Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Sinilind

Sinilind

14-10-2009 om 08:07

Weer vliegangst

Dat heb ik weer.
In augustus heb ik besloten om het geld wat ik van de belasting terugkreeg te gebruiken voor een leuke vakantie naar de zon in de herfst. Zo gedaan, ik vertrek met de kinderen zaterdag naar Corfu. Maar al een paar dagen word ik letterlijk verteerd door de angst om te moeten vliegen. Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om te gaan, ik ben moe, kan mijn werk en mijn studie amper bijhouden en het laatste wat ik wil is naar de zon: ik had lekker thuis willen blijven, koekjes bakken en wandelen met de hond in het bos. Niet naar verre bestemmingen in mijn eentje met de kids.
Maar goed, ik heb geboekt, en vliegangst/geen zin hoort niet bij de annuleringsverzekering. Dus ik moet wel :-S Heeft iemand hier een wonderidee om mij te helpen? UIteindelijk zal ik een keer een cursus tegen vliegangst moeten gaan doen, het belemmert me enorm, maar nu...
Sini

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Puck2

Puck2

14-10-2009 om 08:30

Ach sini

Juist als je moe bent en je hoofd moeilijk boven water kunt houden is even lekker er tussenuit heerlijk, zeker naar de zon. Ik baal er juist van dat we in de herfstvakantie juist niet weg kunnen. Het is ook nooit goed De een gaat weg en wil liever niet, de ander wil niet weg en "moet".
Kan het niet zo zijn dat je door je weerwil om te vliegen alle andere dingen die wel leuk zijn in de vakantie niet positief kan benaderen? Je oudste loopt echt niet in 7 sloten tegelijk, die kan je rustig laten schuiven op vakantie dus alleen de jongste heeft extra begeleiding nodig.
Ik heb geen wonderidee (ruilen van leven voor een week is vast geen optie) maar hierbij alleen een dikke knuffel. En tóch een fijne vakantie gewenst, ik hoop dat je een beetje bij kunt tanken en dat het mee valt als je er eenmaal bent.

Millenia

Millenia

14-10-2009 om 08:51

Als je eraan kunt komen

helpt misschien in dit acute geval het boekje: "help ik moet vliegen" door René Diekstra en Lucas van Gerwen. (Ik heb uit betrouwbare bron dat Diekstra er uiteindelijk nauwelijks aan heeft meegeschreven, drukte zijn snor, maar toen kon zijn naam niet meer van de kaft). Dus eventuele weerzin tegen Diekstra hoeft je niet tegen te houden.
En ik raad je dringend aan om zodra dat kan, contact op te nemen met de stichting VALK in Leiden. Je steekt nu je kop in het zand. Je mankeert iets. Er is gespecialiseerde hulp te krijgen. Maar die ga je niet halen. Het forum is geen wondermiddel. En ik zat te denken, bel anders Valk vast eens even. Misschien hebben zij ook nog nuttige tips vooraf voor dit acute geval. Wat kan een telefoontje nou voor kwaad..

En contact even de huisarts, het kan al helpen als je bijvoorbeeld 2 tabletjes oxazepam in je tas hebt, dat haalt de top van je angst af en maakt je wat rustiger. Misschien helpt het idee dat je die kan innemen als het erg wordt, om toch het vliegtuig in te stappen.
Sterkte en fijne vakantie hopelijk
(en misschien even melden aan de stewardess als je instapt? voor extra glaasje water enzo)

Salie

Salie

14-10-2009 om 10:06

Jee

Wat vervelend zeg.
Heb eigenlijk geen tip voor je, maar herken het. Ik heb altijd zonder problemen gevlogen, maar sinds ik pas een mri-scan heb gehad weet ik niet meer zo zeker of ik nog wel zou durven. Ik baal hier heel erg van, want ik wil graag nog veel dingen doen en bekijken.
Ik wil er eigenlijk niet mee naar een huisarts, want ja dan kom ik met dit: ik weet eigenlijk niet zeker of ik nog wel durf te vliegen.

