Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Coco

Coco

19-08-2010 om 10:36

Vraagje m.b.t. verdoven bij tandarts

Ik zie in Amerikaanse series regelmatig dat een patiënt bij de tandarts wordt "verdoofd" met lachgas. Dit leidt in die series dan altijd tot "komische" situaties.
Hier in Nederland heb ik nog nooit meegemaakt dat lachgas werd toegediend. Klopt het dat het hier niet gebruikt wordt en zo ja, waarom dan niet, of waarom in de VS dan wel? Weet iemand er meer van?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
100%mama

100%mama

19-08-2010 om 10:53

Wel in nederland

Lachgas
Bij de tandarts
Inleiding

Sommige tandartsen werken met lachgas. Dit wordt voornamelijk gebruikt indien de patient bang voor de tandarts is. Door lachgas krijg je een ontspannen gevoel en heb je een verminderd tijds- en/of plaatsbesef.

Hoe werkt lachgas?

De behandeling begint met het opdoen van het neusmasker. Tijdens de gehele behandeling moet u via dit neusmasker inademen. Als u via de mond inademt (bijvoorbeeld als u praat) werkt het lachgas minder goed.

In eerste instantie zal er zuivere zuurstof wordt toegediend. Vervolgens zal er stapje voor stapje steeds meer lachgas worden toegevoegd. Dit kan in het begin een onwennig en vreemd gevoel zijn, wat in de meeste gevallen na enkele minuten is verdwenen en plaats maakt voor een aangenaam en ontspannen gevoel.

Als de juiste concentratie lachgas is bereikt kan de uiteindelijke behandeling door de tandarts plaatsvinden, zoals op gebruikelijke wijze. Het kan dus nog noodzakelijk zijn een plaatselijke verdoving te geven.

Na de behandeling krijgt men nog vijf minuten zuivere zuurstof toegedient. Na ongeveer vijf à tien minuten is het lachgas uitgewerkt.

Nadelen van lachgas

Lachgas mag niet worden gebruikt in de eerste drie maanden van een zwangerschap en je mag pas weer na een half uur deelnemen aan het verkeer.

Daarnaast is lachgas niet voor iedereen geschikt. Het is de tandarts die dit uiteindelijk zal bepalen aan de hand van een aantal criteria. Het hangt onder meer af van de hoeveelheid werk die er moet worden verricht. Er zijn dus redenen, waarom er geen lachgassedatie kan worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is onder andere een beperkte neusademhaling. Maar ook bij mensen met een psychose of aan anderszins onbeheersbaar probleem is lachgas niet mogelijk.
Bron: www.tandartsplein.nl

Om je vraag te beantwoorden, het wordt zeker wel in Nederland gebruikt, echter niet zo snel bij een reguliere ta. Bij angst tandartsen wordt het zeker wel gebruikt.

Coco

Coco

19-08-2010 om 12:14

100%mama

Dank voor je antwoord.
Nu vraag ik me nog af: wordt lachgas in Amerika echt zo vaak gebruikt, of lijkt dat alleen zo omdat het in die series een goede randvoorwaarde schept voor hilarische situaties en daarom steeds weer van stal wordt gehaald als de scriptschrijvers weer eens omhoog zitten?

100%mama

100%mama

19-08-2010 om 15:53

Coco

In de skandinavische landen, USA en UK ; waar Lachgas-Sedatie zo veelvuldig wordt toegepast worden niet alleen speciale patiëntengroepen behandeld met Lachgas, maar wordt in elke tandartspraktijk de patiënt een behandeling onder Lachgas-Sedatie aangeboden: puur als behandel comfort. In Nederland werkt men op dit moment met Lachgas-Sedatie op de afdelingen Bijzondere Tandheelkunde binnen ziekenhuizen en instellingen, tevens inmiddels in heel wat praktijken welke gespecialiseerd zijn in de behandeling van angstige patienten we zien hieruit volgend echter al geruime tijd een groeiende ontwikkeling binnen de reguliere Tandartspraktijken ; welke hun patiënten wat extra’s willen bieden.

Toch lopen we nog achter op de andere landen, niet alleen bij het gebruik van lachgas, maar de algehele anesthesie. Denk maar aan de ruggeprik, die standaard in Amerika wordt aangeboden en je er hier tot voor kort mega moeite voor moest doen ALS je hem al kreeg.

Over de hilarische situatie's...Het inademen van dit mengsel geeft de patiënt een geruststellend, kalmerend (sederend) gevoel. De lachgas die bij tandheelkunde wordt gebruikt is 50% n2o en 50% zuurstof. De lachgas waarvan je het lachende effect krijgt is enkel n20 en wordt gebruikt in bijvoorbeeld slagroomspuiten. Wat je in de serie's ziet is dus in die zin complete onzin maar wel leuk om naar te kijken

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.