Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Wel of niet morgen wortelkanaalbehandeling?

ik heb sinds een week last van mijn kies, er zit een nieuwe vulling in. Afgelopen vrijdag ben ik ermee naar de tandarts geweest die iets van de kies heeft afgeslepen zodat deze geen contact meer maakt met de kiezen erboven, hij stelde voor om te kijken of de pijn weg trok of anders maandag een wortelkanaalbehandeling.

Afgelopen dagen heb ik dus flink wat pijnstiller geslikt, gisteren midden ban ik nog weg gegaan bij een feestje omdat de pijn te veel opkwam.

Maar nu, ik heb net gegeten, het is goed te doen. Nog geen pijnstiller gehad vanochtend. Moet ik het nog even een dag of 2 aankijken, misschien trekt het wel helemaal weg ??? Ik moet morgenochtend bellen om te beslissen om het te laten doen namelijk, beetje vroeg dag misschien ??

Zo'n wortelkanaalbehandeling lijkt mij dus 3werf vreselijk, ook al wordt je helemaal plat gespoten.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ijsvogeltje

ijsvogeltje

23-09-2012 om 12:57

Gaan

Ik denk dat je gewoon moet gaan. Ik heb tijdens mijn vakantie ook een paar keer ontzettende kiespijn gehad. Maar ik had niet altijd pijn, dus ik dacht ook steeds "het valt wel mee". Helaas.
Ik zag vreselijk op tegen een wortelkanaalbehandeling, kon daar slapeloze nachten van hebben. Daarom wilde ik gewoon ook heel graag geloven dat het vanzelf over zou gaan. Helaas. De behandeling (een paar weken geleden) viel mij echt reuze mee. En geloof mij, ik ben een watje als het gaat om tandartsbehandelingen.
Sterkte!

Foto?

Moet er geen foto gemaakt worden om te zien of er wel een wortelkanaalbehandeling nodig is?

Manda Rijn

Manda Rijn

23-09-2012 om 13:44 Topicstarter

Foto

is vrijdag gemaakt, daar kwam wortelbh uit TENZIJ de pijn dus weg zou trekken. Voorlopig nog niet dezelfde pijn als gisteren gekregen, hmm. Ik wacht nog even af, ik heb echt een vreselijke hekel aan dit soort tandarts ellende, brr.

bibi63

bibi63

23-09-2012 om 14:40

Brrrr, ik voel met je mee

Ik zou toch even afwachten als het nu een stuk minder is. Maar............. als het weer terug komt, dan moet je echt gaan!
Sterkte!
Bibi

sinas

sinas

23-09-2012 om 16:04

Ik heb besloten

geen wortelkanaalbehandelingen te laten toepassen. Kost een vermogen en wat ik om mij heen hoor, niks dan ellende toch nog. De kies waar het bij moest volgens tandarts heb ik laten trekken, ook al stond hij er niet achter. Mijn mond.

Manda Rijn

Manda Rijn

23-09-2012 om 17:30 Topicstarter

Wat kost dat eigenlijk?

ik zie net dat ik maar maixmaal 250 per jaar vergoed krijg en volgens mij zit ik daar al aardig aan omdat ik dus net die vullingen heb laten vernieuwen.

Brianna F

Brianna F

23-09-2012 om 17:36

Ik zie

dat je al besloten hebt het niet te laten doen. Was mijn reactie ook. Onze tandarts stelde ook zo'n behandeling voor, nadat een gevulde kies zeer bleef doen. Maar na een paar weken had ik nergens meer last van. het deed wel niet zo'n pijn dat ik pijnstillers nodig had, meer zo'n " gevoelige tanden au".

Manda Rijn

Manda Rijn

23-09-2012 om 17:53 Topicstarter

Dat was sinas

ik weet het nog niet, voorlopig heb ik vandaag er wel last van (zeurend gevoel) maar het doet geen pijn meer zoals gisteren. Ik wacht zo even af wat er gebeurd als ik ga eten. Maar precies, misschien trekt het wel helemaal weg !!

