Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vreselijke pijn na val van paard

Gisteren ben ik lelijk gevallen van mijn paard en met mijn hele gewicht op 1 plek op mijn onderrug geland. Ik kan sindsdien helemaal niet meer staan op mijn linkerbeen en heb een gevoelloze bil. Het is ook flink dik, natuurlijk.

Als ik heel stil zit doet het geen pijn, maar als ik een verkeerde beweging maak is het niet te harden.

Ik heb foto's laten maken en die waren in orde. Toch ben ik bang dat er meer aan de hand is. Ik heb pijnstillers gekregen, maar ik merk er niet veel van. Zou het kunnen dat er toch iets over het hoofd gezien is?

p.s. Ik heb een spierziekte waardoor ik nogal slap op mijn paard zit en als een baksteen gevallen ben. Mijn ene been tintelt nu behoorlijk, maar dat zou ook door de spierziekte+overspanning kunnen zijn, denk ik.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Puck

Puck

23-02-2012 om 15:54

Goed gekneusd

Natuurlijk bestaat de kans dat ze op een foto iets over het hoofd zien altijd, maar de kans is natuurlijk wel klein. Maar als je zo hard gevallen bent dan kan je er zeker van uitgaan dat het allemaal flink gekneusd is en kneuzingen kunnen heel erg pijnlijk zijn en je verschrikkelijk belemmeren. Wat jij beschrijft kan best toegeschreven worden aan een forse kneuzing en daar houdt je nog wel even last van. En als alles gezwollen is dan kan ik me ook zomaar voorstellen dat er wat zenuwen in de knel komen die daardoor die tintelingen geven. En als je het echt niet vertrouwt: dan bel je toch gewoon nog een keer de huisarts met je verhaal.
En als het wel een kneuzing is: dikke kans dat je morgen nog meer last hebt en dat het na een paar dagen weer langzaam beter gaat. Maar van een goede kneuzing kan je weken lst hebben.
Beterschap.

Maneel therapeut

Naar een goede fysio-manueel therapeut gaan. Misschien heb je een werveltje verschoven, of een sacro-iliacaal gewricht dat wat verschoven is?( tussen je bekken en je rug)
En niet afwachten, zo snel mogelijk gaan.

Zofia

dat klinkt niet fijn (understatement) ik denk dat je een flinke bloeduitstorting in je onderrug hebt, die de boel daar een beetje ´krap´ maakt..

Ik zou flink koelen met koelpakkingen (of een zak erwten uit de vriezer) niet zo koud dat het bevriest, maar gewoon regelmatig een pakking erop

En uitzitten, de tijd..als je echt uitval krijgt zou ik een dokter waarschuwen..

Sterkte en beterschap!

Fianna

Fianna

24-02-2012 om 13:19

Niet alles is op een rontgenfoto zichtbaar

Soms is uiteindelijk een mri nodig. Het kan zijn dat door de val een hernia getriggerd wordt of dat op een andere manier een zenuw bekneld raaakt (idd door bloeduitstorting).

Ik ben ruim 5 maanden geleden hard gevallen en nog steeds last van mijn rug, soms gaat het en soms kan ik niet meer zitten. Heb er in elk geval een ontstoken si-gewricht aan over gehouden en ga over enkele weken eindelijk onder de mri. Loop bij een chiropractor en dat helpt wel!

Sterkte er mee!

Lizelot

Lizelot

24-02-2012 om 13:28

Zenuw?

Zofia,wat jammer dat je gevallen bent.
Het klinkt toch of er iets is met een zenuw in je rug.ik zou terug gaan naar de huisarts.Mijn bijrijdster is laatst ook gevallen.Gekneusde rug,maar ze bleef ook ontzettende pijn in haar rug en been houden,uiteindelijk bleek er een zenuw gekneusd.Moest met rusten en fisiotherapie overgaan.
Sterkte en beterschap.

zofia

zofia

25-02-2012 om 09:51 Topicstarter

Bedankt!

Voor alle reacties en goed tips. Het is nog niet beter, eerder erger. Er is nu een groot deel van mijn onderrug/bil gevoelloos en ik kan niet meer staan, draaien, etc.

Dat si gewricht lijkt het inderdaad te zijn. Als ik de foto's bekijk dan denk ik het aan de boven-achterrand zit.

