Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

zenuwachtig

zenuwachtig

21-01-2010 om 18:12

Vraag over bloed prikken / labtest

Bij mij wordt regelmatig bloed afgenomen. Dit wordt gecontroleerd op orgaanfuncties, bezinking e.d. omdat ik een chronische aandoening heb waarvoor ik behoorlijk zware medicijnen slik. Nu ben ik gisteren gebeld door de kliniek waar ik dus enkele weken geleden bloed heb afgegeven voor routinecontrole. Ik moet zo snel mogelijk opnieuw bloed laten prikken omdat enkele uitslagen afwijkend waren. Ik heb nu een afspraak voor morgen bij het lab (heb 's middags vrij genomen, de kliniek is op ongeveer een uur afstand).
Helaas is mijn behandelend arts tot maandag vrij en kan ik morgen dus niet vragen om welke uitslagen het gaat. De secretaresse heeft er geen verstand van (zei ze aan te telefoon). Kan ik dan vragen of er een andere arts rondloopt met hetzelfde specialisme die mij in twee minuten even snel vertelt om welke uitslagen het gaat? Of kan ik het misschien de dienstdoende persoon in het bloedlab vragen? Ik word pas volgende week donderdag gebeld over de uitslag en ik wil eigenlijk weten waar het om gaat. Natuurlijk heb ik ook een Eng Stemmetje dat telkens fluistert welke Griezelige Ziektes ik wel niet zou kunnen hebben. Wie weet raad?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Gewoon vragen!

wat je zou kunnen verwachten is gerelateerd aan je medicatie (staat er niets in de bijsluiter (of bij http://www.fk.cvz.nl/ ) medicatie kan bijv. lever -of nierfunctiestoornissen veroorzaken.

Ik zou gewoon vragen of iemand kort uit de doeken kan doen wat er mis is met de uitslagen, kan dit niet, dan zou ik gewoon een uitprint vragen van de uitslagen, dan kun je evt. overleggen met de huisarts?

zenuwachtig

zenuwachtig

21-01-2010 om 20:50

Mien*

Bedankt voor je reactie. Die bijsluiter lees ik liever niet zo vaak, je kunt van deze medicijnen echt zo ongeveer alles krijgen, inclusief vroeg overlijden (al komt dat natuurlijk heel zelden voor). Ik vind het een superidee van jou om de uitslagen eventueel even met de huisarts te bespreken. Ik hoop eigenlijk dat er morgen gewoon iemand rondloopt die me heel even kan uitleggen in welke richting ik het moet zoeken.
Het gekke is, ik kom al tien jaar bij die kliniek en ben nog nooit teruggeroepen voor een extra bloedtest. Ik knijp hem gewoon een beetje. Zelfs mijn werkgever ging verdacht snel overstag met vrijgeven.

Sancy

Sancy

21-01-2010 om 21:51

Wat ook kan

Is dat je de huisarts vraagt namens jou de info telefonisch op te vragen. Dan hoef je niet te wachten totdat jij de uitslagen hebt.

Inderdaad huisarts

Zenuwachtig ik zou het inderdaad via je huisarts spelen of de secretaresse die je belde moet maar even een andere arts zoeken. Niet in het lab vragen. Daar weten ze het waarschijnlijk niet.

Overigens kan het vragen om een herhaling van een bloedtest van alles betekenen en dus ook helemaal niets. Er zijn veel testen die om allerlei redenen niet helemaal goed gaan en dan rare resultaten geven. Kalium is een hele bekende, die vliegt omhoog als er slecht geprikt wordt en kan dan als er een uurtje later goed geprikt wordt weer helemaal normaal zijn. Het hoeft dus niet altijd iets te betekenen.

Succes, Mariel

Ja, vergeet ik helemaal

..-een herhaling van een bloedtest van alles betekenen en dus ook helemaal niets-

dat kan natuurlijk ook, er gaan ook dingen mis, dus bloed wat niet goed aankomt bij het lab, of dat men vergeten is bepaalde bepalingen te doen.

De tip om gelijk even via de huisarts te overleggen is inderdaad een veel korter lijntje!

Sterkte en succes!

(iets minder) zenuwachtig

(iets minder) zenuwachtig

22-01-2010 om 16:13

Ik weet nu wat het is

Ik heb vergrote rode bloedcellen. Omdat dat allerlei oorzaken kan hebben, moest ik terugkomen voor een nieuwe test/uitstrijkje. Volgens de analist (hij werd in het briefje van de arts 'laborant' genoemd en was daar op een grappige manier verbolgen over: "Laboranten lopen in een anti-stralingsjas en doen dingen met ratten!"), volgens die analist dus, haal ik het qua vergrote-rode-bloedcellen-problematiek nog wel tot volgende week donderdag - dan wordt de uitslag doorgebeld. Ik ben enigszins gerustgesteld en kan wel wachten tot donderdag.
Mariel, je hebt helemaal gelijk dat er ook gewoon iets fout kon zijn gegaan. Dat heb ik meteen nagevraagd, maar dat bleek niet het geval.
Getsie, ik ben vooral van mezelf geschrokken. Ik dacht dat ik echt geen hypochonder was, maar een telefoontje over afwijkende uitslagen en ik ben in mijn hoofd al twintig stappen verder.
Groetjes

Puck

Puck

22-01-2010 om 20:22

Wat ook nog zou kunnen

Fijn dat je weet wat het is maar wat ook nog kan: foutje in het lab. Een verdunningsfoutje ofzo. De laatste keer dat ik bloed had laten prikken was mijn schildklierwaarde ineens afwijkend. Zomaar een factor 12 lager dan een half jaar ervoor. En ik had geen klachten en er was helemaal niets verandered. Nog een keer bloed laten prikken en toen had ik een waarde die normaal was en die ongeveer een factor 10 scheelde met de foute waarde.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.