En ik baal er van dat er dan weer onvoorziene kosten zijn, helemaal geen zin in.

Lara

Lara

23-09-2012 om 18:24

Niet doen

Als je nog maar net last hebt, doe het niet. Je raakt vaak van de regen in de drup. Als het toch ooit moet gebeuren, laat het dan niet door je tandarts doen, maar door een specialist (die heet endodontoloog). Ik heb - na een wortelkanaalbehandeling - vijftien jaar met een ontstoken kaak gelopen (geen last van, zag je alleen op de foto).
Kost trouwems inderdaad een vermogen. Kijk het nog even aan en vraag zeker een second opnion.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-09-2012 om 07:51

Lara

Naar een specialist? Joh, een tandarts is een specialist als het gaat om boren enzo. En waarom "zeker een second opinion"? Omdat het bij JOU is missgegaan ooit? Jouw reactie komt nogal overdreven over op mij.

Fiorucci

Fiorucci

24-09-2012 om 08:58

Ijsvogeltje

Een endotoloog is een specialist wat betreft wortelkanaalbehandelingen.
Ik ben er ook terecht gekomen na een wortelkanaalbehandeling die niet afdoende was. Het helemaal reinigen van de wortelkanaaltjes is toch echt zijn specialisatie. Maar je komt daar alleen na verwijzing door de gewone tandarts.

100%mama

100%mama

24-09-2012 om 10:53

Wellicht te laat...

maar ik zou igg even gaan om idd een foto te laten maken. Het kan zomaar zijn dat er helemaal geen ontsteking onder is gekomen, maar dat je het moet zien als een getriggerde zenuw. In het laatste geval is er dus geen behandeling nodig. Enkel een foto en testen kan dit zeggen...

Bij een endodontoloog kom je idd niet zonder verwijzing. Ik begrijp dat het een traumatische ervaring is geweest bij je, maar het is een uitzondering op de regel. Van de 100 wortelkanaal behandelingen bij ons in de praktijk, moeten we er 1 doorsturen omdat de behandeling te complex is.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-09-2012 om 15:48

Fio

"Een endotoloog is een specialist wat betreft wortelkanaalbehandelingen."
Snap ik hoor. Waar het mij om gaat, is dat het gewoon niet nodig is om voor alles wat er maar gebeurt een second opinion te willen aanvragen en de specialist-der-specialisten te zoeken. Dat is helemaal niet nodig. Als de KNO-arts zegt dat je kind buisjes moet, dan laat je dat de KNO-arts doen. Dan ga je niet eerst een second opinion vragen in een tweede ziekenhuis, waar je natuurlijk wel de professor zelf aan het bed wil hebben "want dat is de echte specialist". Een bevalling laat je door een verloskundige begeleiden, en alleen in uitzonderlijk gevallen door een gynaecoloog. En een wortelkanaalbehandeling is gewoon het werkterrein van een tandarts, daar is hij/zij voor opgeleid.
Het onnodig 'opschalen' is trouwens een van de oorzaken van de fors oplopende zorgkosten in Nederland. Maar dat terzijde

Fiorucci

Fiorucci

24-09-2012 om 16:26

Ijsvogeltje

Dat ben ik met je eens hoor. Je komt daar alleen terecht voor klusjes die de tandarts liever uitbesteed aan een deskundige.

Lara

Lara

25-09-2012 om 00:42

Ijsvogeltje

"Het onnodig 'opschalen' is trouwens een van de oorzaken van de fors oplopende zorgkosten in Nederland. Maar dat terzijde"

Onnodige wortelkanaalbehandelingen werken ook kostenverhogend. Gezien het verhaal van Manda rijn, denk ik: kijk het even aan (de tandarts heeft zelf ook zoiets gezegd). Zijn advies klinkt niet echt weloverwogen, vandaar dat ik bij deze tandarts een second opinion zou vragen. Overigens betaal je de tandarts uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf vanwege de hoge apate premie – een behandeling van de endodontoloog komt waarschijnljk ook nog eens fors boven je jaarlijkse vergoeding uit. Maar nogmaals: kijk vooral eerst OF het wel nodig is.
Eem endodontoloog beschikt overigens ook over apparatuur die ene tandarts niet heeft.

