Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

zomaar even

zomaar even

10-09-2011 om 12:20

Vroege puberteit en lengte groei

Mijn dochter van 8 is vroeg in de pubereit. Ze heeft bortsontwikkeling zweten, snel vet haar, af en toe puistjes, zit ook wat minder goed in haar vel (heeft buien) is prikkelbaar. Dit sinds 3 maanden. Is er een reden om mij zorgen te maken over haar lengte groei. Ze is nu 130. Zal ze doordat ze vroeg in de puberteit zit niet heel klein blijven? De huisarts wil een bloedonderzoek doen om eventuele ziekte uit te sluiten. De huisarts vindt doorverwijzen kinderarts niet nodig, want vanaf 8 jaar is puberteit normaal. Het is psychisch ook zwaar voor dochter. Zelfs de juf op school maakt zich zorgen om haar. Ze heeft ook op school last van sombere buien en is snel boos. Zo kennen we haar niet dus de puberteit heeft haar veranderd Wie heeft ervaring met vroege puberteit en maak ik mij terecht zorgen over klein blijven en hoe help ik dochter, zodat ze weer wat beter in haar vel zit?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ik zou

wel naar de kinderarts gaan. Ik vind 8 jaar te jong om ongesteld te worden, zeker gezien haar lengte. Mijn dochter is 8,5 en 120 cm, ze heeft een botgroei achterstand van een jaar. Als ze de eerste fysieke verschijnselen van puberteit krijgen gaan we weer op consult.

Primavera

Primavera

10-09-2011 om 16:09

Terecht zorgen

Het is een goed idee om bloed onderzoek te doen en ook een handfoto om de botleeftijd te bepalen. En dat bloedonderzoek indien negatief dan ook na bijv. 6 maanden te herhalen om te zien hoe de ontwikkeling is. Te weinig schildklierhormoon kan bijv. voor wat je dochter heeft zorgen inclusief sombere buien. Ik vindt alleen dat een huisarts niet genoeg is opgeleid om alle eventuele oorzaken en de behandeling ervan bij kinderen in zijn eentje te doen. Begeleiding van een gespecialiseerde kinderarts erbij lijkt me wel zo verstandig.
Mijn inziens zijn je zorgen terecht. Niet zozeer omdat je zeker weet dat er iets aan de hand is (misschien is ze inderdaad alleen maar vroeg), maar omdat de huisarts bij niet doorverwijzen wel eens een oorzaak zou kunnen missen. Behalve endocrinologische problemen kunnen het ook symptomen zijn van iets genetisch of nog andere ziekten.
Groeten Primavera

Pubertas praecox moeder

Pubertas praecox moeder

11-09-2011 om 12:41

Ervaring

Hup naar de kinderarts. Vanaf 8 jaar mag het dan officieel geen vervroegde puberteit(pubertas praecox) heten, maar de dingen die jij beschrijft horen niet bij een 8-jarige. Ook al is je kind 8, dan kan er toch sprake zijn van vervroegde puberteit en als de pubergroeispurt zich te vroeg inzet dan mist je kind een paar jaar normale groei en dat heeft effect op de uiteindelijke lengte. En daarbij natuurlijk ook de andere effecten als borstgroei en vroeg ongesteld worden. Er gebeurd dan heel veel in zo'n jong lijf.

Dus terug naar de huisarts en die doorverwijzing regelen. Hij kan het niet nodig vinden, maar als jij dat wel vindt, is dat even zo belangrijk, zo niet belangrijker.

Wij hebben ervaring met de groeipoli van Tergooi ziekenhuizen (Hilversum/Blaricum), bij ons kind is de (puber)groei geremd dmv injecties. Dr. Kamp aldaar is daarin gespecialiseerd en gepromoveerd. Als je niet in de buurt woont kun je daar wel te rade gaan voor info over een goede collega bij jou in de buurt.

Doen, al is het alleen maar voor je eigen geruststelling. Bloed afnemen en een handfoto zijn zo gedaan en dan weet je al heel veell meer en helemaal niet ingrijpend.

zomaar even

zomaar even

15-09-2011 om 09:18

Dankje

Het is niet gelukt een verwijzing te krijgen bij de huisarts Dus heb ik besloten om de schoolarts te bellen. De verpleegster die ik sprak vindt het nodig dat dochter langskomt voor onderzoek en eventueel doorverwijzing, gelukkig.... Het is dus even afwachten. Het grappige is dat mijn altijd zo kwieke dochter die weinig slaap nodig heeft ineens ook veel langer slaapt. Als ze wakker wordt heeft ze dikke oogleden. Dit bij een kind wat er juist altijd heel uitgelapen uitzag en minder slaap nodig had dan leeftijdsgenootjes. Ik blijf dus met een gevoel zitten dat er iets niet klopt... Bedankt voor reactie en we gaan het zeker uitzoeken.

Waardeloos

Van die huisarts van jou.
Want ook hij is mens, hij kan het mis hebben. Hij is geen expert, maar handelt nav standaard regels die daarvoor gelden.

Het is jammer dat hij blijkbaar niet luistert naar de moeder van het kind, die zich zorgen maakt en graag expertise zoekt. Dat verzoek je niet elke dag, dus een stugge houding vind ik het.

Geen idee wat voor een huisarts je hebt, oud/jong, modern/ouderwets enz, maar mij komt even in me op dat wanneer er dus iets mis is met je en je huisarts vind een doorverwijzing niet de moeite waard, dat je dan het nakijken hebt. Een specialist is juist voor.... gespecialiseerde zaken. Dat gaat verder dan de expertise van je huisarts, die daar niet voor heeft geleerd.

Ik zou anders de specialist raadplegen, en vragen wat je kunt doen, of je ook zonder de doorverwijzing van je huisarts terecht kunt omdat je de boel niet vertrouwd.

De schoolarts heeft misschien nog een nuttige suggestie, maar is ook geen expert.

Succes, en ik hoop dat je toch binnenkort terecht kunt bij een kinderarts. Al is het alleen maar ter geruststelling.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.