Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Arawen

Arawen

08-09-2011 om 14:18

Vragen over aanmeten bril zoon (bijna 12)

Mijn zoon van bijna 12 (volgende maand jarig) heeft naar alle waarschijnlijkheid een bril nodig. Dat zijn gezichtsvermogen voor op afstand zien niet optimaal is, hadden we al eerder gemerkt, maar daar leek hij verder geen last van te hebben. Nu hij de laatste tijd echter met zijn ogen begint te knijpen (een soort van overdreven knipperen) heb ik er toch eens werk van gemaakt.
Volgens onze zorgverzekering kan ik terecht bij Pearle, dus ben ik daar heen gegaan voor een eerste indicatie. Daar werd aangegeven dat hij een kleine afwijking heeft (0,50 - 0,75) maar ook aan beide ogen een cylinder. Dat herken ik; heb ik zelf ook. Ik kan daar goed mee leven, zonder correctie, draag alleen in de auto een bril. Zoon zal waarschijnlijk ook een bril krijgen. Voor zo af en toe, of vaker, naar gelang hij prettig vindt.
Maar hoe nu dan verder voor een goed brillen-recept? Ik heb me hier ingelezen en begrepen dat kinderen meestal gezien worden door een specialist, omdat 'alleen' een meting van een opticien bij hen niet voldoende is. Volgens de dame van Pearle was mijn zoon echter al wel oud genoeg voor 'alleen' een opticien-meting. We moesten op een ochtend vroeg terug komen, wanneer zijn ogen goed uitgerust zijn.
Maar Pearle is een commercieel bedrijf en ik vertrouw het advies daarom niet helemaal. Klopt het dat bij een kind van bijna 12 alleen een oogmeting bij een opticien genoeg is? Of moet ik toch om een verwijziging vragen? En naar welke opticien moeten we toe? Zit daar kwaliteitsverschil in (zoals ik al schreef; ziekenfonds heeft contract met Pearle, maar ook met Eyewish en Specsavers)?
Wie wil zijn/haar ervaring met me delen?

groetjes Arawen

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fiorucci

Fiorucci

08-09-2011 om 15:30

Arawen

Ik zit in hetzelfde schuitje met mijn dochter van 11, en ik heb volgende week een afspraak voor haar bij de oogarts. Alhier kunnen kinderen tot en met 12 jaar binnen twee weken terecht bij de oogarts, een speciaal kinderspreekuur. Over het algemeen stelt men dat kinderen tot en met 12 beter gezien kunnen worden door de oogarts. Kwa kwaliteit, tja, ik ga voor mijzelf altijd naar Specsavers en ik ben daar tevreden over, ik vind de Hans Anders zelf minder, door eigen ervaringen maar anderen zijn er wel heel tevreden over.

Marie

Marie

08-09-2011 om 20:35

Hoeft niet naar oogarts

Hallo
Oudste (15) heeft vanaf 10 jaar een bril (-glazen) en is nog nooit bij de oogarts geweest.
Jongste (14) heeft vanaf haar vierde een bril (cilinder en -glazen) en is tot haar 10e bij de optometriste/oogarts in het ziekenhuis op controle geweest, maar daar is het beleid dat ze na hun tiende niet meer hoeven te komen, maar bij een opticiën terecht kunnen.
We gingen trouwens altijd wel naar een zelfstandige opticiën met een grote collectie kinderbrillen. Gelukkig kunnen wij dat betalen en zijn we niet afhankelijk van de aanbieder van de zorgverzekering.
Tegenwoordig hebben de meiden trouwens maandlenzen en die komen bij Specsavers vandaan. Prima service trouwens.
Als je de oogmeting van Pearle niet vertrouwd, ga je toch naar een andere opticiën en daarna evt. nog eentje. Oogmeten is toch gratis en dan kun je de adviezen wat vergelijken.
succes

Vic

Vic

09-09-2011 om 21:13

Oogarts

Tja, ik zou wel naar de oogarts gaan. Bij mijn 12-jarige dochter zat er onlangs ruim 3 punten verschil tussen de meting bij de opticien en met oogdruppels bij de orthoptist (+3.5 vs +6.75). Dat zal allemaal wel meevallen bij een afwijking van -0.5, maar ik zou nooit een kind (of een volwassene!) jarenlang een bril laten dragen zonder ooit bij de oogarts te zijn geweest.
Volgens mij kun je bij de meeste zorgverzekeraars gewoon brillen van alle opticiens declareren, mits je aanvullend verzekerd bent daarvoor.