Omdat ik sowieso nauwelijks beweeg en veel in de rolstoel zit is alles bij mij nogal stijf. Ik had ook al een erg versleten rug met uitpuilende tussenwervelschijven, dit alles helpt natuurlijk ook niet mee om een val op te vangen.

Ik heb stevige pijnstillers, maar ik moet me niet verkeerd bewegen, want dan ga ik door het lint.

Wat ik wel verontrustend vind is dat ik moeilijk naar de wc kan. Ik heb altijd al moeite met persen, maar nu lijkt het helemaal nihil te zijn.

Als het maandag niet beter is, ga ik toch terug.

Puck

Puck

25-02-2012 om 19:18

Zofia (o.t.)

Even een vraag van een hele andere aard, maar wel n.a.v. je vraag. Als je een spierziekte hebt, veel in een rolstoel zit en beperkt wordt in je bewegingen: hoe doe je dat dan met paardrijden. Rijd je met aanpassingen? Lijkt me erg lastig om goed beenhulpen te geven, goed gebruik te maken van je gewicht etc. Alleen al het op je paard klimmen lijkt me al een topprestatie. Ben gewoon benieuwd, het lijkt mij heel knap wat je presteert.

zofia

zofia

26-02-2012 om 08:42 Topicstarter

Puck

Ik ben twee jaar geleden weer begonnen. ik had het ook niet voor mogelijk gehouden, maar het is heel goed mogelijk voor mij, en een geweldige opsteker, zowel mentaal als lichamelijk.

Opstappen is wel een flinke oefening, maar het gaat goed met hulp en een trapje.

Ik heb een australian stock zadel, daar zit ik redelijk in 'vast'.

Beenhulpen geven gaat niet, maar ik heb een oud en wijs paard die heel goed begrijpt wat ik van haar wil met alleen stemhulpen.

Het enige wat mij opbreekt op het moment is mijn nek en rug. Die beginnen door te zakken na een half uurtje. Veel langer houd ik het niet vol.

Draven of galopperen kan ik ook niet lang. Hooguit een paar minuten. Maar het is zalig om de bossen in te kunnen en de bergen op te kunnen waar ik jaren niet geweest was. Echt hemels.

Puck

Puck

26-02-2012 om 18:50

Lijkt me ook heel gaaf, zofia

Hoe gaat het ondertussen met je?
Ik kan me zo goed voorstellen dat als je zelf beperkt wordt in je bewegingsmogelijkheden het dan geweldig is om op de rug van een paard toch te komen waar je anders niet zou kunnen komen. Voor een gezonde ruiter is dat al heerlijk, ik kan me voorstellen dat het voor jou nog een extra dimensie heeft. En fijn dat je een paard heeft dat goed naar je luistert, op de manege waar mijn dochter rijdt hebben ze ook zo'n paard dat op stemhulpen reageert, ideaal voor beginners.
Leuk om te horen hoe jij rijdt.

zofia

zofia

03-03-2012 om 13:17 Topicstarter

Update

Gisteren heb ik de uitslag van de ct-scan gehad. Er blijkt sprake te zijn van nogal wat beschadiging en in ieder geval 2 tussenwervelschijven die flink uitpuilen.

De neurochirurg denkt aan een prolaps van de tussenwervelschijf en/of een hernia, en wil nu een mri maken. Ik heb een pacemaker, maar desondanks denkt hij dat het kan.

Maandag wordt ik opgenomen hiervoor en voor betere pijnbestrijding. Als zijn diagnose klopt, wil hij zsm opereren.

Heeft iemand hier misschien ervaring mee? of met de specifieke situatie van een mri maken met een medtronic dddr pacemaker?

Puck

Puck

03-03-2012 om 14:42

Tjee balen zofia

En dat is allemaal veroorzaalt door je stuiterpartij van je paard? Tjonge, heftig hoor. Ik kan je niet helpen met je andere vragen, misschien is het een idee om er een ander draadje te openen of in je titel je vragen naar voren te laten komen.
En als je weer gaat rijden: heb je wel eens een bodyprotector overwogen? Gebroken armen en benen voorkom je er niet mee maar letsel aan wervelkolom en organen kun je er wel mee beperken. En misschien is het voor jou wel prettig als extra stevigheid, je zit ahw in een corset. In ieder geval hoop ik dat je goed herstelt en snel weer op je paard kunt klauteren.

