Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

ikke

ikke

14-02-2009 om 13:55

Weer over inentingen

Ýk heb mijn 9 jarige dochter nog niet laten inenten voor dtp-bmr prieken. Ýk heb spijt dat ik eerder wel liet gebeuren. Mijn vraag aan jullie is wat jullie daarvan vinden. Zij heeft wel complicaties gehad op eerdere inentingen, maar gelukkig niks over gehouden (een keer koortsstuip en een periode gedragsverandering.)
Ýk ben benieuwd naar jullie reacties.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
bibi63

bibi63

14-02-2009 om 15:13

Maar

wat is de reden van spijt en nu nog niet inenten? De bijwerkingen, geloof? Weet je zeker dat de gedragsveranderingen iets te maken hadden met de inentingen?
Voor zover ik weet is er maar een kleine groep ouders die de inentingen niet laten doen en dat zijn vooral streng gelovigen. Wat is exact je probleem?
Bibi

ikke

ikke

14-02-2009 om 16:22

Geen inentingen meer

Mijn probleem van nu is de twijfel. 9 jaar prik laten uitvallen of toch doen. Ýk heb zelf veel angst gehad van die bijwerkingen. En koortstuip was direct na de inenting, heel eng was het. Gedragsverandering was ook door inenting volgens de huisarts.
Ýk heb zelf geen inentingen gehad en ik ben heel erg gezond, ik kan alles aan, lichamelijk en geestelijk. Ýk gun dat ook voor mijn kind. Ýnentingen in zijn geheel niet goed, tenminste ik geloof dat ze meer schade aanrichten aan de volksgezondheid dan zonder inentingen. Anders gezegd; Beter geen inenting, dan beperk je de risicos. Maar helaas andersom is geldig. Ýnenten en ziektes voorkomen, dat geloof ik absolut niet. Mischien voorkom je wel mazelen maar als je per kind kijkt is de gevolgen heel anders. Ýk weet het niet zeker maar 1000 kinderen hebben mazelen en een van hun gaat dood. Alle duizend zijn ingeent om niet die eentje te zijn die ddod zal gaan. En al die duizend heeft de gunstige gevolgen van mazelen gemist voor een piep kleine risico. En veel grotere persentage heeft complicaties van inenten gehad. Die een kind van die duizend heeft geen mazelen gehad dankzij de inenting maar ik geloof dat hij een andere ergere ziekte zal krijgen. Dat is mijn logica. Niet op geloof gebasseerd.

ikke

ikke

14-02-2009 om 17:28

Negatief

Dames, wat zijn jullie negatief, hard en bagitaleseren jullie alles met je vooroordelen. ' ik geloof ' omdat ik veel lees in meerdere talen, kranten, boeken. Over alles ook wat er allemaal in de wereld gaande is. Mijn geloof heeft op heleboel info gebasseerd. B.v. van kinderziektes mensen worden wijzer en sterker. Dat heb ik niet zelf verzonnen. Ýk heb ook de vergelijking niet zelf verzonnen over inenten tegen mazelen en niet inenten. 1 op de duizend of twee op de duizend, dat weet ik niet zeker. En gedragsverandering kan ook vooromen na vaccinaties, weten jullie dat niet???
Kom op natuurlijk geen 9 jaar en koortstuip. Lees eerst echt dan reageren.

Ýk hoop dat ik normale reacties krijg over mijn twijfel.

Bastet

Bastet

14-02-2009 om 18:41

Tja...

Je schrijft: dat heb ik niet zelf verzonnen...nee,maar iemand anders wel!
Lees eens de goede objectieve info op:
www.geocities.com/vaccinatie
Of snuffel in het archief naar de vele discussies die hier al gevoerd zijn.
Groetjes,Bastet

ikke

ikke

14-02-2009 om 19:41

Alweer

Nog een erbij.
Alsof alle discussies afgelopen zijn. Dat is zeker niet zo.
Van een subjectieve iemand over objectiviteit horen. Dat is wel interessant.

ikke

ikke

14-02-2009 om 20:39

Riak

Dank je voor je reactie. Ze zijn er zoveel, een of twee noemen is ook misleidend. Kranten, vooral NRC Handelsblad en buitenlandse kranten, discussies met een aantal vrienden die arts zijn en met mijn zus die zelf een medisch specialist is... Daarnaast ook internet. Maar mijn vak is iets anders, ik neem aan dat jullie ook niet uit de medische wereld zijn. Wij kunnen zeker niet discusseren alsof we medici zijn. Ýk volg de media graag omdat ik geinteresseerd ben. Onder andere medische onderwerpen.

