Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Fats

Fats

03-02-2011 om 10:18

Wat is energie

Wat is energie in voeding? Is dat hetzelfde als calorieen? Dus als iets volgens de verpakking energierijk is word je daar dan ook dik van?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
mar

mar

03-02-2011 om 10:33

Energie

Energie in voeding kun je inderdaad vertalen in het aantal calorieën. Eigenlijk is de aanduiding kilojoules beter, maar de meeste mensen gebruiken de term calorieën.
Of je er dik van wordt is de vraag. Dat hangt af van wat je aan energie verbruikt op een dag. De gemiddelde behoefte aan energie op een dag is bij vrouwen zo'n 2000 kcalorieën. Zit je de hele dag op de bank, dan heb je minder nodig.

Om het energieverbruik van activiteiten goed te kunnnen berekenen wordt in de wetenschap de eenheid MET (metabolic equivalent of task) gebruikt. Maar dit zijn ook gemiddelden.

amk

amk

03-02-2011 om 10:34

calorieen zijn de uitdrukking van energie.

of je er dik van wordt hangt af van de hoeveelheid die je er van eet, de energie die je verbruikt en wat je verder nog eet, zoals bij alles.

bertje1

bertje1

03-02-2011 om 21:18

Hoi

Het is nogal verwarrend, want 'energie' wordt voor meer dingen gebruikt. Als je ergens energie van krijgt, dan is dat meer figuurlijk.
Energie is het aantal kilo-kalorieën wat een produkt levert. Dit hangt af van de samenstelling.
1 gram koolhydraat of suiker levert 4 kilokalorie, 1 gram vet 9 kcal en 1 gram eiwit, ook 4 kcal. Dus afhankelijk van de samenstelling, levert iets een bepaalde hoeveelheid kalorieën. Zo zie je dus meteen: iets vets levert meestal meer kalorieën. Daarvan heb je dus de kans eerder zwaar te worden. Maar waar iedereen de fout mee maakt: Je hebt een 'emmer' kalorieën nodig, en alles wat je eet, gaat in die emmer en op een gegeven moment stroomt ie over... teveel dus... je wordt dus niet van 1 koekje dik maar van het totaal per dag/week.

+ Slimme Brunette +

+ Slimme Brunette +

06-02-2011 om 17:48

Eufemistische praat

Als het om eten gaat (dus geen Red Bull ofzo) denk ik altijd: jaja, energierijk, dat is een leuke manier om te zeggen dat er veel calorieën in zitten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.