Maargoed, voor jou nu een probleem. Ik hoop dat je iets aan de tips hebt van de anderen. Ik ga het boek zeker even opzoeken. Wellicht heb ik er iets aan.
Succes. Gr. Salie

Salie

Salie

14-10-2009 om 10:14

Vraagje aan millenia

Ik was aan het zoeken naar dat boek. Klopt het dat het boek vliegangst heet? Of is dat een ander boek? Help ik moet vliegen kan ik zo gauw niet vinden. In ieder geval niet bij Bol.
Bedankt.
Gr. Salie

Millenia

Millenia

14-10-2009 om 10:19

Boektitel

Nee, het heet: Help, ik moet vliegen. Als iets niet bij bol te vinden is, wil dat niet zeggen dat het niet bestaat . Ik vond een beschrijving van het boek onder deze link: http://www.boekenwebsite.nl/medisch-gezondheid/help-ik-moet-vliegen.
Maar wie echt een heel goede kans wil maken om ervan af te komen, gaat naar VALK.

Millenia

Millenia

14-10-2009 om 10:20

Dus ook nog maar even een tweede link

http://www.valk.org/.
Dit is de website van VALK. Veel leesplezier.

Salie

Salie

14-10-2009 om 10:27

Millenia

Dank je wel. Ik geloof ook zeker dat het boek bestaat hoor.) Ik kwam namelijk een boek van dezelfde schrijver tegen met de titel vliegangst, dus ik dacht wie weet is dat hem wel.
Ik heb inmiddels gegoogeld en daar zag ik hem staan.
In ieder geval bedankt.
Die website zal ik eens bekijken, al betwijfel ik of het bij mij zo ernstig is hoor. Hoop ik)
Gr. Salie

Millenia

Millenia

14-10-2009 om 11:29

En op de site van valk vond ik nog

http://www.vliegangstvrij.nl/. Lucas van Gerwen heeft inderdaad een nieuw zelfhulpboek gemaakt. Ik ken dat niet, maar wellicht is het de moeite waard. Van Gerwen is in ieder geval een behoorlijke autoriteit op dit gebied. Hij moet eigenlijk een medaille als je het mij vraagt. Nuttige burger.
En ik vond nu ook een zelfhulpbox voor mensen die denken dat een training een beetje too much is. Misschien ook nog een idee?

Millenia

Millenia

14-10-2009 om 13:38

Sinilind

"Ik ga zeker sparen voor een cursus". Bij mij werd met een verwijzing van de huisarts een deel vergoed door de ziektekostenverzekering.
Of het boek in de boekhandel op voorraad zal zijn weet ik niet. Kijk nog even op de website van VALK, daar zijn geloof ik ook boeken te bestellen. Misschien voldoet het nieuwe boek van Van Gerwen ook.

Millenia

Millenia

14-10-2009 om 16:28

Sini

ja, ik vlieg voor mijn werk. Maar vliegangst staat vaak niet op zichzelf. Het is in het algemeen heel nuttig om te 'leren' om dit soort angsten bij jezelf de baas te worden. De cursus is voor mij ook nuttig gebleken bij andere problemen. Zoals leren ontspannen als je 's nachts wakker ligt, om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Algemeen controle issue

kan dat het zijn ?

Op het moment dat je al stress hebt van werk en dat allemaal goed wil doen, dan is het vertrouwen in een vliegreis misschien nihil omdat je ook dat uit handen moet geven. Of in combi met je ervaringen met de bijlmerramp wat ook natuurlijk stress en narigheid was.

Iig fijne vakantie, laat gaan die stressssss !

zoiets zei je zelf ook al. Nou wat heerlijk, een week naar de zon zalig zeg !

Sini, zelfde schuitje hier

Wij vertrekken a.s. zondag met het gezin naar Tenerife en ik lig er ook al "dagen" wakker van. Alles wat na de herfstvakantie in mijn agenda staat, geven mij van die nare gedachten in de trant van; 'dat ga ik toch niet meer meemaken want we duiken met vliegtuig en al de oceaan in". De hele voorpret van zo'n vakantie is weg en het liefst ga ik ook in een huisje in Bergen aan zee zitten (wat we in de kerstvakantie gaan doen) en verder gewoon met de auto op vakantie. En ik weet het natuurlijk wel dat de kans dat misgaat in een auto veel groter is en dat ik meer kans heb om een miljoen te winnen dan dat het vliegtuig neerstort. Maar dan nog blijft die angst. Ik denk dat ik ook maar een pilletje ga innemen om de scherpe kantjes van de angst er maar wat af te halen. Desalniettemin, geniet van je vakantie. Dat hoop ik ook te gaan doen!

Noelia

Noelia

21-10-2009 om 15:13

Mijn tips

Neem een walkman mee met muziek waar je super vrolijk van wordt.

Neem inderdaad de oxapam mee en neem ze pas in als jij vind dat het nodig is. Inderdaad, iets achter de hand hebben geeft een beter gevoel.