Nogmaals alles draait om economie in de wereld. Als werkende moeder je kan niet twee weken thuis zitten met je kind die mazelen heeft. Je kind kan daar belang bij hebben maar je werkgever niet. Laat staan de farmaceutische indistrie.

ikke

ikke

14-02-2009 om 22:22

Welterusten lidwientje

Heb jij geen vrienden die arts zijn? Die heb ik veel, ik heb ook een ex die ook arts is. Ýk heb ook vrienden die alleen maar basisschool diploma hebben, Daar geniet ik net zo veel van.
Nee, we kunnen zeker niet als een arts discusseren. Artsen studeren 6 jaar en vervolgens nog een 4 of zes jaar en ze zijn nog steeds niet klaar. Ze zijn nooit klaar. Ýk en jij kunnen niet op hun nivo discusseren, dat is onze vak niet. En vervolgens hoef je ook niet cijfers en percentaces iedere keer gebruiken, omdat je niet nauwkeurig kan volgen als buitenstaander.

Je hebt ook over oorlogen in de wereld een mening over, dat moet wel. Daar hoef je ook geen politici te zijn of studie politikologie gehad hebben toch. Van deze invalshoek kunnen wij ook discusseren over medische onderwerpen. Niet als een arts maar als een moeder die ogen en oren open heeft voor de wereld omzich heen en daarvan kan een mening vormen. ervaringen uitwisselen, met elkaar steunen. inplaats van plagen acter de anonimiteit.
Net zo als mijn geval over inentingen. En die mening blijft ook niet vast. Alles verandert. Vooral alles over medische onderwerpen. Vandaag goed, morgen fout.

Ýk geloof niet heilig in medische wereld ook de inentingen niet. Maar wie weet veranterd ook dat ook wel.

Welterusten.

ikke

ikke

14-02-2009 om 22:25

Geen medici bij dit draadje

Omdat ik zoveel van hun ken weet ik zeker dat geen een dame medici is van dit draadje. Hun houding en manier van schrijven zal meer respectvol en deskundig zijn, en objectief.

Prulletje

Prulletje

14-02-2009 om 23:10

Bij twijfel

Niet inhalen.
Als jij (om wat voor reden dan ook) eigenlijk echt liever niet wilt dat je kind wordt ingeent, doe het dan niet. Althans, als je in een gebied woont waar 99,9% van de mensen WEL is ingeent. Door het al eerder genoemde kudde effect is de kans dat jouw kind in aanraking komt met een van de virussen heel erg klein. Zolang er maar een enkeling is in een bepaald gebied met die mening is er geen man overboord.
Overigens zou ik in het geval van BMR dan wel een aparte rode hond vaccinatie laten geven. Die vind ik net even iets belangrijker dan de B en de R.
En o.t.: Ik zie alle hoofdletters I van ikke als een Y met een streepje erop. Heeft iedereen dat?

Prulletje

ikke

ikke

14-02-2009 om 23:40

Dankjewel prulletje

Dank je wel! Het ging tot nu toe puur over andere dingen en uiterlijk. Eerst een inhoudelijke, serieuze reactie op mijn vraag. Dank je! Ýk ga hierover nadenken. ik heb nog eventjes tijd.
(Ýk weet het niet over die rare i, ik krijg het automatisch)

