Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

20-11-2009 om 14:14

Wel of geen bril voor dochter?

Het leren lezen van dochter komt wat langzaam op gang en om alles uit te sluiten hebben we haar ogen laten testen in het oogziekenhuis (doorverwijzing van de ha). Hier komt +1,5 en +1.25 uit.
Volgens arts is deze afwijking leeftijd conform en is verdere actie niet nodig.
De oogarts heeft ons uitermate kort gezien en gaf niet echt de indruk dat ze tijd voor ons had, vandaar mijn vraag: moeten we nu wel of geen bril voor dochter kopen? Ik vind de afwijking best flink om zonder brilletje door het leven te moeten.

Rosa

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
*madelief*

*madelief*

20-11-2009 om 20:30

Orthoptist

Is je dochter niet door een orthoptist gezien dan? Die zijn gespecialiseerd in kinderen en kijken echt heel uitvoerig naar de ogen van je kind.

mijk

mijk

21-11-2009 om 17:21

Een kind heeft altijd een plussterkte!

ogen zijn niet af bij je geboorte. je begint in principe bij goeie ogen altijd met een plus sterkte. nDus je kunt het echt niet vergelijken met je eigen ogen. ik zou gewoon de poli bellen en vragen of je de arts nog wat zou kunnen vragen. Ik heb zo eens een heel goede uitleg per e-mail gekregen..

Mijk

Puck2

Puck2

21-11-2009 om 19:53

Wat is dan een kind mijk?

Ik geloof dat ik toch nog echt een kind was toen ik op mijn 11e een bril kreeg met min-glazen en ook een kind van mijn zus heeft op haar 7e een bril met min-glazen gekregen dus volgens mij klopt het niet wat je zegt.

Inge M

Inge M

21-11-2009 om 20:00

Klopt wel puck2

Mijk heeft het over plussterkte. Jonge kinderen hebben eerst een plus en dat trekt dan bij. Geen idee hoe dat precies verloopt, maar het is normaal dat kinderen een plus hebben.
Jij hebt het over min-glazen. Dat is een ander verhaal. Een minstrekte is niet normaal voor kinderen. Dus een bril voor minglazen, ook al is het -1, is absoluut noodzakelijk. Een kind met -1 afwijking kan het bord op school onvoldoende lezen. De ondertiteling op tv geeft ook problemen. Zo'n kind heeft een bril nodig.

Vic

Vic

22-11-2009 om 11:09

Ondercorrectie

Mijn kinderen hebben allebei een plusbril gekregen toen ze 3 jaar oud waren. De orthoptiste schrijft standaard een bril voor met een ondercorrectie van 1 punt, dus bij een afwijking van +6 een bril van +5. Geen idee waarom dat beter is, maar het zal te maken hebben met het accommodatievermogen van kinderogen. Ik kan me voorstellen dat +1,5 net een grensgeval is voor wel of geen bril.

mijk

mijk

22-11-2009 om 15:15

Ik zei niet dat alle kinderen een plussterkte hebben

maar: "je begint in principe bij goeie ogen altijd met een plus sterkte. "

Jij had duidelijk geen goeie ogen. Mijn kinderen overigens ook niet, maar die hebben gewoon te veel plussterkte..

Vraag me wel altijd af waarom zo'n oogarts er van uit gaat dat iedereen dit gewoon weet. ZO logisch is het nou ook weer niet..

Mijk

Vic

Vic

22-11-2009 om 15:45

Min en plus

Mij is verteld dat kinderen (inderdaad) geboren worden met een flinke plusafwijking. Dat is normaal, en door de groei van het oog is die afwijking met een jaar of 10 verdwenen (dan is het oog volgroeid). Bij kinderen met een minafwijking komt de afwijking vaak aan het licht in de leeftijd tussen 7 en 10 jaar, wanneer kinderen op school veel op het bord moeten kijken. Overigens heb ik het idee dat een minafwijking 'erger' is dan een plusafwijking. Mijn kinderen hebben ca. +5, maar kunnen zonder bril redelijk veilig door het huis lopen. Mijn man heeft -3,5 en kan zonder lenzen niet eens zijn wekker lezen.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

22-11-2009 om 21:00

Hmm

Dan is ze dus een echt grensgeval. Zelf wil ze heel graag een bril dus ik denk dat we van de week toch maar even ergens gaan kijken.

Rosa

Vic

Vic

23-11-2009 om 08:56

Recept

Als het goed is krijg je van de opticien geen bril voor je kind zonder recept van een oogarts of orthoptist.

reina

reina

23-11-2009 om 10:57

Rosa

Persoonlijk zou ik toch echt afgaan op de conclusie van de oogarts en als je twijfelt nog een keer contact opnemen. En, zoals Vic al zegt, een goede opticien verkoopt kinderen geen bril zonder recept van de oogarts of ortoptist.

mee1977

mee1977

23-11-2009 om 14:02

Hier 2 met bril

Oudste heeft sinds haar 3de jaar een -bril. Zij zat toen al onder de 0 grens. Dus zij zal haar bril mogelijk ook altijd houden. En ze heeft een cilinder afwijking.
Middelste had + maar ook die cilinder afwijking. zij kreeg dus ook een bril toen ze 3 was.. Sinds een jaar hoeft zij haar bril niet meer op toen was ze 7 , Haar ogen zijn goed vooruit gegaan, en ze is nu op een leeftijd dat haar ogen de cilinder afwijking zelf kunnen corrigeren.

Het is hier nog even afwachten met de jongste.
Als je twijvel zou ik over een half jaar nog eens een afspraak maken. Kinderen kunnen ook net alsof doen.
Vroeger wilde ik ook graag een bril, en deed net alsof ik het bord niet lezen kon.. Ik kreeg dus ook geen recept van de oogarts, er was niets aan de hand!

mijk

mijk

23-11-2009 om 16:08

Hebben ze haar ogen gedruppeld?

want dan meten ze gewoon en valt er niks te verbergen. De enige methode om de sterkte van de ogen te meten juist omdat kinderen zo goed accomoderen.

Ik zou ook gewoon de arts nog eens bellen. Dit is echt niet iets om zelf mee te dokteren. Wat als ze wel een goed oog heeft en jij set haar een bril op. Zou haar oog zich dan blijven ontwikkelen?

Mijk

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

26-11-2009 om 20:44

Gedruppeld

Ze is bij het oogziekenhuis gedruppeld en ik heb een prachtige brief meegekregen waar van alles in doktershandschrift op staat. De arts zei dat een bril niet nodig was, maar als ik zou willen het op zich wel zou kunnen maar dat ik dan geen dure moest kopen. Jaja, goed advies .
Wat ik kan lezen van de brief: obj. refractie R: S+ 1.50 L:+ 125
FNDS(?) gb prismafusie: van -8 driehoekje BN +30 driehoekje BT. Ik ga liever niet terug naar het oogziekenhuis. Het was niet zo heel prettig, arts had nauwelijks tot geen aandacht voor dochter, keek haar niet aan en vond duidelijk dat we er niets te zoeken hadden omdat de wachtkamer vol met kinderen zat die wel iets hadden. Ook een hele rel omdat kind geen legitimatie bij zich had. Meiske was toen nog 6 en niet in bezit van rijbewijs of eigen paspoort. Kaartje van haar verzekering voldeed niet, mijn rijbewijs ook niet.
Ik denk dat ik morgen maar even langs een opticien ga.
Rosa

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.