Jemig zofia

dat klinkt belabberd! Maar... ik zou, als ik jou was, heel terughoudend zijn met je te laten opereren. Ik heb jarenlang rugklachten gehad met bulging disks, maar geen uitval of uitstraling tot aan mijn voet, dat was een reden om af te wachten.

Ik kon op een gegeven moment geen honderd meter meer lopen van de pijn (neurogene claudicatio) en toen was het duidelijk, na een periode veel rusten, dat er toch wat aan moest gebeuren (snerpende zenuwpijn tot in mijn voet)

Een pacemaker is, voor zover ik weet, hier in NL wel een contraindicatie voor het maken van een MRI, (dus het advies om het NIET te doen) maar je vindt dat vast wel op het www?? en mocht je wel gaan, dan moeten er vast allerlei maatregelen genomen worden...

Sterkte en beterschap!

zofia

zofia

04-03-2012 om 08:28 Topicstarter

Puck, er komt in ieder geval voortaan een bodyprotector. ook al omdat ik helemaal niet rechtop kan zitten(voor de val ook al niet) dus misschien heb ik dan nog wat stevigheid hiervan.

ik denk dat mijn zadel ook moet worden aangepast. er zal een soort van rugsteun en losse ring om me heen moeten komen.

Mien, ik ben ook niet zo gelukkig met het idee van opereren, maar ik kan nu dus helemaal niet meer lopen of rechtop staan.

Ik ga door het dak van de pijn. Zelfs als ik een beetje naar achteren leun in de rolstoel of mijn recher arm optil(de pijn zit vreemd genoeg links in mijn rug) voel ik het van mijn rug tot mijn tenen alsof er een mes wordt omgedraaid.

Volgens de chirurg was er geen sprake van of, maar moet ik zo snel mogelijk geopereerd worden.

Ik ben met een operatie huiverig voor de pacemaker, de narcose en voor eventuele complicaties zoals een klapvoet. Waren dat voor jou ook redenen om terughoudend te zijn?

Rieke

Rieke

04-03-2012 om 12:37

Mri

Zofia, ik heb even gevraagd in mijn directe omgeving, er is wel een risico met mri en pm. Ligt aan type pm en draad, en of ie mri proof is. Er zijn mri proof systemen. Dat is iets van de laatste 2 jaar. Heb je de laatste 2 jaar die pm gekregen, vraag aan je cardioloog of de draad mri proof is. Er is wel sprake van risico (ontregeling). Ct is geen probleem.

MariaV

MariaV

04-03-2012 om 13:24

Producent

De radioloog neemt in een geval als het jouwe normaal gesproken contact op met de producent van jouw type pacemaker. Die kan vertellen of een MRI kan en zo ja, onder welke voorwaarden.
Sterkte ermme!
Maria (met dochter met gelijksoortig probleem)

zofia

zofia

04-03-2012 om 14:05 Topicstarter

Google..

ik heb ook eens even zitten neuzen en ik begrijp dat ik met mijn pacemaker in de problemen kom.

De mijne is de voorganger van de medtronic mri-safe versie.

Als ik het goed heb is, als je toch een mri zou maken met mijn pacemaker, niet alleen de ontregeling van de batterij een probleem, maar ook de leads, de draden die naar het hart gaan.Bij het oudere type kunnen die namelijk heet worden en schade aanrichten.

Daarbij komt dat de pacemaker wel vervangen kan worden door zijn moderne mri-safe zusje, maar dat de leads vastgroeien in de ader, waarbij het een zeer specialistische klus is om die er dan ook uit te halen.

Het is een gemiste kans dat ik deze niet mri-safe versie heb gekregen indertijd, want ze waren er toen al wel, en voor iemand met een neuro-musculaire ziekte ligt het voor de hand dat er wel eens een mri gemaakt moet worden, afgezien van dit soort ongelukjes.

pfff... wat een gedoe.