Bijwerkingen

Hallo ikke,
Even wat feitjes om in je overwegingen mee te nemen.
Je bent bang voor bijwerkingen omdat je kind op jonge leeftijd koorsstuipen heeft gehad na de BMR-inenting. Dat kan ik me voorstellen, want koorsstuipen zijn echt een hele vervelende ervaring om te zien als ouder.
De kans op koortstuipen ligt aan de aanleg van het kind en de snelheid/hoogte van de koortsstijging. Het heeft niet direct met het vaccin te maken, maar met de koorts die somige kinderen als reactie op het vaccin krijgen. Bij het doormaken van de mazelen of iedere andere ziekte die koorts geeft heb je dezelfde kans als je kind aanleg heeft voor koortsstuipen. Een andere factor die meespeelt is de leeftijd. Koortsstuipen komt bij zo'n 4% van de kinderen voor bij een willekeurige koortsaanval. De kans op koortsstuipen is bij de 6de ziekte 10 keer zo hoog als na een mazelenvaccin. Koortstuipen treden bijna altijd alleen tussen de 6 maanden en 5 jaar op. Bij een negenjarige is de kans op koortstuipen, ook al heeft ze die in het verleden eens gehad zeer onwaarschijnlijk. Des te meer als het bij die ene keer is gebleven.

Als je overweegt om de inenting tegen rode hond te geven is het handig om te weten, dat hoe later je deze geeft (of als ziekte krijgt) des te groter de kans op bijwerkingen zijn. Als jong volwassene ingeent worden geeft 25%-30% kans op tijdelijke maar pijnlijke gewrichtsklachten, die enkele weken kunnen duren. Bij het doormaken van de ziekte op deze leeftijd heeft zelfs 70% daar last van. Bij het inenten van kinderen komt deze bijwerking niet voor.
Verder is het zo dat niet alleen de rode hond voor complicaties in de zwangerschap kan zorgen. Een mazeleninfectie tijdens de zwangerschap in een niet immune moeder kan zorgen voor vroege of late dood van de foetus en vroeggeboorte.
Een zeldzame complicatie van het mazelenvaccin kan de bloedziekte trobocytopenie veroorzaken. Bij het doormaken van rode hond of mazelen als ziekte is de kans hierop echter 7 tot 10 keer verhoogd vergeleken bij het vaccin. Niet vaccineren wil niet automatisch zeggen dat je het risico op eventuele bijwerkingen van het vaccin beperkt. In het geval van levende verzwakte vaccins zijn die namelijk meestal hetzelfde als die van de natuurlijke ziekte, alleen bij het vaccin minder erg en minder vaak, omdat het virus verzwakt is.

Kun je uitleg geven welke gevolgen je precies bedoelt met de gunstige gevolgen van mazelen? De meeste onderzoeken die ik gelezen heb hebben het namelijk over de negatieve gevolgen en dat zoekt zo lastig.

Groetjes Jessica

ikke

ikke

15-02-2009 om 09:56

Gevolgen kinderziektes doormaken

hallo jessica,

allereerst dank voor je reactie. ik ben een beitje achterdochtig geworden tegen de medische wereld. bij mijn familie zijn er heel sterke mensen die nergens voor ingeent zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. en nieuwe generatie in familie die wel ingeent is niet zo. met iedereen iets aan de hand. Ýk had gelezen dat het doormaken van kinderziektes mensen sterker maken en wijzer. Dat lijkt mij wel logisch(waar heb ik dat gelijzen, dat kan ik niet meer herrinneren). Het kan ook rampzalig zijn natuurlijk, dodelijke afloop.

Dankjewel voor begrip over koortsstuip. Dat is bij die een keer geblijven maar was ik jaren ontzettend angstig als mijn kind koorts had. Nu op haar 9 jarige leeftijd ook. Dat was voor mij echt traumatisch. Dat was gebeurd toen ze een jaar was, met dtp prik.

