Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vic

Vic

16-08-2011 om 17:03

Vraag over bril (sterkte)

De bril van mijn dochter is in de vakantie stuk gegaan. Vandaag waren we bij Pearl voor een nieuwe en toen stelden ze voor om de sterkte na te meten. In principe moet dat bij de orthoptist gebeuren, maar we hebben het toch laten doen (met het idee dat er hetzelfde uit zou komen). Na het meten vertelde de opticien dat we toch naar de orthoptist moesten. In de huidige bril zat +4,5 (met 0,75 ondercorrectie, dus een afwijking van 5,25). Er werd nu +3.25 gemeten wat natuurlijk enorm veel scheelt. Nu was het me de afgelopen tijd wel opgevallen dat dochter ook mét bril scheel keek (normaal alleen zonder), dus ik hoop maar dat we snel terecht kunnen in het ziekenhuis. Zo'n brilletje met tape erom is ook niet leuk als je naar de brugklas moet ;-(
Zou het kunnen dat ze inderdaad (in 1,5 jaar) 2 punten verbetering in haar zicht heeft gekregen? Hebben jullie dat wel eens gehoord/ervaren?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Valkyre

Valkyre

16-08-2011 om 20:09

Hormonen?

In mijn zwangerschap is de sterkte van mijn ogen ook flink vooruit gegaan (en daarna weer achteruit, helaas). Dus mijn hypothese is dat haar gezichtssterkte misschien door de puberteit sterk verandert.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Bij mij

Ooit wqs mijn sterkte stabiel, toen is ie flink gezakt (geleidelijk) en op een dag wqs ie weer verbeterd. Ik denk dat het dus best kan, een verschil. Moet wel zeggen dat het ook kan verschillen wie de meting doet. Ik had laatst in dezelfde week bij opticien A -5,50 en bij opticien B -5,00. Was over A niet tevreden, vandaar.

Vic

Vic

16-08-2011 om 22:57

Hormonen

Tja, dat zou het kunnen zijn. Ze is inmiddels wel in de puberteit gekomen. Ik hoop toch maar dat we snel terecht kunnen voor een goede meting, want het lijkt me ook niet goed om lang een verkeerde sterkte te hebben (hoewel ze geen hoofdpijn heeft). Volgens de opticien zag ze met haar huidige bril minder dan 80%.

toja

toja

17-08-2011 om 10:01

Plus

Je hebt het over plus glazen. Mijn zoon heeft dit ook en in ziekenhuis vertelde ze ons dat plus nog wel kan verbeteren en zelfs 'overgaan' en dat het met min niet zo is. Mijn zoon moet nu eind groep 8 terugkomen om te kijken of een bril nog nodig is. Zou dus goed kunnen dat ze een andere sterkte. Ik ben pas nog bij de orthoptist(?) geweest omdat hij last had van wazig zien. Toen ik belde kon ik binnen een week terecht ( vakantietijd). Dus hopelijk kun jij ook snel terecht . Succes
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

17-08-2011 om 11:21

Hmmm

Ik heb een afspraak kunnen maken over twee weken. Bij twee andere ziekenhuizen die ik belde konden we pas nog later terecht ;-( Ik kreeg als tip om elke dag te bellen of er misschien nog afspraken waren afgezegd. Tja...

Marie

Marie

17-08-2011 om 17:47

Optometrist hoeft niet meer?

Hallo
Ze gaat naar de brugklas, dus ze is al 11? Dan hoeft ze toch niet beslist naar het ziekenhuis om met druppels de sterkte te meten? Onze dochter hoefde dat in elk geval niet meer op die leeftijd (vanaf 4 een bril met cilinders). Hoe dat met +glazen zit weet ik niet precies.
Was het al 1,5 jaar geleden dat haar ogen gemeten waren? Past de bril nog wel dan? Tot haar 10e kreeg/moest onze dochter elk jaar een bril, omdat de bril te klein werd en de sterkte veranderde. Ze ging toen nog elk jaar op controle bij de optometriste in het ziekenhuis.
Waarom laat je haar ogen niet nog een keer bij een andere opticien meten? Als daar dezelfde uitslag uit komt, denk ik dat je er wel van uitgaan dat het goed is.
Succes

Vic

Vic

17-08-2011 om 18:10

Onze orthoptist

Onze orthoptist gaat uit van 15 jaar, dus dan hebben we nog even te gaan. De opticien adviseerde zelf trouwens om terug naar de orthoptist te gaan omdat dochter nog goed kon accommoderen (schijnbaar neemt dat vermogen af als je ouder wordt). In principe hebben jonge kinderen altijd een plusafwijking. Daarna neemt dat af. Dat is ook de reden dat bij kinderen tot 10 een ondercorrectie wordt gedaan (omdat het dus al 'normaal' is). Een plusafwijking kan afnemen wanneer het kind ouder wordt, maar 2 punten minder in 1,5 jaar vind ik wel veel. We wachten maar even de afspraak af. Het montuur is gereserveerd bij de opticien, dus hopelijk kunnen de glazen snel geleverd worden.

Vic

Vic

17-08-2011 om 18:13

Maar waar ik wel van baal

Ik snap dus niet zo goed waarom dat druppelen en meten wordt gezien als een speciaal kunstje waarvoor je alleen naar de orthoptist of optometrist (of is dat hetzelfde?) kunt. Het lijkt me dat een huisarts dat ook prima zou moeten kunnen.

Fiorucci

Fiorucci

17-08-2011 om 19:00

Vic

Een orthoptist is een specialist in dergelijke afwijkingen, een optometrist is een opticien met extra opleiding. Dat maakt verschil. En nee, ik vind niet dat een huisarts dat kunstje met druppels ook kan verrichten. Iemand met ervaring en deskundigheid op dat specifieke gebied kan goed meten, een huisarts die dat doet, als een van vele taken, minder.
Voorbeeld: mijn oudste liep jaren bij een optroptist. Zijn zusje,8 jaar jonger,kwam op het cb waar men net begon met stelselmatig screenen op een lui oog. De manier waarop was zo tenenkrommend vergeleken met de optroptist voor wie het al jarenlang routine was...
Mijn oudste zoon is 19, zijn oog lijkt wat luier te worden, dus hoppetee, weer naar de oogarts, niet naar de opticien.

Vic

Vic

17-08-2011 om 19:16

Fio

Ja, ik vind ook dat er goed naar gekeken moet worden. Vooral omdat dochter nu met bril ook scheel kijkt, terwijl dat voorheen alleen zonder bril was. Ik wist trouwens niet dat een oog ook nog op latere leeftijd lui kon worden. Dochter heeft daarvoor als peuter een afgeplakt oog gehad, en ik dacht dat dat voor altijd voldoende zou zijn.

Fiorucci

Fiorucci

18-08-2011 om 07:22

Vic

Mijn zoon had als baby al een lui oog en keek scheel. Toen hij anderhalf en tweeenhalf was, heeft hij een operatie gehad om zijn ogen recht te zetten. Van lieverlee werden de controles gestopt, en zijn oog loenst nog een beetje als hij heel moe is. Maar sinds een tijdje merkt hij dat zijn "luie" oog weer luier wordt dan normaal. Kijk,door die operaties werken zijn ogen toch al nauwelijks samen maar dat is hij gewend. Met dat specifieke oog merkt hij dat hij minder goed ziet. Dus we gaan maar weer de molen in.. Tot nu toe, hij is 19, heeft hij geen bril nodig gehad, wie weet nu wel.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.