MariaV

MariaV

04-03-2012 om 14:30

Wat gedetailleerder

Misschien kan het wel. Onze dochter draagt een cochleair implantaat (zie wikipedia - ook een apparaat met draad). Met zo'n implantaat kun je normaal gesproken geen MRI meer ondergaan. Alle merken op 1 na (het onze) zeggen dat ook. Maar onze dochter moet heel regelmatig een MRI laten maken. Onze radioloog is gespecialiseerd in gevallen als onze dochter. Hij vertelde dat een MRI vaak wel mogelijk is (ook met de andere merken), maar dat hij een lichtere magneet gebruikt. De beelden die je dan krijgt zijn wat minder duidelijk. Ook zie je een grote schaduw rondom het implantaat en kunnen de beelden wat vervormd zijn. Daarom is het belangrijk dat het door een op dit vlak ervaren radioloog wordt gedaan én geïnterpreteerd. Je kunt contact met me opnemen als je de naam van onze radioloog zou willen voor overleg: OOL-MariaV at hotmail punt com.
Tenslotte, als een MRI echt niet kan, dan zijn er nog andere scans die wel kunnen, CT bijvoorbeeld.
Groeten,
Maria

zofia

zofia

04-03-2012 om 15:09 Topicstarter

Hoi maria

Ik heb al een ct scan gehad, de chirurg wil juist een mri om een gedetailleerder beeld te krijgen. Ik heb ook ergens gelezen dat het kan mits het niet het toraxgebied is wat gescanned moet worden.

En..we wonen in Polen..

MariaV

MariaV

05-03-2012 om 16:15

Grenzeloos

Ik woon ook niet in Nederland, maar medische kennis delen kent geen grenzen Hopelijk heb je een verstandige redioloog.
Maria

Ik weet wel

dat ze, bij het maken van een EMG bijv. soms een magneet op de pacemaker leggen, maar hoe dat bij een MRI zit?

Heb wel meegemaakt dat ik, bij het scannen van de onderrug, mijn bh aan mocht houden (metalen delen) dat kon geen kwaad..dus misschien is het mogelijk alleen op de onderrug te scannen..

Sowieso goed overleggen, lijkt me!
Succes

zofia

zofia

07-03-2012 om 15:13 Topicstarter

Terug uit ziekenhuis

Ik ben de afgelopen dagen opgenomen geweest in ons streekziekenhuis hier. Ze konden noch een mri, noch een meer gedetailleerde ctscan maken.

Daarbij bleek dat het ziekenhuis geen eigen neurochirurg heeft. De neurochirurg die ik vorige week had werkt in een andere kleine kliniek hier. Daar zijn ze ook niet in staat om een betere beeldvorming te maken.

Ik lag op de afdeling traumachirurgie en orthopedie. De afdelingschef heeft nog geprobeerd om een soort diagnostische pijnblokkade injectie te geven in het si gewricht. De injectie ging voorspoedig, ik voelde er niet veel van. Het zou binnen een uur verlichting geven als het probleem daar zou zitten. Ik moest toen op mijn linkerbeen steunen. Daarvan kreeg ik zo'n verschrikkelijke pijn als ik nog nooit in mijn leven heb gehad. Iedereen in paniek.

Ik heb toen 2x een soort grote spuit met iets in mijn infuus gekregen. Daarvan kreeg ik weer vervelende kramp alsof ik een appel in zijn geheel doorgeslikt had. Later weer dit spul gekregen met hetzelfde neveneffect.

UIteindelijk vandaag dus onverrichter zaken(zelfs slechter)naar huis.

Eigenlijk zou ik aan het eind van de maand sowieso naar het Universiteits Ziekenhuis in Warschau moeten voor onderzoek. Nu hebben we mijn prof daar gebeld, en zij regelt voor mij vervroegde opname (hopelijk maandag al)en wordt ik daar door de (hopelijk hele goede)röntgenoloog en neurochirurg bekeken als het goed is.

Och

meissie, wat een Ellende ik zat zelf nog te denken of ze niet een petscan of een tomogram zouden kunnen doen, maar ik ben geen medisch specialist..
Bij een tomogram snijden ze het beeld in plakjes, maar dat wordt niet zo vaak meer gebruikt.

Voordeel is wel dat je het magnetische omzeilt..

Ik hoop van harte dat ze je kunnen helpen! *dan wens je iemand liever in NL dan in Polen..., maar goed, daar schiet je niets mee op!

Sterkte!

Fiorucci

Fiorucci

07-03-2012 om 18:05

He bah

Ik hoop heel erg dat je snel goede hulp krijgt,sterkte!!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

07-03-2012 om 19:28

Jeetje zofia

Jeetje Zofia, wat een narigheid. Heel veel sterkte toegewenst!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.