Arawen

Arawen

15-09-2011 om 13:07

Geweest (en inderdaad een bril!)

Toevallig moest ik deze week langs bij de huisarts voor iets anders en heb ik de vragen over zoon's oogonderzoek ook maar meteen gesteld. Huisarts stelde dat op zijn leeftijd bezoek aan optometrist voldoende is. Ze raadde er eentje aan die verbonden is aan een (dure!) onafhankelijke opticien.
Daar ben ik inmiddels geweest en inderdaad; zoon heeft bril nodig, voor 'zo af en toe'. Zijn afwijking is niet groot (nog geen min 1) maar hij heeft wel een cylinder in beide ogen. Toen kwamen we op het financieel plaatje. Viel me even tegen; mijn verzekering vergoed EUR 150 en dat zou net genoeg zijn voor de helft (de glazen). Montuur was namelijk ook al zo'n EUR 150. Ik vond dat eigenlijk wel erg veel... Maar zoals ik al zei; het is een dure opticien. Wil dus ook nog even gaan kijken bij de ketens, waarbij ik volgens mijn verzekering extra korting krijg (Pearle b.v.).
Wat is jullie ervaring? Zijn daar de brillen c.q. monturen voordeliger maar zijn jullie daar dan wel tevreden over?

groetjes Arawen

Vic

Vic

15-09-2011 om 13:46

Prijzen

Voor de laatste bril van mijn 12-jarige (bij Pearle) waren de glazen zo'n 320 euro, montuur 120, en over het geheel kreeg ik 20% korting. De korting is afhankelijk van je verzekeraar. Die van mij heeft geen contract bij Pearle, dus dan krijg je hun eigen korting van 20%. Ik kan 100 euro per twee jaar declareren. Daarvoor kwam deze bril helaas een paar maanden te vroeg.
Ze hebben bij Pearle trouwens ook monturen van 40 euro, dus je kunt voordeliger uit zijn.

Anonix

Anonix

15-09-2011 om 19:40

Pearle

Ik vind Pearle niet zo goedkoop. Ze hebben we 'n paar goedkope monturen, maar de glazen zijn daar over het algemeen erg prijzig. Duurder dan bij de 'dure' opticien hier in de buurt. Maar ze hebben soms wel aardige aanbiedingen. Man komt er we al jaren en is erg tevreden!

Specsavers en Hans Anders zijn een stuk goedkoper, maar dat vind ik echt behoorlijke baggerzaken met bovendien een heel karig aanbod kindermonturen (Huis Anubis en Mega Mindy )

Aangezien zoon hier de bril elke dag de hele dag opheeft koop ik wat hij prettig vindt zitten. Tot nu toe is dat altijd een wat duurder montuur geweest (BBig, Lookkino), met standaard kinderglazen. Meest recente rekening was 275 euro, maar daar doet hij dan ook zeker weer 2-3 jaar mee! (is nu 12).

Z'n zonnebril op sterkte komt wel bij Hans Anders vandaag (45 euro, dus ze zijn ook echt wel beduidend goedkoper!).

Pearle

Mijn beide kinderen gaan naar Pearl en daar ben ik heel tevreden over. Onder de 12 jaar moeten ze inderdaad ook nog naar de oogarts. Dus had ik een groot probleem met dochter want de wachttijden hier zijn enorm, uiteindelijk had ze na 3/4 jaar een afspraak die doorging, want die is ook nog een keer afgebeld.
Terwijl er bij Pearl een optometrist zat die zelfs een training had gehad over oogproblemen en de omgang met kinderen met autisme!
Daar zijn we dus wel heen geweest maar die mocht dan niet druppelen. We hebben zonder druppelen een bril geregeld maar die was niet helemaal passend.
Echter de oogarts kon er naderhand ook niets meer van maken! Toen zijn we nog een keer bij een oogkliniek geweest en toen was het goed. Dochter moet nu weer, wil ook lenzen nu en dus gaan we naar de optometrist van Pearl!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.