pijn drinkt beter, waardoor de wond weer beter geneest enz.

Toch kan ik mij in jouw geval goed voorstellen dat je eerst antibiotica probeert, dit hadden wij al vaak zonder resultaat gegeven.

Bij zijn zus, die ook bij de kno arts liep ivm schisis(hazelip) adviseerde hij ons om de keelamandelen te laten zitten. ze waren wel vaak opgezwollen, maar zij was er niet ziek van. Dus nee, ook deze knoarts knipte ze niet standaard.

amk

amk

05-03-2010 om 21:34

Pas na uitsluiting van andere oorzaken

is bij mijn dochter met 13 maanden de neusamandel verwijderd. Na eerst menig ab kuurtje te hebben gehad.
Zodra na de zomer die snotterig verliep de wintergroenesnotmetrodestreepjes weer verscheen heeft de ha ons doorverwezen naar de kno arts. Die is begonnen met een allergie onderzoek. Dat is op die leeftijd niet betrouwbaar dus gelijk een hoge dosis anti-histaminica. Zo hoog dat de apotheek eerst de kno arts maar heeft gebeld over het hoe en waarom. Redenatie: als dit geen effect heeft is het geen allergie. Bloedtest natuurlijk ook negatief.
Keel amandelen waren gewoon schoon.
Dus 2 weken later werd de neusamandel verwijdert en wat een verschil. Nu is ze al 4 jaar gewoon verkouden. Wel misschien wat erger als andere kinderen. Maar het snot bevat nu geen bloed meer tenminste.

Laat je doorverwijzen naar de kno arts, en vraag dan om die arts die gespecialiseerd is in kinderen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.