100%mama

100%mama

25-09-2012 om 11:22

Maar

wat is het probleem om zelf eerst de eigen tandarts een her-oordeel te laten geven ipv direct naar een second opinion te grijpen?

Ook voor een second opinion kom je niet zonder verwijzing bij een endodontoloog terecht (uitzonderingens die open aannemen daar gelaten). Daarbij zal de ta je niet zomaar hierheen sturen omdat deze enkel zeer moeilijk uitvoerbare wortelkanaal behandelingen doet en geen simpele huis tuin en keuken enddo. Daarbij komt dat de kosten vele male hoger liggen bij een endodontoloog dan bij de reguliere tandarts dus sorry....dit zou dan echt een opschaler zijn ja van de zorg kosten. Onnodig naar een specialist gaan.

Lara

Lara

26-09-2012 om 06:10

Manda

En?

Manda Rijn

Manda Rijn

26-09-2012 om 17:59 Topicstarter

Hier

ik voel nog wel wat (soort licht zeurend gevoel) maar geen pijn meer gehad, nu kijk ik wel uit met wat ik eet. Maar pijnstillers heb ik na zaterdag niet meer gebruikt. Ik blijf het maar even aanzien, als het nu vanzelf weer wegtrekt (ook al duurt het nog weken) dan heb ik dat uiteraard liever, een vriendin meldde mij dat ze eerst een vulling kreeg, toen een wortelkanaalbehandeling en uiteindelijk met een kroon eindigde en een flinke rekening.

dus ik wacht nog even af !

100%mama

100%mama

27-09-2012 om 13:43

Toch....

zou ik er wel een foto van laten maken hoor. Een ontsteking kan idd weer even weg trekken maar zo ook plots weer opkomen zelfs in veel ergere mate. Buiten dat het voor je weefsel en bot niet goed is door te lopen met een ontsteking, loop je in het ergste geval plots met een zeer dikke wang....en net in het weekend. Op een foto is te zien of het gaat om een getriggerde zenuw of om een ontstoken...maar ik ben blij dat je pijn aan het zakken is hoor, kiespijn is echt erg!

Manda Rijn

Manda Rijn

27-09-2012 om 14:20 Topicstarter

Maar die foto

is al gemaakt, vorige week, er was toen geen ontsteking op te zien, of iets anders vervelends. De zenuw was 'hyper' en volgens mij gaat dat nu weer beter.

Jip

Jip

27-09-2012 om 20:15

Ervaring

Manda Rijn ik hoop voor je dat de klachten helemaal verdwijnen en weg blijven. Mijn ervaring is echter dat dit soort klachten vroeger of later altijd terug komen. Inderdaad zoals 100% mama al zei, in het weekend of tijdens de vakantie. Ik zou er daarom nog eens goed naar laten kijken.

Lara

Lara

28-09-2012 om 07:20

Jip/manda

Als ik het verhaal van Manda nog eens doorlees, dan is het heel goed mogelijk dat ze een soort 'napijn' heeft gehad van haar behandeling. Ik heb dat ook altijd! Bij mij is om die reden ook al eens een stukje van mijn kies afgeslepen, maar het heeft gewoon even tijd nodig.
EEn wortelkanaalbehandeling is wel even iets anders dan een kies bijslijpen! Het is zeker geen 'baat het niet dan schaadt het niet'-verhaal. Nogmaals: als het toch moet, laat het niet door een tandarts doen (en zeker niet door een die zo er zo makkelijk mee komt aanzetten als oplossing voor een probleem (over oplopende zorgkosten gesproken!)
Manda, beterschap

PS: ik kwam er pas na jaren achter dat mijn wortelbehandeling niet goed was uitgevoerd. ik had al die tijd geen (pijn)klachten, wel hoge onstekingswaarden in m'n bloed.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.