Een kind word sterker na het doormaken van kinderziekte.
Een kind kan ook doodgaan daarvan. Volgens mij (omdat iedereen zo sterk is in familie) mijn kind was ook sterker uitgekomen. Al die kinderziektes moeten wel een functie hebben toch? Van god of van natuur. Dat lijkt mij wel logisch.

groet

Bastet

Bastet

15-02-2009 om 10:26

Grappig

Je kent me niet,maar stelt gelijk dat ik subjectief ben,terwijl ik een objectieve goede site doorgeef.
Groet,Bastet

Kari1

Kari1

15-02-2009 om 10:56

Ikke

"Ýk heb mijn 9 jarige dochter nog niet laten inenten voor dtp-bmr prieken...wat jullie daarvan vinden...Ýk ben benieuwd naar jullie reacties."
Wat verwacht je van onze reacties? Het gaat om dingen die jij gelooft, over subjectiviteit dus. Er zullen mensen zijn die hetzelfde geloven en mensen die iets anders geloven. Wat brengt dat jou? Jij gelooft wat je gelooft en je neemt daarop je eigen beslissing.
"Al die kinderziektes moeten wel een functie hebben toch?" Ja. Survival of the fittest b.v. Een aardige selectieprocedure van de natuur. Zwakkeren worden geëlimineerd en kunnen zich dus niet meer voorplanten. En dat geldt zowel voor de mens als voor de ziekteverwekker, de natuur vind de één niet belangrijker dan de ander. De ene keer is de ziekteverwekker de zwakkere, de andere keer de mens. Wij rare mensen grijpen daarin in d.m.v. vaccineren en zorgen dat niet alleen de sterkere exemplaren van onze kinderen overleven.
Als jij gelooft dat kinderziekten doormaken een mens sterker maken, dan is het jammer voor je dat er rondom je heen wordt ingeënt, je dochter maakt weinig kans op zo'n kinderziekte helaas. Misschien eens op zoek gaan naar b.v. een mazelenparty, schijnen hier en daar nog wel te zijn?
Kari

Kari1

Kari1

15-02-2009 om 10:57

Lidwientje

tegelijk dus...
Kari

reina

reina

15-02-2009 om 11:16

Wel

Ik kan niet kiezen om mijn dochter te laten inenten, want ze is al te oud, maar ik zou het wel gedaan hebben. Ik weet dat enten soms verkeerd uitpakt, ik weet dat niet-enten dat ook doet. Als ik mogelijk had kunnen voorkomen dat ze een bepaalde kanker krijgt zou ik daar alles voor doen. Mijn schoonzusje had zich graag laten enten tegen de virusziekte die zij had tijdens de zwangerschap, waardoor haar zoon nu zo goed als doof is ... .

ikke

ikke

15-02-2009 om 11:19

Ondertoon

Dames, jullie ondertoon klinkt negatief. Objectief, subjectief discussie is ook niet juist. iedereen is subjectief, en dingen zijn niet vast. Alleen bij de religie vast. ik ben ook geen voorstander van natuurlijke selectie. maar van andere kand natuurlijke selectie is ontvangen door maatschappelijke selectie. dus niks is goed of fout. discusseren over dat soort onderwerpen via internet is erg lastig. Ýk had een simpele vraag maar jullie waren behalve dat vraag met alles bezig. ik ben ook daarmee meegegaan.
ik heb veel aangehad van de reacties van jessica en prulletje, ik ga beslissen over 9 jaar prik van mijn dochter.

bedankt aan iedereen voor je tijd.

De kans is reëel dat je kind meer kans heeft

om te overlijden, als je niet inent. Natuurlijk hoopt elke ouder dat het hem/haar niet zal gebeuren, maar er zijn, ook op dit forum, mensen die hun kind in 1 of slechts enkele dagen moesten verliezen door besmetting met bijv. meningitis (toen werd er nog niet ge-ent)

Toen ik zwanger was wilde ik ook voorzichtiger enten, dus niet al die grote cocktails, maar wat meer verspreid. Niet enten is niet in mij opgekomen. Het feit dat jij en je kind gezond zijn is mede te danken aan al die mensen om je heen die WEL ingeënt zijn.

Verder is natuurlijk iedereen subjectief, maar ik mis bij jou de wetenschappelijke onderbouwing van jouw eigen verhaal, je verwacht wel van anderen dat ze zo objectief mogelijk reageren, maar intussen doe je dat zelf niet.