Ook kan je van te voren thuis even een ontspanningscd elke dag beluisteren. Zodra je die opzet in het vliegtuig word je ook ontspannender.

En neem een borreltje voor je instapt. Wil je daar niet meteen aan beginnen, je kan er altijd 1 nemen als je in het vliegtuig zit. De stewardessen hebben alle begrip. Weet ik uit ervaring hihi

En een boekje om te lezen.
En verder, geniet van het opstijgen. Geweldig als zon ding met zon kracht de lucht in gaat toch?

Veel succes en je zal zien, je maakt je weer druk om niets.

Bastet

Bastet

21-10-2009 om 17:01

Ik denk...

Ik denk dat Sini allang op Corfu zit..)
Bastet

Klaartje

Klaartje

25-10-2009 om 11:05

Fijn

Dat het goed ging. Heb je een leuke (zonnige?) vakantie gehad? En wat betreft die muggen, je kunt natuurlijk niet alles hebben
Ik heb dit voorjaar voor het eerst gevlogen, ik zei altijd dat niet te doen omdat ik vast dat vliegtuig niet indurfde. Als dan je kind voor 5 maanden weggaat en je wilt m opzoeken, dan moet je wel. Ik vond het totaal niet eng, wel saai.
Klaartje

Monique D*

Monique D*

25-10-2009 om 12:08

Een mens lijdt dikwijls 't meest door 't lijden dat hij vreest

Die zin in de titel van mijn berichtje is de conclusie van het verhaal van Sinilind.
Meestal is het zo dat je bang bent, maar als je het eenmaal ondergaat dan valt het best wel mee..
Zo had ik ook last van verschillende angsten, als bijvoorbeeld vliegangst. Dat is ontstaan door de Bijlmerramp,(wat ik N.B. niet zelf heb meegemaakt), bevallingen en zo zijn er nog meer angsten die misschien door anderen onbenullig worden gevonden.
Van vliegen kan je, zoals Noelia zei, inderdaad genieten. Ook kan je enorm verbaasd zijn hoe dat allemaal mogelijk is. Je voelt dat het vliegtuig een enorme vaart maakt en de zwaartekracht overwint en om zelf zijn eigen weg te zoeken.. je voelt en ziet dat de aarde schuin onder je verdwijnt. Schitterend! En later de landing: het vliegtuig zet de daling in, je voelt het aan je oren en je hoofd, je voelt dat het vliegtuig zijn eigen weg zoekt, je ziet door de raampjes het landschap naar boven komen en op een gegeven moment hoor en voel je dat de wielen op de grond raken.. het geluid van de motor wordt anders, de vleugels reageren.. en je wordt dan gewaar van de enorme snelheid wat het voertuig maakt. En dan komt toch die opluchting in de cabine wat zich resulteert in een applaus en als dank voor het vakwerk van de piloten.
Zo was ik ook stapelgek om met een vriendin een ballonvlucht te maken. Toen die ballon eenmaal was opgeblazen en wij in de mand konden klimmen werd ik heel erg bang. WAAR was ik aan begonnen? Moet ik met dat ding mee hoog de lucht in? Maar ja, ik moest wel, want we hadden daarvoor geboekt... en ik had totaal geen spijt van die ballonvaart.. het was een van de mooiste ervaringen van mijn leven!
Zo is mijn wens ook om een keer parachute te springen, maar wordt nog tegen gehouden door de angst.. mijn zoon probeert mij nog steeds over te halen (ik die niet eens in een achtbaan durf..)

Wij ook vorig jaar

vorig jaar, eind september, zaten wij 2 wk op Corfu, echt een prachtig eiland, bijzonder groen, maar als je meemaakt hoeveel water er valt, dan is dat ook weer niet zo bijzonder

Van de 2 weken meer dan een week regen gehad, niet bitter koud, maar gewoon hoosbuien, gewone buien en miezerbuien en MUGGEN idd...

Maar we hadden wel een hartstikke leuk appartement (Riviera Barbati), een auto bijgeleverd (enge steile weggetjes, brrrrrrrr. ik heb wel met zweet in de handen gereden, dit najaar in Turkije geweest, niet zo mooi als Corfu, maar wel een lekker zonnetje (en geen muggen!)

reina

reina

25-10-2009 om 21:43

Sini

Wat goed dat het vliegen geen probleem was dit keer! Jammer dat het weer minder mooi was, maar je hebt toch een fijne vakantie gehad, begrijp ik, fijn!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.