(PS, iets heel anders, maar waarom schrijf je elke keer Ýk, ipv Ík of Ik?)

Elisa Gemani

Elisa Gemani

15-02-2009 om 15:39

Ikke

Kijk eens op de website over het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM http://www.rivm.nl/rvp/
Daar vindt je zeer helder en wetenschappelijk onderbouwd uitgelegd waarom vaccineren zo belangrijk is, niet alleen voor het individuele kind maar vooral voor de gehele volksgezondheid. Ter illustratie: ieder jaar sterven wereldwijd tussen de 300.000 en 400.000 kinderen aan mazelen in landen waar niet of onvoldoende wordt gevaccineerd. Met vaccinatie wordt in de eerste plaats individuele bescherming bereikt. Als heel veel mensen worden gevaccineerd, kan het effect van groepsimmuniteit optreden. Daarvoor moet, afhankelijk van de ziekte, 80 tot meer dan 95% van de mensen zijn ingeënt. De ziekteverwekker kan dan niet meer onder de bevolking circuleren en dus ook niet de ongevaccineerde mensen bereiken. De ongevaccineerden zijn dus beschermd, dankzij het feit dat zo veel andere mensen zich wel hebben laten inenten.
Bijwerkingen: ja, vaccinaties kunnen in sommige gevallen minder of meer ernstige bijwerkingen hebben maar ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam en er is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat een vaccinatie blijvende schade aan de gezondheid veroorzaakt. Iets als het post-vaccinaal syndroom bestaat alleen in het brein van alterneuten en is medisch-wetenschappelijk niet onderbouwd. Koortsstuipen na een vaccinatie zijn niet abnormaal en niet levensbedreigend. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op een kleine, verzwakte dosis van de ziekteverwekker.
Tenzij je geloofsovertuiging vaccinatie verbiedt zijn er mi geen redenen om je kind niet te laten inenten. Het biedt alleen voordelen; niet alleen voor je eigen kind, maar met name ook voor de gehele bevolking in het algemeen.

Bastet

Bastet

15-02-2009 om 18:22

Ikke

Nee,je had geen simpele vraag,je vroeg om reacties en meningen.
Groetjes,Bastet

ikke

ikke

15-02-2009 om 18:25

Dank jullie wel

Ýk ben na een aantal reacties van jullie achtergekomen dat ik te weinig lees over deze onderwerpen, daardoor geen wetenschappelijke onderbouwing.
Ýk laat mijn kind toch laten inenten, de laatste inentingen.
Dat Ý begrijp ik ook niet,

Groetjes, liefs

tonny

tonny

15-02-2009 om 18:56

Anderstalig toetsenbord misschien (o.t.)

uUit je taalgebruik meen ik af te leiden dat Nederlands niet je moedertaal is - misschien heb je een toetsenbord dat bij een andere taal hoort - en vandaar dat Y met het streepje effect?

tonny

ikke

ikke

15-02-2009 om 22:56

Ook bedankt aan reina

Ja dat is waar, toetsenboord, daar ligt het aan.

bibi63

bibi63

16-02-2009 om 21:35

Even een korte reactie voor ikke

Wat me opviel was je opmerking: zonder inentingen ben ik heel gezond. Ja natuurlijk, van inentingen word je niet gezond, maar sluit je een risico uit om een gevaarlijke ziekte te krijgen. Dat is het enige doel van inentingen, niet je algehele gezondheid. Als je niet besmet wordt, zal je, ook al ben je niet ingeent, niet een dergelijke ziekte krijgen.
Van mazelen hou je meestal geen complicaties over (wel is er een risico), maar polio bijv. is een ander verhaal.
Wat je in ieder geval in je achterhoofd moet houden: als iedereen zijn kinderen niet meer inent, steken de betreffende ziektes weer de kop op. Dan raken velen kinderen weer besmet enz. en zijn de betreffende ziektes ineens geen uitzondering meer.

Groet,
Bibi

Kari1

Kari1

17-02-2009 om 19:21

Precies

de kans dat je er "iets" aan overhoudt is bij mazelen groter dan bij polio.
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.